Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου και οι Καθηγήτριες Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρία Τσολιά.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των παρεμβάσεων:

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Υγείας την επικεφαλής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα Μαριάννα Τριάς και είμαστε ευγνώμονες που βρίσκεται εδώ μαζί μας.

Κυρίες και κύριοι,

Το Υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να συμπορευθούν με την Επιστήμη. Σε κάθε βήμα μας δεχόμαστε τις εισηγήσεις των ειδικών, των επιστημόνων, των γιατρών, γιατί η γνώση τους είναι «όπλο» ενάντια στην πανδημία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως στο πρόσωπο της Προέδρου κυρίας Θεοδωρίδου, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλη τη συστηματική βοήθεια και την προσπάθεια που έχει κάνει, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι συστάσεις και οι οδηγίες της Επιτροπής, τις οποίες ενσωματώνει και αποδέχεται πλήρως το Υπουργείο Υγείας.

Έτσι λοιπόν, σήμερα ως γνωστόν ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης. Σκοπός και στόχος μας είναι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, να μπορούμε να εμβολιάζουμε κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες, τους συνανθρώπους μας που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές – και είναι αρκετοί – ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας και προστασίας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και των μηνών αυτών, που κατά κύριο λόγο παρατηρείται έξαρση της γρίπης στη χώρα μας.

Θυμίζω ότι όταν παραλάβαμε το Υπουργείο Υγείας, η χώρα είχε προμηθευτεί το 2018 για τον πληθυσμό μας 2 εκατομμύρια εμβόλια δια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Το 2019 εξασφαλίσαμε 3 εκατομμύρια εμβόλια και το 2020 μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε 4.200.000 εμβόλια για τους συμπολίτες μας.

Θεωρούμε ότι χρειάζεται μία πανστρατιά κοινωνικής ευθύνης για να προστατεύσουμε αυτές τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν κατά κύριο λόγο από το ιό της γρίπης και είναι ηθικό καθήκον μας να τους βοηθάμε. Είναι άτομα με χρόνια νοσήματα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Βεβαίως, μαζί με τη σημαντική και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους, όπως κυρίως είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η αποφυγή του συγχρωτισμού.

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φέτος ο πλανήτης συγκλονίζεται από μία πανδημία, ένα τεράστιο θέμα Δημόσιας Υγείας. Πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, σοβαρότητα και μέριμνα για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν ή που δεν μπορούν.

Ευχαριστώ για μία φορά ακόμα όλους, για την συνεισφορά τους σε αυτή την προσπάθεια.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον Υφυπουργό για την αμέριστη πραγματικά υποστήριξη που έχει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία παρακολουθούν ό,τι είναι σχετικό με την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα μας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Πραγματικά σήμερα εγκαινιάζεται η περίοδος της πρόληψης της γρίπης, ενός λοιμώδους νοσήματος που κάθε χρόνο μάς δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο

Πάντα είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τις διακυμάνσεις των ιών που κυκλοφορούν, να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εμβόλια, να γίνουν τα εμβόλια στους κατάλληλους πληθυσμούς, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα που παρουσιάζονται με την λοίμωξη του ιού της γρίπης.

Φέτος υπάρχει ιδιαιτερότητα, ο εμβολισμός της γρίπης να γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου η συνύπαρξη αυτών των δύο λοιμώξεων δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών για τους πληθυσμούς των διαφόρων χωρών.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από τις διάφορες χώρες, τις διάφορες ηπείρους. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι στη χώρα μας η προτεραιότητα, ιδιαίτερα φέτος, είναι, όπως ακούσαμε από τον Υπουργό, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Εκεί έχουμε επικεντρωθεί. Και οι ομάδες αυτές αναφέρονται λεπτομερώς στην εγκύκλιο που έχει εκδοθεί. Υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις.

Πάντα υπήρχε η ετοιμότητα και τα προηγούμενα χρόνια να καλυφθούν αυτές οι ομάδες. Όμως πάντα τα ποσοστά του εμβολιασμού που επιτυγχάνοντο και δεν μας ήταν γνωστά και δεν είχαμε την ικανοποίηση να ξέρουμε το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.

Φέτος, με την πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα έχουμε ισχυρά δεδομένα για το ποσοστό του εμβολιασμού που γίνεται στη χώρα μας και που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για όλες τις ομάδες και μάλιστα του υγειονομικού προσωπικού, των επαγγελματιών υγείας που φέτος, να εκφράσω και μία αισιοδοξία, ότι μπορεί το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας να ξεπεράσει αυτό που προσδοκούμε, δηλαδή το 75% και πλέον. Αυτό είναι μία ευχή.

Θα ήθελα ως παιδίατρος να αναφερθώ και στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης για τα παιδιά, για τα οποία υπάρχει μία σχετική σύγχυση λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων των διαφόρων επιστημονικών φορέων.

Και για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των 6 μηνών, ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Δεν στοχεύουμε σε έναν γενικευμένο εμβολιασμό, στην εγκατάσταση αυτού που λέγεται συλλογική ανοσία. Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Πιστεύω ότι φέτος ο εμβολιασμός θα εξελιχθεί πολύ καλά. Είσαστε και γούρικος Υπουργέ, πέρυσι ανέβηκαν πολύ οι εμβολιασμοί. Φέτος και λόγω του φόβου που υπάρχει για τον κορονοϊό, ο εμβολιασμός θα ανέβει ακόμα υψηλότερα.

Να διευκρινίσουμε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, διότι είναι μία λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί. Όπως και ο εμβολιασμός της γρίπης για τα παιδιά προστατεύει από μία συγκεκριμένη ίωση, τη γρίπη, όχι για όλες τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Επομένως, ας τηρήσουμε τις οδηγίες πιστεύοντας ότι θα δείξουμε μία πειθαρχία ως λαός για να πετύχουμε αυτό που είναι σημαντικό για τη Δημόσια Υγεία. Να μην έχουμε ασθενείς που να χρειάζονται νοσηλεία σε εντατικές μονάδες από άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η εμπειρία από την πανδημία του 2009 δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μία ευαισθητοποίηση σε όλα τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες, τις ευάλωτες. Είναι άτομα τα οποία αποφεύγουν να εμβολιάζονται και αυτό είναι ένα κενό στη γνώση που πρέπει να το καλύψουν οι θεράποντες ιατροί.

Δεν θα ήθελα να πάρω άλλο από το χρόνο σας και να ευχηθώ να εξελιχθούν όλα ικανοποιητικά στον τομέα του εμβολιασμού της γρίπης.

M.TRIAS:Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, αγαπητοί Υφυπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα. Είναι τιμή για τον Π.Ο.Υ. να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση.
Κάθε χρόνο, η εποχική γρίπη οδηγεί σε σοβαρές λοιμώξεις έως και 5.000.000 ανθρώπων, με 500.000 θανάτους που συνδέονται με το αναπνευστικό σε όλο τον κόσμο. Επομένως, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα έναντι της γρίπης προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου.

Περαιτέρω, ο εμβολιασμός έχει υιοθετηθεί ως ένας από τους τέσσερις καταλύτες της αλλαγής, προκειμένου να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας 2020-2025 του Περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Φέτος, λοιπόν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διπλό φορτίο λόγω της εποχικής γρίπης και της Covid-19. Η παράλληλη κυκλοφορία των ιών της γρίπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς και να θέσει ένα επιπλέον φορτίο στο σύστημα Υγείας το οποίο είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της Covid-19.

