• Η πιο σημαντική είδηση αυτής της περιόδου είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας. Βρισκόμαστε ήδη στα πιο χαμηλά επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε για τον Απρίλιο την ανεργία στο 21,7%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τις αρχές του 2012. Το οποίο, μάλιστα, τον Απρίλιο του 2014, λίγο πριν αναλάβουμε, είχε-θυμίζω- εκτιναχθεί στο 27,2%.
 • Τα στοιχεία της Εργάνης, που καταγράφουν το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν για το πρώτο εξάμηνο του 2017, 256.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αυτός αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου, από το 2001 μέχρι σήμερα. Από το Φλεβάρη του 2015, που αναλάβαμε, έως σήμερα, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας.
 • Υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα για τον ιδιωτικό τομέα. Το 35% των ανέργων που πήραν μέρος στα προγράμματα αυτά, βρήκε, μετά την ολοκλήρωσή τους, μία σταθερή θέση εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 20%.
 • Για τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας υλοποιούμε προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Σε αυτά συμμετέχουν μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, άνεργοι μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη, καθώς και άνεργοι χαμηλών προσόντων. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ενταχθεί 73.544 ωφελούμενοι και έως τα τέλη του έτους θα ενταχθούν επιπλέον 46.000 άνεργοι, δηλαδή συνολικά 120.000 άνεργοι.
 • Από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε στην αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας που είναι ένα απαραίτητο και κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων. Και φυσικά, αποδεικνύεται ότι η στοχευμένη δουλειά μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Με περισσότερους από 100.000 ελέγχους τη διετία 15 – 16 έχουμε επιτύχει μείωση της αδήλωτης εργασίας, στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, από το 19.17% που βρισκόταν το 2014, στο 13,58% το 2016. Και αυτό γιατί έχουμε την πολιτική βούληση.
 • Εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι

Πρόκειται για εργαζόμενους που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Οι ομάδες των εργαζομένων αυτών βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει, αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την επανεκπαίδευσή του με νέες γνώσεις και ικανότητες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ το οποίο θα αφορά περίπου 50.000 εργαζόμενους.

 • Ψευδής αυτό- απασχόληση

Είναι οι περιπτώσεις εκείνες, όπου πίσω από το μπλοκάκι κρύβεται η ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας. Μέθοδος με την οποία ο μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ότι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κλπ.

Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια σ’ αυτή την κατάσταση. Το πρώτο βήμα έγινε μέσα από την κοινωνική ασφάλιση και τη δυνατότητα να διαμοιράζεται η ασφαλιστική εισφορά ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Ήδη 22.000 εργαζόμενοι έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το δεύτερο βήμα. Θέτουμε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι, σε μισθωτό εργαζόμενο. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

 • Βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 

Η αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνδυασμό με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν τα απαραίτητα βήματα για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τα οικονομικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για άλλη μια φορά, διαψεύδουν τους προφήτες της καταστροφής. Το πλεόνασμα που καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί αντανάκλαση τόσο της θετικής τάσης στην μισθωτή εργασία όσο και της βελτίωσης της εισπραξιμότητας, η οποία στους ελεύθερους επαγγελματίες έχει φτάσει από το 53% σχεδόν στο 70%. Όλα αυτά τη στιγμή που το 2015 παραλάβαμε ένα ταμειακό έλλειμμα στην κύρια ασφάλιση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ενώ το 2009 το ταμειακό πλεόνασμα ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ

 • Ανθρωπιστική κρίση

Σήμερα, ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον που παραλάβαμε. Από τα περίπου 780 εκ. στα οποία ανερχόταν το 2015, το 2017 ξεπέρασε το 1,57 δισ. ευρώ, ενώ το 2019, με τα αντίμετρα, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,57 δισ. ευρώ.

 • Αντιμετώπιση της φτώχειας.

Η πρώτη δράση του συγκεκριμένου άξονα είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το ΚΕΑ. Από το Φλεβάρη του 2017, μέχρι σήμερα, 560.000 συμπολίτες μας ωφελούνται από το ΚΕΑ με πρόβλεψη να φτάσουν τους 700.000. Παράλληλα με την άμεση οικονομική στήριξη προβλέπεται και η πρόσβαση σε μια σειρά από προγράμματα:

Χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού.

Δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. 60.000 παιδιά προβλέπεται  ότι θα ενταχθούν για τη σχολική χρονιά 2017-2018.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν τρόφιμα.

Χιλιάδες άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ, θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

 • Σχολικά γεύματα.

– Για το 2017 επεκτείνονται σε περισσότερους από 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, σε Δήμους ολόκληρης της επικράτειας. Το 2019 με βάση τα αντίμετρα, από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων θα καλυφθούν 500.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, με ετήσια δαπάνη 190 εκ. ευρώ.

 • 250 νέα Κέντρα Κοινότητας

Κορμό του νέου κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελούν τα 250 Κέντρα Κοινότητας, τα οποία ιδρύουμε σε όλη την επικράτεια. Ήδη λειτουργούν 70. Με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες των οποίων είναι δικαιούχοι. Συνδεδεμένα με τα Κέντρα Κοινότητας είναι και τα κέντρα για:

-Ρομά

-Κακοποιημένες γυναίκες

-Στήριξη της οικογένειας

-Ολοκληρωμένης φροντίδας για τους ηλικιωμένους

 • Παιδική προστασία:

Σε ό, τι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, προχωράμε σε διαρκή διεύρυνση του αριθμού των θέσεων. Είμαστε στις 100.000 θέσεις το 2017, σε σχέση με τις περίπου 70.000 που υπήρχαν το 2015. Επειδή η συνολική ζήτηση είναι μεγαλύτερη, στα αντίμετρα προβλέπεται η δημιουργία, κατά τη διετία 2019-2010, 1.800 νέων σταθμών ή 45.000 νέων θέσεων για παιδιά. Η προβλεπόμενη ετήσια δαπάνη θα είναι επιπλέον 150εκατ. ευρώ.

 • Νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αναδοχή και την Υιοθεσία

Βασικοί στόχοι είναι:

Ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής για υιοθεσία, που σήμερα είναι περίπου 4 χρόνια

Πρόληψη της ιδρυματοποίησης των παιδιών που εγκαταλείπονται, καθώς και η αποιδρυματοποίηση των ανηλίκων που σήμερα ζουν σε ιδρύματα.

-Πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας.

-Εξάλειψη της εμπορίας παιδιών.

 • Επίλυση του ζητήματος των εργατικών κατοικιών 

Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα για τους 36.000 οικιστές που δεν έχουν ακόμα παραλάβει οριστικά παραχωρητήρια. Παράλληλα μέσα από τις νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών, στηρίζουμε το σύνολο των οικιστών και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και τους ανέργους. Προασπίζουμε στην πράξη τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργατικής κατοικίας.