ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

2 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Παρακολουθούμε το ζήτημα πολύ στενά και ενημερωνόμαστε διαρκώς για τις εξελίξεις. Από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά επικαλείται τη νομική διαδικασία, είμαστε υποχρεωμένοι να τη σεβαστούμε. Προέχει λοιπόν η ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας στην Τουρκία. Είναι αλήθεια ότι τέτοια διαδικασία δεν συνηθιζόταν στο παρελθόν. Επομένως η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι απίθανο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο περιστατικό ως μια τακτική κλιμακούμενης έντασης. Σε κάθε περίπτωση εξαντλούμε όλα τα πολιτικά μέσα πίεσης και γίνονται όλες οι διπλωματικές ενέργειες για την υπόθεση των 2 στρατιωτικών. Πάντως θέμα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους δεν υπάρχει.
 
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η λογική μας είναι αυτή του κατευνασμού της έντασης αλλά και αποφασιστικών παρεμβάσεων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να επιστρέψει στον δρόμο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία επειδή είναι πολύ πιεσμένη από το Κουρδικό ανοίγει μια σειρά από διαπραγματευτικά μέτωπα γιατί θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει τους μεγάλους παίκτες στο γεωστρατηγικό σκάκι. Με αυτήν την έννοια θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια ευρω-τουρκική κρίση.
 
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ
Ως ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουμε στην κατεύθυνση που έχουμε ξεκινήσει καθώς πράγματι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση. Επεξεργαζόμαστε το σχέδιο συμφωνίας με την πΓΔΜ. Σε κάθε περίπτωση, ησύνθετη ονομασία erga omnes προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση -τουλάχιστον για το θεμα της συνταγματικής ονομασίας. Η ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ είναι ντροπή.
 
ΔΙΑΠΛΟΚΗ / ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Η πολιτική αλλαγή που επήλθε στη χώρα το 2015, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής, αλλά και της απαίτησης του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη. Κι αυτό γιατί η κατάρρευση της χώρας οφείλεται τόσο στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή από την ελίτ όσο και την διαφθορά πολιτικών προσώπων. Υπάρχει κανείς έλληνας πολίτης που να αμφισβητεί ότι διεφθαρμένοι πολιτικοί έδεναν και έλυναν τα τελευταία 20-30 χρόνια; Αμφιβάλλει κάποιος Έλληνας ότι υπήρξε διαπλοκή; Ότι διακινήθηκαν τεράστια ποσά σε μίζες; Υπενθυμίζω την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και τη φυλάκιση των Τσοχατζόπουλου- Παπαγεωργόπουλου. Αυτή τη στιγμή κατηγορούνται οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Υπάρχουν ποινικές ευθύνες; Κάποιος τα έχει κάνει όλα αυτά, δεν έγιναν μόνα τους. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες περί διαφθοράς και όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν. Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν οι κυβερνήσεις κάλυπταν η μια τα σκάνδαλα της άλλης.
 
ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ο κ. Βίζερ εκτίθεται κι ως τεχνοκράτης, θα έλεγα πως οι δηλώσεις του εντάσσονται σε ένα πλαίσιο πολιτικής ρεβάνς για την πρώτη φάση της κυβέρνησης, θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικός. Ο κ. Στουρνάρας ασφαλώς μπορεί να πει τη γνώμη του, αλλά μόνο συμβουλευτικά. Εκτιμώ ότι υπερβαίνει τον ρόλο του. Καλύτερα να σταματήσει να χρησιμοποιείται η Τράπεζα της Ελλάδος ως προσωπικό του γραφείο τύπου.