Κύρια σημεία του briefing των πολιτικών συντακτών:

→ Αποδεικνύεται ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που καλλιεργούν συστημικά ΜΜΕ & ΝΔ εδώ & 1 χρόνο. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για μεγέθυνση της οικονομίας κατά 0,4% κατά το α’ 3μηνο του 2017 ενώ τα επιμέρους ποσοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να επιστρέψει στην ανάπτυξη με σταθερούς&βιώσιμους όρους: α) Έχει σημειωθεί αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, στο λιανικό εμπόριο, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στη βιομηχανική παραγωγή, β) Τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ προσλήψεων 15 ετίας με πάνω από 92.000 προσλήψεις ενώ το μήνα Μάιο το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι θετικό κατά 89.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά από το 2015 οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 220.000 -χωρίς να υπολογίζεται ο Μάιος.

→ Τούτο δε σημαίνει ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί αλλά ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες. Είναι χρέος ΕΕ, δανειστών & θεσμών, να πάρουν τώρα τις αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας. Να παρθούν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθερή & δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας & την άμεση επιτροφή μας στις αγορές χρήματος. Πλέον η αναπτυξιακή πορεία της χώρας εξαρτάται & από τις αποφάσεις αυτές. Δεν υφίσταται κανένας λόγος για μια νέα μετάθεση του προβλήματος.

→ Υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες & προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα. Αυτή η ευκαιρία οφείλει να αξιοποιηθεί για την Ελλάδα & την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν&τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει & τυπικά η αξιολόγηση. Το προσεχές EG θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ζήτημα του ελλ. χρέους & τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

→ Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για μια συνολική και καθαρή λύση η οποία θα πρέπει να τηρεί 3 βασικές αρχές:

1. Να προσδιορίζει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ

2. Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (+ την ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη πράγμα που όλοι οι θεσμοί & τα κ-μ της ΕΖ αναγνωρίζουν ως αναγκαίο. Αυτό αποτελεί και το κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των θεσμών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που προεκυψαν στο EG της 22/5.