Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

παρακολουθώντας όχι μόνο τη σημερινή συνεδρίαση – διότι δεν είχα τον χρόνο να την παρακολουθήσω και ενημερώθηκα από τους συνεργάτες μου – αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ασκείτε αντιπολίτευση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και πιο πριν, τη σπουδή σας όλο αυτό το διάστημα που επικεντρώθηκε στο αφήγημα της παρένθεσης, στο αφήγημα της αδυναμίας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, της επίσπευσης των εκλογών, αλλά και αργότερα τον τρόπο με τον οποίο, σε κάθε γεγονός που έρχεται μπροστά μας, ζητάτε διαρκώς παραιτήσεις Υπουργών – έχω μετρήσει πάνω από δεκαπέντε αιτήματα για παραιτήσεις Υπουργών από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση – έχω την αίσθηση ότι, αν έκρινα αποκλειστικά με κριτήρια εκλογικών σκοπιμοτήτων, θα ομολογούσα ευθαρσώς ότι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη μάς προσφέρει την αντιπολίτευση των ονείρων μας.

Πρόκειται για μία αντιπολίτευση που κάθε κυβέρνηση θα ήθελε να έχει, με έναν ακραίο πολιτικό λόγο, που κινείται διαρκώς στα όρια του παροξυσμού, χωρίς στρατηγική, με γραμμή που υπαγορεύουν πολλές φορές τα εκδοτικά συγκροτήματα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με θέσεις που δεν κρύβουν το αντικοινωνικό μένος της ηγετικής ομάδας και με διαρκείς ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρων, για τις οποίες εγώ θα έλεγα ότι μόνο αφαιρούν από την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα ενός κόμματος και μίας παράταξης που για χρόνια, παρά τις διαφωνίες βεβαίως που είχαμε, δεν μπορούσε κανείς παρά να παραδεχθεί ότι λειτουργούσε με όρους εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, όπως από τη δική της οπτική, τη συντηρητική, όριζε αυτό το δημόσιο συμφέρον.

Σήμερα, όμως, σαν να θέλατε να μας αποδείξετε ότι αυτό δεν σας ενδιαφέρει καν. Δεν σας ενδιαφέρει καν δηλαδή, ακόμα και αν ο μέσος πολίτης θα συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιπολιτεύεστε έχει να κάνει πολλές φορές και με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Βεβαίως, θα έλεγα, αν σκεφτόμουν αποκλειστικά –επαναλαμβάνω – με το κριτήριο της εκλογικής σκοπιμότητας, ότι αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικά καλό για εμάς, όμως νομίζω ότι δεν είναι καλό τελικά για το πολιτικό σύστημα. Δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες στον τόπο, ιδιαίτερα όταν αυτός ο τόπος είναι ταλαιπωρημένος μετά από επτά χρόνια κρίσης, που η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς έχει διαρραγεί και που η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, των κομμάτων και των θεσμών έχει δεχθεί βαρύτατα πλήγματα.

Είναι αμέτρητες οι φορές αυτό τον ενάμιση χρόνο, που ο κ. Μητσοτάκης είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που έχει υποπέσει σε πρωτοφανή ηθικά και πολιτικά ατοπήματα. Δίνει την αίσθηση ότι πάσχει από στερητικό σύνδρομο, σύνδρομο στέρησης εξουσίας. Από εκεί πηγάζει και το άγχος, ώστε με κάθε κόστος για τη χώρα, την οικονομία και τους ίδιους τους πολίτες, να επανέλθει το συντομότερο στις θέσεις της κυβέρνησης.

Η υπόθεση που μας φέρατε σήμερα εδώ να συζητάμε – εδώ και τρεις μήνες, βεβαίως, είχατε ζητήσει τη σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής – δεν είναι παρά ένα ακόμα επεισόδιο, ένα ακόμα σύμπτωμα, αν θέλετε, αυτής της καταστροφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής.

Στην προσπάθειά σας, όμως, να σπιλώσετε υπολήψεις, να ανακαλύψετε δήθεν μεγάλα σκάνδαλα εκεί όπου δεν υπάρχουν, να δημιουργήσετε εντυπώσεις, φαίνεται ότι έχετε υποπέσει και σε ένα ακόμη μοιραίο λάθος. Ταυτίζεστε με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, με τρόπο που δεν ταιριάζει στην ιστορία της παράταξής σας.

