Παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων (ΤΒΜ) έφτασε σήμερα στον τερματικό σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», έχοντας κατασκευάσει συνολικά το 98% της σήραγγας του μετρό, που αφορά την επέκταση της γραμμής 3 «Αγία Μαρίνα- Δημοτικό Θέατρο».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι με τη λειτουργία των τριών πρώτων σταθμών το 2019 και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2021, θα σταματήσει η χρόνια ταλαιπωρία των πολιτών και θα αναβαθμιστεί κατακόρυφα η σύνδεση και η  μετακίνηση των δύο μεγάλων πυλών εισόδου- εξόδου της χώρας.

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο καθηγητή κ. Γιάννη Μυλόπουλο, τον διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο, Μέλη της διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε για τη σημερινή άφιξη του μετροπόντικα: «Είναι μία από τις μέρες χαράς για τον Πειραιά. Ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο. Το έργο του Μετρό ολοκληρώνεται. Ο μετροπόντικας έφτασε στο κέντρο του Πειραιά απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο. Οι τρεις σταθμοί της γραμμής το ‘19 θα λειτουργούν. Επομένως, είμαστε μπροστά σε πολύ ευχάριστες καταστάσεις για την πόλη του Πειραιά.  Η συνεχής επιμέλεια των βουλευτών του Πειραιά, η συνεργασία με το Δήμο Πειραιά, με το Δήμαρχο, η συνδρομή και η μεγάλη προσπάθεια των φορέων που υλοποιούν τα έργα, αποδίδουν καρπούς. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες του Πειραιά και το χρωστάμε και στη χώρα».

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου το 2021, θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την Επέκταση του Τραμ προς Πειραιά που ήδη κατασκευάζεται, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Όπως, μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά, «μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει στον προαστιακό το δρομολόγιο Πειραιάς –  Αεροδρόμιο. Το Τραμ, πάει καλά το έργο και θα σταματήσει να ταλαιπωρεί τους Πειραιώτες. Επομένως ο Πειραιάς, επιτέλους, αποκτά αυτό που το άξιζε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Να δώσουμε συγχαρητήρια και στους ανθρώπους που δούλεψαν σε αυτό το έργο, τους μηχανικούς, τους τεχνικούς, τους χειριστές και σε όσους εμπλέκονται, στους επιβλέποντες. Πιστεύω ότι η χαρά αυτή τους ανήκει περισσότερο από όλους, όπως και στους πολίτες του Πειραιά, όταν ολοκληρωθούν και μπουν σε λειτουργία όλα αυτά τα έργα».

Στην έλευση του μετροπόντικα στον τερματικό σταθμό παραβρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Γ. Γεννιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, και πολλοί ακόμη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για το σημερινό γεγονός, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καθηγητής κ. Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ένα ακόμα μεγάλο έργο της Αττικό Μετρό προχωρεί.  Η ολοκλήρωση της υπόγειας σήραγγας της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά, που είναι το σοβαρότερο και το κρισιμότερο κομμάτι του έργου, σηματοδοτεί τη μεγάλη  πρόοδό του  και προοιωνίζεται την ολοκλήρωση του. Η σύνδεση του αεροδρομίου της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά αλλάζει τα συγκοινωνιακά δεδομένα του λεκανοπεδίου και συμβάλλει καθοριστικά, μαζί  με τα υπόλοιπα έργα, στην οικονομική, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε τα εξής: ««Είναι ημέρα xαράς για τον Πειραιά. Eίμαστε στον Σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τον αρμόδιο Υπουργό κύριο Σπίρτζη, τον Πρόεδρο της «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ»,  κ. Μυλόπουλο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ», κ. Παπαδόπουλο. Ο Μετροπόντικας είναι πλέον στο κέντρο του Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο. Οι εικόνες που βλέπουμε είναι δυνατές και αποδεικνύουν ότι το έργο προχωράει. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου βέβαια είναι το 2021, έχουμε λοιπόν ακόμα τρία χρόνια, είναι ένα έργο, όμως, που αλλάζει τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία  του Πειραιά, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική. Συνδέει το αεροδρόμιο με το λιμάνι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για την κρουαζιέρα όταν από το λιμάνι μπορεί κάποιος να πάει στο αεροδρόμιο μέσα σε 40 λεπτά. Δημιουργείται ένας πολύ σημαντικός ευρωπαϊκός διαμετακομιστικός κόμβος στον Πειραιά, με το λιμάνι, τον ΗΣΑΠ, το ΜΕΤΡΟ, το ΤΡΑΜ, που όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει για την πόλη και την προοπτική της. Περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση του έργου. Χαιρόμαστε όταν υπάρχουν αυτές οι εικόνες, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες στα Μανιάτικα και σήμερα εδώ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Γνωρίζουμε τα προβλήματα στον σταθμό του λιμανιού. Σιγά-σιγά, όμως, και εκεί αντιμετωπίζονται και θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν, ώστε το 2021 να μπει σε λειτουργία το Μετρό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία τον αρμόδιο Υπουργό, κύριο Σπίρτζη, τον Πρόεδρο της «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ», κύριο Μυλόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ» κύριο Παπαδόπουλο και τις ανάδοχες εταιρείες για το ΜΕΤΡΟ. Στο θέμα του τραμ έχουμε ορισμένα προβλήματα, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν. Σήμερα είναι ημέρα χαράς, δεν χρειάζεται  να γκρινιάζουμε».