Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει, αύριο, Τρίτη 20 Μαΐου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Κατά την παρέμβασή του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, θα αναδείξει τις απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας.

Βάσει προγράμματος, στην κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, κ.ά.

Σημειώνεται πως παρεμβάσεις μπορεί να κάνει καθένα από τα μέλη του ΟΗΕ, εφόσον το επιθυμεί, δηλαδή όχι μόνο τα 15 κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και διεθνείς φορείς.

—-

Ανακοινώνονται σήμερα Δευτέρα 19 Μαΐου 2025, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία και στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία.

Από τους 12.595 μαθητές που είχαν καταθέσει έγκυρες αιτήσεις, διαγωνίσθηκαν 11.127 μαθητές για:

* 1.827 θέσεις στα 34 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια σε 16 Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις της χώρας,

* 427 θέσεις στα 13 Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία σε 9 Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις της χώρας, και τέλος,

* 1.166 θέσεις για 12 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία σε 6 Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις της χώρας.

Όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά γεωγραφικά στοιχεία, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για μια θέση σε Πρότυπο σχολείο και στην Περιφέρεια. Φαίνεται πως το εγχείρημα των Ωνασείων Γυμνασίων και Λυκείων πετυχαίνει και πως από τη λειτουργία τους θα υπάρξει διάχυση καλών πρακτικών σε όλα τα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα.

—-

Στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, από σταθερές σε θετικές, προχώρησε ο επενδυτικός οίκος Fitch. Διαδοχικά, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ανεβάζουν επενδυτικά σκαλοπάτια την Ελλάδα και αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο, που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στο πεδίο της οικονομίας.

Στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων, ο οίκος αξιολόγησης:

  • Σημειώνει πως το συνολικό πλεόνασμα της τάξης του 1,3% και το πρωτογενές 4,8% για το 2024, ξεπερνούν τις εκτιμήσεις του.
  • Επισημαίνει πως η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη πτώση χρέους μετά την πανδημία -ανάμεσα στις χώρες που αξιολογεί ο οίκος. Μάλιστα, προβλέπει ότι η ταχεία μείωση χρέους θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, με το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει σε ένα βασικό σενάριο το 120% ως το 2030.
  • Υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση και τονίζει ότι η ενημέρωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου του Μαΐου 2025, ευθυγραμμίζεται πλήρως με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
  • Εστιάζει στην ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, που τρέχει με ρυθμό 2,3% το 2024 και εκτιμάει πως η ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2025 και το 2026, πολλαπλάσια του 0,4%, που είναι η πρόβλεψη του οίκου για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
  • Κάνει λόγο για πραγματική αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και ενίσχυση της απασχόλησης και μάλιστα ενώ συνεχίστηκε η άνοδος των επενδύσεων.
  • Τονίζει πως η Ελλάδα βαδίζει σε σταθερή τροχιά οικονομικής ωρίμανσης και διεθνούς αξιοπιστίας.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποίει πολιτικές για ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη που θα αντανακλάται ουσιαστικά στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

– – – –

Περισσότεροι από 154.000 νέοι, ηλικίας 18 και 19 ετών, θα λάβουν φέτος οικονομική ενίσχυση, ύψους 150 ευρώ, στο πλαίσιο του “Youth Pass 2025”, με σημαντική αύξηση των ωφελούμενων σε σχέση με περασμένα έτη, καθώς το 2023 είχαν υποβληθεί περίπου 140.000 αιτήσεις και το 2024 περίπου 145.000.

Η πίστωση της ενίσχυσης γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την 31 Μαΐου. Το “Youth Pass” αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων και κάθε χρόνο η πλατφόρμα θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά, ετησίως, μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

– – – –

Μετά τις επιτυχημένες δράσεις εξωστρέφειας που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Άμστερνταμ, στο Ντίσελντορφ και το Λονδίνο, με τη συμμετοχή 4.000 και πλέον Ελλήνων του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η συνέχεια δίνεται τον Μάιο στη Στουτγκάρδη. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, διοργανώνουν τη νέα Ημέρα Καριέρας στο εξωτερικό, στη Στουτγκάρδη, το Σάββατο 31 Μαΐου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η δικτύωση Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με κορυφαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να διερευνηθούν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και επαναπατρισμού.

– – – –

Πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.

Στην πρόταση αυτή δεν υπάρχει καμία χρηματοδοτική μείωση του ελληνικού Σχεδίου, ενώ ενισχύονται οι προϋπολογισμοί δράσεων για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση και προβλέπεται η αναπροσαρμογή προϋπολογισμών δράσεων ή η μεταφορά δράσεων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για αντικειμενικούς τεχνικούς λόγους.

Επιπλέον, προστίθενται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έργα που αφορούν στην ασφάλεια και στην αναβάθμιση των μετακινήσεων των πολιτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ, με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, η δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και η ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες υπό την εποπτεία των 13 Περιφερειών της χώρας, καθώς και η προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Προστίθενται, ακόμη, διαδραστικά συστήματα μάθησης για τα σχολεία της χώρας και επεκτείνεται το ψηφιακό σχολείο, με στόχο τη διεύρυνση της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης.

Ενισχύονται οι ψηφιακές υπηρεσίες και στον τομέα της δημόσιας υγείας, με την πρόταση έργου επέκτασης της ψηφιακής υποδομής του συστήματος υγείας και επεκτείνεται η υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, με την προσθήκη του συστήματος καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης, μέσω δορυφόρων και drones.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σαμαράς με άρθρο του στα «ΝΕΑ» το Σάββατο άσκησε κριτική συνολικά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων και απούσα, έκανε λόγο για εξωτερική πολιτική του «ό,τι πείτε» και σχολίασε, μάλιστα, ότι αυτή δεν είναι Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα, κ. Υπουργέ. Αυτές τις μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος σε μία έκθεσή της, περιγράφει ότι οι Έλληνες δίνουμε το 40% του μηνιαίου εισοδήματός μας για ανάγκες στέγασης, είτε ως ενοίκιο είτε ως στεγαστικό σε τράπεζες. Η δεύτερη χώρα της Ευρώπης μακράν είναι η Δανία με 15%, μην πούμε ότι η Κύπρος είναι στο 2,5%, η Αλβανία στο 3,5%, κ.λπ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο; Μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πραγματικό στεγαστικό πρόβλημα και ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης γι’ αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις η στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει και η χώρα μας και, μάλιστα, νομίζω ότι ειδικότερα οι νέοι, οι νεότεροι συμπολίτες μας, και οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μένουν στο ενοίκιο, για αυτό και έχουμε μια πολιτική, η οποία ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με πάνω από 40 δράσεις, μια πολιτική που στόχο έχει να μειώσει τις συνέπειες για κάποιους εκ των συμπολιτών μας και να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους άλλους να βρουν το δικό τους σπίτι. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου I» έδωσε τη δυνατότητα να βρουν το δικό τους σπίτι 10.000 νέοι συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου II» δίνει τη δυνατότητα σε ακόμη 20.000 νοικοκυριά. Ήδη έχουν βρει, έχουν προχωρήσει στο πρόγραμμα πάνω από 6.000 εξ’ αυτών. Τρέχει, δηλαδή, με μεγαλύτερες ταχύτητες από ό,τι την ίδια αντίστοιχη χρονική περίοδο το πρόγραμμα «Σπίτι μου I». Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για το έτος που διανύουμε, η μερίδα του λέοντος των παρεμβάσεών μας είχαν να κάνουν με το στεγαστικό. Φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, φοροαπαλλαγές για μετατροπή ακινήτων από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, φοροαπαλλαγές για κάποιον, ο οποίος ανοίγει ένα κλειστό σπίτι, διπλασιασμός από την επόμενη χρονιά του ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες για να απελευθερώσουν περισσότερα ακίνητα, να πέσουν στην αγορά, πάρα πολλά προγράμματα: «Νοικιάζω το σπίτι μου», «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», μια σειρά από παρεμβάσεις, μεγάλη ενίσχυση στους φοιτητές μας, με μια σειρά από αυξήσεις του αντίστοιχου επιδόματος ενοικίου. Σκεφτείτε, ότι ήταν 1.000 και 1.500 ευρώ για όσους συγκατοικούν και, πλέον, έχει φτάσει μέχρι και 2.500 ευρώ για αυτούς που συγκατοικούν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, 2.000 και 2.500 συγκεκριμένα. Έχει αυξηθεί, δηλαδή, και αυτό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Όποιος μιλάει για μαγικές συνταγές κοροϊδεύει τον κόσμο. Υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες, σταδιακά, αποδίδουν και, σίγουρα, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη επιμονή στην εφαρμογή τους.

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Σαββατοκύριακο είδαμε μια δημοσκόπηση της Marc όσον αφορά την αξιολόγηση στο δημόσιο και τα αυστηρότερα μέτρα στα πανεπιστήμιά μας. Το 79% των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι υπέρ της αξιολόγησης, το 88% του συνολικού πληθυσμού, πάντα βάσει της δημοσκόπησης, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι και υπέρ της άρσης της μονιμότητας. Εκεί θέλω να εστιάσω το ερώτημά μου. Συζητείται η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων από την Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι άλλη μία μέτρηση, σημαντική μέτρηση που δείχνει, ότι η κοινωνία θέλει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές και ως Κυβέρνηση είμαστε από τις κυβερνήσεις που αντιλαμβανόμαστε, ότι τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο. Αυτοί που για δεκαετίες κάποιοι αποκαλούσαν ειρωνικά «νοικοκυραίους» φαίνεται ότι κουράστηκαν να επιβαρύνεται η ζωή τους από τις δυνατές φωνές των πολύ λίγων, των πολύ μικρών μειοψηφιών. Η χώρα χρειάζεται τομές. Τομές όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια με παράλληλη ενίσχυση των δημοσίων, η επιστολική ψήφος, ένα νέο σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο Κράτος να εισπράξει παραπάνω χρήματα, αντιμετωπίζοντας την φοροδιαφυγή και δίνοντας τα χρήματα αυτά στους πολίτες, στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία. Χρειάζεται η αξιολόγηση, όχι του 97% των αρίστων επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αξιολόγηση με συνέπειες. Και για να απαντήσω και στον πυρήνα του ερωτήματός σας: Διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση σε καθέναν. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρείται από την αξιολόγηση. Άρα και στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση, προφανώς, πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και το αν θα φτάσουμε και σε αυτή την μεγάλη αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης με τον σωστό χρόνο, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες. Και οι ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση. Άρα θα την κάνουμε αυτή την συζήτηση. Δεν έχουμε κρύψει τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και, σίγουρα, είναι πολύ αισιόδοξο, ότι μετά από μία υπερδεκαετή κρίση, με πάρα πολλά θέσφατα και πάρα πολλά, τα οποία νομίζαμε ότι ίσχυαν, να καταρρίπτονται, η κοινωνία χρειάζεται, θέλει, ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές. Άρα, όλα στην ώρα τους και, σίγουρα, πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη και στους πολλούς, οι οποίοι ζητάνε μεγάλες αλλαγές για τη βελτίωση της ζωής τους.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σαμαράς με άρθρο του στα «ΝΕΑ» το Σάββατο άσκησε κριτική συνολικά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων και απούσα, έκανε λόγο για εξωτερική πολιτική του «ό,τι πείτε» και σχολίασε, μάλιστα, ότι αυτή δεν είναι Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα, κ. Υπουργέ. Αυτές τις μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος σε μία έκθεσή της, περιγράφει ότι οι Έλληνες δίνουμε το 40% του μηνιαίου εισοδήματός μας για ανάγκες στέγασης, είτε ως ενοίκιο είτε ως στεγαστικό σε τράπεζες. Η δεύτερη χώρα της Ευρώπης μακράν είναι η Δανία με 15%, μην πούμε ότι η Κύπρος είναι στο 2,5%, η Αλβανία στο 3,5%, κ.λπ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο; Μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πραγματικό στεγαστικό πρόβλημα και ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης γι’ αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις η στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει και η χώρα μας και, μάλιστα, νομίζω ότι ειδικότερα οι νέοι, οι νεότεροι συμπολίτες μας, και οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μένουν στο ενοίκιο, για αυτό και έχουμε μια πολιτική, η οποία ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με πάνω από 40 δράσεις, μια πολιτική που στόχο έχει να μειώσει τις συνέπειες για κάποιους εκ των συμπολιτών μας και να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους άλλους να βρουν το δικό τους σπίτι. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου I» έδωσε τη δυνατότητα να βρουν το δικό τους σπίτι 10.000 νέοι συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου II» δίνει τη δυνατότητα σε ακόμη 20.000 νοικοκυριά. Ήδη έχουν βρει, έχουν προχωρήσει στο πρόγραμμα πάνω από 6.000 εξ’ αυτών. Τρέχει, δηλαδή, με μεγαλύτερες ταχύτητες από ό,τι την ίδια αντίστοιχη χρονική περίοδο το πρόγραμμα «Σπίτι μου I». Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για το έτος που διανύουμε, η μερίδα του λέοντος των παρεμβάσεών μας είχαν να κάνουν με το στεγαστικό. Φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, φοροαπαλλαγές για μετατροπή ακινήτων από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, φοροαπαλλαγές για κάποιον, ο οποίος ανοίγει ένα κλειστό σπίτι, διπλασιασμός από την επόμενη χρονιά του ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες για να απελευθερώσουν περισσότερα ακίνητα, να πέσουν στην αγορά, πάρα πολλά προγράμματα: «Νοικιάζω το σπίτι μου», «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», μια σειρά από παρεμβάσεις, μεγάλη ενίσχυση στους φοιτητές μας, με μια σειρά από αυξήσεις του αντίστοιχου επιδόματος ενοικίου. Σκεφτείτε, ότι ήταν 1.000 και 1.500 ευρώ για όσους συγκατοικούν και, πλέον, έχει φτάσει μέχρι και 2.500 ευρώ για αυτούς που συγκατοικούν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, 2.000 και 2.500 συγκεκριμένα. Έχει αυξηθεί, δηλαδή, και αυτό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Όποιος μιλάει για μαγικές συνταγές κοροϊδεύει τον κόσμο. Υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες, σταδιακά, αποδίδουν και, σίγουρα, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη επιμονή στην εφαρμογή τους.

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Σαββατοκύριακο είδαμε μια δημοσκόπηση της Marc όσον αφορά την αξιολόγηση στο δημόσιο και τα αυστηρότερα μέτρα στα πανεπιστήμιά μας. Το 79% των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι υπέρ της αξιολόγησης, το 88% του συνολικού πληθυσμού, πάντα βάσει της δημοσκόπησης, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι και υπέρ της άρσης της μονιμότητας. Εκεί θέλω να εστιάσω το ερώτημά μου. Συζητείται η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων από την Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι άλλη μία μέτρηση, σημαντική μέτρηση που δείχνει, ότι η κοινωνία θέλει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές και ως Κυβέρνηση είμαστε από τις κυβερνήσεις που αντιλαμβανόμαστε, ότι τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο. Αυτοί που για δεκαετίες κάποιοι αποκαλούσαν ειρωνικά «νοικοκυραίους» φαίνεται ότι κουράστηκαν να επιβαρύνεται η ζωή τους από τις δυνατές φωνές των πολύ λίγων, των πολύ μικρών μειοψηφιών. Η χώρα χρειάζεται τομές. Τομές όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια με παράλληλη ενίσχυση των δημοσίων, η επιστολική ψήφος, ένα νέο σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο Κράτος να εισπράξει παραπάνω χρήματα, αντιμετωπίζοντας την φοροδιαφυγή και δίνοντας τα χρήματα αυτά στους πολίτες, στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία. Χρειάζεται η αξιολόγηση, όχι του 97% των αρίστων επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αξιολόγηση με συνέπειες. Και για να απαντήσω και στον πυρήνα του ερωτήματός σας: Διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση σε καθέναν. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρείται από την αξιολόγηση. Άρα και στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση, προφανώς, πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και το αν θα φτάσουμε και σε αυτή την μεγάλη αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης με τον σωστό χρόνο, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες. Και οι ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση. Άρα θα την κάνουμε αυτή την συζήτηση. Δεν έχουμε κρύψει τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και, σίγουρα, είναι πολύ αισιόδοξο, ότι μετά από μία υπερδεκαετή κρίση, με πάρα πολλά θέσφατα και πάρα πολλά, τα οποία νομίζαμε ότι ίσχυαν, να καταρρίπτονται, η κοινωνία χρειάζεται, θέλει, ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές. Άρα, όλα στην ώρα τους και, σίγουρα, πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη και στους πολλούς, οι οποίοι ζητάνε μεγάλες αλλαγές για τη βελτίωση της ζωής τους.

