Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανοίγει στους πολίτες χώρους του κτηρίου της που δεν είναι επισκέψιμοι τον υπόλοιπο χρόνο κατά τη διάρκεια των συνήθων ξεναγήσεων. Μεταξύ των χώρων αυτών θα είναι το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, το γραφείο του Πρωθυπουργού, το εντευκτήριο των βουλευτών, καθώς και ο νότιος περίβολος του κτηρίου δίπλα στον Εθνικό Κήπο.

Έτσι, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει δύο ξεναγήσειςτο Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, στις 10.30 το πρωί, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν θέση τηλεφωνικά.

Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από την ανατολική είσοδο του κτηρίου, η οποία διαμορφώθηκε κατά την ανακατασκευή του 1930-1934. Συνεχίζοντας, οι επισκέπτες θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να επισκεφθούν το γραφείο του Πρωθυπουργού και να γνωρίσουν την ιστορία του, αρχίζοντας από την εποχή που στέγαζε το καθολικό παρεκκλήσι του βασιλιά Όθωνα. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το εντευκτήριο των βουλευτών με τις προσωπογραφίες όλων των Προέδρων της Βουλής και το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, που έχει διακοσμηθεί με τα ονομαζόμενα «ροδιακά» πλακίδια. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί, μέσω της μεσημβρινής στοάς με τους δωρικούς κίονες, στο νότιο προαύλιο του Μεγάρου, δίπλα στον Εθνικό Κήπο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μία από τις πλέον άγνωστες όψεις του κτηρίου.

Η περιήγηση αυτή είναι μια πρόταση ιχνηλάτησης των στενών δεσμών του κτηρίου της Βουλής με την πόλη της Αθήνας και την πολιτική ζωή της νεότερης Ελλάδας, μια άλλη διαδρομή στην πόλη και την πολιτική, κέντρο των οποίων υπήρξε και εξακολουθεί να είναι σήμερα το Μέγαρο της Βουλής.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας, αλλά και στην ενθάρρυνση διασυνοριακών συνεργασιών για την ανάδειξη της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Συμμετέχουν σε αυτό οι 50 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα από το 1994.

Κρατήσεις θέσεων, στα τηλέφωνα 210 3735247 και 210 3735245 (καθημερινά από 09:00 έως 16:00).