Επομένως, θα είναι κρίσιμο για την προσεχή περίοδο της γρίπης να εφαρμόσουμε εμπεριστατωμένα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι της γρίπης ανάμεσα στις ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου από Covid-19 και γρίπη, τα οποία θα μειώνουν την ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω λοίμωξης από τη γρίπη και επομένως θα περιορίζουν τις πιέσεις στις υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας. Θα μειώνουν το ενδεχόμενο έκθεσης σε SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της αναζήτησης θεραπείας από ένα άτομο ή κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο λόγω γρίπης και θα μειώνουν την ασθένεια ανάμεσα στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ανάμεσα στους παρόχους φροντίδας υγείας, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της ανταπόκρισής μας στην Covid-19.

Η προτεραιοποίηση των ατόμων τα οποία χρειάζονται περισσότερο το αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει υψίστης σημασίας. Γενικώς, οι ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης και επομένως πρέπει να προτεραιοποιούνται για τους σκοπούς του εμβολιασμού, είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις, οι έγκυες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και τα άτομα υπό ανοσοκαταστολή.

Επίσης, η προτεραιοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας είναι επίσης ζωτική, ούτως ώστε να μειωθούν τα ποσοστά απουσίας από την εργασία τους, καθώς αυτό είναι ουσιώδες για την ανταπόκριση μας στην Covid-19.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό τα άτομα να εμβολιάζονται με ασφάλεια και χωρίς να εκτίθενται στην λοίμωξη από Covid-19. Για αυτό τον λόγο, οι εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την λοίμωξη, την πρόληψη και τον έλεγχο κατά την παροχή υπηρεσιών εμβολιασμού, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς, αλλά και για όσους χορηγούν το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της λοίμωξης και των σοβαρών εκβάσεων που προκαλούν οι ιοί της γρίπης. Ωστόσο, όλες οι άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις τις οποίες ήδη ανέφερε ο Υπουργός Υγείας είναι σημαντικές. Επιπλέον, η επικοινωνία σχετικά με τον κίνδυνο και η ενεργός συμμετοχή της κοινότητας για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε σχέση με την γρίπη, είναι χρήσιμες ούτως ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις για να προστατεύονται οι ίδιοι από την γρίπη και από την Covid-19.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη στήριξη μου στο ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Το γραφείο Ελλάδος του Π.Ο.Υ. με έδρα την Αθήνα, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και όλους τους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς εταίρους από την πρώτη ημέρα της πανδημίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική Κυβέρνηση για τις επιμελείς της προσπάθειες έως τώρα στην μάχη έναντι της πανδημίας και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς ως το τέλος.

Όσον αφορά τη γρίπη, το γραφείο μας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να συμβάλλει στην αποτελεσματική επικοινωνία σε σχέση με τον κίνδυνο και την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας, αλλά και για να διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας ευρείας πλατφόρμας συνεργασίας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την ευρύτερη δυνατή κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού με τα εμβόλια. Σας ευχαριστώ.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Σε όλα τα σύγχρονα συστήματα Δημόσιας Υγείας, ο εμβολιασμός αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων. Χρέος κάθε σύγχρονου Κράτους είναι να διασφαλίζει την επάρκεια των εμβολίων και να δημιουργεί τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση του πληθυσμού στον εμβολιασμό.

Αυτό έχουμε κάνει. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες φέτος, περισσότερα εμβόλια και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μία επιτυχημένη εμβολιαστική περίοδο.

Δ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου και οι σημερινές ανακοινώσεις είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με πρόνοια του Υπουργείου σε συνεργασία με τον ΕΟΦ ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Όταν λοιπόν είχαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και αυξημένες ανάγκες, μεριμνήσαμε ώστε να εξασφαλίσουμε 30% μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων σε σχέση με πέρυσι και 50% με σχέση με πρόπερσι.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εμβολιασμού φέτος και σε άριστη συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την οποία και θέλω να ευχαριστήσω, άλλα και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Φέτος εισάγεται, όπως ανάφερε ο Υπουργός, ηλεκτρονική συνταγογράφηση με διπλό στόχο. Πρώτον, την ιχνηλάτηση των εμβολίων ώστε να μπορέσουμε σαν οργανωμένο Κράτος να δούμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και για δεύτερον, για να μπορούμε να έχουμε ένα σαφή έλεγχο των ποσοτήτων που υπάρχουν διαθέσιμες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λείψουν εμβόλια από τον Έλληνα, ο οποίος τα χρειάζεται.

