EPA

Υπουργός:  Το θέμα της  Ελλάδας  συζητήθηκε ενώ  για άλλη μία φορά τα αυτιά μου έμειναν στη θέση τους , δεν τραβήχτηκαν, όπως γράφεται στην Ελλάδα!  Δεν συζητήσαμε και  κανένας δεν ανέφερε τ​ην Eldorado, επίσης  δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε. Ήταν μία συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα,  στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup και πολλοί άλλοι είπαν ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος ,  ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί για αυτό το στόχο και ότι είναι σωστό που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει,  να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση.

Έθεσαν κάποια θέματα για τα οποία χρειάζεται περισσότερη συζήτηση. Κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια,  για τα  οποία υπάρχει μία ανησυχία ότι  πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις οποίες θα  μπορούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες,   να δανείζουν ακόμη περισσότερο στην πραγματική οικονομία.  Ο πρόεδρος  της ΕΚΤ κ. Ντράγκι εξέφρασε την ευχαρίστησή του  ότι αρχίζουν τα χρήματα να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, ότι αντιμετωπίζουν  με σοβαρό τρόπο τα κόκκινα δάνεια και άρα πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο γρήγορες κινήσεις με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμη καλύτερα από ό,τι πηγαίνουν τώρα.

​​Όπως ξέρετε, τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην Αθήνα, οι θεσμοί είπαν ότι το πιο πιθανό είναι να έρθουν, μετά από τις φθινοπωρινές συναντήσεις του ΔΝΤ. Μπήκε το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου. Εξήγησα ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα ελληνικά  στοιχεία και ότι η μόνη καταδίκη που έχει ο κ. Γεωργίου είναι για διαδικαστικό θέμα, αν καλούσε ή όχι το  Δ.Σ. Κάτι, που ούτε φέρνει σε αμφισβήτηση τα ελληνικά στοιχεία, ούτε βεβαίως και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Όλοι δέχθηκαν ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πρόβλημα για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνοψίζοντας, νομίζω ότι ήταν μία πολύ καλή συνάντηση για την ελληνική οικονομία. Κανένας δεν εφησυχάζει, κανένας δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για αυτό το στόχο που έβαλε και ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη νέου προγράμματος.

Ερώτηση

Αναφέρατε ότι ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ μίλησε για έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς να χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα. Πρώτα απ ‘όλα περιλαμβάνει αυτό μια προληπτική πιστωτική γραμμή; Θα εννοούσατε ότι δεν τίθεται θέμα για προληπτική πιστωτική γραμμή για μετά το καλοκαίρι του 2018 και το δεύτερον συμφωνούν όλοι σε αυτό;

Απάντηση

Δεν είχαμε μακρά συζήτηση, είναι αρκετά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα θεσμικά όργανα του ΔΝΤ δεν σκέφτονται γραμμή προληπτικής πίστωσης, δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια γραμμή πίστωσης. Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Eurogroup  του Ιουνίου λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να συγκεντρωθούνε χρήματα για ληξιπρόθεσμα και χρήματα για ένα buffer (μαξιλάρι προστασίας), ώστε οι Έλληνες να έχουν μία καθαρή έξοδο (από το πρόγραμμα). Προφανώς θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις (ενν. τρία θέματα συζήτησης) μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η μία θα αφορά τη φύση της εξόδου. Μία θα αφορά το ζήτημα του χρέους και το να διασφαλιστεί ότι θα διευκρινίσουμε τι πρέπει να γίνει για το χρέος. Η τρίτη θα είναι για τα εναπομείναντα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα.

Ερώτηση

Το 2015 συμφωνήθηκε ένα δάνειο στην Ελλάδα 86 δισ. Από αυτά έχουν αντληθεί περίπου  τα 40. Από το υπόλοιπο ποσό που απομένει αν αφαιρέσουμε 20δισ. που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών μένουν ακόμη 26 δισ. Προσδοκούμε να πάρουμε αυτό το ποσό πριν από τη λήξη του προγράμματος;
Απάντηση

Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει με το μέρος του δανείου ESM που δεν δαπανάται και φαίνεται πως δεν θα  δαπανηθεί.  Δεν έχω καμία σαφή απάντηση για το θέμα αυτό, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι μέρος όλων των συζητήσεων για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα. Αυτό που προκύπτει από το Eurogroupstatement του Ιούνιου είναι ότι θα πάρουμε ίσως μερικά από αυτά τα χρήματα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την δημιουργία buffer (μαξιλάρι προστασίας),. Αυτή είναι μια συζήτηση την οποία θα έχουμε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, νομίζω. Δεν είναι μια συζήτηση για τώρα.

Ερώτηση

Ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν ανησυχίες  για το ότι ενδέχεται να μην “πιάσουμε” το στόχο για το 2018, τον δημοσιονομικό στόχο και υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων. Είναι αυτή η κατανόησή σας και πότε θα ξέρουμε αν θα “πιάσουμε” τους στόχους?

Απάντηση

Νομίζω ότι κανείς δεν πιστεύει  ότι δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2017. Το ζήτημα για το 2018 θα το μάθουμε μέχρι τον Νοέμβριο. Η ανησυχία έχει δημιουργηθεί λόγο της υποαπόδοσης  στον φόρο εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υπερβολική απόδοση σε άλλες περιοχές. Έχουμε μια υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης, έχουμε υπεραπόδοση στον ΦΠΑ. Οπότε  δεν ξέρουμε ακόμα πιο θα είναι το καθαρό αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστούμε κανένα  νέο μέτρο για το 2018, διότι πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση θα αλληλοεξουδετερωθούν.

Ερώτηση

Υπάρχει μια συζήτηση για το αν θα έπρεπε να γίνει ένα AQR στις τράπεζες πριν από τα μέσα του επόμενου έτους όταν θα διεξέρθουν τα stress test. Θεωρείτε ότι αυτό έχει επιλυθεί μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ?

Απάντηση

Έχω ακούσει συζητήσεις γι ‘αυτό, η ελληνική υπόθεση είναι πολύ απλή, οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος, έχουμε τις ευρωπαϊκές αρχές, την ΕΚΤ και τον SSM. Καμία από αυτά δεν ζητάει επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (AQRs). Θα υπάρξουν stress tests, όπως θα υπάρξουν συνολικά στην Ευρώπη και πράγματι πιστεύουμε ότι σε δύο χρόνια, όταν θα έχουμε δύο χρόνια με  καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα έχουμε όλα τα μέτρα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα  των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον  πτωχευτικό κώδικα και έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε πολύ καλή θέση. Και νομίζω ότι όλοι περιμένουν να δουν αυτή τη βελτίωση. Με όλη τη δουλειά που κάναμε για τη βελτίωση των κόκκινων δανείων και φυσικά την ανάπτυξη, η οποία είναι επίσης πολύ βοηθητική σε αυτό το ζήτημα. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση (αυτή είναι και η ερώτησή σας), δεν υπήρξε συζήτηση γι ‘αυτό στο Eurogroup Η μόνη συζήτηση ήταν μια κάποια ανησυχία του για το κομμάτι των  ηλεκτρονικών πληρωμών του ζητήματος των κόκκινων δανείων που έχει καθυστερήσει λίγο περισσότερο από όλα τα άλλα τα οποία που φαίνεται να προχωράνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Ερώτηση

Χρειάζεστε το ΔΝΤ να προσυπογράψει την αξιολόγηση (δεν ακούγεται…)το Δεκέμβριο. Ή πρόκειται να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία?

Απάντηση

Δεν γνωρίζω. Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υποστηρίξει το πρόγραμμα. Όπως γνωρίζετε, έχει την δική του αξιολόγηση τον Ιανουάριο, αν δεν κάνω λάθος, για το κατά πόσο θα συνεχίσει με το stand-by arrangement, αλλά δεδομένου ότι αναμένω να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνησή μας αναμένει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από αυτό, προφανώς το ΔΝΤ θα λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση.