bty

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση ‘Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί’, που διοργανώθηκε από τις 7 έως και 10 Φεβρουαρίου 2018 σε συνεργασία με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ), που παραχώρησαν- στο πλαίσιο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης- τον εκθεσιακό χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Υφυπουργού Δημήτρη Μπαξεβανάκη, με την υποστήριξη της Επιτελικής Δομής του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, η έκθεση εντασσόταν στη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να αναβαθμίσει το σύστημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και να δημοσιοποιήσει και αναδείξει στο ευρύ κοινό το σύνολο των θεσμικών αλλαγών  που  υλοποιήθηκαν  και που αφορούν την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., τη διεύρυνση της πρόσβασης των μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ  σε ΤΕΙ και σε Πανεπιστήμια, τη θεσμοθέτηση του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.».

Μέσον ανάδειξης των θεσμικών αυτών αλλαγών, που συντελούν στην αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων, αποτέλεσαν ένα σύνολο από 200 περίπου μαθητικά εκθέματα, έργα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό από αρκετά επαγγελματικά λύκεια και εργαστηριακά κέντρα του Ν. Αττικής κατανεμημένα σε εννέα εκθεσιακά περίπτερα, τα οποία οργάνωσαν και διακόσμησαν συντονιστές- εκπαιδευτικοί για να απεικονίσουν τους εννέα τομείς και τις 35 ειδικότητες που λειτουργούν στα Επαγγελματικά Λύκεια. Τα εκθέματα συνόδευε πλούσιο οπτικό – ακουστικό  υλικό, το οποίο δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς υπό μορφή σύντομου και πιο εκτενούς βίντεο που έπαιζαν σε προβολική οθόνη στο κάθε εκθεσιακό περίπτερο παρέχοντας πληροφορίες για τον κάθε τομέα και το σύνολο των ειδικοτήτων ενώ παράλληλα διανέμονταν ενημερωτικά φυλλάδια για τον κάθε τομέα προς τους ενδιαφερόμενους. Η συνολική εμπειρία των επισκεπτών αποκτούσε μια μεγαλύτερη βιωματική διάσταση χάρη στις επιτόπιες εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες των ΕΠΑ.Λ., αναπαριστώντας στην πράξη εργαστηριακές ασκήσεις και θεωρία που αντιστοιχούν στην κάθε ειδικότητα. Συντελώντας στο μεγάλο αυτό εγχείρημα η ομάδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης πήρε συνεντεύξεις και βιντεοσκόπησε την έκθεση με στόχο τη μελλοντική διάσυχη υλικού προς όλα τα επαγγλεματικά σχολεία της χώρας. Ένα σύνολο από 280 εκπαιδευτικούς από 67 ΕΠΑ.Λ. και ΕΚ της Αττικής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να στελεχώσουν το κάθε εκθεσιακό περίπτερο, όπου ακούραστα και με μεγάλο ζήλο ενημέρωναν το ευρύ κοινό και στήριξαν δυναμικά το εγχείρημα προβολής της κάθε ειδικότητας ξεχωριστά.

Στο κεντρικό εκθεσιακό περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας προβάλλονταν ανά τακτά διαστήματα τα ενημερωτικά σποτ ‘Επιλέγω ΕΠΑ.Λ.’ , ‘Μεταλυκειακό-  Έτος- Τάξη Μαθητείας’, λογότυποι που δημιουργήθηκαν από μαθητές για το πρόγραμμα ‘Μια Νέα Αρχη για τα ΕΠΑ.Λ.’ ενώ γίνονταν συστηματικές ενημερώσεις σε μαθητές/τριες Γυμνασίων, Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, Α’, Β’ και Γ’ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και σε αποφοίτους Λυκείων, σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε γονείς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρονται στα παιδιά τους.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη ενώ παρόντες υπήρξαν η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Ελένη Γιαννακοπούλου, οι Πρόεδροι της ΣΤΑ.ΣΥ. Σταύρος Στεφόπουλος και του Ο.Α.Σ.Α. Αναστάσιος Ταστάνης, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπροσωπεία του κόμματος των ΑΝΕΛ, Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Πέτρος Δαμιανός, η Διευθύντρια Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ Νατάσσα Σακκά, ο Πρόεδρος της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε. Γ. Σαριδάκης, η Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. καθηγήτρια Ε.Παπαδοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΠ Π. Χαραμής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Θ. Παπαδόπουλο, η Επιστημονική Επιτροπή του ‘Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.’, πλήθος Σχολικών Συμβούλων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και πλήθος μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Την έκθεση τίμησε με τη παρουσία του δύο φορές ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές των ΕΠΑ.Λ αναγνωρίζοντας στον χαιρετισμό του ότι το επαγγελματικό λύκειο παρέχει πλέον ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον για τους μαθητές του. Την ίδια μέρα υλοποιήθηκε- παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη ενημερωτική δράση για το ‘Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας’, όπου εργοδότες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτές από το χώρο εργασίας, επόπτες καθηγητές από τη σχολική μονάδα και μαθητευόμενοι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. μετέφεραν την εμπειρία τους τονίζοντας τα οφέλη που αποφέρει ο θεσμός της μαθητείας.

Συνολικά, την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 2000 μαθητές και μαθήτριες από 54 σχολεία και ΕΚ συνοδευόμενοι από 165 καθηγητές ικανοποιώντας στο έπακρο την ανάγκη των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ. να προβάλουν το έργο που επιτελείται στα σχολεία τους, και να αποδείξουν την υψηλού επιπέδου κατάρτισή τους και ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που διέπουν τον κάθε τομέα και ειδικότητα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, υπήρξε εξαιρετική αφορμή να συνενώσουν για πρώτη φορά εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης τις δυνάμεις τους στον κοινό στόχο ανάδειξης του επαγγελματικού λυκείου ως συνειδητή επιλογή. Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν ενεργά στο κάθε εκθεσιακό περίπτερο μπόρεσαν από την πλευρά τους να δώσουν ένα απτό παράδειγμα των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκομίζουν κατά τη φοίτησή τους στο επαγγελματικό λύκειο.

Συνεπακόλουθα, καθολικό υπήρξε κατά τις τελευταίες μέρες το αίτημα από το σύνολο των εκπαιδευτικών αλλά και επισκεπτών (μαθητών- γονέων- εκπαιδευτικών) να επαναληφθεί η έκθεση και να διοργανωθεί και σε άλλες μεγάλες πολεις ώστε να είναι δυνατή η πιο άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση όλων αναφορικά με τις δυνατότητες που προσφέρονται σε αποφοίτους Γυμνασίων καθώς και μαθητές/-ήτριες Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Το αίτημα αυτό σε συνδυασμό με την προσέλευση του κόσμου, η οποία υπήρξε αθρόα καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης ενώ ξεπέρασε καθε προσδοκία την ημέρα των εγκαινίων και κατά την ενημερωτική δράση για τη μαθητεία, αποδεικνύουν στην πράξη ότι το σύγχρονο επαγγελματικό λύκειο διαθέτει όραμα και συστηματικά επενδύει σε ενα λύκειο με προοπτική, σε ένα επαγγελματικό λύκειο που παρέχει διευρυμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους του.