“Καλησπέρα σε όλους. Έχετε ήδη ακούσει τον πρόεδρο του Eurogroup καθώς και τους άλλους δύο εκπροσώπους των Θεσμών να δηλώνουν ότι σήμερα, κατά την ιδιαίτερα μακροσκελή συνάντηση την οποία είχαμε,  έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι έχουμε προχωρήσει πολύ με την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής, ότι η Ελλάδα έχει σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Όλοι οι θεσμοί, όλες οι πλευρές και τα κράτη μέλη συνεχάρησαν την Ελλάδα όσον αφορά  ποιότητα του πακέτου μεταρρυθμίσεων  και κανένας δεν αναμένει να υπάρξουν  προβλήματα σε αυτό το ζήτημα.

Κατόπιν, όπως όλοι γνωρίζετε η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα του χρέους το οποίο είναι πιο σοβαρό ζήτημα και άρα αφιερώσαμε σε αυτό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου,. Θα θυμάστε όλοι ότι η συμφωνία ήταν ότι θα ξεκαθαρίσουμε τα μέτρα του χρέους τώρα, τα οποία θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Συμφωνήσαμε όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα κι ότι θα εφαρμοστεί  για τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως γνωρίζετε για το 2018 έχει συμφωνηθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό θα ισχύσει και για 4 χρόνια μετά. Το θέμα βεβαίως ήταν το πόσο καθαρός ορίζοντας δημιουργείται για την ελληνική οικονομία και για τις αγορές. Ήταν μία δύσκολη συζήτηση, γιατί όπως γνωρίζετε η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ήταν τώρα υποχρέωση του ΔΝΤ και των κρατών-μελών να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό ο οποίος θα σηματοδοτούσε τον καθαρό διάδρομο.   

Καθώς όμως είχε δημιουργηθεί τεράστια απόσταση μεταξύ τους αν και έγιναν βήματα σύγκλισης,  στο τέλος της συνάντησης η αίσθηση όλων ήταν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει η απαραίτητη καθαρότητα, η σαφήνεια,  την οποία θα κατανοούν και οι αγορές αλλά και οι έλληνες πολίτες, αναφορικά με την ρύθμιση του χρέους στο τέλος του προγράμματος.  Άρα αποφασίστηκε ότι το καλύτερο για όλους είναι να έχουμε περισσότερο χρόνο και χώρο για να συζητήσουμε και να φτάσουμε σε μία  συμφωνία για το πώς μπορούμε να πετύχουμε περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος  του προγράμματος. 

 Προσωπικά , είμαι αρκετά βέβαιος  ότι εφόσον όλες οι πλευρές προτίθενται να καταλήξουν σε ένα  συμβιβασμό, τότε η εξεύρεση λύσης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες πραγματικώς δεν είναι κάτι που κινείται πέραν των ορίων της ανθρώπινης ευφυΐας. Αυτό σημαίνει πως όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν μικρούς συμβιβασμούς. Αλλά νομίζω πως είναι σε όλους μας σαφές κι εσείς οι ίδιοι το καταλάβατε από τα λεγόμενα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Πιέρ Μοσκοβισί και του Κλάους Ρέγκλιγκ ότι  η προσδοκία είναι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία μέσα σε τρείς εβδομάδες.  Σας ευχαριστώ πολύ”.