ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργο  Πατούλη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της.   

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης και εποικοδομητικής συζήτησης, επιβεβαιώθηκαν τα μεγάλα περιθώρια συνεννόησης ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκεί που συναντώνται οι προσπάθειες για μια δημιουργική, αναπτυξιακή και ουσιαστικά  δημοκρατική παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες, μέσα στο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.   

Στη συνάντηση, η ΚΕΔΕ έθεσε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η εξέλιξη της οργανωμένης συζήτησης για τις αλλαγές στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, το θέμα του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την απασχόληση των συμβασιούχων και το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που επεξεργάζεται το υπουργείο.

Ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος προσκλήθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ το επομενο χρονικό διάστημα, εκφράστηκε θετικά για ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση και επεσήμανε ότι:

Στην υπό εξέλιξη συζήτηση για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, μέσω της επιτροπής και των υποεπιτροπών που έχει συστήσει το υπουργείο, το θέμα των αλλαγών, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και ο εκλογικός νόμος, αντιμετωπίζεται ενιαία και όχι αποσπασματικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα προκύψει από μια συνολική προσέγγιση στα ζητήματα ενδιαφέροντος.    

 Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοκληρώνεται προκειμένου να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα περιέχει ορισμένες διατάξεις που έχουν αξιολογηθεί ως κρίσιμες για τη λειτουργική διευκόλυνση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μερικές ρυθμίσεις, ολοκληρωμένες και με επείγοντα χαρακτηριστικά, θα προωθηθούν νωρίτερα στη Βουλή, ενταγμένα σε άλλα σχέδια νόμου.

Σε μια κοινή, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύσκεψη η οποία θα καθοριστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, θα συζητηθεί το αίτημα για επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, προκειμένου να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο,  για ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

 Θετικά θα εξεταστεί το ζήτημα της επαναφοράς της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις. Ανάλογα θα εξεταστεί και η πρόβλεψη δυνητικής αντιμισθίας  όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων  μετακίνησης.   

Μικροί δήμοι που έχουν πρόβλημα για την κατάρτιση μελετών, προκειμένου να συμμετέχουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, θα μπορούν να υποστηρίζονται από υπαλλήλους της ΜΟΔ ΑΕ μετά από αίτησή τους. 

Η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων για την αμοιβή και την απασχόληση εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως το τέλος του 2017.

Τέλος, διευκρινίστηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθετικής παρέμβασης για τους όρους λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).