 

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ:  Θα έχουμε, δηλαδή, αξιολόγηση και για τους αστυνομικούς; Γιατί, εν τω μεταξύ, είδαμε τώρα να έχουμε σφαίρες στα Λιόσια μέσα σε κατοικημένες περιοχές, ξεκαθαρίσματα από μαφίες μέρα μεσημέρι και από την άλλη, έχουμε ένα όργιο αστυνομικής καταστολής το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια και η Κυβέρνηση επιμένει να μιλάει μόνο για βία που λυμαίνεται τα πανεπιστήμια. Μήπως έχετε χάσει λίγο το παιχνίδι με τη δημόσια ασφάλεια και γέρνει η ρητορική σας μόνο στη βία στα πανεπιστήμια, γιατί γίνεται χαμός εκεί έξω. Δηλαδή, δεν γίνεται να πέφτουν σφαίρες έτσι.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Έχω την εντελώς αντίθετη εικόνα. Η χώρα μας έχει επιτέλους μια Αστυνομία, γιατί είναι και ζήτημα πολιτικής βούλησης άνωθεν -δεν φταίνε οι αστυνομικοί, η οποία αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις εκφάνσεις του εγκλήματος. Το να εξαφανίσει μια Αστυνομία σε μία χώρα το έγκλημα, είναι κάτι το οποίο δεν θα γίνει ποτέ. Μια από τις πτυχές είναι και η βία στα πανεπιστήμια. Ζούμε σε μια χώρα που έπρεπε να αλλάξει ο νόμος το 2019 για να γίνεται το αυτονόητο, όταν γίνεται μια παράνομη πράξη σε ένα πανεπιστήμιο, να μπαίνει η Αστυνομία, να συλλαμβάνει τους δράστες και αν δεν τους βρει τότε, να τους βρει στη συνέχεια και στη συνέχεια να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Ό,τι γίνεται σε ένα νοσοκομείο, άμα γίνει μια παράνομη πράξη, σε μια εφορία, οπουδήποτε. Και πλέον, υπάρχουν αποτελέσματα και σε αυτό τον τομέα, που ήταν η μεγαλύτερη πληγή ανομίας στη χώρα, όχι μοναδική στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό σταθήκαμε και θα σταθούμε για να υλοποιήσουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες, λίγες εβδομάδες και όσα εξήγγειλε επιπλέον η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Ήταν πολύ σημαντικό, ότι συνελήφθησαν οι δράστες της Νομικής και μάλιστα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και για κακουργηματικές πράξεις, ο δράστης στο Πολυτεχνείο, απελευθερώθηκε το «αυτοδιαχειριζόμενο» κυλικείο -αν είναι δυνατόν, υπάρχουν ακόμη αυτές οι έννοιες- στη Νομική, άλλαξε η όψη του με τη συνδρομή και την άμεση ανταπόκριση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Σιάσου. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε για όλα τα πανεπιστήμια, με οποιοδήποτε κόστος, γιατί αυτό θέλουν οι πολίτες. Την ίδια εικόνα θέλουμε και για τα γήπεδα. Θυμάστε, πριν από παραπάνω από ένα χρόνο, τί είχαμε εξαγγείλει. Εφαρμόστηκαν όλα αυτά. Πλέον είχαμε μια ολόκληρη αγωνιστική χρονιά στα γήπεδα με έλεγχο εισόδου και κάμερες. Είχαμε έναν τελικό, όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός, με κόσμο. Έτσι θα είναι από εδώ και πέρα τα πράγματα. Και όσοι δεν συμμορφώνονται, αυτοί οι λίγοι οπαδοί, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν στο λαιμό τους και τις ομάδες τους και τους ανθρώπους που δίνουν τα λεφτά τους για τις ομάδες αυτές, θα τιμωρούνται και θα έχουμε αυτοματοποιημένες ποινές. Το ίδιο γίνεται, πλέον, και για την ενδοοικογενειακή βία, όπου προφανώς και εκεί δεν μπορεί να εξαφανιστούν τα περιστατικά. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα αυτοί οι οποίοι νομίζουν ότι είναι πάνω από τον νόμο. Όμως, έχουμε εκατοντάδες συλλήψεις, πάνω από 200 κάθε εβδομάδα. Πολλές γυναίκες, υπάρχουν εβδομάδες που ο αριθμός αυτός ξεπερνά και τις 300, κάνουν χρήση του panic button, καλούν τη Γραμμή Βοήθειας. Έχουμε 63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛΑΣ, που δεν τα είχαμε. Το ίδιο ισχύει και για τη βία των ανηλίκων. Και εκεί έχουμε κάνει μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες αυξάνουν τα ποσοστά αντίδρασης της Αστυνομίας. Έτσι αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα. Και αυτό, το οποίο μου λέτε για τα Εξάρχεια, νομίζω ότι οι φωνές που πρέπει να ακούσουμε είναι των πολιτών, όταν δεν έχουμε την αντίδραση που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Στα Εξάρχεια τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Στα Εξάρχεια οι αστυνομικοί αντέδρασαν από επιθέσεις παραβατικών και έκαναν τη δουλειά τους. Η δουλειά της Αστυνομίας είναι να συλλαμβάνει τους παραβατικούς. Δουλειά της Αστυνομίας είναι, αυτούς οι οποίοι πετούν μολότοφ, πέτρες, πάνε να σπάσουν οχήματα και δημόσιες περιουσίες, να τους βάζει χειροπέδες, είτε είναι στα Εξάρχεια είτε είναι οπουδήποτε. Αυτή είναι η δουλειά της Αστυνομίας. Πολλές φορές το κάνει με κίνδυνο ζωής -το ξαναλέω, τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Εάν υπάρχουν μεμονωμένες, πολύ λίγες περιπτώσεις, που κάποιος αστυνομικός, γιατί είπατε και για την αξιολόγηση, δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δηλαδή υπερβαίνει τα καθήκοντα που έχει και τα όρια που υπάρχουν, τότε, ναι, πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Υπάρχει, λοιπόν, υπό αυτή την έννοια η αξιολόγηση, γιατί είναι και πολύ σοβαρές οι συνέπειες. Και το έχω πει πάρα πολλές φορές, δεν μπορεί κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές αστυνομικών, που θεωρώ ότι είναι πολύ λίγες και πολύ λιγότερες από όσες παρουσιάζονται από μια πολύ μικρή μερίδα των Μέσων, να χαρακτηρίζουν την Αστυνομία. Η Αστυνομία κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και δουλειά της Αστυνομίας είναι να προστατεύει την κοινωνία από τους παραβατικούς, τους μπαχαλάκηδες και κάθε πολίτη που νομίζει ότι είναι πάνω από τον νόμο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να εστιάσω στα Εξάρχεια, γιατί, δεν ξέρω, είδατε τα βίντεο που έπαιξαν στα Μέσα Ενημέρωσης, ανεξάρτητα από την κριτική που ασκείται. Αστυνομικοί επιτέθηκαν σε χώρους που βρίσκονταν πολίτες που πληρώνουν τους φόρους, που έπιναν τα ποτά τους, περαστικοί, ακόμη και καρκινοπαθείς υπήρχαν εκεί, όπου ξαφνικά βρέθηκαν να εισπνέουν χημικά. Έχετε ελέγξει, έχει τηρηθεί ο νόμος; Έχετε κινήσει κάποιες διαδικασίες ελέγχου αυτής της προχθεσινοβραδινής επιχείρησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει αναλυτική παρουσίαση από την ΕΛΑΣ. Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να σας τη διαβάσω, είναι δύο σελίδες, μπορώ να σας την επισυνάψω.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε αν λειτουργούσαν οι κάμερες και αν έχει κινηθεί η διαδικασία ελέγχου…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σημείο-σημείο. Προφανώς για κάθε επιχείρηση της Αστυνομίας ελέγχεται εάν υπάρχει κάτι, το οποίο πρέπει να παραπεμφθεί, αν κάποιος αστυνομικός ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως και ειδικά όταν υπάρχει κάποια καταγγελία. Οφείλει το κράτος, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν κάποιος πολίτης κάνει μια καταγγελία κατά ενός αστυνομικού, να την ελέγξει και να κινηθούν όλες οι διαδικασίες. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται σε όλες τις δημοκρατίες και γίνεται και στη χώρα μας. Αλίμονο αν δεν γινόταν! Το ξαναλέω, εδώ μιλάμε για μια επίθεση, την οποία δέχτηκαν οι αστυνομικοί και στην πραγματικότητα δέχτηκαν και πολίτες. Δεν ξύπνησαν μια μέρα το πρωί οι αστυνομικοί και είπαν «σήμερα το βράδυ θα πάμε να κάνουμε επιχείρηση στα Εξάρχεια». Ήταν μια επίθεση όπου μπορώ να σας πω, ο ένας, ας πούμε, πέταξε ένα βαρύ αντικείμενο σε αστυνομικό, τραυματίζοντάς τον στο αριστερό γόνατο, ο άλλος έριξε στους αστυνομικούς μια βόμβα μολότοφ. Αυτές είναι επιθέσεις, από δράστες. Υπάρχει αναλυτικό σημείωμα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Που έγιναν αυτά; Γιατί, σας ρωτάω για τους χώρους εστίασης που έγιναν επιθέσεις. Θα ήθελα να μας πείτε, αν φόραγαν κάμερες και αν φόραγαν διακριτικά. Ναι, απλώς επειδή μιλάτε συγκεκριμένα για τα προχθεσινοβραδινά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ δεν είναι ΕΔΕ αστυνομικών. Εδώ παρουσιάζουμε τη μεγάλη εικόνα και τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΑΣ. Έγινε μια επιχείρηση της ΕΛΑΣ για να προστατεύσει τους πολίτες από παραβατικούς. Οι άνθρωποι αυτοί είναι παραβατικοί. Μακάρι να καταφέρνει η Αστυνομία να αντιμετωπίζει αυτές τις επιθέσεις, χωρίς να χρησιμοποιεί καμίας μορφής επιχείρηση ή βία και να γίνεται μαγικά να συλλαμβάνεις τον άλλον με ένα μαγικό κουμπί. Δεν έχει βρεθεί ακόμα κάτι τέτοιο. Πάντοτε σταθμίζουν οι αστυνομικοί, όταν κάνουν μια επιχείρηση, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες. Και αυτός είναι ο στόχος τους, να προστατεύσουν δηλαδή και τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν φταίνε σε κάτι. Πίνουν το ποτό τους, κάνουν τη βόλτα τους, εννοείται αυτό. Αλλά ύψιστη προτεραιότητα του κράτους είναι η προστασία της κοινωνίας, των πολιτών, από κάθε μορφής παραβατικό, στα γήπεδα, στα πανεπιστήμια, στον δρόμο, οπουδήποτε. Το ξαναλέω: Αν υπάρχει κάποια καταγγελία για έναν, δύο, τρεις αστυνομικούς, όσοι είναι αυτοί, με στοιχεία, όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε μια καταγγελία για την Αστυνομία, ελέγχεται από τις Υπηρεσίες. Δεν είμαι Υπηρεσία, να ελέγξει καταγγελίες κατά αστυνομικών. Λέω ότι, επιτέλους, έχουμε μια Αστυνομία, η οποία εφαρμόζει τον νόμο. Και στηρίζουμε την Αστυνομία αυτή που εφαρμόζει τον νόμο. Εάν υπάρχουν -το ξαναλέω για εκατομμυριοστή φορά, σε αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο σήμερα- μεμονωμένες περιπτώσεις, αυτές θα τις αξιολογήσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, που ελέγχουν αυτές τις περιπτώσεις. Δεν είναι δική μου δουλειά.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατανοητό. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν δεν φορούν διακριτικά, με ποιον τρόπο θα μπορέσει ένας πολίτης να καταγγείλει έναν αστυνομικό; Με βάση την εξωτερική του εμφάνιση, αν έχει μουστάκι, αν φορά γυαλιά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τί εννοείτε αν δεν φορούν διακριτικά; Οι αστυνομικοί φορούν διακριτικά. Υπάρχουν κάποιες Υπηρεσίες της Αστυνομίας, οι οποίες δεν φορούν διακριτικά. Λειτουργεί με έναν τρόπο η Αστυνομία. Η Αστυνομία να μας προστατεύσει προσπαθεί. Θα έπρεπε αυτή η συζήτηση να γίνεται εναντίον αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι νομίζουν ότι ο νόμος είναι κάτι πολύ λίγο γι’ αυτούς και τον παραβιάζουν και δημιουργούν αυτά τα επεισόδια. Εγώ θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει στη χώρα και το τι συνέβαινε για ολόκληρες δεκαετίες. Τελείωσε η περίοδος χάριτος και αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν υπάρχουν άβατα, δεν υπάρχουν περιοχές που δεν πλησιάζει η Αστυνομία. Δεν υπάρχουν πανεπιστήμια, όπου είναι άβατα των παραβατικών. Αυτό έχει ξεβολέψει κάποιους, καιρός να το συνηθίσουν. Και το ξαναλέω -για να μην απομονωθεί μια φράση μου- εάν υπάρχουν όμως και αστυνομικοί -όπως και οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός -γιατρός, εκπαιδευτικός- που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να ελεγχθούν, με στοιχεία και με δεδομένα.