Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε προσφυγόπουλο από τους Γιατροί του Κόσμου στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Εμβολιασμών σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου,  κοινοποιείται η έκθεση παρακολούθησης των εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2017.

Από τον Μάρτιο του 2016, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση και δημιουργήθηκε η ανάγκη για οργάνωση εμβολιασμού στα παιδιά που μένουν σε χώρους διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

Οργανώθηκαν εμβολιασμοί στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, με τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμών προτεραιότητας, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών που εφαρμόστηκε περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν περισσότερα από 30.000 εμβόλια. Η εκτιμώμενη εμβολιαστική κάλυψη (με την πρώτη δόση εμβολίου) των παιδιών της κατάλληλης για το κάθε εμβόλιο ηλικίας είναι: 83% για Ιλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα, 82% για Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδα, 76% για Πνευμονιόκοκκο, 75% για Αιμόφιλο ινφλου-έντσας τύπου b (Hib), 79% για Ηπατίτιδα Β. Όσα παιδιά εμβολιάστηκαν έλαβαν κάρτα εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθεί η περεταίρω συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού.

Η παραπάνω εμβολιαστική κάλυψη αφορά τις εξορμήσεις εμβολιασμών που έγιναν στην Ελλάδα και προστίθεται στην προϋπάρχουσα κάλυψη στις χώρες προέλευσης/διέ-λευσης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις από WHO-UNICEF είναι μέτρια έως σχετικά καλή.

Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με έμφαση στη διενέργειά του στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών.

Ekthesi-emvoliasmos-prosfygon-2017-02.pdf

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας tου Υπουργείου Υγείας αναφέρει:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να κοινοποιήσω την έκθεση της Ομάδας Εργασίας για την εποπτεία και το συντονισμό της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων.

Είναι φανερό ότι επιτελείται ένα τιτάνιο έργο. Είναι επίσης φανερός ο επιστημονικός και υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Η Έκθεση πιστοποιεί την επιτυχία της καμπάνιας εμβολιασμού και αποδεικνύει την ανευθυνότητα και τον υποβολιμαίο χαρακτήρα των ξενοφοβικών κραυγών, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση  να ακυρώσουν τη γενική εικόνα αποδοχής από την ελληνική κοινωνία της συμμέτοχης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις κοινωνικές διαδικασίες, και στη σχολική.

Είναι σαφές πως δεν εφησυχάζουμε και είμαστε σε καθημερινή επαγρύπνηση για να επιτελούμε το καθήκον της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Εξίσου σαφής είναι και η πεποίθησή μας ότι η πλήρης και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και μεταναστών, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ευχαριστώ την Ομάδα Εργασίας, την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους Διεθνείς Οργανισμούς που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος μέχρι τώρα».