Από το νέο Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της χώρας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης  συμμετείχε στο πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο ηλεκτράμαξας, «εγκαινιάζοντας» συμβολικά τη μετάβαση των ελληνικών σιδηροδρόμων σε μία εποχή, όπου αλλάζει δραστικά την εικόνα τους και αναβαθμίζει την ποιότητα των μεταφορών για τους πολίτες.

Ο κ. Σπίρτζης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκο Μαυραγάνη, τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ.κ. Χρήστο Δουκάκη και Θάνο Βούρδα, γνωστοποίησε, ότι «Τον Απρίλιο ο σταθμός θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα δοθεί στους πολίτες, στο κοινό, για να μπορούν να τον χρησιμοποιούν, και να απολαμβάνουν έναν σύγχρονο ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα που έχουμε δώσει στην ιεράρχηση των έργων στα μέσα σταθερής τροχιάς και στο σιδηρόδρομο πλέον φαίνεται. Παίρνει σάρκα και οστά. Δεν μπορεί να έχουμε μία σύγχρονη χώρα χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει τις σιδηροδρομικές υποδομές μας».

Ο κ. Σπίρτζης εξήγησε ακόμη, ότι το έργο αυτό γίνεται πραγματικότητα, χάρις στις προσπάθειες των τελευταίων 15 μηνών: «Βρισκόμαστε στον κεντρικό σταθμό της χώρας, που για 11 χρόνια ήταν κλειστός. Εξι χρόνια το έργο ήταν κολλημένο. Και σήμερα, επιτέλους, είναι έτοιμη η ηλεκτροκίνηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Ο υπουργός, ανέφερε ακόμη, ότι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το έργο της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης μέχρι τον Πειραιά και εξήγησε ότι «Τα έργα συνεχίζονται προκειμένου να γίνει υπογειοποίηση στα Σεπόλια και να μην υπάρχουν τα προβλήματα μέσα στον αστικό ιστό.  Συνεχίζεται επίσης  και η σύνδεση του σιδηροδρομικού σταθμού με το σταθμό του μετρό, ως νέο έργο».

Τον Ιούνιο, με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στον Πειραιά, οι επιβάτες θα μπορούν  να φτάνουν στο αεροδρόμιο σε 45 λεπτά. Σημειώνεται, ότι το πέρασμα στην ηλεκτροκινούμενη εποχή στο τμήμα ΣΚΑ –Αθήνα, δεν επέτρεπε απευθείας δρομολόγια από τον Κεντρικό Σταθμό στο αεροδρόμιο και το Κιάτο. Τον Ιούνιο, τελειώνει η ταλαιπωρία των επιβατών και οι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο σε 45 λεπτά και σε 60 λεπτά στο Κιάτο.

 

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ θα μας πείτε λίγα λόγια για το έργο και τη χρησιμότητά του. Τι θα προσφέρει στους πολίτες.

Υπουργός: Κατ’ αρχάς βρισκόμαστε σε ένα σταθμό, τον κεντρικό σταθμό του σιδηροδρόμου της χώρας, που για 11 χρόνια ήταν κλειστός.  Εξι χρόνια το έργο ήταν κολλημένο, και επιτέλους είναι έτοιμη η ηλεκτροκίνηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τον Απρίλιο ο σταθμός θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα δοθεί στους πολίτες, στο κοινό, για να μπορούν να τον χρησιμοποιούν και να απολαμβάνουν ένα σύγχρονο ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο. Τον Ιούνιο θα φτάσει μέχρι τον Πειραιά και τα έργα συνεχίζονται προκειμένου να γίνει υπογειοποίηση στα Σεπόλια και να μην υπάρχουν τα προβλήματα μέσα στον αστικό ιστό. Συνεχίζεται επίσης, και η σύνδεση του σιδηροδρομικού σταθμού με το σταθμό του μετρό, ως νέο έργο. Πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα που έχουμε δώσει στην ιεράρχηση των έργων στα μέσα σταθερής τροχιάς και στο σιδηρόδρομο πλέον φαίνεται, παίρνει σάρκα και οστά. Δεν μπορεί να έχουμε μία σύγχρονη χώρα χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει τις σιδηροδρομικές υποδομές μας.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ πότε θα φτάσει το ηλεκτροκίνητο τρένο από Αθήνα Θεσσαλονίκη και πότε τελειώνουν τα έργα ;

Υπουργός: Τα έργα του σιδηροδρόμου για την ΠΑΘΕ με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης είναι τέλος του ’19 ή μέσα στο ’19. Δίνουμε μία μάχη όμως, πολύ μεγάλα κομμάτια, όπως είναι το Αθήνα – Θεσσαλονίκη ή όπως είναι η ηλεκτροκίνηση μέχρι το Αίγιο να τελειώσει πολύ νωρίτερα. Εκτιμούμε ότι το πρώτο τρίμηνο ή τους πρώτους μήνες του ’18 η Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμη και θα έχουμε ξεκινήσει και τα νέα έργα για το σιδηρόδρομο. Και για τον προαστιακό.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι ακόμη για το συγκεκριμένο έργο;

Υπουργός: Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα κλασσικά παραδείγματα ντροπής του δημόσιου βίου της χώρας μας. Για τους δρόμους, για το κόστος, για το πόσο πίσω έχουν μείνει οι σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας. Για το πως δεν έχει αξιοποιηθεί ο σιδηρόδρομος για τη χώρα μας και για τις επιβατικές μεταφορές και τις σιδηροδρομικές. Κι ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για αυτό.

 

*Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού στο νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών  και σύντομο ενημερωτικό σημείωμα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.