Συναντήσεις με τους επικεφαλής των Ευρωομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλος. Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Gianni Pitella και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, κα. Gabriele Zimmer.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι πάγιος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης  είναι η διαμόρφωση νέων συμμαχιών για την προώθηση μιας νέας πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο, με το σύνολο των πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων, κυρίως δε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο κ. ΑΝΥΠΕΞ, μια τέτοιου είδους συμμαχία διαμορφώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύσσεται για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι πλέον σαφές ότι τα επόμενα χρόνια απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα συμβάλλει στην πραγματική σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών, με αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, με ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και στην δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας . Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε μια νέα Ευρώπη, που θα σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. ΑΝΥΠΕΞ συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής σε πρωινό εργασίας της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, εν όψει της 60ης Επετείου από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

Εξ άλλου, χθες το βράδυ, ο κ. Κατρούγκαλος συμμετείχε σε δείπνο που οργανώθηκε από ομάδα δεκατριών κρατών μελών -με την ονομασία «Φίλοι του Κράτους Δικαίου», στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα- και από ευρωβουλευτές-εισηγητές σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη σύσταση μόνιμου μηχανισμού στην ΕΕ για τον έλεγχο του σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών. Ο κ. Αναπληρωτής  Υπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση πρέπει να προωθηθεί άμεσα, με την υπογραφή διαθεσμικής συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπής και να διευρυνθεί με τη λήψη μέτρων εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης. Ενδεικτικά στο πλαίσιο αυτό ανέφερε  τον πλήρη εξευρωπαϊσμό του ESM και την προώθηση μηχανισμών λογοδοσίας τόσο αυτού όσο και του Eurogroup.