ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στην Κροατία μετέβη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που πραγματοποιείται από χθες στο Ντουμπρόβνικ.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Αμανατίδης υπενθύμισε ότι  «η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Πολιτικής Διεύρυνσης και συμφωνεί με την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία. Δεν έχουμε φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να υποστηρίξουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ επανέλαβε ότι «η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά θα είναι, επίσης, ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως ο «εθνικισμός παραμένει ο πρωταρχικός λόγος που εμποδίζει την εμπιστοσύνη, τη συμφιλίωση και τις σχέσεις καλής γειτονίας» και αναφερόμενος στις Προκλήσεις ασφάλειας στην ΝΑ Ευρώπη υπογράμμισε ότι  «η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Παγκόσμιας Συμμαχίας (Global Coalition) για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, συμμετέχοντας στην Ομάδα Εργασίας για τη Σταθεροποίηση».

Ο κ. Αμανατίδης εστίασε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα στην Ευρώπη που έχει δοκιμασθεί περισσότερο» και πρόσθεσε: «κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βελτιώσουμε την κατάστασή των προσφύγων, να διασφαλίσουμε την ευημερία τους και να τους αντιμετωπίσουμε με τον πιο ανθρώπινο τρόπο».

Ακολούθως, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), ο Υφυπουργός Εξωτερικών μνημόνευσε την ισχυρή ελληνική οικονομική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων εμπορικών και επενδυτικών εταίρων στην περιοχή, καταλήγοντας: «με τον TAP, τον Αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (ΙΑΡ) και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα έχει πρόσβαση σε σημαντικούς κόμβους της Δυτικής Ευρώπης».

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, κ. Mogherini, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Vucic, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας, του Κοσσόβου, της Τουρκίας, της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου.