ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Καλωσορίζω τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, τον κ. Νίκο Κοτζιά. Πριν τις διαβουλεύσεις μας εδώ ο κ. Υπουργός είχε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επίκεντρο το Κυπριακό.
Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση καταβάλλει άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων.
Ο κ. Κοτζιάς έχει ο ίδιος αναπτύξει σχετικές ιδέες για το ζήτημα και θα ήθελα εκ νέου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την προσωπική του εμπλοκή στο ζήτημα.
Τώρα στο Υπουργείο  κάναμε μια ανασκόπηση και ανάλυση  των κοινών προσπαθειών που περιελάμβαναν  και εκατέρωθεν ενημέρωση για τις επαφές μας σε διάφορες  χώρες που είχαμε κάνει επισκέψεις. Αλλά εκείνο που ήθελα να τονίσω εδώ είναι ότι αποδεικνύεται τώρα ότι όλες αυτές οι προσπάθειες μιας κοινής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τριμερείς συνεργασίες που έγιναν με τα μετριοπαθή κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, οι κοινές μας και οι κεχωρισμένες προσπάθειες συμμετοχής στο Συνασπισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας  και οι συνεργασίες που έχουμε κάνει και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε χώρες σημαντικές και χώρες «ανάχωμα», όπως έχω πει πολλές φορές, για τις ασύμμετρες απειλές της περιοχής, αρχίζουν σήμερα να αποδεικνύουν πόσο χρήσιμες είναι και πόσο μπορούμε να δρέψουμε καρπούς στην υπηρεσία της υπόθεσης των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κύριε Υπουργέ, καλώς ορίσατε ακόμα μια φορά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το να βρίσκομαι εδώ, μου δημιουργεί δύο αισθήματα: Το ένα συγκίνηση που είμαι στην Κύπρο και το άλλο χαρά και βαθύ σεβασμό που είμαι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, μαζί με τον αγαπημένο φίλο, για τον οποίο τρέφω βαθύ σεβασμό για την πείρα του και τις γνώσεις του, το Γιαννάκη Κασουλίδη.
Συζητήσαμε, όπως είπε ο Υπουργός, για το πού πάει η περιοχή μας, για το πώς θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και σταθερότητα σ’ αυτήν ακόμα καλύτερα. Εξετάσαμε πού βρίσκονται οι τριμερείς μας συνεργασίες και συζητήσαμε για την επέκτασή τους με νέες χώρες όλου αυτού του συστήματος ασφαλείας.
Ενημερωθήκαμε για τα ταξίδια μας, τις συζητήσεις που είχαμε με Υπουργούς Εξωτερικών και Συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας, σε σειρά κρατών όπου πήγε ο Υπουργός ή εγώ για συναντήσεις και εξετάσαμε  τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για την εξωτερική μας  πολιτική, αλλά και για τα συμφέροντα των δυο κρατών και τις Ευρώπης. Όπως ήταν φυσιολογικό, συζητήσαμε για την πορεία του Κυπριακού όπου έχουμε άριστη συνεργασία και κοινή φροντίδα.
Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, πέρα από τον Υπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο είχα μια μακρά κι όπως πάντα ενδιαφέρουσα και φιλική συζήτηση. Ευχαριστώ πάρα πολύ την κυβέρνηση της Κύπρου και ειδικότερα, τον Υπουργό Εξωτερικών για τις καλές συζητήσεις που έχουμε στο νησί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερωτήσεις προς τους δύο Υπουργούς.
Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ:Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά, μετά από τον μη σημαντικό λόγο για εμάς, για τον οποίο διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις, σε μια συνάντηση κοινωνικής φύσεως, σε δείπνο και θα έχουν την ευκαιρία εκεί να ανταλλάξουν με κάθε ειλικρίνεια, τις σκέψεις τους και τις προθέσεις τους και ό,τι αποφασίσουν θα μας το αναγγείλουν τότε. Εγώ τί μπορώ να πω περισσότερο από το ότι όταν έχεις διαφορές, οι διαφορές επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι εκτός αυτού.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:: Θα συμφωνήσω έτσι κι αλλιώς με όσα είπε ο Υπουργός όσον αφορά τη δική του ερώτηση. Για τη σχέση Ελλάδος – Κύπρου είναι γνωστό ότι το Κυπριακό έχει δυο διαστάσεις, έχει μια εσωτερική διάσταση και μια διεθνή εξωτερική. Στην εσωτερική διάσταση η Ελλάδα ουδέποτε ανακατεύτηκε, ούτε εξέφρασε –όπως και εγώ προσωπικά – γνώμη. Διότι στηρίζουμε απόλυτα, υπογραμμίζω, στηρίζουμε απόλυτα και ολοκληρωτικά την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όσον αφορά την εξωτερική πτυχή, η αίσθηση που αποκόμισα από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη. Μπορεί και να μη θέλει – θα το δείξει το μέλλον, πάνω στο τραπέζι θα φανεί αυτό- να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγομένων εγγυήσεων, δηλαδή της συνθήκης των εγγυήσεων και την υποχρεωτική, στις σημερινές συνθήκες παραίτησή της από τα λεγόμενα δικαιώματα, τ’ ανύπαρκτα κατ’ εμέ και παράνομα, δικαιώματα παρέμβασης.
Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, σ’ αυτό  ακριβώς το σημείο στο οποίο δεν έχει ή δε θέλει να έχει απαντήσεις. Και όπως ανέμενα -ήταν η εκτίμησή μου- ανακαλύπτει άλλα ζητήματα, π.χ. τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες, προκειμένου η όποια μη συνέχιση των συζητήσεων να γίνεται σε άσχετα με το Κυπριακό θέματα και όχι στον πυρήνα του Κυπριακού που είναι η κατοχή της Βορείου Κύπρου.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είμαι οπαδός του να διατηρεί κανείς τις συνομιλίες του και τα κανάλια συνομιλίας ανοιχτά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Είναι μια πολιτική στην ανάπτυξη της οποίας συνέβαλλα κι εγώ ο ίδιος προσωπικά, τη δεκαετία του ’90. Είναι μια  εποχή που μαζί με το Γιάννο Κρανιδιώτη δουλέψαμε για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από εκείνη την εποχή είμαι οπαδός του να κρατάμε ανοιχτό το διάλογο.
Η Τουρκία αυτή την περίοδο έχει μια δυσκολία διότι δε συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνασκεί.  Φωνασκεί διότι είναι -όπως έχουμε αναλύσει στην Ελλάδα, αλλά και είναι διεθνώς αποδεκτό αυτή την εποχή- μια νευρική δύναμη.
Ελπίζω να υπερβεί τα εσωτερικά της ζητήματα και τη νευρικότητά της και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σ’ έναν ουσιαστικό και ορθολογικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των πραγματικών Δικαίων των κρατών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ είχατε επαφές στης ΗΠΑ με την καινούργια κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Ήθελα την εκτίμησή σας όσον αφορά το κατά πόσο  υπάρχει μια αναβάθμιση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, κατά πόσο θεωρούνται ότι είναι οι χώρες που μπορούν να παίξουν ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή και αν αναμένεται παρέμβασή τους στο θέμα του Κυπριακού. Σας ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, εγώ είμαι οπαδός της πολυδιάστατης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, δημοκρατικής εξωτερικής πολιτικής. Και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή  η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε και ν’ αποδείξουμε την εμβέλεια των απόψεων και των προτάσεων που έχουμε για την περιοχή.
Να δείξουμε ότι σ’ αυτή την περιοχή της μεγάλης αστάθειας,  η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα, αποτελούν έναν άξονα σταθερότητας που μπορεί να συμβάλλει στο να σταθεροποιηθεί ολόκληρη η περιοχή και ιδιαίτερα τα κράτη τα οποία  ενδιαφέρουν τη σημερινή αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, Αίγυπτο και Ισραήλ.
Δεν παρακολουθούμε παθητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Προσπαθούμε να είμαστε ενεργός συμμέτοχος σ’ αυτή την πολιτική, δηλαδή να εξηγούμε, να προτείνουμε και να κερδίσουμε με τα επιχειρήματά μας. Αυτό δε σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι πάντα δυνατό. Αλλά το διεκδικούμε και το επιδιώκουμε.
Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.