Η Νέα Δημοκρατία πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για εκείνη, η πραγματικότητα θα την διαψεύδει διαρκώς, παρά τις στρεψοδικίες με τις οποίες συστηματικά επιχειρεί να τη διαστρεβλώσει. Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία 2,5 χρόνια στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης σε ότι αφορά τη διαχείριση των Κοινοτικών Πόρων. Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός σημαίνει απλά ότι η χώρα μας καταφέρνει να καλύπτει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη το πλήθος των κανονισμών και τις βαριές διαδικασίες που συνοδεύουν τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Διαδικασίες που για την Ελλάδα είναι πολύ πιο βαριές από ότι στις υπόλοιπες χώρες εξαιτίας των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στα προγράμματα του ΕΣΠΑ επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Γι αυτό και προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις και να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προχωρήσαμε στον τριπλασιασμό του προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη που πέτυχε η χώρα μας στην απορρόφηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, από το οποίο αξιοποιήσαμε πλήρως όλους τους πόρους και στην εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, η οποία άγγιξε το 11,4%, το 2016, ξανά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίστηκε και επίσημα από το Eurogroup στην απόφαση της 15ης Ιουνίου, στην οποία υπάρχει ρητή αναφορά στην πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας σε αυτόν τον τομέα και είχε ως αποτέλεσμα να διοχετευτούν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων στην ελληνική οικονομία τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Μέσα από αυτή τη δουλειά χρηματοδοτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν κρίσιμες υποδομές οι οποίες χρόνιζαν για δεκαετίες, όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, μικρά και μεσαία έργα σε όλη τη χώρα, ενώ ενισχύθηκε ουσιαστικά και η επιχειρηματικότητα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μάλιστα τυγχάνουν πολλαπλής στήριξης, όχι μόνο από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, στα οποία άλλωστε βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους, αλλά από το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων δράσεων είτε αυτές αφορούν τη κατασκευή έργων με άμεσο όφελος για πλήθος μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, είτε αφορούν προγράμματα του ΟΑΕΔ μέσω του ΕΣΠΑ τα οποία επιδοτούν το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των νέων εργαζομένων που προσλαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

Πέρα όμως από το ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας έχουν προχωρήσει και σε επιπλέον ενέργειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Από τις συμφωνίες που συνάψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το σχέδιο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (EBRD) έχουν ήδη διοχετευτεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και προφανώς συνεχίζουμε εξαντλώντας κάθε δυνατότητα αξιοποίησης πρόσθετων πόρων. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα εγκαινιάσαμε με την ΕΤΕπ πρόγραμμα ύψους 400 εκ. ευρώ για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την παροχή των απαραίτητων εγγυήσεων (Trade Finance Facility).

Με σκληρή δουλειά και ολοκληρωμένο σχεδιασμό το Υπουργείο Οικονομίας προχωρά στη γρήγορη και βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και στη δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Τη δουλειά αυτή αναγνωρίζει διαρκώς σε κάθε ευκαιρία και η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κα Κρέτσου, με τελευταία την χθεσινή τοποθέτηση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνιστούμε λοιπόν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει επιτέλους την αυτοκριτική της για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια και αντί να εφευρίσκει ανύπαρκτα προβλήματα και καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας για να βάλουν τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Το χρωστάει στον ελληνικό λαό μετά από τα δεινά που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις της στη χώρα και στην κοινωνία.