Κατηγορείτε έναν Υπουργό της σημερινής Κυβέρνησης ότι έκανε, τι ακριβώς; Ότι συνομίλησε με έναν κατάδικο, ο οποίος έσπευσε να τον βρει, να επικοινωνήσει μαζί του για να αναδείξει ένα θέμα του κοινού ποινικού εγκλήματος. Και τον κατηγορείτε γιατί έκανε τι; Τον παρέπεμψε στη δικαιοσύνη για τα δέοντα. Τρεις μήνες τώρα, που ανακυκλώνετε διαρκώς αυτή την κατηγορία, δεν έχω καταλάβει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημά σας με αυτό, με το ότι τον παρέπεμψε στη δικαιοσύνη. Είναι πρόβλημα που τον παρέπεμψε στη δικαιοσύνη; Θέλετε μήπως κάτι να μείνει κρυφό από τη δικαιοσύνη;

Όμως, νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον το αποκόμισα πριν λίγο, όταν, σκεπτόμενος τη σημερινή ομιλία μου, θέλησα να διαβάσω την πρόταση που καταθέσατε για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Στην πρόταση αυτή γράφετε εσείς – δεν το λέω εγώ – ότι ο κ. Καμμένος και συνακόλουθα η Κυβέρνηση στοχοποιεί έναν επιχειρηματία, ούτε λίγο ούτε πολύ, προκειμένου να εξοντώσει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη.

Πράγματι, είναι λίγο περίεργη η ομολογία αυτή. Για ποιο λόγο να ομολογεί στην πρότασή της η Αξιωματική Αντιπολίτευση με τόσο κραυγαλέο τρόπο ότι – ακόμα και ας υποθέσουμε, εγώ δηλαδή να δεχτώ απολύτως το επιχείρημά σας, ότι θέλουμε να στοχοποιήσουμε, όπως λέει, έναν επιχειρηματία – η στοχοποίηση ενός επιχειρηματία εξοντώνει πολιτικά τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Ποιος είναι αυτός ο άρρηκτος δεσμός που ενώνει έναν επιχειρηματία, όποιος και να είναι αυτός, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Εσείς τα λέτε αυτά στο κείμενο που καταθέσατε, δεν τα λέω εγώ. Επομένως, πρέπει να απαντήσετε επ’ αυτού. Και να απαντήσετε και για κάτι ακόμα. Σε αυτή την πρόταση που καταθέσατε αναφέρεστε πολλές φορές στον επιχειρηματία, λες και είναι ανώνυμος ο επιχειρηματίας, δεν μας λέτε το όνομά του. Γιατί; Τι φοβάστε;

Για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, λοιπόν, ο εν λόγω επιχειρηματίας, του οποίου αποφεύγετε ακόμα και να αναφέρετε το όνομά του, είναι γνωστός σε όλους μας, είναι ο κ. Μαρινάκης. Όσον αφορά τον κ. Μαρινάκη, όπως και κάθε επιχειρηματία που έχει εκκρεμείς υποθέσεις με τη δικαιοσύνη – και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις με τη δικαιοσύνη – δουλειά των κομμάτων δεν είναι ούτε να παρεμβαίνουν ούτε να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, είτε την ενοχή είτε την αθωότητα.

Προς τι, λοιπόν, αυτός ο ζήλος και αυτή η πρεμούρα από πλευράς σας, προκειμένου να αναδείξετε ότι τάχα στοχοποιεί η Κυβέρνηση τον εν λόγω επιχειρηματία και ο λόγος για τον οποίο τον στοχοποιεί είναι για να εξοντώσει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση ούτε ενοχοποίησε ούτε στοχοποίησε τον κ. Μαρινάκη, παρά μονάχα στωικά και θεσμικά, όπως οφείλει να κάνει, περιμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Αλήθεια, εσείς γιατί επισπεύδετε; Αυτό είναι το ερώτημα. Μήπως τελικά δεν έχετε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στους δικαστικούς λειτουργούς; Ή μήπως οι ευαισθησίες σας και ο σεβασμός σας απέναντι στη δικαιοσύνη είναι á la carte;

Εμείς, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ούτε κατασκευάζουμε κατηγορίες ούτε προκαταλαμβάνουμε αποφάσεις. Άλλοι είναι αυτοί που καθημερινά κατασκευάζουν κατηγορίες και fake news και μολύνουν την πολιτική ζωή του τόπου με αθλιότητες και με μίσος. Και ας αναρωτηθούν αυτοί που μας παρακολουθούν το γιατί το κάνουν.

Εγώ από την πλευρά μου δεν πρόκειται να κάνω κρίσεις για τις υποθέσεις που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη και που αφορούν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία είτε άλλους επιχειρηματίες. Θα ερευνηθούν και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Και μακάρι – το λέω απολύτως ειλικρινά – ο εν λόγω άνθρωπος να είναι αθώος.

Όμως, η δική σας σπουδή να προεξοφλήσετε τα αποτελέσματα των ερευνών είναι που γεννά ερωτηματικά. Μοιάζει πάρα πολύ με επιχείρηση παρέμβασης και επηρεασμού της δικαστικής κρίσης. Και αυτά ξέρετε είναι επικίνδυνα πράγματα.