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Σας ακούσαμε να λέτε νωρίτερα για τον Τελικό Κυπέλλου, όπου εκεί δεν καταγράφηκε κάποιο επεισόδιο, παρά το γεγονός ότι είχαμε οπαδούς από δύο διαφορετικές ομάδες. Μάλιστα, έγινε και μετακίνηση οπαδών από το Ηράκλειο Κρήτης, των οπαδών του ΟΦΗ. Τώρα, ενόψει του Final Four της Euroleague, ανησυχεί η Κυβέρνηση για πιθανά επεισόδια, είτε εδώ στην Αθήνα είτε στο Αμπού Ντάμπι; Και το λέω αυτό, γιατί στο Final Four θα λάβουν μέρος δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες, που έχουν πάρα πολύ κόσμο και θα είναι και Έλληνες στο Αμπού Ντάμπι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, αυτό από μόνο του είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Είμαστε πολύ υπερήφανοι και για το μπάσκετ που έχουμε και για τις ομάδες μας και για τους παίκτες μας. Τώρα, από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι η διοργάνωση δεν είναι ελληνική, γίνεται στο Αμπού Ντάμπι, όπως είπατε. Εκεί, καλό είναι, απαραίτητο, αναγκαίο βασικά είναι, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων που θα ταξιδέψουν. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να το επισημάνουμε και εμείς από εδώ, λόγω και των συνεπειών που θα υπάρξουν από την εκεί Αρχή σε περίπτωση διάπραξης παράνομων πράξεων. Θεωρώ, ότι το γνωρίζουν αυτό και θα πάνε να ευχαριστηθούν τις ομάδες μας, οι οποίες είναι κορυφαίες στην Ευρώπη για άλλη μια χρονιά. Τώρα, για τα εδώ επεισόδια, η αντιμετώπιση που θα υπάρχει, δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει τέτοιο ζήτημα -ελπίζω, δηλαδή- αλλά τα επεισόδια αντιμετωπίζονται, όπως κάθε μορφής επεισόδια. Ο παραβατικός είναι παραβατικός, είτε παραβιάζει τον νόμο για την ομάδα του είτε παραβιάζει τον νόμο για το κόμμα του είτε παραβιάζει τον νόμο γιατί έχει κάτι στο μυαλό του. Υπάρχει μια ευθεία, οριζόντια αντιμετώπιση κάθε παράνομης πράξης, όπως ορίζει ο νόμος, από την ΕΛΑΣ, σε συνέχεια όσων είπαμε προηγουμένως. Και επαναλαμβάνω και πάλι, νομίζω ότι ο Τελικός Κυπέλλου ήταν το αποκορύφωμα μιας χρονιάς, όπου καθ’ όλη τη διάρκειά της εφαρμόστηκαν οι κανόνες που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι και προλάβαμε να τους δούμε και για λίγους μήνες. Και είναι μια απτή απόδειξη, ότι όταν το κράτος θέλει και είναι όλοι μαζί στην ίδια σελίδα, οι φίλαθλοι, η συντριπτική πλειονότητά τους, οι ομάδες, οι πάντες, τότε όλοι μας μπορούμε και σε αυτή τη λογική θα κινηθούμε και την επόμενη χρονιά και πάει λέγοντας.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η προκαταρκτική του ΠΑΣΟΚ προβλέπει κακουργηματική δίωξη για τον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή -σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών, λέω. Ποια θα είναι η στάση της κυβερνώσας πλειοψηφίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, το έχουμε απαντήσει αυτό. Περιμένουμε να δούμε την πρόταση. Νομίζω έχει προαναγγελθεί ότι είναι θέμα ωρών, τέλος πάντων, σήμερα να τη διαβάσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τη δούμε, να τη δει η πλειοψηφία την πρόταση, ποια είναι τα επιχειρήματα, ποια είναι η νομική της βάση, για να μπορούμε να απαντήσουμε επί  συγκεκριμένων επιχειρημάτων. Άρα, μέχρι τότε, καλό είναι να μην τοποθετηθούμε. Έχουμε κάνει κάποιες γενικές τοποθετήσεις για την προφορική επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, η οποία λέει ότι, όταν ο υφιστάμενος κατηγορείται για κακούργημα, πρέπει και ο προϊστάμενος να κατηγορείται για κακούργημα. Αυτό είναι αντίθετο στην κοινή λογική και στη νομική επιστήμη, τουλάχιστον όπως το εκφράζει προφορικά το ΠΑΣΟΚ. Αλλά λίγη υπομονή, θα έχουμε αντίδραση με τη σχετική τεκμηρίωση, όταν έχουμε και εικόνα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, θα ακολουθηθεί το  «μοντέλο Τριαντόπουλου» – ας το πούμε έτσι- δηλαδή θα ζητήσουν ο εγκαλούμενος υπουργός και οι τότε υφυπουργοί την παράκαμψη της προκαταρκτικής και απ’ ευθείας παραπομπή στον φυσικό δικαστή, στο Δικαστικό Συμβούλιο; Και αν το Δικαστικό Συμβούλιο διευρύνει, και αναβαθμίσει την κατηγορία, από πλημμέλημα σε κακούργημα -όλα αυτά είναι στοιχεία του ρεπορτάζ, όπως καταλαβαίνετε- η Κυβέρνηση θα  σταθεί απέναντι, θα αφήσει να προχωρήσει έτσι…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν απαντηθεί και τα δύο. Το «μοντέλο Τριαντόπουλου», όπως εν συντομία αποκαλείται από τα Μέσα και πολλές φορές και από εμάς, έχουμε πει ότι είναι ένας οδηγός, με την έννοια της κατάληξης. Τί λέει το «μοντέλο Τριαντόπουλου»; Να δικάζονται οι πολιτικοί όπως και οι πολίτες, από τον φυσικό δικαστή. Να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Άρα, είναι προφανές ότι για εμάς αυτό είναι οδηγός, αλλά κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή ως προς τις διαδικασίες, τα επιμέρους διαδικαστικά, αλλά η ουσία είναι αυτή, για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο. Συνεχίζουμε και πιστεύουμε ότι, όταν υπάρχουν κάποια αδικήματα, τα οποία πρέπει να  διερευνηθούν, όπως τα περιγράφει η Δικαιοσύνη και όχι με πολιτικά κριτήρια ή με στόχο να δημιουργηθούν εντυπώσεις  –  να βάλουμε, δηλαδή, και πέντε-έξι ακόμα μέσα αδικήματα ή πέντε-έξι ακόμα κατηγορούμενους, για να πούμε ότι είμαστε πάρα πολύ δυναμικοί σαν αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι σοβαρό. Σοβαρό είναι να ακολουθούμε τι λέει η Δικαιοσύνη και στη συνέχεια να το τεκμηριώνουμε στο κατηγορητήριό μας. Έχουμε, νομίζω σε λίγα λεπτά, σε λίγες ώρες, ένα κατηγορητήριο. Άρα εκεί έχει νόημα να τοποθετηθούμε επί συγκεκριμένων αιτιάσεων. Τώρα, στο δεύτερο σκέλος, το έχω πει και εγώ, το έχουμε πει, νομίζω, όλοι στην Κυβέρνηση, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, δεν θα σταθούμε ποτέ εμπόδιο σε κάθε τι που θα πει η Δικαιοσύνη. Άρα, αν πει κάτι η Δικαιοσύνη, εν προκειμένω το Δικαστικό Συμβούλιο, οφείλουμε να το δούμε, να το αξιολογήσουμε και να το ακολουθήσουμε. Αλλά δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Και αυτό, μάλιστα, είναι και ένα επιχείρημα, το ερώτημά σας, κατά της αντιπολίτευσης, η οποία θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το Δικαστικό Συμβούλιο και μάρτυρες μπορεί να καλέσει και ανακριτικές πράξεις μπορεί να κάνει και να προτείνει διεύρυνση κατηγορητηρίων. Όλα μπορεί να τα κάνει το Δικαστικό Συμβούλιο. Αλλά, τώρα δεν είμαστε εκεί. Περιμένουμε το κατηγορητήριο και θα τοποθετηθούμε αναλόγως.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σε συνέχεια των ερωτήσεων, μιας και φαίνεται να μην έχετε δει τα βίντεο. Αστυνομικοί εισέβαλαν σε μαγαζιά, τραυμάτισαν σερβιτόρες και θαμώνες με ξύλο και δακρυγόνα, πετούσαν καρέκλες και τραπέζια σαν να ήταν σε σαλούν, έσπασαν ποτήρια και μπουκάλια. Και υπάρχουν σε βίντεο αυτά, που ανέβασε φωτορεπόρτερ. Ήταν εντολή της  Κυβέρνησης ή οι αστυνομικοί κάνουν ό,τι θέλουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω έχω απαντήσει πάρα πολύ αναλυτικά για το σκέλος που μπορεί να απαντήσει η Κυβέρνηση για μία επιχείρηση. Έχω πει, ότι αν υπάρχουν μεμονωμένες ενέργειες –μπορεί να το είπα δέκα φορές, ελπίζω να το ακούσατε– αν υπάρχουν μεμονωμένες ενέργειες που πρέπει να ελεγχθούν, προφανώς θα ελεγχθούν. Στη μεγάλη της εικόνα, όμως, η Αστυνομία κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εν συνόλω, εκλήθη να διαχειριστεί μία σειρά από άδικες και επικίνδυνες  επιθέσεις και εναντίον τους, με αποτέλεσμα να έχουμε και τρεις τραυματίες αστυνομικούς. Φαντάζομαι, δεν αυτοτραυματίστηκαν οι αστυνομικοί. Δεν… εκεί που περπάταγαν έπεσε ο ένας από τη μία, ο άλλος από την άλλη και πήγαν στο νοσοκομείο τραυματίες. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να αντιδράσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους και τη ζωή τους από τους γνωστούς-αγνώστους, οι οποίοι ξέρουν, πλέον, ότι υπάρχουν συνέπειες. Το ξαναλέω, για να μην γίνει συρραφή των απαντήσεών μου: Αν υπάρχει κάποια μεμονωμένη συμπεριφορά που πρέπει να αξιολογηθεί, προφανώς θα αξιολογηθεί.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, ήταν εντολή της Κυβέρνησης να επιτεθούν σε μαγαζιά, σε μπαρ, οι αστυνομικοί, ναι ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εντολή της Κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται ο νόμος, χωρίς να υπάρχουν άβατα. Επιχειρησιακά, αξιολογεί η Αστυνομία πώς εφαρμόζει κάθε φορά τον νόμο. Έτσι συμβαίνει στα σοβαρά κράτη. Στα σοβαρά κράτη δεν υπάρχουν άβατα, δεν υπάρχουν άσυλα ανομίας. Ας το συνηθίσουν κάποιοι. Ζουν σε αυτή την Ελλάδα πλέον και όχι στην Ελλάδα που είχαν συνηθίσει με τα άβατα και τα άσυλα ανομίας.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα άλλο θέμα, ο πρωθυπουργός χθες στην ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και έδωσε κάποια στοιχεία ότι από την χρήση της, ας πούμε, φέτος τον Μάρτιο, μόνο στον τομέα του Τουρισμού, καταγράφηκε εκτίναξη κατά 637% στις δηλωθείσες υπερωρίες, μην αναφερθώ και στους άλλους κλάδους, έδωσε στοιχεία για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τα λοιπά. Αυτά τα στοιχεία, όμως, άμα τα διαβάσουμε από την ανάποδη πλευρά, δεν συνιστούν και μία ομολογία ότι τα παλαιότερα χρόνια, κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, υπήρχε ένα όργιο αδήλωτης εργασίας; Επίσης, μέσα από τα στοιχεία που επικαλείστε και για τους διάφορους νόμους διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, δεν προκύπτει ότι υπάρχει πλήρης καταστρατήγηση του 8ώρου, πάνω και στην ανάγκη, βέβαια, του εργαζόμενου να συμπληρώσει εισόδημα για ν’ αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, η κάρτα εργασίας και όλες αυτές οι κινήσεις που έχουμε κάνει, θωρακίζουν το 8ωρο και τα ανώτατα όρια, ανά εβδομάδα. Γιατί υπάρχει, πλέον, μία εικόνα και δεν είναι ντροπή να παραδεχτούμε, συνολικά ως Πολιτεία, όπως πολύ σωστά είπατε, όχι τα τελευταία χρόνια, κυρίως τα προηγούμενα χρόνια, ότι επειδή δεν υπήρχαν τα εργαλεία, πέραν των ελέγχων που γίνονταν και τώρα έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι, δεν υπήρχαν τα εργαλεία, ούτως ώστε να περιοριστεί η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία. Αυτό ναι, είναι αποτέλεσμα η μεγάλη αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών, που επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εργασίας τις προηγούμενες ημέρες, είναι μια απόδειξη ότι μια μεταρρύθμιση η οποία άρχισε να εφαρμόζεται πριν από κάποια χρόνια στη χώρα και πλέον έχει περάσει και σε άλλους τομείς, έχει ως αποτέλεσμα να δηλώνονται όλες αυτές οι υπερωρίες. Σημαντικό, όμως, είναι να εφαρμόζεται ο νόμος, υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία έγιναν σε αυτήν τη χώρα με καθυστέρηση σε βάρος των εργαζόμενων και όλα αυτά είναι καλό να γίνουν στο συντομότερο χρονικό διάστημα, για να επιβραβευθούν στο τέλος της ημέρας και οι εργοδότες, δεν είναι αντίπαλοί μας οι εργοδότες, δεν είναι αντίπαλοί μας οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν είναι αντίπαλοί μας αυτοί οι οποίοι δίνουν δουλειά σε ανθρώπους, αλλά τώρα, που υπάρχουν κανόνες και δηλώνονται όλα αυτά, έχει και μεγαλύτερα εργαλεία και περισσότερους τρόπους το κράτος να επιβραβεύσει όλους αυτούς τους εργοδότες, οι οποίοι έχουν βάλει pos, έχουν βάλει την κάρτα εργασίας, χρησιμοποιούν το σύστημα iris και στην πραγματικότητα εφάρμοσαν μια σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα, που δεν ήταν και τόσο εύκολο να γίνουν και όλα αυτά μαζί, αλλά ήταν νομίζω πολύ σημαντικό για να έχει και έσοδα το κράτος. Πρέπει να γυρίσουμε, λοιπόν, σε όλα σελίδα και όλα αυτά, όπως, νομίζω, παραδεχόμαστε όλοι, είναι το συμφέρον των εργαζομένων.