Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, είχε σήμερα, Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων  Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ – ΟΤΑ) όπου παρουσίασε τη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, για την απασχόληση προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας στους Δήμους της χώρας, καθώς και για την απασχόληση των συμβασιούχων που ήδη εργάζονται, υπό τις εξελίξεις που επιβάλλει η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα στην συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσιάσαμε αναλυτικά όλα τα σημεία της νομοθετικής ρύθμισης που σκοπεύουμε να καταθέσουμε την Δευτέρα. Δεχτήκαμε αρκετά ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις. Θεωρώ θετικό ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και διαβλέπω και μία ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση. Θέλω να επαναλάβω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπουμε τη διασφάλιση της συνέχισης με νέες συμβάσεις των ήδη μέχρι τώρα εργαζομένων συμβασιούχων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Είπα για άλλη μια φορά προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της συγκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους».

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχει νομική βάση, δηλαδή θα επικαλεστείτε λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να μην αντιβαίνουν οι νέες συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Τι θα επικαλεστείτε;

Π.Σκουρλέτης: Όπως είδατε μιλάμε για νέες συμβάσεις. Στην πρότασή μας υιοθετούμε τον δρόμο που μας υπέδειξε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είπε ότι είναι αντισυνταγματικό, θέσεις οι οποίες καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες να καλύπτονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις. Αυτό λοιπόν ως σκεπτικό το υιοθετούμε, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο ούτως ή άλλως και για αυτό το έχουμε ενσωματώσει στην πρόταση που καταθέτουμε. Βεβαίως από την άλλη αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, οι οποίες προκύπτουν από τα συσσωρευμένα σκουπίδια και με βάση λοιπόν αυτές τις παραμέτρους έχουμε καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση.

Δημοσιογράφος: Πρόβλεψη θα υπάρχει για τους εργαζόμενους σήμερα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;

Π.Σκουρλέτης: Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει τα έγγραφά του σε αυτόν τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μια μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους. Θεωρώ ότι μία τέτοια κατεύθυνση έχει βάση.

Δημοσιογράφος: Ο χρονικός ορίζοντας; Μιλάμε για μήνες, μιλάμε για χρόνια;

Π.Σκουρλέτης: Εμείς θα κάνουμε τα πάντα, ότι περνάει από την μεριά μας να γίνουν όλα πάρα πολύ γρήγορα και θεωρώ ότι το αντίστοιχο από όσο γνωρίζω σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΑΣΕΠ θα κάνουν και από εκεί. Άρα μιλάμε μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι το εργασιακό μέλλον αυτών των ανθρώπων είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εάν οδηγηθεί σε αδιέξοδο που δεν αποκλείεται αυτή τη στιγμή, εάν έχετε άλλες εναλλακτικές για να βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους; Τις έχετε επεξεργαστεί ήδη;

Π.Σκουρλέτης: Όταν υπάρχει διάλογος βρίσκεις λύσεις. Νομίζω λοιπόν ότι αδιέξοδο δεν θα υπάρξει. Περιμένουμε και την ΚΕΔΕ σε λίγο, να ακούσουμε και τις δικές τις απόψεις, νομίζω ότι όλοι τελικά πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών που τους αναλογούν.

Δημοσιογράφος: Για τι αριθμό μιλάμε μέσω ΑΣΕΠ;

Π.Σκουρλέτης: Ο αριθμός όπως γνωρίζετε με βάση την κατοχυρωμένη Συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσδιοριστεί από τους ίδιους τους Δήμους. Εμείς ήδη έχουμε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αιτήματα που μας έχουν καταθέσει οι Δήμοι. Δίνουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τη δυνατότητα να υπάρχει αναπροσαρμογή στους οργανισμούς των Δήμων, έτσι ώστε να προκύψουν και άλλες οργανικές θέσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες».