Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος μέσω ασυρμάτου προς όλες τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, δήλωσε:

«Προς όλες τις δυνάμεις να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη. Την απέραντη ευγνωμοσύνη εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και για λογαριασμό ολόκληρου του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλετε όλες αυτές τις ημέρες. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε για 4 συνεχόμενα μερόνυχτα εδώ, αλλά καταφέρατε κάτι πολύ σημαντικό: να περιορίσετε μια καταστροφική πυρκαγιά. Ευτυχώς, δεν έχουμε θύματα, ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τον περιορισμό της καταστροφής μέσα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειές σας.

Χρειάζεται εγρήγορση, αλλά θέλω να σας εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη. Σας ευχαριστούμε θερμά. Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνετε».

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του και απευθυνόμενος στους πυροσβέστες στο φυλάκιο της Αγίας Κυριακής δήλωσε:

«Νομίζω ότι αυτούς που πρέπει να ευχαριστήσουμε, πέρα από τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, είναι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και όλους τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, αλλά και τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, που χωρίς πανικό, με ψυχραιμία, με συντονισμό, ανταποκρίθηκαν και έδωσαν μία σκληρή μάχη. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί ακόμη έχουμε δύσκολες ημέρες. Τα μελτέμια του Αυγούστου κρατάνε μέχρι το τέλος του μήνα. Και βεβαίως πρέπει να έχουμε το μυαλό μας, τα μάτια μας δεκατέσσερα για τις αναζωπυρώσεις.

Θέλω να πω, όμως, ότι, παρά τις δυσκολίες, τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες και το αντίξοο της μορφολογίας του εδάφους, που πολλές φορές δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καταφέραμε να ελέγξουμε μια δύσκολη πυρκαγιά».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Η εικόνα από ψηλά, κύριε Πρωθυπουργέ;

Πρωθυπουργός: Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης. Τώρα θα πάμε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, για να δούμε άμεσα τα μέτρα αποκατάστασης. Θέλω να πω, όμως, ότι η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη. Αυτό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ανθρώπων, μέρα και νύχτα αυτά τα τέσσερα εικοσιτετράωρα και της τοπικής κοινωνίας. Αποφύγαμε τα χειρότερα. Αυτό έχει σημασία. Και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Το λέω και στις κάμερες, το είπα και στους ίδιους: ένα μεγάλο ευχαριστώ, μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες, όλες αυτές τις ημέρες, κατάφεραν να προστατέψουν τον δασικό πλούτο και τις περιουσίες των πολιτών, εδώ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με άνδρες πεζοπόρου τμήματος, τόνισε:

«Αυτό που κάνετε, δεν μπορεί να το εκφράσει κανείς. Την ευγνωμοσύνη που αισθανόμαστε και δεν ξεπληρώνεται με τίποτα, γιατί εσείς έχετε να κοιμηθείτε τέσσερις ημέρες. Τέσσερις ημέρες μέσα στη φωτιά, με κίνδυνο της ζωής σας και με αυτοθυσία για να σώσετε ανθρώπινες ζωές. Εάν μπορούμε στο παραμικρό να δώσουμε, να επιβραβεύσουμε την προσπάθειά σας, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι Έλληνες -αυτό θέλω να πιστεύω- σας εκφράζουν μία απέραντη και βαθιά ευγνωμοσύνη».