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Δεκάδες εργαζόμενοι υπεργολάβων της  Hellenic Train απολύονται, διότι η εταιρεία κλείνει 34 εκδοτήρια. Οι απολύσεις ήταν να ξεκινήσουν ανήμερα της επετείου, δύο χρόνια από τα Τέμπη, αλλά, μετά την κατακραυγή, πήραν αναβολή, σας είχαμε ρωτήσει και τότε. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, καθώς και άλλων ιδιαίτερων κατηγοριών, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Μιας και μας είχατε πει ότι θα ενημερωθείτε, συμφωνεί η κυβέρνηση με τις απολύσεις της Hellenic Train; Θα κάνει κάποια παρέμβαση, να μη χαθούν αυτές οι θέσεις εργασίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση των 500.000 νέων θέσεως εργασίας και της χαμηλότερης ανεργίας των τελευταίων 15 ετών, προφανώς, κάθε άλλο, παρά χαίρεται, όταν χάνεται έστω και μία θέση εργασίας και αυτό το αποδεικνύει η πολιτική μας που δημιουργεί θέσεις εργασίας και τη χώρα της απόλυτης αβεβαιότητας και της μεγαλύτερης ανεργίας την έχει μετατρέψει στη χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας από οποιοδήποτε άλλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν προκειμένω, μιλάμε για μία ιδιωτική εταιρεία. Όπως αντιλαμβάνεστε, το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι, με το θεσμικό πλαίσιο που έχει, να ελέγξει, δια των αρμοδίων υπηρεσιών, μία ή περισσότερες απολύσεις, εάν είναι παράνομες καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αυτό μπορεί να κάνει  κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υποδείξει σε μία ιδιωτική εταιρεία για το ποιον θα προσλάβει και ποιες θέσεις εργασίας, τέλος πάντων, θα διατηρήσει ή όχι.  Αν υπάρχει κάποια καταγγελία, που, έστω και μία απόλυση, είναι παράνομη, παραβιάζεται δηλαδή κάποια διάταξη του νόμου, είναι δεδομένο ότι αυτό πρέπει να ελεγχθεί, πριν και πάνω απ’ όλα από τη Δικαιοσύνη, η οποία κάνει και αυτή τη δουλειά της με τον ανεξάρτητο ρόλο της.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο υπουργός Υγείας, ο κύριος Γεωργιάδης, έκανε ένα σχόλιο με αφορμή τη Eurovision και υπερασπίστηκε ουσιαστικά το Ισραήλ, αναφερόμενος στη Μεγάλη Δυτική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής και τις δύσκολες στιγμές που περνάει, παραβλέποντας, προφανώς, όμως, ότι είναι ο Παλαιστινιακός Λαός αυτός που περνάει δύσκολες στιγμές και υποφέρει, ακριβώς εξαιτίας της πολιτικής του Ισραήλ. Συμφωνεί η κυβέρνηση με αυτήν την τοποθέτηση του υπουργού που, αν μη τι άλλο, είναι μονομερής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι η Eurovision είναι ένα μουσικός διαγωνισμός και δοκιμάζονται και παίρνουν μέρος καλλιτέχνες και τραγούδια. Και οι Επιτροπές και το κοινό ψηφίζει τα τραγούδια αυτά, καθένας με τα δικά του κριτήρια, ειδικά το κοινό έχει τα δικά του κριτήρια και ψηφίζει. Και πράγματι στην ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών και των Ελλήνων και συνολικά των Ευρωπαίων πολιτών βγήκε πρώτο το Ισραήλ. Με τα κριτήρια που ψήφισε ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, δεν θα κάτσουμε να κάνουμε έλεγχο στον κόσμο στο πώς ψήφισε, είναι μια πραγματικότητα αυτή όμως, την οποία την είδαμε όλοι σ’ έναν μουσικό διαγωνισμό. Τώρα, από κει και πέρα έχουμε, νομίζω, εκφράσει τις θέσεις μας για τη Μέση Ανατολή, έχουμε πει για τη διαχρονική συμμαχία που έχουμε με το Ισραήλ, το οποίο δέχθηκε από τη Χαμάς και όχι τον Παλαιστινιακό Λαό ―πρέπει να διαχωρίζουμε αυτά τα δύο― μία πρωτοφανή και άδικη επίθεση, ακόμα και μωρά βρέθηκαν να είναι μαζί με τους γονείς τους, τις μαμάδες τους, όμηροι της Χαμάς, έτσι ξεκίνησαν όλα, από κει και πέρα, όμως, είμαστε και αλληλέγγυοι και στον Παλαιστινιακό Λαό και τους τόσους συνανθρώπους μας που χάθηκαν απ’ όλες αυτές τις επιθέσεις. Έχουμε πρωτοστατήσει σε μία σειρά από προσπάθειες ν’ ανοίξουν δίαυλοι στήριξης των αμάχων, έχουμε, νομίζω, μία ισορροπημένη στάση και πριν και πάνω απ’ όλα η στάση αυτή έχει να κάνει με την ανθρώπινη διάσταση, γιατί κάθε άνθρωπος που χάνεται σε κάτι τέτοιο, έχει την ίδια αξία, κάθε ζωή έχει την ίδια αξία, αλίμονο αν βάζαμε τις ανθρώπινες ζωές στο ζύγι.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πάντως, σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη, οι επιτροπές ήταν αριστερόστροφες και η ελληνική και δεν έδωσαν καλή βαθμολογία στο Ισραήλ. Αυτό πώς το σχολιάζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως οι πολίτες έδωσαν μία βαθμολογία και οι επιτροπές έδωσαν μία αντίστοιχη βαθμολογία. Δεν είναι μια διαδικασία, όπου κρίνονται οι χώρες για τις πολιτικές τους και για τις γεωπολιτικές τους κινήσεις. Κρίνονται τα τραγούδια, είναι ένας μουσικός διαγωνισμός, να το πω και από αυτό το βήμα, από τις ερωτήσεις που μου κάνετε, να δώσουμε συγχαρητήρια στην Κλαυδία και στην ελληνική συμμετοχή, για την εξαιρετικά τιμητική θέση και συνολικά στην παρουσία που είχαμε ως χώρα και στη Διοίκηση της ΕΡΤ και του χρόνου να τα καταφέρουμε να πάμε, ως Ελλάδα, ακόμα καλύτερα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι ηγέτες της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας δήλωσαν σε κοινή τους δήλωση ότι «δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα». Και ακόμα, μεταξύ άλλων, πώς «ο αναγκαστικός εκτοπισμός ή η απέλαση του Παλαιστινιακού Λαού με οποιοδήποτε μέσο είναι απαράδεκτος και θα συνιστούσε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Απορρίπτουμε τέτοια σχέδια ή προσπάθειες δημογραφικής αλλαγής.» Γιατί δεν υπογράφει και η ελληνική κυβέρνηση την κοινή δήλωση; Σε τι διαφωνεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η επιστολή στην οποία αναφέρεστε, είχαμε και σχετική καταγγελία, νομίζω, από βουλευτή της αντιπολίτευσης, συνιστά μεμονωμένη καταγγελία κρατών – μελών και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε ανθρωπιστική επιχείρηση, ιδίως στην πολύπαθη Γάζα, σε συνέχεια όσων είπα και σε προηγούμενη απάντησή μου. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, υποδέχθηκε τραυματισμένα και ασθενή παιδιά από τη Γάζα, για περίθαλψη, σε ελληνικά νοσοκομεία και βέβαια με πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, για να συζητηθούν τρόποι προστασίας άμαχων πληθυσμών σε πολεμικές συνθήκες.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σχετικά με το προηγούμενο θέμα, μια σερβιτόρα πήγε το Σάββατο για δουλειά στα Εξάρχεια κι έχασε μέρος της ακοής της, γιατί τα ΜΑΤ πέταξαν κρότου-λάμψης στο μαγαζί. Αν η εργαζόμενη κάνει καταγγελία, οι παραβατικοί αστυνομικοί δεν μπορούν να ελεγχθούν, γιατί δεν είχαν διακριτικά. Έχετε κάποια ημερομηνία να μας ανακοινώσετε για την εφαρμογή των διακριτικών σε όλους τους αστυνομικούς ή έχει αναβληθεί επ’ αόριστον;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε επιχείρηση, όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα με μεγάλη λεπτομέρεια, ανά οδό δράσης, οπότε, εφόσον γίνει καταγγελία και υπάρχουν πράγματι συμπεριφορές που ξέφυγαν των ορίων και δεν δικαιολογούνται, τότε θα υπάρχουν και αντίστοιχες συνέπειες, εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για την απάντηση σας είχα μεταφέρει την τελευταία ενημέρωση που είχα από το υπουργείο. Αν υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση, θα σας μεταφέρω και τη νεότερη ενημέρωση.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν υπάρχει κάτι νεότερο, θα σας το μεταφέρω, θα επανέλθουμε, είχαμε μήνες ν’ ασχοληθούμε, να δεχθούμε ερώτηση γι’ αυτό το θέμα, θα ρωτήσουμε το υπουργείο, αν υπάρχει κάτι νεότερο θα σας το μεταφέρουμε.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Ομολογώ, δεν ξέρω αν συνδέονται αυτά τα θέματα, αλλά θα μας το διευκρινίσετε. Είπατε, ότι αύριο ο Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να αναδείξει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για τη διεθνή ειρήνη, τη σταθερότητα και το ρόλο της Ελλάδας. Στο μεταξύ, χθες, στον κυριακάτικο Τύπο σε πρωτοσέλιδο γράφτηκε ότι στο φάκελο της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ περιλαμβάνεται και άσκηση πιέσεων προς την Αθήνα, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ακόμα και ενδεχόμενης αποχώρησης της COSCO από το λιμάνι του Πειραιά. Η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί για τη λεγόμενη ασφάλεια επενδύσεων, για να χρησιμοποιήσω έναν τέτοιο όρο, στην Ελλάδα ή να αναμένουμε εξελίξεις;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ακούω πρώτη φορά αυτό το οποίο μου λέτε. Δεν έχω καμία τέτοια εικόνα ή ενημέρωση. Άρα δεν νομίζω, ότι μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι το οποίο είναι απλά μία φήμη, που κάπου γράφτηκε.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ΕΚΠΟΙΖΩ κατήγγειλε πως η Εθνική Ασφαλιστική σε όσους έχουν ισόβια ή μακροχρόνια συμβόλαια τους καλεί πρώτα να πληρώσουν τα έξοδα περίθαλψης και μετά να βγάζει την αποζημίωση. Μέρες τώρα, αφού έχει γίνει η καταγγελία, ακούσαμε τον υπουργό να ζητάει από τους πολίτες να καταγγείλουν. Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Αλλά χρειάζεται κάποιες φορές και να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες. Μπορούν να γίνουν και αυτεπάγγελτες κινήσεις ελέγχου και είναι καλό να γίνονται. Όπως μου το ρωτάτε και επειδή έχω δει και την καταγγελία, δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τον κόσμο πρώτα να πληρώσει και μετά να παίρνει τα λεφτά. Αυτή είναι η έννοια και της ασφάλισης, να μπορείς να έχεις καλυμμένες κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες πληρώνεις και να μην καλείσαι να τις πληρώνεις κάθε φορά, για να πάρεις στη συνέχεια τα λεφτά. Άρα είναι δεδομένο ότι αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιες αρχές, τι συμβαίνει, για να προστατευθούν οι καταναλωτές, οι πολίτες που κάθε χρόνο πληρώνουν, πολλές φορές από το υστέρημα των χρημάτων τους σημαντικό ποσό για να έχουν εν προκειμένω ασφάλειες υγείας.

 

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αν και είμαι μάλλον ο πρεσβύτερος εδώ μέσα και πρέπει να το συντομεύουμε, η ερώτηση του συναδέλφου προηγουμένως, με προκαλεί να σας ρωτήσω. Για την COSCO απαντήσατε και η COSCO, όπως και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δηλαδή και ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ παραχωρήθηκαν στην COSCO και στην εταιρεία κατά πλειοψηφία που έχει ο κ. Σαββίδης στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το γεωπολιτικό πρόβλημα που μπορεί να συνιστούν αυτές οι δύο παραχωρήσεις. Εμπειρογνώμονες λένε, ότι δεν έπρεπε να γίνουν με αυτό τον τρόπο. Αλλά αυτά έγιναν στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν ευθύνεστε εσείς προφανώς. Αλλά η Νέα Δημοκρατία έξι χρόνια τώρα που κυβερνά και σε σχέση με την γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως που υπάρχει, προβληματίζεται από αυτό το γεγονός;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το κράτος έχει συνέχεια, όπως πολύ σωστά είπατε. Και η κυβέρνηση αυτή, είναι μία κυβέρνηση η οποία έχει ξεκάθαρο γεωπολιτικό αποτύπωμα, σταθερούς συμμάχους –τους έχουμε αναφέρει πολλές φορές– μία εξωτερική πολιτική, η οποία βασίζεται σε αρχές και αξίες, οι οποίες πρεσβεύονται διαχρονικά στη χώρα και βέβαια μία ξεκάθαρη διάθεση, θέληση, κατεύθυνση, με αποτελέσματα στήριξης των επενδύσεων. Όλα αυτά συνυπολογίζονται στις αποφάσεις που λαμβάνει η χώρα, όταν υπάρχουν τέτοια αντίστοιχα διακυβεύματα. Εδώ δεν υπάρχει κάποιο σχετικό διακύβευμα. Το είπατε ότι είναι αποφάσεις προηγούμενων ετών. Άρα αυτές είναι οι αρχές στις οποίες πατάμε και βέβαια ακούμε τις απόψεις, οι οποίες τίθενται στο δημόσιο διάλογο, όταν έχουν μάλιστα και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάτι νεότερο, κάτι καινούργιο, κάποια ας πούμε, έστω, συζήτηση εν εξελίξει για την οποία πρέπει εγώ να τοποθετηθώ ή να ζητήσω σχετική ενημέρωση.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αν προχωρήσουν οι απολύσεις, η Hellenic Train θα παρέχει λιγότερες υπηρεσίες και θα έχει και λιγότερα έξοδα. Θα μειώσετε τα χρήματα που δίνει το δημόσιο στην ιταλική εταιρεία, τα λεφτά του φορολογούμενου;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μία συμφωνία που σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση από εμάς. Το ένα μέρος είναι το ελληνικό δημόσιο, το άλλο μέρος είναι η Hellenic Train. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τη μία πλευρά, που πρέπει να εκπληρώνονται για να δίνεται και η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί, ότι οι υποχρεώσεις αυτές εκπληρώνονται πλημμελώς ή με κάποια καθυστέρηση ή όχι με τον προσήκοντα τρόπο, είναι δεδομένο ότι αυτό πρέπει να το δούμε για να επέμβουμε. Εφόσον παρατηρηθεί λοιπόν κάτι τέτοιο, είναι κάτι το οποίο σίγουρα το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να το δει. Αλλά, αντί να μιλάμε υποθετικά, καλό είναι να δούμε, αν συμβεί κάτι τέτοιο και αν το δούμε τότε να δούμε και τις κινήσεις του υπουργείου. Δεν έχουμε εδώ κάποια γυάλινη σφαίρα για να μαντέψουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Είναι δεδομένο ότι τα παρακολουθεί όλα, όπως και αντίστοιχα σε άλλες περιπτώσεις, το αρμόδιο υπουργείο.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:  Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε την περασμένη εβδομάδα τις εξευτελιστικές εικόνες πάνω από την Ακρόπολη με την παντόφλα εκεί, της εταιρίας. Καλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης μια τέτοια εμπορική δραστηριότητα; Έχετε πρόβλημα με αυτές τις εικόνες ή το πρόβλημα ήτανε μόνο το αντίτιμο, τα 380 ευρώ, όπως πέρασε από το Υπουργείο Οικονομικών; Και ένα δεύτερο επιμέρους, αν θέλετε, έχει καταγγελθεί πως ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ζαππείου τοποθετήθηκε με παρέμβαση Τασούλα. Αν θέλετε να το απαντήσετε αυτό.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το ακούω πρώτη φορά από εσάς και νομίζω ότι είναι ένα από τα δημοσιεύματα που γράφονται, για να γραφτούν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εν προκειμένω κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να δίνουμε αξία…

