«Μικρά αλλά σταθερά βήματα» για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, διαπίστωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Η μείωση της ανεργίας είναι η πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία» υποστήριξε η αρμόδια υπουργός, η οποία ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε ακόμη να πανηγυρίζουμε» καθώς η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σχετικά με τον νέο ασφαλιστικό φορέα, εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως «οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες».

Όσον αφορά τους πόρους ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, υποστήριξε πως πλέον, τα χρήματα από τα πρόστιμα για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θα διατίθενται για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, διαβεβαίωσε ότι ο ΕΦΚΑ προστατεύει τους ασθενέστερους, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. «Το προηγούμενο σύστημα ήταν ένα σύστημα αδιαφάνειας και αναποτελεσματικό» έσπευσε να προσθέσει.

Όπως εξήγησε, η νέα ιστοσελίδα θα τεθεί σε λειτουργία σήμερα, ενώ η αίτηση για συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά. «Περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ. Κάναμε σε 5 μήνες αυτό που έπρεπε να είχε γίνει σε 5 χρόνια» τόνισε, ενδεικτικά.

Οι ασφαλισμένοι δύνανται να ενημερωθούν για τον ΕΦΚΑ μέσω του τετραψήφιου αριθμού «1555», ο οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από χθες. «Ξοδέψαμε ελάχιστα ποσά για να φτιαχτεί και να ενημερωθεί ο κόσμος για τον ΕΦΚΑ» επισήμανε τέλος, ο κ. Πετρόπουλος.

Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, επισήμανε ότι «η 1η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα αλλαγής της κοινωνικής ασφάλισης» και σημείωσε πως πρόκειται για κάτι, το οποίο «έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό».

«Βάζουμε τέλος στη γραφειοκρατία, προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας, δημιουργούμε ένα βιώσιμο φορέα» υποστήριξε, αναλυτικά, κάνοντας ειδική μνεία στον εκσυγχρονισμό του συστήματος, μέσω της ψηφιοποίησης όλων των αρχείων.  

Καταλήγοντας, διαμήνυσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να μην πηγαίνει ούτε ένα ευρώ χαμένο» και πως «κάθε ευρώ του ασφαλισμένου θα προστίθεται στη μελλοντική του σύνταξη». «Μειώνουμε τις λειτουργικές δαπάνες και όλα τα παραπάνω χρήματα θα επιστρέψουν στην κοινωνική ασφάλιση» κατέληξε ο κ. Μπακαλέξης.