Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα, 

 Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία στην 80ή Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου τόνισε πως «Σεβόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Επιδιώκουμε τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας».

Όπως είπε, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την επίλυση του μοναδικού σημαντικού εκκρεμούς ζητήματος με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία πρέπει να άρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, που εξακολουθεί να πλανάται ως “γκρίζο σύννεφο” πάνω από τις σχέσεις μας. Έχουν περάσει 30 χρόνια, το casus belli πρέπει να αποσυρθεί. Δεν έχει θέση στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων που διατηρούν φιλικές σχέσεις. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτός της διπλωματίας, όχι της “γλώσσας των όπλων”» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών, που περιλαμβάνει το όραμα της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης, που θα οικοδομήσει το μέλλον του σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Παράλληλα, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να αρχίσει χωρίς άμεση κατάπαυση του πυρός.

Για το Κυπριακό, επεσήμανε πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της Προσωπικής Απεσταλμένης του να δώσουν μια νέα ώθηση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

—–

Αποζημιώσεις ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ έχουν, ήδη, καταβληθεί στους δικαιούχους των δύο εθνικών τραγωδιών, στο Μάτι και στη Μάνδρα. 

Η σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, προβλέπει τη μη άσκηση από το Δημόσιο ενδίκων μέσων κατά των αποφάσεων που εκδίδονται, καθώς και την παραίτηση του Δημοσίου από τα ασκηθέντα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων που επιδικάζουν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης ή ηθικής βλάβης για θανάτους και τραυματισμούς, που προκλήθηκαν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, καθώς και αποζημιώσεις για έξοδα νοσηλείας και κηδείας.

Από την ψήφιση της ρύθμισης έως σήμερα, σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών, το Δημόσιο έχει αποσυρθεί από 32 ένδικα μέσα που αφορούσαν στο Μάτι και από 5 ένδικα μέσα που αφορούσαν στη Μάνδρα.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο μέσος χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα, εφόσον έχουν κατατεθεί εγκαίρως και ορθά όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Καμία οικονομική αποζημίωση δεν μπορεί να καλύψει το ανείπωτο κενό της απώλειας των ανθρώπινων ζωών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια ελάχιστη πράξη σεβασμού προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, αποτελεί σαφή δέσμευση, ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα τους.

—–

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Οκτωβρίου η νέα νομοθεσία του Υπουργείου Τουρισμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια υποχρεούνται, πλέον, να πληρούν ελάχιστες προδιαγραφές ανάμεσα στις οποίες:

  • Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
  • Να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
  • Να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης, που καλύπτει τυχόν ζημιές ή ατυχήματα, καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση ηλεκτρολόγου και πιστοποιητικό μυοκτονίας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, προβλέπονται έλεγχοι συμμόρφωσης από το Υπουργείο Τουρισμού και την ΑΑΔΕ, καθώς επίσης κυρώσεις και πρόστιμα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τα τουριστικά καταλύματα.

—– 

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη δήλωση συμμετοχής ενδιαφερομένων στη δράση εξωστρέφειας «Rebrain Greece» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για επαγγελματικές προοπτικές στην ελληνική αγορά εργασίας, να πραγματοποιήσουν δια ζώσης συνεντεύξεις και να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής και προσφοράς τους στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά δράση εξωστρέφειας που πραγματοποιεί το Υπουργείο στο εξωτερικό, με αφορμή την οποία η Υπουργός Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους 33 εταιρειών που θα συμμετάσχουν στην επικείμενη δράση.

Στις προηγούμενες τέσσερεις εκδηλώσεις, σε Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ, Λονδίνο και Στουτγκάρδη, συμμετείχαν πάνω από 120 αποστολές από επιχειρήσεις και πάνω από 5.000 ενδιαφερόμενοι Έλληνες του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το διάστημα 2010 – 2023 έφυγαν από τη χώρα 659.547 Έλληνες πολίτες και έχουν επιστρέψει 422.688, δηλαδή, έχουμε αναστροφή κατά 64% του brain drain της κρίσης.

——

Την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των κτηνοτρόφων που έχουν θανατώσει τα κοπάδια τους, λόγω της ευλογιάς, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας. Επίκειται η ψήφιση της σχετικής διάταξης. 

Στο μεταξύ, βρίσκονται, ήδη, στην τελική φάση καταβολές, όπως η στήριξη, ύψους 63 εκατ. ευρώ, για ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους μέχρι τον Ιούνιο του 2025, επιπλέον αποζημιώσεις, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για πληρωμές από τον Απρίλιο του 2025 και μετά, καθώς και αποζημιώσεις για απομάκρυνση φερτών υλικών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Θεσσαλία. 

—–

Την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των ατόμων με αναπηρία όρασης σε ποσοστό 80% και άνω υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς. 

Η εν λόγω απόφαση, που τίθεται άμεσα σε ισχύ, προβλέπει πως οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από το κόστος της θεσμοθετημένης συμμετοχής, ανεξαρτήτως κατηγορίας φαρμάκου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της προσβασιμότητας και ισότητας στο φάρμακο, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένου κόστους διαβίωσης.

—-

Διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας στην πρόληψη των χρονίων νοσημάτων και την παιδική παχυσαρκία παρέλαβε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ειδική τελετή απονομής που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στη Νέα Υόρκη.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα βραβεύεται από τον ΟΗΕ και μάλιστα ήταν μέσα στις λίγες υποψήφιες χώρες παγκοσμίως που διεκδίκησαν τη διάκριση.

Μέσα από το πρόγραμμα «Προλαμβάνω», περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν, ήδη, επωφεληθεί από δωρεάν προληπτικούς ελέγχους, ενώ ακόμη μία εμβληματική πρωτοβουλία είναι η Εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας, που υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη UNICEF.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα συν-προεδρεύει στην Ομάδα Φίλων του ΟΗΕ για την παχυσαρκία και θα φιλοξενήσει τον Φεβρουάριο του 2026, στην Αθήνα, το Παγκόσμιο Συνέδριο για την παιδική παχυσαρκία, σε συνεργασία με τη UNICEF.

——

Ενισχύονται περαιτέρω οι 13 Περιφέρειες της χώρας, μέσω της χορήγησης δυνατότητας ένταξης νέων έργων στα Περιφερειακά Προγράμματα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 456 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των Περιφερειακών Προγραμμάτων ΕΠΑ 2021-2025 με την προβλεπόμενη υπερδέσμευση ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων σε 2,7 δισ. ευρώ.

Με τη δυνατότητα προεντάξεων, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του ΕΠΑ 2021-2025, επιδιώκεται η ωρίμανση κρίσιμων έργων που προγραμματίζονται από τις Περιφέρειες.

Αύριο, Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Δανία όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι, κ. Υπουργέ. Συνεχίζεται η απεργία πείνας του κ. Πάνου Ρούτσι, ο οποίος προβάλει τα αιτήματά του. Η αντιπολίτευση ζητάει δικαιοσύνη. Τι απαντάτε; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από την πρώτη μέρα που ρωτήθηκα, νομίζω ήταν  η επομένη της έναρξης της απεργίας πείνας του πατέρα, του κ. Ρούτσι, σταθήκαμε δίπλα του σε ανθρώπινο επίπεδο. Και, μάλιστα, βιάστηκαν κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης και κάποια Μέσα, τα οποία συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια εργαλειοποίησης, να πουν ότι αργήσαμε να πούμε το αυτονόητο και ανθρώπινο ότι στεκόμαστε δίπλα σε αυτό τον πατέρα.  Απάντησα την προηγούμενη φορά, παραθέτοντας τις απαντήσεις μου την επόμενη μέρα της έναρξης, δύο μέρες μετά, τρεις μέρες μετά, πέντε μέρες μετά… Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σήμερα, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην στέκεται στο πλευρό ενός πατέρα που προβάλει  κάποια αιτήματα για το παιδί που έχασε σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, όπως και κάθε ανθρώπου σε οποιοδήποτε δυστύχημα και σε οποιαδήποτε τραγωδία, γιατί, δυστυχώς, η χώρα μας έχει ζήσει τέτοιου μεγέθους τραγωδίες.  Από εκεί και πέρα, τα κόμματα ζητάνε δικαιοσύνη, όλοι ζητάμε δικαιοσύνη, αλλά σε μία Δημοκρατία   η δικαιοσύνη αποδίδεται από τους δικαστές και από κανένα άλλον. Και όποιος θέλει να παραστήσει από το πολιτικό σύστημα τον αυτόκλητο  δικαστή, να ξέρει ότι δεν θα επιτρέψουμε θεσμικά έναν δεύτερο γύρο αυτής της απαράδεκτης και χυδαίας προσπάθειας εργαλειοποίησης που προσπάθησαν να επιχειρήσουν όλοι αυτοί μαζί, όλα αυτά τα κόμματα μαζί, με στόχο να αναζητήσουν ψήφους πάνω σε ανθρώπους οι οποίοι είναι πονεμένοι, στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων που έχασαν συγγενείς και φίλους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Είναι ξεκάθαρο τι προσπαθούν να κάνουν τα κόμματα του «ξυλολίου», των «χαμένων» βαγονιών και των «λαθρεμπόρων» που δήθεν «έκρυβε και συγκάλυπτε» η Κυβέρνηση. Βρήκαν ευκαιρία πάνω σε αυτόν τον άνθρωπο και «παίζουν ξανά τα ρέστα τους» για να επαναφέρουν ξανά αυτό το αφήγημα της εργαλειοποίησης, να διχάσουν την κοινωνία, να στηθούν δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους και πάλι, για να πάρουν πολιτικά οφέλη. Είναι τραγικό, αλλά είναι αληθινό. Το κάνουν αυτό. Και συγκεκριμένα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κάποιοι εκ των οποίων, επικεφαλής των κομμάτων αυτών, χρησιμοποιώντας και τη νομική τους ιδιότητα, προσπαθούν να «παίξουν καθυστερήσεις», ούτως ώστε να μην ξεκινήσει η δίκη των Τεμπών.  Το ξαναλέω: Για κάθε αίτημα, ειδικά για κάτι ιερό όπως είναι αυτό, μόνη αρμόδια να απαντήσει, είναι η Δικαιοσύνη. Θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί, τα κόμματα – το ξαναλέω, όχι οι συγγενείς, όχι η κοινωνία, για να μην έχουμε τη γνωστή «κοπτοραπτική» από κάποιους συναδέλφους σας και τα κόμματα αυτά – θέλουν να κάνουν την Ελλάδα «μπανανία». Δεν θα κάνουν τη χώρα «μπανανία». Η χώρα μας έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, παίρνει τις αποφάσεις της, οφείλουμε να  τις σεβαστούμε τις αποφάσεις αυτές. Και το λέω ξανά και ξανά, το είπε και η ηγεσία της Δικαιοσύνης, η ηγεσία του Αρείου Πάγου: Οποιοδήποτε αίτημα μπορεί να προβληθεί ενώπιον του ακροατηρίου, μετά την έναρξη της δίκης. Αυτή είναι η ουσία και αυτό θέλω να κρατήσει ο κόσμος. Το ξαναλέω: Δεν θα επιτρέψουμε έναν δεύτερο γύρο, με  όσα θεσμικά εργαλεία διαθέτουμε ως Κυβέρνηση. 