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως πρόεδρος της Βουλής είναι γραμμένο, να το ξεκαθαρίσουμε.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει. Ήταν αυτός που είχε εξαφανίσει τη δικογραφία που τελικά ήταν στη Βουλή και άλλο κόμμα τη διάβαζε μπροστά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, άρα εντάξει. Τώρα στο άλλο, εγώ δεν είδα κάτι να φαίνεται. Δεν δόθηκε άδεια για να πετάξει κάποιο drone πάνω από την Ακρόπολη, ούτε πέταξε κάποιο drone πάνω από την Ακρόπολη. Κάποιες εναέριες λήψεις έδειχναν την εικόνα αυτή να φαίνεται ότι είναι πάνω από την Ακρόπολη, αλλά όποιος το είδε καθαρά και δεν παρασύρθηκε από κάποιες φωτογραφίες στα social media, καταλαβαίνει, ότι ουδέποτε πέταξε κάτι πάνω από την Ακρόπολη, ούτε θα δινόταν ποτέ σχετική άδεια. Ούτε δόθηκε, ούτε έγινε. Δηλαδή θεωρώ, ότι δημιουργήθηκε λίγο παραπάνω φασαρία, έως πολύ παραπάνω φασαρία από αυτήν που θα έπρεπε. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και από τα επίσημα δεδομένα η άδεια δόθηκε με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος, με όλες τις προϋποθέσεις, οι οποίες έπρεπε να πληρούνται. Άνοιξε μια συζήτηση για το αντίτιμο, τη θεωρώ λογική, τη συζήτηση αυτή, για το αντίτιμο. Δεν παραβιάστηκε κάποια νομοθεσία, δεν παρανόμησαν οι υπάλληλοι, αλλά και εμένα δεν μου φαίνεται λογικό το αντίτιμο αυτό, για μια τέτοια χρήση πάνω από το Ζάππειο, γιατί πάνω από το Ζάππειο πέταξαν αυτά, όχι πάνω από την Ακρόπολη. Υπάρχουν σχετικές εικόνες που το αποτυπώνουν ξεκάθαρα. Αυτό είναι μια συζήτηση που τη θεωρώ λογική και είναι καλό ο αρμόδιος οργανισμός να το επανεξετάσει. Είχε και μια σχετική, πολύ νομίζω ξεκάθαρη ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών και είναι κάτι, το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να το δουν, γιατί όντως δεν είναι λογικό αυτό το αντίτιμο για μια τέτοια χρήση, διαφημιστική ή εμπορική. Αλλά πάνω από την Ακρόπολη δεν πέταξε κανένα drone, εντάξει, μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε, είναι ξεκάθαρο δηλαδή αυτό το οποίο είδαμε.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:  Αν μου επιτρέπετε και πάνω από την Συγγρού πέταξε, αλλά αυτοί διαφημίζουνε την Ακρόπολη. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι ανοικτός ο ουρανός πάνω από την Ακρόπολη, σε εμπορική εκμετάλλευση, αντίστοιχα από τέτοιες εταιρίες.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Εντάξει, τώρα, κοιτάξτε, αντιλαμβάνεστε ότι είναι και κάποια θέματα κοινής λογικής. Δηλαδή μπορεί να πετάξει κάτι πάνω από τον Πειραιά και από μια λήψη συγκεκριμένη, να φανεί ότι είναι πάνω από την Ακρόπολη. Τώρα μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Προφανώς δεν πρέπει να επιτρέπεται να πετάει κάτι τέτοιο πάνω από την Ακρόπολη και να διαφημίζεται κάτι πάνω από την Ακρόπολη. Ούτε επετράπη, ούτε έγινε. Ήτανε μια εικόνα, η οποία δημιουργήθηκε από μια συγκεκριμένη λήψη στο διαδίκτυο. Είναι δεδομένο, είναι ξεκάθαρο, έχει νομίζω λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Η εμπορική χρήση η συγκεκριμένη έγινε πάνω από το Ζάππειο. Τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις από ότι φαίνεται από τις ανακοινώσεις, άνοιξε, το ξαναλέω, μια συζήτηση για το αντίτιμο, τη θεωρώ λογική, μην τα επαναλαμβάνουμε αυτά. Αυτή είναι νομίζω η συζήτηση. Η Ακρόπολη δεν είναι για εμπορική χρήση, ούτε και για κομματικά πανό, για να θυμηθούμε και παλαιότερες ιστορίες, που αυτά δεν ήταν στο Ζάππειο, ήταν στην Ακρόπολη και αυτά ασχήμυναν την εικόνα και οποιουδήποτε κόμματος να ήταν, για να μην παρεξηγηθώ, της Ακρόπολης.

