«Εμείς επιδιώκουμε την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, καλλιεργούμε σταθερά φιλικές σχέσεις, ενισχύουμε τη συνεργασία με όλα τα όμορά μας κράτη και προωθούμε τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών» τόνισε ο  Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας  σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό που υπαινίσσεστε, ότι πολύ καλύτερες με την ΠΓΔΜ και λιγότερες με τη Βουλγαρία ,καταρρίπτεται από τις τετραμερείς οι οποίες έγιναν και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και θα γίνουν και στο επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και είναι και ένας θεσμός τον οποίο είχαμε από το 2016» διευκρίνισε ο  Υφυπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Αμανατίδης εξήγησε ότι «έχουμε επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, τρεις επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια, δύο επισκέψεις του ομολόγου του και προώθηση των διμερών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα ΜΟΕ είναι μία ελληνική πρωτοβουλία. Έχουν πραγματοποιηθεί έξι γύροι και η διμερής συνεργασία διευρύνεται» και πρόσθεσε πως: «αφορά δεκατρείς τομείς: είναι η κατασκευή δια-συνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας – Μοναστηρίου, η αστυνομική συνεργασία, η συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών, η συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, πανεπιστημιακή συνεργασία, υποτροφίες, πολιτιστική συνεργασία, υγεία, επιχειρηματικά forum, δημόσια διοίκηση, πολιτική προστασία, πολιτικές διαβουλεύσεις».

«Η τοποθέτησή σας, κύριε Κουμουτσάκο, μου δημιουργεί το εξής ερώτημα. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία προτείνει να μην υπάρχουν σχέσεις σε περιφερειακό επίπεδο, να μην έχει η χώρα μας σχέση ούτε με την ΠΓΔΜ; Τι προτείνετε δηλαδή; Αυτό μου κάνει εντύπωση», σχολίασε  ο  Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι « η ερώτησή σας [κ. Κουμουτσάκο] και αυτά που λέτε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις τις οποίες έχετε κάνει, πριν από τρεις μήνες και στις 18 Ιουνίου και στις 14 Ιουνίου και στις 12 Ιουνίου στις εφημερίδες. Δηλαδή, λέτε ότι «η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική», σε συναντήσεις σας τις οποίες είχατε με τον κ. Δημητρόφ, «είναι θετικό ότι από τη νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων εκπέμπεται ένα μήνυμα μετριοπάθειας, ένα μήνυμα πιο εποικοδομητικό, πιο παραγωγικό από ό τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Αυτό είναι καλό.».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, «Τα ΜΟΕ έχουν σαν σκοπό την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της συνεργασίας και πιστεύουμε ότι αυτό θα διευκολύνει και τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας βιώσιμης, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο κοινό θέμα του ονόματος», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η ηγεσία στα Σκόπια να επιδείξει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ουσιαστική συμβιβαστική διάθεση».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξέλιξη μίας βιώσιμης, οριστικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και γνωρίζετε ότι το ονοματολογικό έχει και περιφερειακή και διεθνή διάσταση» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον αλυτρωτισμό, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε πως « πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή και ιδιαίτερα η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις της, έχει δρόμο να διανύσει, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις του προηγούμενου, του κ. Γκρουέφσκι, είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις στον τομέα αυτό. Έχουμε απαντήσει πολύ αποφασιστικά απέναντι σε αυτά» και ανέφερε σχετικά ότι «η παρουσία του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο σε εκδήλωση αλυτρωτική  αναδείχθηκε έντονα, ωθώντας μάλιστα τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για πρώτη φορά να αποδοκιμάσει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και να πάρει μέτρα» .

«Καταστήσαμε σαφές τόσο η ελληνική Κυβέρνηση, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών σε διμερές, αλλά και διεθνές επίπεδο -σας το τονίζω αυτό γιατί έχει και περιφερειακή και διεθνή διάσταση- και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες και στον προσωπικό του απεσταλμένο κ. Νίμιτς ότι η αποτελεσματική και έμπρακτη αντιμετώπιση των φαινομένων αλυτρωτισμού και ανθελληνισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ, αποτελεί καίρια προϋπόθεση τόσο για την εμπέδωση αληθινών σχέσεων καλής γειτονίας, που συνδέονται άρρηκτα με την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος -όπως έχουμε πει, είναι αμοιβαία κοινά αποδεκτό όνομα erga omnes– όσο και για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της γείτονος. Γι’ αυτό και είδατε ότι δεν είναι μόνο το ονοματολογικό, είναι και άλλοι κανόνες που πρέπει να ικανοποιήσει αυτή η χώρα.

Μην στέκεστε μόνο εκεί» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, κάνοντας λόγο για «διαρκή εγρήγορση για τη βέλτιστη αντιμετώπιση όλου του φάσματος με τη βόρεια γειτονική μας χώρα, με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα, τα εθνικά μας συμφέροντα και την ενεργητική προώθηση της πολιτικής μας στην περιοχή».

 «Θέλω να κλείσω εδώ, λέγοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει την εμπέδωση μιας γνήσια φιλικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης ειλικρινούς συνεργασίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι έχει γίνει στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, όταν ήταν συγκεκριμένοι άλλοι Υπουργοί. Για λόγους, αν θέλετε, οι οποίοι δεν διευκολύνουν τη χώρα μας, δεν θα τους αναφέρουμε, αλλά μην μας κουνάτε το δάχτυλο στα ζητήματα τακτικής, γιατί υπάρχει και προϊστορία πάνω σε αυτό» κατέληξε ο  Υφυπουργός Εξωτερικών.