Ο διεθνής οργανισμός bjcem – Biennale νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου  και η Περιφέρεια της Puglia οργανώνουν και υλοποιούν το ειδικό πρόγραμμα LANDXCAPES, το οποίο αφιερώνεται στις δραματικές αλλαγές που υπέστη η περιοχή εξαιτίας της επιδημίας που ενέσκηψε με το βακτήριο Xylella fastidiosa που έχει προσβάλει ολόκληρες φυτείες ελιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Το LANDXCAPES είναι ένα πολύ-τομεακό πολιτιστικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αναδείξει ολοκληρωμένα την ταυτότητα και την κληρονομιά του Salento μέσα από την τέχνη της γλώσσας, της αφήγησης και του τοπίου (art, storytelling, landscape).

Οι επαρχίες του Brindisi, του Lecce και του Taranto έχουν χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από τον ιό Xylella και γι΄ αυτό οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να διαχειριστούν τις ταυτότητές τους με νέα δεδομένα.

Το πρόγραμμα LANDXCAPES θέλει να δώσει πίσω στους κατοίκους την αίσθηση του μετασχηματισμού του τοπίου (εθελοντικού ή και ακούσιου) προσεγγίζοντάς το πολυτομεακά και διατομεακά.

 Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με τη μορφή καλλιτεχνικών residencies που στοχεύουν στην παραγωγή έργων τέχνης που ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς (παράσταση, αφήγηση, σχέδιο, video/φωτογραφία, δημόσια τέχνη/ τέχνη τοπίου, ζωγραφική /γλυπτική) και θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα αγροτικό περιβάλλον των περιοχών που επλήγησαν.  Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία 6 δεκαμελών ομάδων καλλιτεχνών που  θα συντονίζονται αντίστοιχα από 6 εξειδικευμένους επιμελητές για κάθε τομέα τέχνης.

Στο τέλος της περιόδου residency θα πραγματοποιηθούν δημόσιες παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων στους ίδιους χώρους που δημιουργήθηκαν, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με δημόσια εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί από το Μουσείο Sigismondo Castromediano του Lecce.

 • Η πρόσκληση (http://www.bjcem.org/landxcapes/) απευθύνεται σε καλλιτέχνες ηλικίας 18-35 ετών.
 • Οι αιτήσεις είναι ατομικές για όλους τους τομείς τέχνης (δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ομάδων).
 • Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για τους τομείς:

Performance | Storytelling | Design | Video/Photography | Public art/Land art | Visual art (painting/sculpture)

 • Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και καλλιτέχνες που έχουν ήδη συμμετάσχει σε άλλα προγράμματα της bjcem (πχ Biennale) εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
 • Η υποβολή αιτήσεων γίνεται χωρίς κόστος συμμετοχής.
 • Δεν προβλέπεται αποζημίωση για τους συμμετέχοντες.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα συμμετέχει στο πρόγραμμα LANDXCAPES  με έξι (6), κατά ανώτατο όριο, νέους καλλιτέχνες από όλη τη χώρα (Έλληνες ή και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα).

Η επιλογή των καλλιτεχνών, του συνολικού αριθμού και των τομέων τέχνης που θα εκπροσωπήσουν την κάθε χώρα, θα γίνει  με ευθύνη των επιμελητών του προγράμματος, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής όλων των αιτήσεων από τους εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σε εύλογο χρόνο  μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στον ιστότοπο του διεθνούς οργανισμού BJCEM  (http://www.bjcem.org) και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων(http://www.minedu.gr). Όσοι επιλεγούν θα ειδοποιηθούν και με σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης θα καλύψει το κόστος μετακίνησης των καλλιτεχνών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα.

Οι διοργανωτές θα καλύψουν το κόστος φιλοξενίας από τις 7 έως τις 19 Οκτωβρίου 2018 σε αγροτόσπιτα εντός των 6 θεματικών πάρκων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και το έντυπο αίτησης και τα συνημμένα δικαιολογητικά που απαιτούνται, διατίθενται στον ιστότοπο του Διεθνούς Οργανισμού BJCEM στον ακόλουθο σύνδεσμο:  http://www.bjcem.org/landxcapes/

 

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ  ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

 στον σύνδεσμο:

application@bjcem.org

με απαραίτητη κοινοποίηση στη διεύθυνση στον σύνδεσμο:

 bjcem.gr@minedu.gov.gr

 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:  

15η  Ιουλίου 2018

22 Ιουλίου 2018

το αργότερο μέχρι τις   21.00 – ώρα Ελλάδας  [ 20.00 – ώρα Ιταλίας ]

Οποιοδήποτε ερώτημα για διευκρίνιση σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να αποστέλλεται στις ακόλουθες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

 • BJCEM Executive Office:

info@bjcem.org

 • Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

             Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης

             Δ/νση Νέας Γενιάς

Τμήμα Πολιτισμού και Κοινωνικής Συμμετοχής

Τηλέφωνο  210 3442798 / 210 3442558 

bjcem.gr@minedu.gov.gr

 1. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης
 2. Call_LANDXCAPES: Αναλυτική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της BJCEM στα αγγλικά,
 3. Έντυπο Αίτησης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δέχονται το κοινό καθημερινά από 12:00 έως 14:00

Είσοδος Δικηγόρων 07:00 – 17:00

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80