Κύρια σημεία

→ Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στη θέση της ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

→ Υπερκαλύψαμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνεπώς δεν έχει νόημα, με βάση τους αριθμούς, η επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας.

→ Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας & ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση.

→ Ο κ. Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων. Μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας.

→ Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης πακέτο Μοσκοβισί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

→ Kλειδί για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20/2 παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό τόσο του ΔΝΤ όσο και του ΥΠΟΙΚ Γερμανίας.

→ Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών & να προβεί σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια.

→ Ενδιαφέρουσα η πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν οτι το ΔΝΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του.

→ Περιμένουμε από τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα Πρωτογενή Πλεονάσματα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

→ Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία για την εμπέδωση της σταθερότητας, την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών και την έξοδο από την κρίση.

→ Όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη για την ελληνική κοινωνία. Στόχος μας μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

→ Αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα.

→ Μέχρι χθες στη ΝΔ, ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Σήμερα μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε.

→ Αύριο, αφού επιτευχθεί η συμφωνία, έχουν την ελπίδα ότι θα μας κατηγορούν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά.

→ Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει για 70’ τις θέσεις του στον κ. Σόιμπλε αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό για να τις παρουσιάσει στους έλληνες πολίτες.

→ Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι ταυτόσημη με τις προτάσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές. Για αυτό δεν την παρουσιάζει δημόσια.

→ Η πρόταση του κ.Μητσοτάκη περιέχει επιπλέον μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.Για αυτό δεν την παρουσιάζει δημόσια

Ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει:

– Θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την 2η αξιολόγηση;

– Συμφωνεί με τις απαιτήσεις νέων μέτρων για 4,5 δις ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος;

– Υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;