Α. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ: Καλό μεσημέρι. Με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες στη Βουλή, θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έχει καταδικαστεί. Και, επίσης, μία απάντηση στα δημοσιεύματα που φέρουν να είναι πάλι προς ένταξη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα  της Νέας Δημοκρατίας ο διαγραμμένος βουλευτής, ο κ. Κυριαζίδης, αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές από του ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ή από τη ΝΙΚΗ, ενδεχομένως.   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλά, για ένα κόμμα το οποίο η Κυβέρνηση αυτή, με τις ευθύνες που είχε, τις αρμοδιότητες που είχε, ως Νομοθετική Εξουσία στη Βουλή και ως Εκτελεστική Εξουσία – δηλαδή αναφέρομαι στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και στην Κυβέρνηση – έχει πάρει πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να ληφθούν  οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τη σχέση, τέλος πάντων, του κόμματος αυτού με την εγκληματική οργάνωση, φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε λογική – απαντάω με την κοινή λογική, έτσι, αλλά παρέλκει νομίζω να αναζητήσω και σχετική πληροφόρηση,  θα το κάνω – ποτέ να διανοηθούμε να εντάξουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μας έναν βουλευτή, ο οποίος εξελέγη με το κόμμα των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ. Έτσι; Το αντίστοιχο, δεν έχει σχέση βέβαια η ΝΙΚΗ με τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, σε σχέση με αυτό το οποίο συζητούσαμε τους προηγούμενους μήνες, αλλά δεν έχω και καμία εικόνα τέτοια, ότι θα ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα βουλευτής από το κόμμα ΝΙΚΗ. Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία και καμία τέτοια  εικόνα. Τώρα, για τον κ. Κυριαζίδη, θα ρωτήσω σχετικώς. Δεν έχω πληροφορία επανένταξης, αλλά είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ο άνθρωπος είχε αναλάβει από την αρχή το κόστος αυτού του οποίου είπε, ζήτησε συγγνώμη την ίδια στιγμή. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού, με τη ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι επίσημο να σας πω, δεν γνωρίζω, Αναμένουμε. 

Α. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ: Ένα σχόλιο για το πόθεν έσχες; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το πόθεν έσχες δεν νομίζω ότι έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Η Δικαιοσύνη κρίνει όσα αφορούν τη Δικαιοσύνη. Και, από εκεί και πέρα, είναι καλό να δημοσιεύονται τα πόθεν έσχες, να βλέπει ο κόσμος πώς μπαίνει κάποιος στην πολιτική, αν έχει ένσημα όταν ξεκινάει να έχει μια οποιαδήποτε ιδιότητα και, από εκεί και πέρα, οι μεταβολές αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν είμαστε εδώ οι αρμόδιοι να κάνουμε τους ελέγχους ή να κρίνουμε τη δημοσιοποίηση. Είχε σηκωθεί  τότε ένα θέμα, γιατί πολύ απλά δεν είχε ακολουθηθεί μια διαδικασία. Από εκεί και πέρα, εμάς η δουλειά μας σταματάει εκεί. Υπάρχουν ελεγκτικές αρχές που θα αξιολογήσουν όλες αυτές τις … Γίνεται, προφανώς,  γιατί για να δημοσιοποιηθεί, έχει γίνει και ο σχετικός έλεγχος. 

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε μία ιστορία σχετικά με τη φωτογραφία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι είναι ψεύτικη, ότι είναι fake. Η ερώτηση είναι η εξής: Κάνει μοντάζ στο Μαξίμου, έχετε μονταζιέρα και εσείς και χρησιμοποιείται για τις φωτογραφίες; Ευχαριστώ.  

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα ήθελα ποτέ να είμαι στη θέση αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται να γράψουν τέτοιες αστειότητες. Δηλαδή, εντάξει, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά υπάρχει και ένα όριο σε αυτό. Εντάξει, κάποιος μπορεί να κάνει πλάκα πολίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Αλλά, δυστυχώς, και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί και κάποιες εφημερίδες -είδαμε σήμερα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα-  το θεωρούν αυτό ως βασικό θέμα. Αλλά επειδή ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια με δεδομένα και με ντοκουμέντα, γιατί ζούμε στην εποχή της απόλυτης προσπάθειας παραπλάνησης και στην Ελλάδα και παγκοσμίως, έχω εδώ μαζί μου -μπορώ να σας το επισυνάψω κιόλας- την ηλεκτρονική αλληλογραφία, το εισερχόμενο, δηλαδή, που λάβαμε από το επίσημο γραφείο, -Official White House, photograph with President Donald Trump-, με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου, όπου μας επισυνάπτουν τη σχετική φωτογραφία από τον Λευκό Οίκο και από τους σχετικούς συνεργάτες. Άρα, εδώ και ο πολιτικός αρχηγός που έκανε τη σχετική ανάρτηση, αλλά και η εφημερίδα που είχε το σημερινό πρωτοσέλιδο -έβαλε και ένα ερωτηματικό, για να τα πιάσει όλα- πρέπει να κάνουν δύο πράγματα, ή το ένα ή  το άλλο. Είτε να ζητήσουν συγγνώμη, ότι «εντάξει κάναμε λάθος», είτε να κατηγορήσουν τους συνεργάτες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής, ότι έκαναν μοντάζ σε μία φωτογραφία, για να δεν ξέρω κι εγώ τι να πετύχουν, δεδομένου του γεγονότος ότι αδιαμφισβήτητα ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στη συγκεκριμένη δεξίωση-εκδήλωση.  Είναι λυπηρό που και στην Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών, δηλαδή την ενημέρωση των πολιτών με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χάνουμε χρόνο για τέτοιες αστειότητες. Αλλά, ξέρετε ότι  υπάρχει κόσμος, ο οποίος τις τελευταίες μέρες μπορεί να έχει πιστέψει αυτή τη προπαγάνδα, όπως πίστεψε και πολύ πιο σοβαρά fake news, τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο, που δημιούργησε ζήτημα στη χώρα, πήγε να δημιουργήσει ζήτημα στη χώρα και πολλά άλλα, τα οποία έχουν ακουστεί και εντός και εκτός συνόρων και καλλιεργούνται από ανθρώπους και του πολιτικού συστήματος και κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό όλη αυτή η πρακτική της «κοπτοραπτικής» ή της δημιουργίας εντυπώσεων με χυδαία ψέματα.     

https://www.transfernow.net/dl/20250929E1Oft6HO 

ΝΟΤ. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Εντάξει, γνωρίζουμε και τον Μοντεσκιέ και τη διάκριση των εξουσιών, έτσι λειτουργούν οι δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά μόνο η Δικαιοσύνη αποδίδει δικαιοσύνη. Αν πάμε, όμως ένα, όλη την υπόθεση των Τεμπών του αιτήματος των γονέων, κάποιων γονέων, για εκταφή, πολιτικά τα περισσότερα, θα έλεγα όλη η αντιπολίτευση, θέλουν να γίνει συνολικά αποδεκτό το αίτημά τους. Όχι μόνο για ταυτοποίηση, αλλά και για το αν, τέλος πάντων, μπορεί να διαπιστωθεί δυόμιση χρόνια μετά αν υπήρχε ξυλόλιο, βενζόλιο ή, ξέρω εγώ, κάτι άλλο. Νιώθει η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση μια πολιτική μοναξιά; Είναι η μόνη που δεν το υιοθέτησε το αίτημα αυτό, μεσ’ το Σαββατοκύριακο, αν παρακολούθησα καλά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα πολιτικής «μοναξιάς», είναι αυτονόητη υποχρέωση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος το οποίο μετέχει σε μία Δημοκρατία η οποία αυτονοήτως οφείλει να σέβεται δια των λειτουργών της τη διάκριση των εξουσιών. Τώρα, αν σε αυτό είμαστε μόνοι μας, ενώ θα έπρεπε να είναι όλοι, αυτό είναι πρόβλημα των υπολοίπων. Αν καθόμαστε εκπροσωπώντας το οποιοδήποτε κόμμα, ή την κυβέρνηση, ή την αξιωματική αντιπολίτευση και «παραγγέλνουμε» αποφάσεις στη Δικαιοσύνη, όπως δυστυχώς συνέβαινε από το Μέγαρο Μαξίμου της κυβέρνησης Τσίπρα, κατά παραδοχή του κυρίου Κοντονή, τότε για ποια δημοκρατία μιλάμε; Δεν θα έπρεπε καν αυτά να είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Καλά κάνετε και με ρωτάτε, γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή μια αντιπολίτευση που αντί να κάνει κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για την Υγεία, για την Παιδεία, την Οικονομία, να βγάζει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, να λέει τι θα έκανε, αν ήταν το κάθε κόμμα στη θέση μας, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, μετατρέπονται σε εισαγγελείς, σε ανακριτές, εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο, βρίσκουν ευκαιρία προβολής δίπλα σ’ έναν πονεμένο πατέρα. Αυτή είναι η αντιπολίτευση της χώρας μας με διακυμάνσεις το ξανά λέω, για να μην τους «τσουβαλιάζω» όλους, δεν είναι όλα τα κόμματα το ίδιο. Υπάρχουν, δηλαδή, διακυμάνσεις. Από το μηδέν μέχρι το δέκα. Τα έχουμε πει δημοσίως. Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, δεν έχουν πάει όλοι να προσβάλλουν τη μνήμη νεκρού και αναφέρομαι στο νεκρό μηχανοδηγό, ήμουνα παρών στη Βουλή όταν συνέβη αυτό, απ’ την κυρία Κωνσταντοπούλου. Για μια εντελώς άσχετη Ερώτηση ενώπιόν μου είχε προσβάλει τη μνήμη νεκρού, το άκουγε η οικογένειά του, το άκουγε η μητέρα του εκείνη τη μέρα, δεν είναι όλοι έτσι. Υπάρχουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο κύριος Φάμελλος που πήγε να συνδέσει το θάνατο ενός νέου ανθρώπου με τον Πρωθυπουργό, χωρίς καλά καλά να έχει γίνει οποιαδήποτε γνωμάτευση ιατροδικαστική. Αυτά σε μια κανονική χώρα δεν συμβαίνουν. Υπάρχει Δικαιοσύνη η οποία δίνει τις απαντήσεις της, όπως και οι πραγματογνώμονες δίνουν τις απαντήσεις τους. Οι απαντήσεις βγαίνουν. Όσο και να θέλουν να τις ερμηνεύσουν α-λα-καρτ, η κοινωνία βλέπει τι συνέβη. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μετά το πρώτο συλλαλητήριο των Τεμπών, και δεν αναφέρομαι, το ξανά λέω, ούτε στους συγγενείς, ούτε στην κοινωνία, αναφέρομαι στο πολιτικό σύστημα και κάποια μέσα ενημέρωσης, πρέπει να το γράψει η ιστορία, για να μην συμβεί ξανά, να το γνωρίζει ο κόσμος τι συνέβη. Πώς μετατρέπονταν αλήθειες σε ψέματα, πώς προσπαθούσαν κάποιοι τεχνηέντως να φανατίσουν τον κόσμο, να εξοργίσουν τον κόσμο και να χτίσουν πάνω σ’ ένα πάνδημο αίτημα για Δικαιοσύνη, σ’ ένα τραγικό δυστύχημα που κάθε υπαίτιος πρέπει να πληρώσει, ένα πολιτικό αφήγημα. Πήγαν να κάνουν καριέρα συγκεκριμένοι πολιτικοί στη χώρα στις πλάτες συγγενών νεκρών. Πάνε τώρα να κάνουν έναν δεύτερο γύρο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, δεν ξέρω αν είμαστε μόνοι μας ή όχι, φαίνεται ότι είμαστε, αλλά δεν πρόκειται ποτέ εμείς να «παραγγείλουμε» αποφάσεις στη Δικαιοσύνη. Όπως και να έχει, το είπε η Δικαιοσύνη αυτό, οποιοδήποτε αίτημα μπορεί να προβληθεί στη δίκη. Και ναι,  αν με ρωτάτε, με τους σωστούς χρόνους και τις σωστές διαδικασίες που κρίνει ποιες είναι η Δικαιοσύνη, εμείς θέλουμε να ξεκινήσει η δίκη. Το τι θ’ αποφασίσει το Δικαστήριο είναι δουλειά των δικαστών.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιτρέψτε μας να αξιοποιήσουμε και πάλι τις νομικές σας γνώσεις για ζητήματα που δεν τα γνωρίζουμε τόσο καλά και έχουν και νομική και πολιτική υφή. Αν κάποιος φορέας ή κάποιο πρόσωπο γνωρίζει σήμερα που μιλάμε ότι οι επιβάτες μιας αμαξοστοιχίας, που ξεκινάει για παράδειγμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο και κίνδυνο ζωής λόγω σοβαρών ελλείψεων σε μέτρα ασφαλείας, πυρασφάλειας για παράδειγμα, και παρ’ όλα αυτά αποδέχεται τον κίνδυνο, προκειμένου να μη σταματήσει η εταιρεία να κόβει εισιτήρια ή να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αυτό το «αποδέχομαι τον κίνδυνο ζωής με αντάλλαγμα το κέρδος», δεν είναι ο ορισμός του ενδεχόμενου δόλου;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τώρα, κοιτάξτε, νομίζω ότι αυτό το οποίο με ρωτάτε το διδάχθηκα στο δεύτερο έτος του πανεπιστημίου είναι Γενικό Ποινικό Δίκαιο, δεν είμαι καθηγητής Νομικής, ένας απλός δικηγόρος είμαι σε αναστολή, οπότε καλύτερα είναι να απευθυνθείτε σε περισσότερο αρμόδιους. Έτσι, όπως με ρωτάτε, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι κάποιος αποδέχεται κίνδυνο ζωής και πιθανολογεί, μάλιστα, και την επέλευση του αποτελέσματος, είναι ο ορισμός του ενδεχόμενου δόλου. Εσείς, προφανώς, το ρωτάτε γιατί θέλετε να το συνδέσετε μα κάτι που έχετε στο μυαλό σας, αλλά εγώ αυτή τη στιγμή εδώ δεν είμαι ερμηνευτής της σκέψης σας, ούτε καθηγητής νομικής, μακάρι να είχα καταφέρει να γίνω, άρα είναι άκυρη η ερώτησή σας και παρακαλώ πολύ αν έχετε κάποια ερώτηση για την πολιτική επικαιρότητα, όπως έχουν οι συνάδελφοί σας, να την προβάλετε.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πιο συγκεκριμένα τότε, ο κύριος Κυρανάκης στο Open ανέφερε συγκεκριμένα για το πόρισμα του γερμανικού εργαστηρίου ότι είναι ένα εξειδικευμένο πόρισμα που αναδεικνύει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Επομένως, είναι σε γνώση του κυρίου Κυρανάκη, του Υπουργού, ότι υπάρχει εκεί ένα πρόβλημα, ένας κίνδυνος. Παρ’ όλα αυτά, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη αυτού του πορίσματος από το In.gr συγκεκριμένα, τα τρένα συνεχίζουν να κυκλοφορούν με τα ίδια βαγόνια. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, ποτέ δεν είπε ο κύριος Κυρανάκης ότι, δεν υπάρχουν -παράλληλα με αυτό το οποίο απάντησε- που δεν ήταν η μοναδική του απάντηση, είχε μια πολύ μεγαλύτερης διάρκειας απάντηση και μία πολύ πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση-, ότι παρά τη συγκεκριμένη συνθήκη, συνεχίζουν να λειτουργούν τα τρένα, να κυκλοφορούν τα τρένα χωρίς πρωτόκολλα ασφαλείας, σχετικά με την πυρασφάλεια, -είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι η συζήτηση που έχουμε κάνει για τα μέτρα ασφαλείας των τρένων, το γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερα πρωτόκολλα ασφαλείας και είναι απαραίτητο να προχωρήσουν γρήγορα όλα αυτά τα έργα τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα ασφαλείας των τρένων, δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας ετών διακυβέρνησης, αλλά  και των προκατόχων μας, ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης που δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα ασφαλείας, τα τρένα λειτουργούν χωρίς πρωτόκολλα ασφαλείας. Την έχουμε κάνει πολλές φορές αυτήν τη συζήτηση, δεν ξέρω αν δεν συμφωνείτε, δικαίωμά σας να μη συμφωνείτε, αλλά νομίζω ότι την έχουμε εξαντλήσει. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», οφείλουμε πάντοτε να προσθέτουμε φίλτρα ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα, αλλά είναι δεδομένο ότι εφόσον οι ειδικοί πιστοποιούν ότι αυτό μπορεί να κυκλοφορήσει ―με αυτά τα οποία πιστοποιούν οι ειδικοί, δεν είναι δική μου δουλειά να πω αν κάτι είναι ασφαλές ή όχι, εγώ μεταφέρω τις ενημερώσεις των αρμοδίων― τότε κυκλοφορούν με βάση κάποια συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Απλά εδώ οι ειδικοί πιστοποιούν ότι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός, φυσικά, από εδώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι ειδικοί να πιστοποιήσουν δεν είναι κάποιοι που οι οποίοι έβγαλαν κάποια πραγματογνωμοσύνη, οι ειδικοί να πιστοποιήσουν είναι οι έχοντες την αρμοδιότητα με βάση τα αρμόδια ΦΕΚ του κράτους από τους αρμόδιους οργανισμούς, τους οποίους ρωτάνε τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και παίρνουν σχετικές απαντήσεις. Αυτός έχει την αρμοδιότητα με βάση το ΦΕΚ, κάθε υπουργείο έχει υπό την εποπτεία του συγκεκριμένους οργανισμούς, έχει συγκεκριμένες διαδικασίες κι έτσι λειτουργεί το κράτος.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα έχουμε, τελικά, το επόμενο διάστημα μία συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Ερντογάν, είτε στην Κοπεγχάγη, είτε αν όχι εκεί, αλλά σε κάποιο άλλο πλαίσιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα πριν από λίγες ημέρες σε ραδιοφωνική μου συνέντευξη, εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε μια πολιτική που μεγαλώνει ουσιαστικά τη χώρα και παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, μια ενεργητική πολιτική, πιστεύοντας ότι ο διάλογος κάνει μόνο καλό. Δεν πρόκειται, όμως, να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στην ανάγκη επόμενων συναντήσεων. Θεωρώ ότι οι επόμενες συναντήσεις, όταν οριστικοποιηθούν, δεδομένου ότι πιστεύω ότι είναι αμοιβαίο αυτό το κλίμα, θα ανακοινωθούν. Τώρα, κάτι συγκεκριμένο δεν γνωρίζω.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω λίγο να συνεχίσω το ερώτημα του συναδέλφου, για την επίμαχη φωτογραφία από την Αμερική. Φαντάζομαι θα γνωρίζετε εσείς ότι πώς βγήκε η φωτογραφία, δηλαδή ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, όπως και άλλοι ηγέτες, γιατί είδαμε αρκετούς ηγέτες, στήθηκαν στο πλευρό του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ ή έβγαλαν μια φωτογραφία οι δυο τους και στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος έφτιαξε τη φωτογραφία; Δεν το ρίχνω στο Μαξίμου, είναι σαφές, έτσι; Ρωτάω αν γνωρίζετε πώς βγήκαν οι φωτογραφίες αυτές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας το ξαναλέω, τη φωτογραφία αυτή, έδειξα και σχετικό αποδεικτικό από e-mail που θα το επισυνάψω στη γραπτή αποδελτίωση της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, την έλαβε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού από το αρμόδιο Γραφείο, τέλος πάντων, του Λευκού Οίκου. Αυτή η φωτογραφία, λοιπόν, εστάλη σε εμάς, έτσι; Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αρμοδιότητας δικής μας. Ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση, φαντάζομαι, είναι προφανές, θα φωτογραφήθηκε, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες, και μας εστάλη αυτή η φωτογραφία. Όποιος, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι γίνει μοντάζ, γιατί ο ισχυρισμός είναι ότι είναι μονταζιέρα από εμάς, από το Μαξίμου, καλό είναι ν’ απευθυνθεί στους συνεργάτες του Προέδρου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και αν θέλει, εκείνοι, δεν ξέρω, μπορεί να πάρουν περισσότερο στην πλάκα αυτόν τον ισχυρισμό, να πει ότι έχει γίνει μοντάζ. Αλλά, το να κάθομαι εγώ να απαντάω τι συνέβη με μια φωτογραφία η οποία εστάλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκτός των αρμοδιοτήτων και των δικών μου και της κυβέρνησης.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Πάντως, εγώ δεν είπα ότι είναι μονταζιέρα από το Μαξίμου σας το έκανα σαφές…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα ότι το είπατε εσείς, άλλα έχουμε και πρωτοσέλιδο σήμερα…

