Καλό μεσημέρι.

Για το Πάσχα

Μεγάλη Τρίτη σήμερα και η Ορθοδοξία ετοιμάζεται για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης την Ανάσταση. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι το φετινό Πάσχα θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία και την είσοδο σε μια νέα περίοδο ισχυρής  ανάκαμψης.

Δυστυχώς, η παράταση της πανδημίας δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε ούτε φέτος σύμφωνα με τις παραδόσεις  και τις συνήθειές  μας. Κοινός στόχος τώρα είναι ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ένα ελεύθερο Καλοκαίρι. Με αυτό το γνώμονα παρατάθηκε -με περιορισμό των εξαιρέσεων- έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων σε ολόκληρη την Επικράτεια. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στα αστικά κέντρα και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στην περιφέρεια, όπου είναι πολύ μικρότερες οι δυνατότητες του Ε.Σ.Υ.. Ειδικά στην Αττική η μετακίνηση απαγορεύεται τόσο εκτός ορίων της Περιφέρειας όσο και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και κηδεία. Πάντοτε βέβαια με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα. Για την τήρηση του μέτρου διεξάγονται -και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες- αυστηροί έλεγχοι, τόσο στις εθνικές οδούς και τους παράδρομους, όσο και στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 10 το βράδυ και οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου- νωρίτερα. Υπενθυμίζεται η ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων. Αλλά και η υποχρέωση περιορισμού των προσώπων που θα βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι  σε δύο οικογένειες έως 9 άτομα εάν πρόκειται για κλειστό και έως 12 άτομα σε ανοιχτό χώρο.

Πανδημία και εμβολιασμοί

Είναι θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταδιακή -αλλά αργή ακόμη- αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς και των διασωληνωμένων.  Φαίνεται πάντως ότι  ήδη μπήκαμε στο δρόμο για την επιστροφή στο μέλλον. Και είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να μην εφησυχάζουμε. Έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης, να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των δικών μας και να φτάσουμε πιο γρήγορα στην ελευθερία από την πανδημία.

Έχουμε ήδη σύμμαχό μας τον καιρό, τα τεστ αυτοδιάγνωσης, αλλά και -πάνω από όλα- τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται με υποδειγματικό τρόπο και εντατικούς ρυθμούς. Ευχαριστούμε τους υγειονομικούς και όλους όσοι μετέχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία»  τόσο για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο και γιατί θα εργαστούν όλες τις επόμενες μέρες, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα. Είναι και αυτό ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας πως ότι στο δρόμο για το τείχος της ανοσίας δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ώρα.

Ας απευθυνθούμε λοιπόν όλοι -Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς- έκκληση σε όσους μπορούσαν και δεν έκαναν ακόμη το εμβόλιο, να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το δικό τους ραντεβού εμβολιασμού. Είναι άδικο να χάνονται ζωές την ώρα που μπορούν να σωθούν. Το καλύτερο εμβόλιο -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σημειώνεται ότι η  επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται σταδιακά. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.870.000 εμβολιασμοί, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% του πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

-Από σήμερα Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος που θα κλείσει ραντεβού μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να εμβολιαστεί άμεσα.

-Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.

-Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας  της ηλικιακής ομάδας 45-49  και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

-Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά  1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας στις 5 Μαΐου.

Επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Όπως ήδη είναι γνωστό η Κυβέρνηση έχει χαράξει ένα  συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων  με τρεις βασικούς σταθμούς:

-Επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους την Δευτέρα 3 Μαΐου.

-Επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων την Δευτέρα 10 Μαΐου.

-Άνοιγμα του Τουρισμού και απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων το Σάββατο 15 Μαΐου.

Κάθε νέο βήμα-όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός- θα γίνεται με ασφάλεια,  με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή, έτσι ώστε ό,τι ανοίγει  να μη ξανακλείσει.

Όλα τα στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οικονομία μας, καθώς θα απελευθερώνεται από την πανδημία θα μπαίνει προοδευτικά σε δυναμική ανάπτυξη. Συλλειτουργούν στην κατεύθυνση αυτή:

-Η αναβάθμιση της οικονομίας μας  από την Standard & Poor’s πριν από λίγα 24ωρα που αποδεικνύει-όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

-Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων περίπου κατά 20 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.

-Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής.

-Η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.

-Το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας.

-Η αναμενόμενη ενίσχυση του τουρισμού, σε σχέση με το 2020.

-Η σχεδιαζόμενη άντληση από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου  4 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι σήμερα, η χώρα μας υποβάλλει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπογραμμίζεται ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την είσοδό της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης η Κυβέρνηση αναπτύσσει δέκα στοχευμένες δράσεις:

1ον: Συνέχιση της ενίσχυσης των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης.

2ον: Συνετή δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

3ον: Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

4ον: Βέλτιστη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

5ον: Συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και  αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

6ον: Εμπροσθοβαρής άντληση πόρων από τις αγορές.

7ον: Εφαρμογή του Νόμου για τη Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας.

8ον: Παράταση του Προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ».

9ον: Πετυχημένες και έγκαιρες αξιολογήσεις από τους θεσμούς.

10ον: Διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Νομοθετικό έργο

Κλείνοντας σημειώνω ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς.

Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

-Αύριο Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

-Το απόγευμα θα παραστεί σε τελετή στην Ακαδημία Αθηνών που διοργανώνεται από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και το Φιλελληνισμό  για την απονομή του βραβείου Λόρδος Βύρων σε προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Πελώνη, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, περί εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο και τι απαντάτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για φθηνούς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Περί εκκαθαρίσεων δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις και είναι πλέον εμφανές ότι οι απόψεις του κ. Τζανακόπουλου είναι οι απόψεις του κ. Πολάκη, που είναι οι απόψεις του κ. Τσίπρα και οι απόψεις όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο Κράτος, όπου -οι κατά ΣΥΡΙΖΑ «αρμοί της εξουσίας»- λειτουργούν ο καθένας ανεξάρτητα, τέτοιες εκφράσεις και διατυπώσεις δείχνουν την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μάλιστα, έχει απειλήσει ότι τη «δεύτερη φορά» θα είναι αλλιώς. Δείχνουν ότι το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και αυτή η καθεστωτική αντίληψη περί αρμών της εξουσίας είναι κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, πώς θα διασφαλίσει η Κυβέρνηση την εκτέλεση της ποινής που του έχει επιβληθεί; Έχετε ζητήσει συνδρομή από τις Βελγικές Αρχές; Έχετε διασφαλίσει τη μεταφορά του στην Ελλάδα; Ποιες οι εξελίξεις στην υπόθεση του καταζητούμενου Χρήστου Παππά;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Σε ό,τι αφορά την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εκδοθεί άμεσα το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Ως προς το δεύτερο σκέλος δεν έχω να πω κάτι.

Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Τελικά, κυρία Εκπρόσωπε, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα επιτρέπονται από τις 10 Μαΐου ή από τις 15, όπως έχει ανακοινωθεί αρχικά; Και τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και τη χρήση των sms; Από τις 3 Μαΐου θα πρέπει να στέλνουν οι πολίτες μήνυμα για να πάνε σ’ ένα εστιατόριο;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Ξεκινάω από το τελευταίο, το θέμα του sms  θα εξεταστεί και θα υπάρξουν κεντρικές επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Ως προς τις υπερτοπικές ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί. Απελευθέρωση στις 15 Μαΐου. Ως προς τις διαδημοτικές, εκτιμώ ότι το άνοιγμα της εστίασης θα καθιστούσε την απαγόρευση άνευ αντικειμένου. Ωστόσο, και γι’ αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Β ΣΑΜΑΡΑ: Τι απαντάτε στους τριαντάρηδες και σαραντάρηδες που διαμαρτύρονται ότι η Κυβέρνηση και η Επιτροπή τους εμβολιάζει με το στοκ της AstraZeneca, που περίσσεψε την ώρα που σε αυτές τις ηλικίες εμφανίζονται οι περισσότερες παρενέργειες, αλλά και ότι είναι οι κατεξοχήν ηλικίες στις οποίες οι ελληνίδες τεκνοποιούν;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, το επιστημονικό σκέλος έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη και διεξοδικά και από την Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Θεοδωρίδου, και χθες και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και για το συγκεκριμένο εμβόλιο, τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Ως προς την κύηση, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι η στάση αναμονής έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία και δεδομένα για το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ό,τι αφορά αυτό. Θα επαναλάβω, ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρήγορο εμβόλιο. Και αναμένουμε να δούμε την ανταπόκριση από σήμερα στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάποια κοινή γραμμή στην Πενταμερή που πραγματοποιείται σήμερα, την οποία θα αντιπαραθέσουν στην τουρκική πλευρά, που επιμένει σε διχοτόμηση; Και αν ναι, ποια είναι η δική μας εθνική γραμμή επί του θέματος;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Κάτζου, η ελληνική θέση έχει περιγραφεί. Περιγράφηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη: Λύση συμβατή με τον Χάρτη του Ο.Η.Ε., τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση που θα στηρίζεται, λοιπόν, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τον αποκλεισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πενταμερή; Ορισμένες πηγές το αποδίδουν σε τουρκοβρετανικό δάκτυλο.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Νταλιάνη, είναι λυπηρό που δεν έγινε δεκτή η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την άτυπη διάσκεψη, δεδομένου ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς πιστεύουμε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα βήματα, για να διασφαλιστεί ακριβώς ότι και η όποια λύση θα είναι προφανώς συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ:  Τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους δείχνουν ότι το συνολικό ποσοστό, όσων έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, είναι μόλις 8%. Είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση; Τι σκέφτεται να κάνει για να αυξηθεί το ποσοστό;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως ξέρετε, επιταχύνουμε, ανεβάζουμε ρυθμούς, ανοίγουν και οι επόμενες ηλικιακές ομάδες και θα επιταχύνουμε και άλλο, εντός του Μαΐου και του Ιουνίου, που αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες παραδόσεις.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, τελικά τι ισχύει; Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών στη Σαουδική Αραβία ότι δεν συμφέρει και δεν πρόκειται η Ελλάδα για οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς λόγους να σκάψει στη Μεσόγειο για αέριο και πετρέλαιο ή το επίσημο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ, που μιλά για έρευνα και εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων; Άλλαξε θέση η Κυβέρνηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουν διευκρινιστεί αυτά από το Υπουργείο Εξωτερικών. Τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σύμφωνα με την έκθεση των ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, η χώρα μας κατρακύλησε μερικές θέσεις στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, ενώ είχε και επικρίσεις για την προσπάθεια χειραγώγησης από την Κυβέρνηση. Έχετε κάποια απάντηση ή κάποιο σχόλιο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η Ελλάδα είναι ένα Κράτος Δικαίου, που σέβεται την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και η Κυβέρνηση το έχει αποδείξει αυτό.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Τι αποφασίστηκε στο σημερινό ΚΥΣΕΑ;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει ποτέ δημόσια τοποθέτηση για το τι αποφασίζεται στο ΚΥΣΕΑ. Συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν μια συνεδρίαση στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων, που γίνονται με φυσική παρουσία ανά δύο μήνες.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Αν μπορεί να αποσαφηνιστεί εάν επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση εντός νομού τη Μεγάλη Εβδομάδα; Και δεύτερον, υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά πιθανή συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όσον αφορά το πρώτο, έχει διευκρινιστεί. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Ως προς το δεύτερο σκέλος, δεν έχω κάτι να σας πω.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Η υποχρεωτικότητα των self-test, μετά και τους δημοσίους υπαλλήλους, σε ποιες άλλες κατηγορίες πολιτών θα επεκταθεί;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουν ανακοινωθεί, όπως γνωρίζετε, οι κατηγορίες στις οποίες θα είναι υποχρεωτικό. Μένουμε σε αυτό. Αν υπάρξει κάτι νεότερο, προφανώς, θα ανακοινωθεί.

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποιοι οι λόγοι για την αλλαγή του τρόπου διορισμού του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Απλώς, διευρύνθηκε η «δεξαμενή» για την επιλογή επικεφαλής της Αρχής.

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Και ελπίζω για όλους αυτό το Πάσχα, παρ’ ό,τι διαφορετικό, να σηματοδοτήσει το πέρασμα σε κάτι άλλο. Και πολύ σύντομα να μπορούμε όλοι να απολαύσουμε όλα αυτά που στερηθήκαμε.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.