Θα ήθελα να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών αναφορικά με ποιοι άνθρωποι χρειάζονται το εμβόλιο, έτσι ώστε και να υπάρχει ποσότητα, αλλά να υπάρχει και ένα καλό κλινικό αποτέλεσμα, όπως λέμε στην Ιατρική.

Εφόσον, λοιπόν, τηρήσουμε όλα αυτά, θεωρώ ότι θα έχουμε μία εξαιρετική, αποτελεσματική και ωφέλιμη για τη Δημόσια Υγεία εμβολιαστική περίοδο.

Για να μην υπάρχουν προβλήματα, απλά να ενημερώσω ότι η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται σταδιακά για όλο το διάστημα το οποίο θα διαρκέσει η εμβολιαστική περίοδος και συγκεκριμένα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου που, όπως ανάφερε η Πρόεδρος, είναι η περίοδος που απαιτείται για να υπάρξει ικανή ανοσία και να προφυλάξει τον πληθυσμό.

Σε όλη αυτή την περίοδο θα διατεθούν τα εμβόλια κατά τρόπο λογικό, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν και φαινόμενα συνωστισμού, να εξυπηρετηθεί δηλαδή ο Έλληνας πολίτης που θέλει να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο.

Με αυτά θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία και να ευχηθώ να έχουμε μια αποτελεσματική εμβολιαστική περίοδο.

Α. ΒΑΛΤΑΣ: από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να πω ότι πραγματικά υπήρξε ένας προγραμματισμός, ειδικά με το Υπουργείο και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, για να μην έχουμε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών.

Αυτός ο προγραμματισμός πιστεύω να αποδώσει και θα αποδώσει, γιατί αν σκεφτούμε ότι πριν δυο χρόνια τα εμβόλια ήταν 2.100.000, αν με ρωτάγατε τότε για τα 4.200.000 εμβόλια θα έλεγα όχι ότι ήταν υπερβολικά, αλλά ήταν πάρα πολλά.

Δυστυχώς, έχουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Έχουμε να διαχειριστούμε τον πανικό του κόσμου με την Covid, που αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις ευπαθείς ομάδες και στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν.

Θα πρέπει λοιπόν βάσει της συνταγογράφησης που πλέον είναι μόνο ηλεκτρονική, εκτός από ειδικές κατηγορίες, να μπορέσουμε να χορηγήσουμε μέσω των γιατρών τα εμβόλια αυτά στον κόσμο που τα έχει ανάγκη και εμείς να εμβολιάσουμε τον κόσμο.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα δυναμικό 11.000 φαρμακείων διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό πετυχαίνει, κύριε Υπουργέ, τη δυνατότητα σε χρονικό διάστημα που θέλουμε εμείς ή που θέλουν οι ειδικοί, να πετύχουμε το μέγιστο στο σωστό χρονικό διάστημα, να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.

Και ταυτόχρονα, με την πληροφορία που θα έχετε στο Υπουργείο πότε εμβολιάστηκαν, ποιες κατηγορίες το πήραν, να έχετε τα στατιστικά στοιχεία για να σχεδιάσετε το μέλλον.

Για εμένα αυτός είναι προγραμματισμός, αυτό βοηθάει την Επιστήμη, αυτό βοηθάει τους ειδικούς, αυτό βοηθάει και τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, διότι το πνεύμα είναι ένα: ότι θα πρέπει να εμβολιάσουμε πρώτα τον κόσμο που έχει ανάγκη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι σήμερα άνοιξε η συνταγογράφηση, αλλά και η δική μου η προτροπή και όλων μας πιστεύω, είναι ότι αν θέλουμε να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τις 15 Οκτωβρίου. Έχουμε 15 ημέρες μέχρι να αποκτήσει ανοσία το άτομο, ώστε στο peak της πιθανής γρίπης, να υπάρχει ανοσία σε αυτά τα άτομα υψηλού κινδύνου για να μην έχουμε προβλήματα.