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Αν γνωρίζετε πώς βγήκε η φωτογραφία, γιατί είδαμε πανομοιότυπη στάση σώματος και έκφρασης για το προεδρικό ζεύγος της Αμερικής. Αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να ερμηνεύσω, δεν είναι δική μου δουλειά να ερμηνεύσω τη στάση του σώματος του προεδρικού ζεύγους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Έχω απαντήσει σε πάρα πολλά πράγματα εξαντλώντας το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενός κυβερνητικού Εκπροσώπου για να σας διευκολύνω με απαντήσεις, κατά καιρούς, όπου μπορώ να έχω πληροφορία, αλλά νομίζω ότι είμαι ο τελευταίος που μπορεί ν’ απαντήσει για κάτι τέτοιο.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Καλησπέρα κ. Εκπρόσωπε. Το Σαββατοκύριακο διαβάσαμε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το άρθρο ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες και συμβούλου του πρώην Πρωθυπουργού του Αντώνη Σαμαρά, του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Ο κ. Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του αυτό καταλογίζει προσωπικά στον Πρωθυπουργό, ότι έχει αποτύχει πλήρως και ότι δεν είναι η μοναδική λύση κυβερνησιμότητας, αλλά το πιο σοβαρό πρόβλημα. Τι λέτε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δημοκρατικά έχει το δικαίωμα κάθε πολίτης -ως πολίτης γράφει το συγκεκριμένο άρθρο ο συγκεκριμένος αρθρογράφος- να λέει την άποψή του. Αλίμονο, εάν σχολίαζα το άρθρο κάθε πολίτη. Τώρα από κει και πέρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έκριναν οι πολίτες το 2023, του έδωσαν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, τον ψήφισαν διαχρονικοί υποστηρικτές της παράταξης, αλλά και άνθρωποι, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια δεν ανήκαν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και της κεντροδεξιάς και ως προς την εξωτερική πολιτική και το τι έχει πετύχει και το τι δεν έχει πετύχει η χώρα έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές, ότι εμείς επιλέγουμε, να πολιτευόμαστε με απτά αποτελέσματα, που μεγαλώνουν ουσιαστικά, ψηλώνουν ουσιαστικά τη χώρα και όχι ψευτοπατριωτικές κορώνες, που ακολουθούν τα κόμματα της άκρας δεξιάς. Δεν αναφέρομαι, δεν το σχετίζω με το συγκεκριμένο άρθρο για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Το έχω ρωτήσει πολλές φορές, ρητορικά είναι τα ερωτήματα, εάν θυμάστε άλλον Πρωθυπουργό να έχει θέσει ξεκάθαρα θέμα άρσης του casus belli και πλέον από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αν θυμάστε άλλη κυβέρνηση να έχει υπογράψει ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η δικιά μας το έκανε, αν θυμάστε άλλη κυβέρνηση να έχει επεκτείνει τη χώρα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, αν θυμάστε άλλη κυβέρνηση να έχει κατοχυρώσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, να έχει προχωρήσει κατοχυρώνοντας τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν θυμάστε άλλες κυβερνήσεις επί των ημερών των οποίων να έχει έρθει η ExxonMobil και η Chevron κατοχυρώνοντας στο πεδίο όλα όσα διαχρονικά πρεσβεύει η χώρα. Τα Rafale, τις Belharra, τα F-16, τα F-35 που είναι ζητούμενα για άλλες χώρες. Προτιμούμε εμείς, να απαντάμε με αυτά κι όχι με θεωρίες. Ο κόσμος όλα αυτά τα βάζει στο ζύγι, δημοκρατία έχουμε και όταν έρχεται η ώρα των βουλευτικών εκλογών, θεωρώ ότι οι πολίτες με αυτά θα αποφασίσουν και όχι με θεωρίες και λόγια. 

 

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε εκπρόσωπε, μπορεί να βρίσκεται στο Μαξίμου ο στενός συνεργάτης σας, στέλεχος, που παζάρευε ποσά που ήθελε να δοθούν σε συγκεκριμένο πρόσωπο ως επιδοτήσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.; Μιλάω για τον Γιώργο Κατσαούνο και τον διάλογο που είχε με τον πρώην πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Κυριάκο Μπαμπασίδη. Τι θα κάνετε μετά την αποκάλυψη του DOCUMENTO της Κυριακής; Επίσης, για να απαντήσετε και συνολικά, την Παρασκευή ενώ το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν εξηγήσεις από το Μαξίμου για το εάν γνώριζε ο Πρωθυπουργός για τις επισυνδέσεις και την πρακτική του Γιώργου Μυλωνάκη να ενημερώνει πολιτικά πρόσωπα γι’ αυτές όπως έχει πει ο κ. Μπουκώρος και ο κ. Σαλμάς, κυβερνητικές πηγές στοχοποίησαν τη δημοσιογραφία και τον εκδότη του DOCUMENTO Κώστα Βαξεβάνη. Συμφωνεί επίσημα το Μαξίμου με αυτή τη στοχοποίηση;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε, δύο διαφορετικά θέματα. Καταρχάς, μακάρι να βρίσκονταν και στο Μαξίμου και ευρύτερα στην πολιτική, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι πολιτικός, κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά με βάση το ΦΕΚ του, άνθρωποι σαν τον Γιώργο Κατσαούνo. Τυχαίνει και τον γνωρίζω προσωπικά. Είναι ένας άνθρωπος υπόδειγμα ήθους, αποτελεί υπόδειγμα ήθους και ακεραιότητας σε όλα τα επίπεδα και θεωρώ ότι η στοχοποίηση αυτή που υπέστη την Κυριακή, εκτός από άδικη, είναι και εντελώς αντίθετη με την πραγματικότητα. Αξίζει απλά κανείς να δει τον συγκεκριμένο διάλογο αλλά και να διαβάσει στοιχεία από την υπόθεση, που με την έγκριση του προσώπου του αγρότη εδόθησαν ατύπως στη δημοσιότητα. Μιλάμε για μία υπόθεση ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει προσφύγει στις αρχές πολύ πριν επικοινωνήσει, όπως προκύπτει από σχετικό χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έχει δώσει με την υπογραφή του και με τη δική μας έγκριση έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ζητά μία σειρά από ποσά τα οποία θεωρεί ότι δικαιούται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Αφού, λοιπόν, έχει προσφύγει στις αρχές με συγκεκριμένα στοιχεία – το αν έχει δίκιο ή όχι είναι κάτι το οποίο δεν θα το κρίνουμε εμείς – προσέφυγε και στο αρμόδιο για τα θέματα αυτά, για καταγγελίες, παράπονα πολιτών, της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Υπάρχει σχετική υπηρεσία στην οποία προΐσταται ο κ. Κατσαούνος, προϋπήρχε υμών και φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και μετά τη δική μας διακυβέρνηση, όπου δέχεται καταγγελίες και παράπονα πολιτών. Έρχεται, λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός και λέει: έχω προσφύγει, ζητάω τα λεφτά αυτά, περίπου εξήντα χιλιάδες ευρώ, δεν μου έχει καταβληθεί τίποτα και μετά από αυτή την επίμαχη καταβολή, δηλαδή κάποιους μήνες μετά, γίνεται ένα τηλεφώνημα του κ. Μπαμπασίδη στον κ. Κατσαούνο που τον ενημερώνει πόσα χρήματα πήρε ο άνθρωπος αυτός. Παρά τη συγκεκριμένη καταβολή, ο άνθρωπος αυτός συνεχίζει και ζητάει περισσότερα λεφτά τα οποία θεωρεί ότι δικαιούται. Πως αυτό, το οποίο το ξαναλέω περιγράφεται και στις αρμοδιότητες του ανθρώπου αυτού, περιγράφεται ως παζάρεμα και κάτι σκοτεινό και κάτι το οποίο, μη χάσει το ΠΑΣΟΚ και δεν υιοθετήσει κάθε τέτοιο δημοσίευμα, μη χάσει και δεν γίνει ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε όλα το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και σπίλωσης του συγκεκριμένου ανθρώπου, δεν ξέρω. Θα μου το πείτε εσείς. Εκτός, εάν θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι δεν πρέπει και το γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και άλλα γραφεία να υποδέχονται καταγγελίες πολιτών. Εγώ το παζάρεμα δεν βλέπω, γιατί αυτό είναι το δυσφημιστικό για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. 

