ΑΠΕ/ΜΠΕ

Παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο δορυφόρος Hellas Sat 3 από τις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος καταλαμβάνει την ελληνική τροχιακή θέση στο διάστημα (39 μοίρες Ανατολικά).

Η πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτευση των στελεχών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέχρι την εκτόξευση του δορυφόρου, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα, εξασφάλισε για τη χώρα μας:

  1. Επτά αναμεταδότες έναντι των δύο που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα, βάσει της αρχικής σύμβασης, όπως αυτή είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά υπερτριπλασιάστηκαν τα οφέλη για τη χώρα.
  2. Τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της Άμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας κ.ά.
  3. Τη διασφάλιση της παρουσίας της Ελλάδας στο διάστημα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων.

Επίσης, ο Hellas Sat 3 θα δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση στο Ιντερνετ στους επιβάτες των αεροπλάνων ευρωπαϊκών πτήσεων.

Αμέσως μετά την αντίστροφη μέτρηση και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτόξευσης ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας. Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια –σε τομείς όπως αυτούς των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση.

Το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να φέρουμε “το Αύριο, Σήμερα για Όλους“ αποκτά σάρκα και οστά.

Το πρώτο βήμα έγινε με την εκτόξευση του Hellas Sat 3 και το δεύτερο θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα με τη συγκρότηση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να αποκτήσει η χώρα στρατηγικό σχεδιασμό, να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά, τα οποία εργάζονται, δουλεύουν, ερευνούν και παράγουν στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στην Ελλάδα αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει».

Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε: «Με την εκτόξευση του Hellas Sat 3 ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ερευνητική κοινότητα. Οι πολλαπλάσιες δυνατότητες που μας παρέχει ο νέος δορυφόρος αυξάνουν, μεταξύ άλλων, την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και σκοπός μας είναι να διαχυθούν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Με την εκτόξευση αυτή αποδείξαμε ότι όταν εργαζόμαστε ενωμένοι και συστηματικά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

Τον Νίκο Παππά συνόδευσαν στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, στη Γαλλική Γουιάνα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Χριστοφορίδης.

 

Περισσότερα για την εκτόξευση του Δορυφόρου Hellas Sat 3

Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουνίου, από τις εγκαταστάσεις της ArianeSpace, που βρίσκονται στη Γαλλική Γουιάνα και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς εκτόξευσης στον κόσμο. Από την εν λόγω βάση έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 550 εκτοξεύσεις δορυφόρων στα σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας της.

Για το 2017, η εκτόξευση του Hellas Sat 3 ήταν η 7η εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε από το διαστημικό σταθμό της γαλλικής Γουιάνας.

O Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, υψηλά στάνταρ και κορυφαία υλικά. Η πλευρά του δορυφόρου, που «κοιτά» προς τον Ήλιο (και τα αντίστοιχα φωτοβολταϊκά πλαίσια), αντέχει σε θερμοκρασίες της τάξης των 175ο C, ενώ στην αντίθετη πλευρά (προς το μέρος της Γης) επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των -75ο C.

Ο δορυφόρος Hellas Sat 3 εκτοξεύτηκε μαζί με το όχημα εκτόξευσης Ariane 5 ECA (το όχημα είχε  συνολικό ύψος 54,8 μέτρα και βάρος περί τους 780 τόνους), είναι ένας τελευταίας τεχνολογίας δορυφόρος της Thales Alenia Space. Σχεδιάστηκε για να καλύψει δορυφορικές υπηρεσίες για τις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, από την 39η Ανατολική τροχιακή θέση.

Το προσδόκιμο ζωής του δορυφόρου υπολογίζεται στα 15 χρόνια και, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει και υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και DTH (Direct To Home) για τη σχεδιαζόμενη περιοχή κάλυψής του, διατηρώντας, αλλά και διευρύνοντας τις δραστηριότητας των προηγούμενων δορυφόρων Hellas Sat. Άλλωστε, ο Hellas Sat 3, διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα για την αποθήκευση δεδομένων (Back-Up), καθώς και δυνατότητα καταγραφής video σε High Definition ή ακόμα και σε Ultra High Definition. Στις περιοχές κάλυψής του εντάσσονται η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και οι υποσαχάριες χώρες, καλύπτοντας έτσι μια δορυφορική διασύνδεση Ευρώπης και Βορείου Αφρικής.

Ο δορυφόρος θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί και θα ενισχύσει την αξία της ελληνικής τροχιακής θέσης σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Παράλληλα, ο δορυφόρος φέρει εξοπλισμό που αφορά τις κινητές δορυφορικές υπηρεσίες S Band της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επονομασία EuropaSat, με σκοπό την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών διασύνδεσης αεροπορικών επιβατών σε Πανευρωπαϊκή κάλυψη. Έτσι, ο Hellas Sat 3 θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη.

Η αρμόδια για την εκτόξευση εταιρεία παρέδωσε –πριν την εκτόξευση- στις ελληνικές αρχές ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία και τα διαφορετικά στάδια που θα λάμβαναν χώρα μέχρι ο Hellas Sat 3 να τεθεί στην τελική δορυφορική του τροχιά.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτη 28 Ιουνίου (προς την Πέμπτη 29 Ιουνίου) και η διαδικασία διήρκησε συνολικά 39 λεπτά.

Στα 90 μέτρα από το έδαφος, ο πύραυλος ολοκλήρωσε την κατακόρυφη ανοδική του πορεία και άρχισε να παίρνει κλίση. Αυτό συνέβη 13 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση του βασικού κινητήρα του πυραύλου, με ταχύτητα 36,2 m/sec.

Στα 320 μέτρα από το έδαφος, ο πύραυλος ξεκίνησε μια περιστροφική κίνηση, 17 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

Σχεδόν 2’ και 20’’ μετά την εκτόξευση, οι δύο υποστηρικτικοί πύραυλοι στερεού καυσίμου αποκολλήθηκαν από τον Ariane 5, σε ύψος 70 km, και ενώ αυτός ανυψωνόταν με ταχύτητα 2.020 m/sec.

Tέλος, ο διαχωρισμός του Hellas Sat 3-IS από τον Ariane 5 έγινε στα 28’ και 17’’ μετά την εκτόξευση, σε ύψος 640 km με ταχύτητα 9.400 m/sec.