ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε στη Γενεύη με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Στην συνάντηση ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε για την έως τώρα εξέλιξη του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, καθώς και οικονομικής βοήθειας προσφύγων (cash programe). Επιβεβαιώθηκε δε, και από τις δύο πλευρές, η ανάγκη για εντατικότερη υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος σε διαμερίσματα, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνημένη μείωση του αριθμού των δομών φιλοξενίας.

Ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι η ελληνική πολιτεία καταρτίζει επιστημονικά πρωτόκολλα ευαλωτότητας εν όψει της πλήρους ανάληψης  εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών ενθαρρύνοντας την επιστημονική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας στην διαδικασία αυτή.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε να πιέσει και η Ύπατη Αρμοστεία για την ενίσχυση του προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων (resettlement) από την Τουρκία προς τις χώρες της Ε.Ε., μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ασφαλής διάδρομος για πρόσφυγες και μετανάστες. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα (resettlement) μπορεί να συμβάλλει και για τις ροές της κεντρικής μεσογείου με κύρια χώρα υποδοχής την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα με την Ελλάδα.

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι το νέο Δουβλίνο με τον τρόπο που διαμορφώνεται, εναποθέτοντας όλο το βάρος στις χώρες υποδοχής δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς και επί του πρακτέου φάνηκε ότι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές σαν αυτές που αντιμετώπισε η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο, αλλά αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα.

Ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας συμφώνησε με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενταχθούν στην διαδικασία μετεγκατάστασης (relocation) και Αφγανοί που κατάγονται από εμπόλεμες περιοχές και έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν την 19η Μαρτίου.

Τέλος υπογραμμίστηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική Πολιτεία για συστηματική και οργανωμένη ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να δηλώνει πρόθυμη να συμβάλλει στο εν λόγω δύσκολο εγχείρημα.