Τώρα πάμε στη δεύτερη. Αρχή μου είναι, να μην στοχοποιούνται δημοσιογράφοι και να μην επιτιθέμεθα σε δημοσιογράφους. Εκτός εάν κάποιος γράφει ή υπονοεί κάτι το οποίο είναι ψευδές και δυσφημιστικό κατά ενός προσώπου. Εκεί θεωρώ, παρά το γεγονός ότι είμαι από τους υφυπουργούς αρμόδιος για τον Τύπο που αποδεδειγμένα με βάση και τις επίσημες εκθέσεις έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολύ σημαντικές νομοθετήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων και θα προχωρήσουμε και σε ακόμα περισσότερες, θεωρώ ότι, όταν θεωρείς ότι κάποιος γράφει κάτι ψευδές και δυσφημιστικό για σένα εν γνώση του, πρέπει να προσφεύγεις στη δικαιοσύνη. Αυτό, όμως, είναι μία άλλη ιστορία. Έτσι; Η πολιτική αντιπαράθεση πράγματι πρέπει να γίνεται μεταξύ κομμάτων και μεταξύ πολιτικών δυνάμεων. Αυτό δεν το συζητάμε.  Καμία φορά όμως τα κόμματα – οι δημοσιογράφοι κάνετε τη δουλειά σας – καμία φορά τα κόμματα επιλέγουν χωρίς να φιλτράρουν, χωρίς να περιμένουν τις επίσημες απαντήσεις, ενώ έχουν πάρει επίσημες απαντήσεις, γιατί ο κ. Μυλωνάκης έχει απαντήσει στη Βουλή και μάλιστα έχει απαντήσει δύο φορές στη Βουλή, επιλέγουν να εργαλειοποιούν δημοσιεύματα για να συνεχίσουν την ίδια προπαγάνδα. Στο τέλος της ημέρας λοιπόν, όταν κάποιον κατηγορείς ότι είναι ουρά ενός μέσου, το πολιτικό κόμμα κατηγορείς. Η αντιπαράθεση δεν γίνεται με το μέσο. Η αντιπαράθεση γίνεται με το κόμμα. Γιατί, και εμείς θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα στο πλαίσιο τού ότι έχουμε τη δυνατότητα ή να τα χρησιμοποιήσουμε ή να μην τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε κάνουμε μία αξιολόγηση. Αλλά το ξαναλέω, η αντιπαράθεση είναι με τα κόμματα.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας σας ακούγαμε να αρνείστε ουσιαστικά ότι υπάρχει αίτημα από πλευράς του κ. Ρούτσι. Μέχρι περίπου την Πέμπτη όταν βγήκε ο Υπουργός και εσείς και είπατε ότι μπορεί να υποτεθεί ότι υπάρχει αίτημα και έπειτα είδαμε τη Δικαιοσύνη να αποδέχεται το αίτημα για εκταφή μόνο για την ταυτοποίηση. Ο άνθρωπος σήμερα είναι στην 15η ημέρα απεργίας πείνας και διατείνεται πως δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν γίνει δεκτό και για τις τοξικολογικές. Μέχρι ποια μέρα είστε διατεθειμένοι να μην αντιδράσετε; Και επειδή την περασμένη εβδομάδα μιλάγατε και για παρέμβαση κ.ο.κ., ο Πρωθυπουργός έχει πάρει δημόσια θέση το 2023, ζητώντας από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τότε, να προτεραιοποιήσει την έρευνα, έχει πει τι πιστεύει ότι έχει γίνει με το παράνομο ή μη φορτίο. Αυτά θεωρείτε πως δεν είναι παρέμβαση. Μια προτροπή προς τη Δικαιοσύνη να αποδεχθεί αυτά τα αιτήματα για να ξεμπλοκάρει όλη η διαδικασία, να ικανοποιηθούν οι συγγενείς και να πάμε στη δίκη, δεν θα μπορούσατε να την κάνετε; 

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορείτε να μου βρείτε πού έχω πει εγώ ότι δεν υπάρχει αίτημα; 

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχετε αναφέρει επανειλημμένως και την περασμένη Δευτέρα..

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να μου πείτε συγκεκριμένα. Όχι, όχι, όχι…

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κανονικά, εσείς πρέπει να απαντήσετε, αλλά μιλάγατε για «όταν κατατεθεί το αίτημα». 

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν θα λέτε κάτι… Μισό λεπτό. Μπορεί να νομίζετε ότι είστε αλλού. Εδώ, όταν λέτε κάτι για μένα που εκπροσωπώ την Κυβέρνηση θα είστε συγκεκριμένος.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Απαντώ σε εσάς για σας.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Είπατε ότι είχα πει ότι δεν υπάρχει αίτημα. Η Δικαιοσύνη, κύριε, η Δικαιοσύνη, δια των εκπροσώπων του Αρείου Πάγου, είπε ότι δεν έχει υποβληθεί το αίτημα έτσι όπως προβλέπεται, αλλά μέσω εξωδίκου. Και στη συνέχεια, πάλι η Δικαιοσύνη -και θεωρώ ορθώς υπό την έννοια ότι πρέπει να εξαντλεί όσο μπορεί στο πλαίσιο του νόμου πάντοτε, αυτά τα οποία μπορεί να κάνει- αρχίζει να δίνει τις δικές της απαντήσεις. Πότε έχω πει εγώ ή η Κυβέρνηση ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα; Προσωπικά. Εγώ μετέφερα, επειδή προσέχω πάρα πολύ τα λόγια μου, γιατί ξέρω με τι έχω να κάνω σε αυτή τη χώρα, αλλά δεν θα σας την κάνω τη χάρη σε κάποιους δημοσιογράφους, να παραποιείτε ξανά και ξανά τα λόγια μας, παραπέμπω πάντοτε στη Δικαιοσύνη. Ένα, λοιπόν, αυτό. Η Δικαιοσύνη απάντησε δια της Προέδρου του Αρείου Πάγου και ήταν σαφέστατη η Πρόεδρος, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. Υπεβλήθη ένα αίτημα μέσω εξωδίκου. Αυτό δεν είναι που έχει συμβεί; Έχει συμβεί κάτι διαφορετικό; Από αυτό που είπε η Δικαιοσύνη έχει συμβεί κάτι διαφορετικό; Το αμφισβητείτε εσείς; Αν υπάρχει κάποιο άλλο αίτημα διαφορετικό, ελάτε να μας το πείτε. Αλλά εγώ, ακούγοντας αυτό το οποίο είπε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πάτησα πάνω σε αυτό και είπα ότι με αυτό το δεδομένο περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να απαντήσει. Και απάντησε η Δικαιοσύνη και θα βγάλει τις δικές της αποφάσεις. Τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτό; Γιατί πρέπει εμείς να υποκαταστήσουμε τη δουλειά της Δικαιοσύνης, των ανθρώπων αυτών; Πού το έχετε δει αυτό να συμβαίνει; Πρέπει να γίνει η Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα για να ικανοποιήσουμε τις ορέξεις κάποιων κομμάτων και κάποιων Μέσων Ενημέρωσης που ψάχνουν να βρουν μια ευκαιρία για δεύτερο γύρο, για να διχάσουν την κοινωνία; Δεν πρόκειται να μπούμε εμείς σε αυτή τη διαδικασία. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Άλλο ερώτημα, θυμίστε μου για να μην αφήσουμε τίποτα αναπάντητο.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, αναφέρθηκα στα λεγόμενά σας, μέχρι και το briefing της περασμένης Δευτέρας…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βρείτε τα λεγόμενά μου, κύριε.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: …και σας καλώ να το δείτε και εσείς…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βρείτε μου τα λεγόμενά μου που είπα ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, να ξεκαθαρίσω τι ρώτησα και γιατί το ρώτησα. Ακούσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και μετά εσάς, την περασμένη εβδομάδα, να αναφέρεστε σε αυτό το αίτημα μέσω του εξωδίκου, το έμμεσο, το οποίο μπορεί να το δουν οι εισαγγελείς. Αλλά μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, καλούσατε τη Δικαιοσύνη να δει το αίτημα, όταν κατατεθεί. Στα δικά σας λόγια αναφέρομαι, το briefing της περασμένης Δευτέρας, υπάρχει απομαγνητοφώνηση, μπορείτε να τη δείτε. 

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αίτημα μέσω εξωδίκου…

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν ήταν πρόθεσή μου να σας φέρω απέναντι στο ότι ακυρώνατε ένα αίτημα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …το αίτημα μέσω εξωδίκου, αμφισβητείτε ότι έχει κατατεθεί έτσι; Είπαμε κάτι ψευδές;

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι δική μου δουλειά να το αμφισβητήσω ή όχι. Δεν αναφερόσασταν σε αυτό την περασμένη εβδομάδα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι το οποίο έχουμε πει και δεν ισχύει; Αυτό το οποίο είπε η Δικαιοσύνη και έχουμε πει και εμείς δεν είναι μια πραγματικότητα; Είπε κανείς να μην εξετάσει η Δικαιοσύνη αυτό το αίτημα; Από την πρώτη μέρα -και μάλιστα έχουν βγει και βίντεο πάρα πολύ εύστοχα με τις ημερομηνίες που εκθέτουν την αντιπολίτευση και κάποιους δημοσιογράφους που παίζουν αυτό το παιχνίδι, γιατί ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, όλοι κρινόμαστε για τον ρόλο που διαδραματίζουμε σε αυτή τη χώρα- που φαίνεται ότι ακριβώς αυτό: Να απαντήσει η Δικαιοσύνη στο αίτημα αυτό όπως έχει υποβληθεί, ή όπως θα υποβληθεί, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη δικογραφία, μόνο εγώ συν τους υπόλοιπους της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Για ποιο λόγο δεν μένουμε σε αυτό και δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης; Τι θέλετε από εμάς; Να κάνουμε τους δικαστές; Να πάμε να τους αντικαταστήσουμε; Να βγάλουμε αποφάσεις επειδή δεν αρέσουν σε κάποιους οι δικαστές τους οποίους έχουμε; Αυτούς έχουμε και πρέπει να το σεβαστούμε και να τους στηρίξουμε, αν θέλουμε να έχουμε δημοκρατικά λειτουργούσα χώρα. Αυτή είναι η μόνη απάντηση όσες φορές και να ρωτήσετε, όσοι και να ρωτήσετε. Επαναλαμβάνω, τον άνθρωπο αυτόν όλοι τον σεβόμαστε απόλυτα. Όσο μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το οποίο περνάει, αυτός ο Γολγοθάς που ζει, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος της πολιτικής εκμετάλλευσης. Ούτε να «παραγγείλουμε» αποφάσεις, ούτε να κάνουμε τους δικαστές και να τις πάρουμε εμείς τις αποφάσεις. Η χώρα μας έχει μια Δημοκρατία με διάκριση εξουσιών. Ας το καταλάβουν κάποιοι στο πολιτικό σύστημα και αν δεν το καταλάβουν, είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, σε κανέναν από αυτούς.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να περάσω σε ένα θέμα που αφορά αρκετούς γονείς. Από την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, σε εκδήλωση που συμμετείχε στη Νέα Υόρκη, μίλησε για τον «κόφτη» στα social media για παιδιά κάτω των 16 ετών. Ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες κάποια δημοσιεύματα και μάλιστα σε ένα από αυτά αναφερόταν και ένα σχέδιο της Κυβέρνηση για το τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε. Αν μπορείτε να μας ενημερώσετε, τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση; Θα βάλει «κόφτη», θα τον βάλει άμεσα και πότε θα συμβεί αυτό; Ευχαριστώ.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να θυμίσω ότι το θέμα αυτό, το οποίο αρχίζει πλέον και γίνεται ένα από τα πιο υψηλής σημασίας στην ατζέντα και της Ευρώπης και όχι μόνο, το έθεσε πρώτος μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στην περσινή ομιλία του στον ΟΗΕ, σε αντίστοιχη περίσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν Σεπτέμβριος του 2024, ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έθεσε το θέμα αυτό, προχωρώντας στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων. Δεν έμεινε εκεί, τον Δεκέμβριο του 2024, είχαμε την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Στις 30 Δεκεμβρίου συγκεκριμένα, η χώρα μας έγινε το πρώτο κράτος – μέλος της Ε.Ε. που παρουσίασε μια ολιστική εθνική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων. Το parco.gov.gr, δηλαδή τα λεγόμενα parental controls, ο έλεγχος, δηλαδή, των γονέων ως ψηφιακός οδηγός για τα παιδιά σχετικά με τις λειτουργίες iOS, Android συσκευές μέσω απλών οδηγιών, το Kids Wallet, το οποίο παρουσιάστηκε και λειτουργεί. 

