Επιτελείο του ΥΠΠΟΑ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και  Αθλητισμού  Μαρία  Βλαζάκη,  έφτασε  νωρίς το πρωί  στο Διδυμότειχο – ύστερα από εντολή της Υπουργού  Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας  Κονιόρδου που βρίσκεται στην  Ιερουσαλήμ- προκειμένου να εκτιμήσει  την κατάσταση μετά την εκδήλωση  της πυρκαγιάς που προκλήθηκε  τις πρώτες πρωινές ώρες στο  Τέμενος Βαγιαζήτ.

Το επιτελείο θα   δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες  σωστικές εργασίες. Από τις αρμόδιες  αρχές θα γίνει άμεσα η διερεύνηση  της αιτίας της πυρκαγιάς ούτως  ώστε να αποφθεχθούν οι οποιοδήποτε  μελλοντικοί κίνδυνοι αλλά και  να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες.

Το επιτελείο αποτελείται  από: την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης  Μουσείων και Τεχνικών Έργων  Ευγενία Γατοπούλου,  την καθηγήτρια  του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη,   την Προϊστάμενη της Εφορείας Έβρου Χρύσα Καραδήμα και  την Προϊσταμένη του Τμήματος ´Έργων της ΔΑΒΜΜ Ιωάννα Καράνη.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ  κτίστηκε το 1420μ.Χ. από τον σουλτάνο  Μεχμέτ Ι. Η αρχική θολωτή κάλυψη  του γρήγορα κατέπεσε, οπότε και  περί τα τέλη του 15ουαιώνα, αντικαταστάθηκε από μεγάλων διαστάσεων δρύινη πυραμιδοειδή στέγη. Η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, αποτελεί  προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης,  έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000€.

Με την συνδρομή  ειδικών επιστημόνων και την  χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, έχουν  τεθεί οι προδιαγραφές για  την ανάθεση των απαιτούμενων  μελετών ολοκλήρωσης του σύνθετου  αυτού έργου. ´Έχοντας εξασφαλίσει  την πλήρη αποτύπωση και την  αρχαιολογική τεκμηρίωση του  μνημείου, το ΥΠΠΟΑ είναι αποφασισμένο  και καθόλα έτοιμο για την  πλήρη αποκατάσταση του Τεμένους  και την απόδοση του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα, θεωρώντας το πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.

Πλήρη στήριξη από Κώστα Γαβρόγλου στο υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του Τεμένους “Μπαγιαζήτ”

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το Τέμενος «Μπαγιαζήτ» του Διδυμοτείχου αποτελεί ένα σημαντικότατο θρησκευτικό μνημείο για τη χώρα και τον πολιτισμό μας. Η καταστροφή που υπέστη εξαιτίας πυρκαγιάς είναι ένα πλήγμα που μας λυπεί βαθύτατα. Για την πλήρη υποστήριξη του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού επικοινώνησα με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου καθηγητή Γ. Γκόλια, τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητή Π. Μήτκα και τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητή Χρ. Καραγιάννη, ώστε να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες και το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού. Για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τη πυρκαγιά σε ένα σημαντικότατο θρησκευτικό μνημείο που βρισκόταν σε διαδικασία αποκατάστασης.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ .Γ. Καλαντζής επικοινώνησε με τον Τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου κ. Χαμζά Οσμάν για να του εκφράσει την λύπη, την συμπαράσταση και την  στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.»