«Η καλύτερη υπεράσπιση ενός δημόσιου και αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι η μείωση της ανεργίας, η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και η ουσιαστική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων υπέρ της αξιοπρεπούς εργασίας. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί μια πορεία διάλυσης χρόνων. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε σελίδα», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ).

«Με τη μεταρρύθμιση που υλοποιούμε, βάλαμε κανόνες στο σύστημα, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος και σήμερα δουλεύουμε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας.

Η κα. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι: «δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη απόδειξη αυτού από την ίδια την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, που στο πρώτο οκτάμηνο του 2017 παρουσιάζει πλεόνασμα 467 εκ. ευρώ έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 510 εκ. ευρώ, σημειώνοντας έτσι μια θετική απόκλιση άνω των 950 εκ. ευρώ επί του προϋπολογισμού»,  και υπενθύμισε ότι «το 2015 παραλάβαμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,186 δις €, παρά τις 11 διαδοχικές μειώσεις που κάνατε την περίοδο 2010-2014 στις συντάξεις και οι οποίες προκάλεσαν απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων της τάξης του 52%».

«Σημαντικοί παράγοντες γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΚΦΑ», ανέφερε η κα. Αχτσιόγλου, «αποτέλεσαν η μείωση της ανεργίας στο 21,1%, ο περιορισμός της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων έλαβε τρομακτικές διαστάσεις και τέλος, η αύξηση της εισπραξιμότητας».

«Επιπλέον», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας, «για πρώτη φορά εκπονήσαμε και υλοποιούμε μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και στόχο την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου».

«Για  πρώτη φορά το Υπουργείο Εργασίας έχει σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε καταφέρει να βάλουμε τάξη στο χάος που δημιουργήθηκε επί 40 χρόνια», τόνισε η κα. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «πλέον έχουμε στα χέρια μας για πρώτη φορά ένα ενιαίο διορθωμένο μητρώο, όπου το 99,9% των εγγραφών είναι ορθές, όταν, τη στιγμή που προχωρήσαμε στην ενοποίηση των μητρώων, βρέθηκαν 28,8 εκατ. εγγραφές ασφαλισμένων από όλα τα πρώην ταμεία, παρά το γεγονός ότι όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, το προσωπικό των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν μειωμένο κατά 30%, σε σχέση με το 2010».

«Η τρομολαγνεία που επικράτησε για το ασφαλιστικό ήδη μήνες πριν την ψήφιση του ν. 4387/2016 βασίστηκε εξαρχής σε ατεκμηρίωτα στοιχεία, γι αυτό και όσοι την υπερασπίστηκαν εκτίθενται διαρκώς», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνει λιγότερα απ’ ότι με το προηγούμενο σύστημα, κι αυτό δεν είναι υπόθεση ή εκτίμηση αλλά κάτι που επιβεβαιώνουν τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί στους επαγγελματίες αλλά και οι ίδιες οι επαγγελματικές ενώσεις».

«Ένα από τα κύρια προβλήματα από τα οποία πάσχει η ελληνική αγορά εργασίας είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση, το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το ‘’μπλοκάκι’’ κρύβεται η εξαρτημένη εργασία», σημείωσε η κα Αχτσιόγλου και τόνισε πως «αποτελούσε ένα πρόβλημα απέναντι στο οποίο συνειδητά οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια. Εμείς αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε και μέχρι σήμερα συνολικά 36.000 εργαζόμενοι με ‘’μπλοκάκι’’ εντάχθηκαν  στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, και έχουν ευνοηθεί καθώς πληρώνουν κατά τα 2/3 χαμηλότερες εισφορές». Όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, «τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους ‘’εργοδότες’’ επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό, συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ ευρώ, από το οποίο θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κα Αχτσιόγλου τόνισε: «Έχουμε βάλει τέλος στην καταστροφή και στην αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης και σήμερα με μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα έχουμε στήσει τα νέα θεμέλια του συστήματος και όπως στα υπόλοιπα μέτωπα του κοινωνικού κράτους, την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, δουλεύουμε εντατικά με μόνο στόχο να ανακτήσει το δημόσιο σύστημα τη χαμένη του αξιοπιστία. Και αυτό τον στόχο είμαστε αποφασισμένοι να τον πετύχουμε».