 

Και σε κανονιστικό επίπεδο, η Ελλάδα αναγνώρισε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη ρυθμιστική αρμοδιότητα επί των μεγάλων πλατφορμών, κυρίως μέσω του Digital Services Act (DSA). Γι’ αυτό τον λόγο, προωθήσαμε προτάσεις για θέσπιση μιας ενιαίας «Ψηφιακής Ηλικίας Ενηλικίωσης». Δηλαδή, με λίγα λόγια, κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να μπουν και να τεθούν, ούτως ώστε από μια ηλικία και κάτω να θεωρείται κάποιος ότι δεν έχει ενηλικιωθεί ψηφιακά, άρα δεν μπορεί να παίρνει από μόνος του τέτοιες αποφάσεις για χρήσεις συγκεκριμένων πλατφορμών. 

 

Τον Μάρτιο του 2025, λίγους μήνες πριν, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, η εθνική στρατηγική, στις Βρυξέλλες. Έκανε συναντήσεις με ευρωπαϊκούς θεσμούς, εκπροσώπους της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών, κάνοντας έκκληση για συνεργασία.

 

Τον Απρίλιο του 2025, είχαμε την παρουσίαση στην Ομάδα Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Κατόπιν πρόσκλησης, η Ελλάδα παρουσίασε τις προτάσεις αυτές στην Ομάδα TelCo, αποσπώντας θετικά σχόλια, από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Δανία.

 

Τον Μάιο του 2025, είχαμε επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής Kids Wallet. Συγκεκριμένα:

ψηφιακή αποθήκευση εγγράφων, γονικοί έλεγχοι, υποδομή επιβεβαίωσης ηλικίας. 

 

Και τον Ιούνιο του 2025, είχαμε παρουσίαση non-paper στο Συμβούλιο Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρώπης και η Ελλάδα κατέθεσε non-paper με προτάσεις και συγκέντρωσε την υποστήριξη 13 κρατών – μελών. Μεταξύ αυτών, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας. Αυτές οι προτάσεις είχαν κυρίως τα εξής αιτήματα:

 

  • Υποχρεωτική ενσωμάτωση εργαλείων γονικού ελέγχου και επιβεβαίωσης της ηλικίας σε όλες τις συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

  • Καθιέρωση ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ηλικίας Ενηλικίωσης για πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα.

 

  • Κοινά πρότυπα για «σχεδίαση κατάλληλη για ηλικίες», με περιορισμό εθιστικών λειτουργιών. 

 

Τον Ιούνιο του 2025, υποβολή προτάσεων της Task Force για το άρθρο 28 του DSA.

 

Τον Ιούλιο του 2025, η  Meta, ως μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως, υιοθέτησε την ελληνική πρόταση για τη θέσπιση ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ηλικίας Ενηλικίωσης και για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού επιβεβαίωσης ηλικίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Και τον Σεπτέμβριο του 2025, έχουμε την ευρωπαϊκή εφαρμογή για την επιβεβαίωση ηλικίας. Όπου, ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή ενός “mini – wallet”. Πέντε  χώρες θα ξεκινήσουν να συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα: Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δανία. 

 

Από εδώ και πέρα, είναι τρία τα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία είναι αρμοδιοτήτων σε επίπεδο Ε.Ε.. Θα εφαρμόσουμε τα όσα, ήδη, έχουμε ανακοινώσει και προχωρήσει, κάποια έχουν, ήδη, εκκινήσει και λειτουργούν. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι κομβικός ο ρόλος των γονέων και του σπιτιού σε αυτή τη διαδικασία. Είναι δεδομένη ας πούμε, η απαγόρευση αλκοόλ από μια ηλικία και κάτω, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, στο σπίτι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ελέγχει ο γονέας. Υπάρχουν τα κέντρα διασκέδασης που έχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις, αλλά υπάρχουν και αυτά τα παραδείγματα. 

 

Και το τρίτο, ναι, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να πάρουμε ακόμα περισσότερες αποφάσεις, οι οποίες είναι κανονιστικές και έχουν να κάνουν με εμάς μόνο, δηλαδή δεν εξαρτόμαστε από άλλα κράτη. Αλλά βασικό μας κριτήριο είναι να είναι εφαρμόσιμες. Δηλαδή αυτές οι αποφάσεις να είναι υλοποιήσιμες για να μην βάλουμε τον πήχη κάπου που αντικειμενικά η κοινωνία δεν μπορεί να περάσει από πάνω. Αλλά, ναι, να περιμένετε ακόμα περισσότερα και από τη χώρα μας, από την Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια συζήτηση που πρωταγωνιστήσαμε, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Και εκεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «άνοιξε τον χορό» και των δηλώσεων και των τοποθετήσεων και των προτάσεων. Έτσι έγινε και τώρα. 

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης που έχασε τη μητέρα του στα Τέμπη, το έχουμε δει ξανά αυτό το ζήτημα, χθες το βράδυ στο Σύνταγμα, λες και κοιτούσε κάποια γυάλινη σφαίρα, προέβλεψε ότι σήμερα Δευτέρα, που συνεδριάζει επιτέλους η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το θέμα της πυρασφάλειας, θα προλάβει η Πρόεδρος Εφετών Λάρισας να κλείσει τα κατηγορητήρια, ώστε να μην προλάβει να συμπεριλάβει την απόφαση της ΡΑΣ. Ως εκ θαύματος, το κατηγορητήριο σήμερα έκλεισε και η απόφαση που θα βγάλει η ΡΑΣ θα είναι εκπρόθεσμη. Θέλετε να μας σχολιάσετε αυτές τις μαντικές ικανότητες του Θοδωρή Ελευθεριάδη που μυρίστηκε από χθες και αυτή την κίνηση συγκάλυψης της αλήθειας, όπως την προσδιόρισε ο ίδιος;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία σχολιασμού, γιατί σέβομαι τον άνθρωπο αυτόν και δεν αποτελεί για εμένα πρόσωπο, το οποίο μπορώ να εργαλειοποιήσω για πολιτική αντιπαράθεση για να δημιουργήσω εντυπώσεις, όπως κάνουν κάποιοι. Να σας πω απλά για να ξέρετε, γιατί πολλές φορές αναζητάτε και τις νομικές γνώσεις διαφόρων, ότι μια υπόθεση όταν κλείνει σε επίπεδο προδικασίας, δεν σημαίνει ότι κλείνει οριστικά. Οποιοδήποτε έγγραφο, οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να κατατεθεί σε όλες τις φάσεις της υπόθεσης, πολλώ δε μάλλον στη διαδικασία στο ακροατήριο και μάλιστα μπορεί επ’ ακροατηρίω να διαταχθεί περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, είτε ως προς άλλα αδικήματα είτε ως προς άλλα πρόσωπα. Άρα, όποιος πιστεύει ότι η Πρόεδρος Εφετών ή οποιοσδήποτε άλλος έχει διάθεση ή δόλο συγκάλυψης επειδή προχωράει και κάνει τη δουλειά της, τότε καλό είναι να ρωτήσει ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Καθυστερήσατε, πάντως, τόσο πολύ και με τόσους διαφορετικούς τρόπους που η ΡΑΣ το έμαθε σχεδόν έναν μήνα μετά, με βάση τις δικές της δηλώσεις. Και η απόφασή της θα είναι εκπρόθεσμη ως προς την ανάκριση και τη δικογραφία. Το κάνετε επίτηδες ή αποτύχατε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ο πληθυντικός που χρησιμοποιείτε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Καλά κάνετε και τον χρησιμοποιείτε, αλλά σας το επισημαίνω, δεν ξέρω σε ποιον απευθύνεστε, αλλά μάλλον σε αυτόν που απευθύνεστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε στην Κυβέρνηση. 

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Την Κυβέρνηση εκπροσωπείτε.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κακώς το χρησιμοποιείτε, γιατί δεν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Δεύτερον, το εκπρόθεσμο…

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: …έξι μήνες είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.

 

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το εκπρόθεσμο το οποίο λέτε είναι κατά τη δική σας νομική θεωρία. Μπορεί να έχουμε μετά από χρόνια στις Νομικές σχολές της χώρας και τη δική σας άποψη μετά την άποψη των μεγάλων νομικών. Προς το παρόν, ευτυχώς τα παιδιά τα οποία τελειώνουν Νομική δεν ακούν και δεν διδάσκονται θεωρίες δικές σας ή διαφόρων άλλων, που πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα και στον ανθρώπινο πόνο πήγαν να γίνουν πολιτικοί, δικηγόροι, δικαστές. 