Άρα, ο προγραμματισμός είναι το καλύτερο και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά.

Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κύριε και κυρία Υφυπουργέ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπροσωπώντας την ιατρική κοινότητα όλης της χώρας θέλει να ενώσει και αυτός τη φωνή του μαζί σας και να προτρέψει τον πληθυσμό, ειδικά φέτος, να προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Όσον αφορά ειδικά στο υγειονομικό προσωπικό, θα πρέπει φέτος επειδή συντρέχουν και οι δύο επιδημίες να εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας και να κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ενεργούς, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση και της Covid-19.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο εμβολιασμός για την γρίπη, όπως το ανάφερε και η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι ασφαλής και θα πρέπει ο κόσμος να το γνωρίζει αυτό και να μην ακούει ενδεχομένως φωνές που προτρέπουν να μην προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χρειάζεται τεστ Covid-19 προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε εμβολιασμό για τη γρίπη. Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του πρώτον για να συνταγογραφήσει το εμβόλιο μέσω του συστήματος και δεύτερον για να βάλει τη βασική ένδειξη πότε και αν χρειάζεται να εμβολιαστεί κάποιος. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να γίνεται μία επίσκεψη στον γιατρό μας και στον παιδίατρό μας πριν προχωρήσει κάποιος σε εμβολιασμό.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πιστεύει ότι κάθε εμβολιασμός θα πρέπει να τυγχάνει και ιατρικής παρακολούθησης και πριν και μετά. Διότι είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρξουν, σπάνιες μεν, αλλά σίγουρα κάποιες παρενέργειες.

Με βάση αυτά, θέλω να ενώσω και εγώ τη φωνή μας με εσάς και να προτρέψουμε όλοι μαζί τον πληθυσμό φέτος ειδικά να εμβολιαστεί, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να τηρηθεί σίγουρα μία σειρά προτεραιότητας. Οι ευπαθείς ομάδες έχουν περιγραφεί πλήρως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και από το Υπουργείο Υγείας. Και πιστεύω και εγώ ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε φέτος να χτίσουμε ένα ικανό τείχος ανοσίας προκειμένου να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Πάνω σε αυτά που είπε η Πρόεδρός μας, η κυρία Θεοδωρίδου, ήθελα μόνο ένα ακόμα σχόλιο. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε το ποσοστό των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που εμβολιάζονται για τη γρίπη κάθε χρόνο.

Έχουμε όμως κάποια αριθμητικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ που δείχνουν ότι, δυστυχώς, κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 από τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε εντατικές μονάδες νοσηλείας και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μόλις το 14% είχε εμβολιαστεί.

Αυτό το ποσοστό σταδιακά έχει αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και θέλω απλώς να ευχηθώ ότι φέτος θα πετύχουμε ένα ακόμα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Θα έχουμε και στοιχεία με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αυτό θα μας δώσει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας, ώστε να προβούμε σε στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και για την επόμενη χρονιά.

Μ. ΤΣΟΛΙΑ: Νομίζω ότι ειπώθηκαν τα περισσότερα μέχρι στιγμής. Απλώς να σημειώσω ότι η πανδημία Covid έχει δράσει ανασταλτικά στην εφαρμογή των εμβολιασμών σε πολλές χώρες. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουν εστιάσει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, διότι όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, αυτοί που κατακλύζουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι περισσότεροι θάνατοι, η συντριπτική πλειονότητα αυτών, είναι μεταξύ ατόμων τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στον εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας. Τα ποσοστά και οι επιδόσεις στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες με τις οποίες θέλουμε να συγκρινόμαστε. Επομένως θα πρέπει και εκεί να δώσουμε περισσότερη έμφαση.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως εστιάζονται οι συστάσεις της Επιτροπής μας στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.