Υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις διατάξεις του οποίου περιλαμβάνεται η δημιουργία των ειδικών δομών «Σπίτια του Παιδιού».

Σε αυτά θα διενεργείται η εξέταση παιδιών θυμάτων ή μαρτύρων ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, κατόπιν διεπιστημονικής συνεργασίας των προανακριτικών, ανακριτικών και δικαστικών Αρχών με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς με στόχο την επίτευξη φιλικότερης προς τα παιδιά Δικαιοσύνης, την αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης του παιδιού, την αποφυγή πολλαπλών καταθέσεων και την εξακρίβωση της αλήθειας με φιλικό προς το παιδί τρόπο.

Τα Σπίτια του Παιδιού δημιουργούνται στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο). Η Δικαιοσύνη φιλική προς το Παιδί εντάσσεται στο υπό εκπόνηση Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί, μία διυπουργική Δράση, η οποία στηρίζεται στις Παρατηρήσεις της τελευταίας Έκθεσης για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.