 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, στην Ελλάδα του 2024, οι εργαζόμενοι δούλεψαν κατά μέσο όρο 39,8 ώρες, όλων των τύπων οι εργαζόμενοι. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες ώρες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε προηγούμενη απάντηση σας είπατε ότι αυτό αφορά και τους αυτοαπασχολούμενους και σωστά. Βέβαια και σε αυτούς που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, 52% δηλώνει υπερεργασία, ενώ το 65% όσων εργάζονται παραπάνω ώρες δεν αμείβεται καθόλου ή αμείβεται μερικώς. Θέλουμε να σας ρωτήσουμε, θα αλλάξετε κάτι ή για την Κυβέρνηση όλα πάνε καλά;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ποτέ δεν μπορείς ότι όλα πάνε καλά, όταν ακόμα υπάρχουν συμπολίτες μας άνεργοι, αν και έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 15 ετών. Υπάρχουν συμπολίτες μας που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, ασχέτως αν τον έχουμε αυξήσει, άρα σε καμία περίπτωση δεν πάνε όλα καλά, χρειάζονται πολλά ακόμα. Απάντησα στην προηγούμενη ενημέρωση, όπως είπατε. Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα σε αυτοαπασχολούμενους, από εκεί και πέρα όμως και αν εξαιρέσει κανείς τους αυτοαπασχολούμενους, έχουμε μείωση σε σχέση με τη χρονιά που παραλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, τα είχα απαντήσει κιόλας αναλυτικά την προηγούμενη φορά. Κρατήστε το γεγονός, ότι είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης των ανθρώπων που βρίσκουν δουλειά με σχέσεις πλήρους απασχόλησης. Ο αριθμός αυτός, το ποσοστό νομίζω έχει αυξηθεί στο 76%, αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία και η πολιτική μας είναι στην εργασία πολυδιάστατη. Δηλαδή στόχος είναι να αυξάνονται οι μισθοί, τους έχουμε αυξήσει κατά 30%, τον μέσο και 36,5% τον κατώτατο μισθό. Οι πολίτες οι οποίοι, οι εργαζόμενοι που έχουν σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, όπως σας είπα, -έχουμε μια πολιτική, όπως απάντησα στον συνάδελφο σας, να δηλώνονται οι υπερωρίες, δηλαδή να προστατεύονται οι εργαζόμενοι. Έχουμε μειώσει την ανεργία των νέων από το 36% στο 17%, των γυναικών από το 22% στο 10%, όλα αυτά τα δεδομένα δεν αποτυπώνουν μια κατάσταση μαύρη, όπως κάποιοι θέλουν να την λένε, αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να γίνουν ακόμα καλύτερα.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:  Κάτι τελευταίο, απλά συμπληρωματικά στη συνάδελφο. Ρώτησε πριν για τον κ. Σαμαρά. Είπατε δεν σχολιάζετε. Την κ. Μπακογιάννη, την σχολιάζετε; Είπε πως ο Σαμαράς θέλει να ξαναρίξει Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Κοιτάξτε, η κυρία Μπακογιάννη είναι ένα από τα με πολύ μεγάλη διαδρομή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που νομίζω ότι δεν είμαι σε θέση να σχολιάζω αυτά τα οποία λέει, έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία και σε θέματα εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής πολιτικής και τα αποτυπώνει όλα με πολύ μεγάλη σαφήνεια και τεκμηρίωση. Εγώ είμαι εδώ για να μιλάω για την εξωτερική πολιτική της χώρας με δεδομένα και έχω την ευθύνη αυτή και έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση που ψήλωσε ουσιαστικά την Ελλάδα, όσο καμία άλλη τις τελευταίες δεκαετίες και διπλωματικά και αμυντικά. Και με βάση αυτά, οι Κυβερνήσεις και ανεβαίνουνε και πέφτουν. Δηλαδή αυτά τα κρίνουν οι πολίτες, οι οποίοι είναι εκείνοι που ψηφίζουν τις Κυβερνήσεις κάθε τετραετία.

Ευχαριστώ πολύ.