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Σήμερα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τελικά η Κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή με την εκταφή του κυρίου Ρούτσι. Μπορείτε να σχολιάσετε αυτή τη δήλωση;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αντικείμενο σχολιασμού όταν λέγεται το αυτονόητο, ότι σε μια περίπτωση, υπόθεση, όπου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, δεν έχει δουλειά η Κυβέρνηση, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα. Το χαιρετίζουμε όταν ακούγεται, γιατί δυστυχώς αποτελεί εξαίρεση, αλλά θα έπρεπε να είναι μια απάντηση, όπως «τι μέρα είναι σήμερα;», «είναι Δευτέρα». Δεν νομίζω ότι αν κάποιος απαντήσει έξω ότι είναι Δευτέρα, θα το σχολιάζαμε. Αλλά επειδή η απάντηση αυτή δυστυχώς δεν είναι η συνηθισμένη για το πολιτικό σύστημα, καλά κάνετε και την επισημαίνετε. 

 

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Έρχεται σε αντιπαράθεση ακριβώς με τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, ότι είναι αλά καρτ παρέμβαση…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι προφανές ότι το ορθόν είναι αυτό και δεν είναι και για να πανηγυρίζουμε, ούτε εμείς, ούτε η Αντιπολίτευση. Μακάρι να είχαμε φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο να περιορίζουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε όλους τους τομείς ευθύνης των κομμάτων, της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης και όχι στο πλαίσιο λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Μακάρι η δήλωση αυτή να αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αντιπολίτευσης, αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. 

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στο δελτίο του ΚΟΝΤΡΑ, o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων αποκάλυψε πως από τους ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ προέκυψαν παράνομες επιδοτήσεις σε συγγενείς βουλευτή Τρικάλων του κόμματός σας. Έχετε καλέσει τους βουλευτές σας, κ. Σκρέκα, κ. Λιούτα, κα Παπακώστα για εξηγήσεις ή για εγγυήσεις πως διαψεύδεται η καταγγελία;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα καθόλου. Εφόσον υπάρξει οτιδήποτε το οποίο προκύψει από τη Δικαιοσύνη, γιατί η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, ακολουθείται η διαδικασία. Αλλά είναι κάτι το οποίο ούτε το γνωρίζω αυτό το οποίο μου λέτε, ούτε μπορώ να το επιβεβαιώσω, ούτε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, επειδή κάποιος είπε κάπου κάτι σε ένα κανάλι. Ο συγκεκριμένος κύριος που λέτε, που δεν γνωρίζω αν αυτό το οποίο λέει ισχύει ή όχι, μπορεί να πάει να το πει στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να ακολουθήσει τη διαδικασία. Αν γινόταν έτσι η δουλειά, δηλαδή επειδή είπε κάποιος κάπου στην τηλεόραση, να κάνουμε εμείς τους δικαστές, τότε δεν θα είχαμε Αρχές, δεν θα είχαμε Δικαιοσύνη, δεν θα έβγαινε άκρη σε τίποτα.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτώ, αν έχετε επικοινωνήσει με τους βουλευτές για να ενημερωθείτε αν κατά τους ίδιους υπάρχει ή δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ ακούω πρώτη φορά αυτό το οποίο μου λέτε. Άρα, δεν θα μπορούσα να επικοινωνήσω…

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα, δεν έχετε ενημερωθεί για την καταγγελία; 

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …ούτε είμαι ερευνητής. Δεν είμαι ερευνητής εγώ προσωπικά. Αυτό το οποίο μου λέτε το ακούω για πρώτη φορά. Θα ρωτήσω, επειδή μου το θέσατε στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, τους ιδίους γιατί αναφέρονται τα ονόματά τους για να μπορούν να αμυνθούν.

 

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Εάν στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν βγαίνουν τα κουκιά για αυτοδυναμία και προκύψει η ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει περίπτωση να μην είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός εάν τεθεί τέτοιος όρος από κάποια πολιτική δύναμη; Το ρωτάω, γιατί γράφονται αρκετά δημοσιεύματα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού κ.λ.π..

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς έχουμε μπροστά μας περίπου δύο χρόνια. Δεύτερον, θα επιδιώξουμε και πάλι να έχουμε μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση, γιατί όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική προϋπόθεση, όχι η μοναδική, για να έχει η χώρα μας σταθερότητα και από εκεί και πέρα, να προοδεύει, παρά τις πολλές δυσκολίες. Οι πολίτες θα αποφασίσουν, όπως αποφάσισαν και το ΄23 που και τότε η βασική ερώτηση την οποία δεχόμασταν σε όλα τα πάνελ και σε όποιες συζητήσεις συμμετείχαμε, είναι «πώς θα κυβερνήσετε, αφού είσαστε πάρα πολύ μακριά από το ποσοστό της αυτοδυναμίας». Οι πολίτες θα αποφασίσουν, δεν προεξοφλώ τίποτα. Εκείνοι ξέρουν καλύτερα από όλους μας. Τρίτον, αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι τα είπε όλα ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, «Πρωθυπουργό εκλέγουν οι πολίτες και όχι οι παράγοντες ή οποιοσδήποτε άλλος». Ήταν σαφής. Έχουμε Δημοκρατία, οι πολίτες ψηφίζουν, αποφασίζουν και το ποιος θέλουν να είναι Πρωθυπουργός και με ποιον τρόπο θέλουν να είναι Πρωθυπουργός. Όσο λοιπόν έχουμε αυτό το πολιτικό σύστημα, δηλαδή, με τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο που εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε, για να μην αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, περιμένουμε τα ποσοστά, περιμένουμε τους συσχετισμούς και στο τέλος της ημέρας αποφασίζουμε. Αλλά, ας μην βιαζόμαστε. Το πιο σημαντικό είναι τι θα κάνουμε μέχρι τις εκλογές. Εμείς, πόσο συνεπείς θα είμαστε σε σχέση με το πρόγραμμά μας και η Αντιπολίτευση αν θα ανακοινώσει επιτέλους ένα πρόγραμμα κοστολογημένο.

 

ΝΟΤ. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:    Κύριε Υπουργέ με αφορμή την τελευταία σας απάντηση, την συνδυάζω κάπως, με αυτό που ανέφερα προηγουμένως, «πολιτική μοναξιά για τα Τέμπη», είπε ο Πρωθυπουργός οι πολίτες αποφασίζουν, όχι οι παράγοντες. Όντως και έτσι πρέπει να γίνεται, πλην όμως διαπιστώνει κανείς ότι παράγοντες των ΜΜΕ μάλλον στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι απέναντι σας. Πως καταφέρατε να είσαστε κυρίαρχοι στις δημοσκοπήσεις, πρώτο κόμμα και μόνοι στην υποστήριξη διαφόρων πολιτικών θέσεων απέναντι στη Δικαιοσύνη, θέσεων αρχής και απέναντι στα ΜΜΕ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Γενικά δεν μου αρέσει να τσουβαλιάζω, ούτε να βάζω εργαζόμενους, ιδιοκτήτες Μέσων, οποιαδήποτε άνθρωπο, σε μια κατηγορία. Αυτό δεν μου άρεσε ποτέ να το κάνω. Από εκεί και πέρα την ερώτηση αυτή να την απευθύνετε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που μας παρουσιάζουν κάτι μεταξύ χούντας, καθεστώτος και της πιο διεφθαρμένης Κυβέρνησης. Αυτό, εκεί να το πείτε. Αλλά νομίζω ότι λίγη σημασία έχει όλη αυτή η συζήτηση για την κοινωνία. Δεν τον νοιάζει αυτό τον κόσμο. Οι πολίτες θα ψηφίσουν όταν έρθει η ώρα των εκλογών συγκρίνοντας. Παράδεισος δεν έχει γίνει η Ελλάδα, ούτε πρόκειται να γίνει και πολλά προβλήματα υπάρχουν ακόμα και λάθη έχουμε κάνει και πρέπει να τα διορθώσουμε. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όπως έγινε το 2023, το 2023 τι έκαναν; Συνέκριναν το 2019 με το 2023. Βάλανε στη ζυγαριά τα σωστά μας, τα καλά μας και βάλαν από την άλλη πλευρά τα λάθη μας. Αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να μας επανεκλέξουν. Πάλι τώρα περιμένουν κριτικά στη γωνία να δουν: 2023-2027. Θα συγκρίνουν εμάς με τους υπόλοιπους και ως προς εμάς τα θετικά με αυτά τα οποία δεν έγιναν σωστά και θα αποφασίσουν. Δημοκρατία έχουμε, από τις βουλευτικές εκλογές προκύπτουν οι Κυβερνήσεις, ευτυχώς θα πω εγώ.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Για την πυρασφάλεια στα τρένα πάλι. Σας ρωτήσαμε 15 Σεπτέμβρη και μας είπατε ότι θα πάρετε ενημέρωση και θα επανέλθετε. 18 σας ξαναρωτήσαμε και μας είπατε άκυρο αυτό στείλτε email στο Υπουργείο γιατί είναι τεχνικό ζήτημα. Μετά την προτροπή σας στείλαμε email στο Υπουργείο, αλλά 10 μέρες μετά το Υπουργείο μας έχει στο «διαβάστηκε» δεν μας έχει απαντήσει. Με λίγα λόγια ρωτάμε αν είναι ασφαλή τα τρένα και πρώτα αποφεύγετε να απαντήσετε εσείς παραπέμποντας στο Υπουργείο και μετά το Υπουργείο που ζήτησε να επικοινωνήσουμε μαζί του, από ότι καταλάβαμε, μας κάνει «ghosting». 19 Σεπτέμβρη κατέθεσαν εξώδικο και οι συγγενείς μα ούτε αυτοί πήραν απάντηση. Ο κ. Κυρανάκης γνωρίζει τον κίνδυνο, το παραδέχτηκε στο Open, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Η ΡΑΣ, δήλωσε προχθές ότι δεν είχε λάβει το πόρισμα σχεδόν ένα μήνα μετά. Το επιτελικό Κράτος που κυβερνάτε, θα καταφέρει να συντονίσει τις Υπηρεσίες του ή μήπως περιμέναμε να υπογράψει πρώτα η πρόεδρος Εφετών το κλείσιμο της ανάκρισης, να πάει η Hellenic Train με πλημμέλημα και όχι με κακούργημα και μετά βλέπουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό σας είπα, το πλημμέλημα και το κακούργημα και το ότι έκλεισε η ανάκριση και ότι δεν μπορεί να πάει κάτι μετά στο ακροατήριο και δεν μπορεί να αλλάξει η κατηγορία, μην το λέτε γιατί δεν ισχύει. Το λέω ξανά για να μην κόψετε μόνο αυτή μου την απάντηση, όχι γιατί θα σας πείσω. Αυτό που λέτε δεν ισχύει. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το λέω για να καταγραφεί, μπορείτε βέβαια να κόψετε από εδώ και πέρα, αλλά τουλάχιστον το έχω πει στη συγκεκριμένη απάντηση. Τώρα από εκεί και πέρα, θα μιλήσω και πάλι με το Υπουργείο, να δει το email σας για να μην παρεξηγήστε ότι δεν σας απαντάνε. Είναι δική τους αρμοδιότητα. Προφανώς οι άνθρωποι συλλέγουν τα στοιχεία και έχουν και άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να κάνουν, μην το παίρνετε προσωπικά.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:  Μέχρι να κάνουν όλα αυτά τα άλλα πράγματα βέβαια, κάθε μέρα που περνάει, άνθρωποι μπαίνουν σε αυτά τα τρένα «σκοτώστρες». Σε τρένα που δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας. Εσείς εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση, μπορείτε να εγγυηθείτε, ότι τα τρένα της χώρας που κυβερνάτε είναι ασφαλή αυτή τη στιγμή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την έχουμε ξανακάνει αυτή την κουβέντα, το καταλαβαίνω τι προσπαθείτε να κάνετε, παίζετε και εσείς τον δεύτερο γύρο εντυπώσεων, δεν θα σας την κάνουμε τη χάρη, δεν είναι δική μου δουλειά να εγγυώμαι την ασφάλεια οποιουδήποτε μέσου. Είναι δική μου δουλειά να μεταφέρω τις επίσημες ενημερώσεις των Υπουργείων. Όταν κάτι με ρωτάτε είναι αντικείμενο κρίσης ή πρέπει να προβώ σε μια αξιολογική κρίση, τότε το κάνω, αλλά αυτό είναι κάτι αντικειμενικό. Το ότι είναι τα τρένα «σκοτώστρες» και όλα αυτά τα οποία λέτε είναι δική σας κρίση. Το αρμόδιο Υπουργείο δίνει τις απαντήσεις του.

 Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δημοσιεύτηκε και κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, πως στο νέο οργανόγραμμα του ΟΣΕ εμφανίζονται ως προϊστάμενοι και διευθυντικά στελέχη, άνθρωποι που έχουν ήδη παραπεμφθεί για ποινικά αδικήματα. Όπως ο προϊστάμενος του ERTMS, στελέχη μελετών και ούτω καθεξής, φαντάζομαι είναι σε γνώση σας. Υπάρχει τέτοιο ζήτημα; Έχετε ζητήσει εξηγήσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ναι, ζητήσαμε εξηγήσεις και η απάντηση είναι η προφανής, ότι υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας πρώτον, άρα το γεγονός ότι κάποιος έχει παραπεμφθεί για ένα αδίκημα δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος. Δεύτερον, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα είναι προσωρινό, άρα δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί με βάση και την έκβαση των συγκεκριμένων υποθέσεων δικαστικώς, θα παραμείνουν και στο μόνιμο οργανόγραμμα και τρίτον, να θυμίσουμε ότι όταν ήρθε στη Βουλή από το αρμόδιο Υπουργείο νομοθετική παρέμβαση για να αναζητηθούν πρόσωπα από την αγορά, ούτως ώστε να εκσυγχρονιστεί και σε αυτό το επίπεδο, να εκσυγχρονιστούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες και οι εν λόγω οργανισμοί, η αντιπολίτευση, που κάνει αυτές τις καταγγελίες, γιατί έτσι δημοσιεύονται στα Μέσα, τα καταψήφισε όλα αυτά. 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να αποσαφηνίσω και κάτι από το προηγούμενο, επειδή βρήκα το σχετικό γραπτό, την απομαγνητοφώνησή σας, «δεν έχει καμία δουλειά, ούτε η Κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, όταν, επί του αιτήματος, όταν υποβληθεί και με τον τρόπο που θα υποβληθεί, όπως τέλος πάντων διατυπώνεται». Είναι δικά σας λόγια αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Όπως τέλος πάντων διατυπώνεται.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όταν υποβληθεί…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Με εξώδικο. Δεν είπα εγώ ότι δεν έχει υποβληθεί.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη Δευτέρα δεν μας μιλούσατε για εξώδικο. Και αναφέρθηκα σε αυτή σας τη δήλωση…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …όταν και εφόσον ή όπως τέλος πάντων διατυπώνεται. 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή έχετε άλλες δηλώσεις τη Δευτέρα, παρακάτω την Πέμπτη, ξεκαθαρίζετε… εγώ αναφέρθηκα σε αυτή τη δήλωση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Εσείς είπατε, ότι είπα εγώ ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα και είπα, όταν υποβληθεί, όπως δηλαδή ζητάει κανονικά η διαδικασία, αλλά όπως τέλος πάντων διατυπώνεται, δηλαδή μέσω εξωδίκου. Άρα ουσιαστικά τι είπα; Να απαντήσει η Δικαιοσύνη, έστω και με τον τρόπο αυτό. Γιατί; Γιατί όπως αποδείχθηκε και εκ των υστέρων η Δικαιοσύνη ήθελε να δώσει μια διέξοδο. Το αν η διέξοδος αυτή είναι σωστή ή λάθος, εγώ έχω άποψη, αλλά απαγορεύεται να την πω. Απαγορεύεται να την πω. Το μόνο που θα σας πω άλλη μια φορά και καλά κάνατε και το διαβάσατε, είναι ότι στο μέτρο που αναλογεί σε εμάς και ως πρόσωπα και ως μέλη της Κυβέρνησης, θα υψώσουμε ανάχωμα θεσμικό, για την προστασία των θεσμών. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους για μπαχαλοποίηση.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα ακόμα και αν συνεχίσει ο άνθρωπος την απεργία πείνας, θα παραμείνετε στην ίδια στάση; Όσο και αν συνεχίσει. Είναι στις 15 μέρες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη;

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτώ εάν ανησυχείτε…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εσείς τι προτείνετε;  

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: …για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σέβομαι απόλυτα τον άνθρωπο αυτό. Σε ανθρώπινο επίπεδο και δεν προσπαθώ να κάνω πολιτικό παιχνίδι πάνω σε κανέναν συγγενή. Αλλά το ξαναλέω, ας έρθει κάποιος να πει «κάντε ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». Όχι  θα είναι η απάντηση, αλλά για να το πουν κάποιοι ξεκάθαρα, μην το παίζουν από τη μία δημοκράτες… γιατί κάποιος που ζητάει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν έχει και πολύ καλή σχέση με τη Δημοκρατία, ας του το πει κάποιος. Και μιας και το θυμήθηκα. Πήγατε να συγκρίνετε, το κάνει και το ΠΑΣΟΚ αυτό και εντάξει, γελάνε και οι καρέκλες οι άδειες εδώ πέρα, ότι ήταν παρέμβαση του Πρωθυπουργού, το ότι ζήτησε το ’23 να ερευνηθεί η υπόθεση σε ανώτατο επίπεδο και, και, και… Αυτό δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, είναι μια πολιτική δήλωση. Παρέμβαση είναι να ζητάς, ένας που δικάζεται να καταδικαστεί ή να απαλλαγεί, να υποδεικνύεις την ποινή, να αποδεικνύεις επί της ουσίας ενός αιτήματος ή επί της ουσίας μιας υπόθεσης, ποια θα είναι η απόφαση. Αυτό είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Το να ζητάς τη δέουσα επιμέλεια και σημασία σε μια υπόθεση δεν είναι παρέμβαση. Εντάξει προσπαθούσε στην απελπισία του το ΠΑΣΟΚ να βρει κάτι να συμψηφίσει, αλλά αυτά ας τα λένε αν θέλουν δεν τους παίρνει κανείς στα σοβαρά.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το 2014 έκανε απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός για να μπορέσει να σπουδάσει. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλεγε και τότε ότι δεν θα κάνει παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, αλλά μετά από πίεση αναγκάστηκε να νομοθετήσει. Μας λέτε δηλαδή ότι ήτανε κάποια στυγνή παρέμβαση του κ. Δένδια και του κ. Σαμαρά στη Δικαιοσύνη, όταν νομοθετήσατε για να ικανοποιηθεί ένας απεργός πείνας; Και αν κάνατε τότε, γιατί δεν πάτε να πάρετε κάποιες επιλογές για να μπορέσει να δικαιωθεί και ο κ. Ρούτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Άμα θεωρείτε παρέμβαση την νομοθέτηση, τότε τι να σας πω; Είναι τρεις οι εξουσίες, τώρα δεν θα κάνουμε μαθήματα Συνταγματικού, είπαμε δεν είμαι και εγώ καθηγητής, αλλά βλέπω ότι έχετε μια αυξημένη αγάπη για την Νομική, υπάρχουν και εξαιρετικές Νομικές Σχολές και η δικιά μας που τελειώσαμε στη Θράκη, έχουμε και τα μη Κρατικά τώρα που είναι και αυτά μια επιλογή στην Ελλάδα, μπορείτε να πάτε να τα διδαχθείτε αυτά. Νομοθετεί η Νομοθετική εξουσία, κατόπιν εισηγήσεων της Εκτελεστικής εξουσίας. Άρα παρέμβαση στη Δικαιοσύνη μια νομοθέτηση δεν είναι, γιατί δεν έχει καμία σχέση η Δικαιοσύνη.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:  Ναι αλλά μπορείτε να νομοθετήσετε, προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να δικαιωθεί ο κ. Ρούτσι. Αυτό δεν θα ήταν παρέμβαση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τί μας προτείνετε να νομοθετήσουμε; Αφού υπάρχει νομικό καθεστώς πάνω στο οποίο είτε θα αποφασίσει το ένα είτε το άλλο η Δικαιοσύνη. Τί να νομοθετήσουμε; Δεν μπορώ να καταλάβω. Πείτε μου τουλάχιστον να το πω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:  Και αυτό το νομοθετικό καθεστώς μεταβάλλεται, όπως δείξατε και το 2014. Δεν μπορεί να αλλάξει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Τί να μεταβάλουμε κύριέ μου; Υπάρχει ένα αίτημα το οποίο εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη. Έχει εξαντλήσει η Δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο υποδέχεται αυτό το αίτημα, όπως είπε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και απαντά η Δικαιοσύνη. Δεν είναι ζήτημα νομοθέτησης. Μην συγκρίνετε άσχετα πράγματα μεταξύ τους. 

Ευχαριστώ.