Είναι επικίνδυνα πράγματα για τη δημοκρατία, αλλά επικίνδυνα πράγματα και για την παράταξή σας και προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη. Διότι, όταν κάποιος συνδέεται αξεχώριστα με συγκεκριμένους επιχειρηματίες – και ομολογείτε μάλιστα στην πρότασή σας ότι όποιος επιχειρεί να πλήξει τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, επιχειρεί να εξοντώσει τον Αρχηγό σας – τότε μάλλον κάτι πολύ σημαντικό είναι αυτό που σας ενώνει.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα γιατί στο τέλος της ημέρας μπορεί να βρεθείτε εσείς απολογούμενοι. Διότι, ξέρετε, αυτή η υπόθεση έχει κακοφορμίσει τώρα τρεις μήνες. Είχατε την ατυχία στην προηγούμενη συνεδρίαση, συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή να τύχει αυτός ο σεισμός. Πέρασε καιρός, κύλησε νερό στο αυλάκι και σήμερα έχει αρχίσει αυτή η υπόθεση να γυρνάει μπούμερανγκ σε εσάς. Είναι αυτό που λέμε «πάτε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι» στο τέλος, γιατί αποδεικνύεται ότι τελικά εσείς είστε αυτοί που κάνετε αυτά για τα οποία μας κατηγορείτε.

Μας λέτε ότι προσπαθούμε να ελέγξουμε τον Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης. Όμως, εμείς βρισκόμαστε, εδώ που βρισκόμαστε, παρά τις διαρκείς και πρωτοφανείς επιθέσεις που δεχόμαστε καθημερινά από την πλειοψηφία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης. Ρίξτε μια ματιά στα κρεμασμένα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Μας καίγεται καρφί για αυτό; Τρεις εκλογικές αναμετρήσεις δεν κερδίσαμε, δυο εκλογές και ένα δημοψήφισμα, με όλα σχεδόν τότε τα Μέσα απέναντί μας;

Ποιον Τύπο να ελέγξουμε; Ποια η πρεμούρα μας να ελέγξουμε τον Τύπο και γιατί; Εσείς μάλλον έχετε αυτό το σαράκι, γιατί εσάς λιβανίζει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ ο Τύπος, η πλειοψηφία του και άρα, μάλλον εσείς φοβάστε μην τυχόν και χάσετε αυτήν τη στήριξη.

Και με μία έννοια, θα έλεγα, ότι και ο κάθε επιχειρηματίας που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, σε μια εποχή κρίσης του Τύπου, που μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με εκατομμύρια χρεών, χρεοκοπούν και που οι προηγούμενοι που σας λιβάνιζαν και υποστηρίζατε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα δεν δίνουν δεκάρα για τους εργαζόμενους -ενδεχομένως ούτε και οι καινούργιοι να δίνουν, θα το δούμε- σε μια εποχή, λοιπόν, κρίσης του Τύπου, βλέπουμε κάποιοι να παίρνουν και μία και δύο και τρεις και τέσσερις εφημερίδες. Ο λόγος; Για να λιβανίζουν την Αντιπολίτευση και να καταδικάζουν την Κυβέρνηση. Ας έχουν και επτά και δεκαεπτά πρωτοσέλιδα. Το πρόβλημα είναι δικό τους, δεν είναι δικό μας. Δεν δίνουμε δεκάρα, ειλικρινά σας το λέω.

Κι αν εσείς θεωρείτε ότι σας τιμά να έρχεστε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα και να επικαλείστε παράνομα αποκτηθείσες συνομιλίες και ηχογραφήσεις, αν θεωρείτε ότι σας τιμά να επικαλείστε παρακολουθήσεις και φωτογραφίσεις της προσωπικής ζωής για να κάνετε αντιπολίτευση, αν θεωρείτε ότι με το να λειτουργείτε ως παρακράτος προσφέρετε υπηρεσίες στη Δημοκρατία, τότε εγώ παραμένω άφωνος, αλλά είναι η αντιπολίτευση που έχετε επιλέξει και που ταιριάζει όχι στην παράταξή σας, αλλά σε κάποιους νεόκοπους που τώρα είδαν φως και μπήκαν.

Εμάς καλό μας κάνετε, ειλικρινά σας το λέω, διότι δεν κερδίζετε με αυτά. Με τα ψέματα και τις επιθέσεις κάτω απ’ το τραπέζι κάνετε ζημιά σε εσάς και καλό σε αυτούς που επιτίθεστε. Όπως πολύ μεγάλο καλό κάνατε σήμερα – πολύ μεγάλο καλό – στον Υπουργό Ναυτιλίας, τον κ. Κουρουμπλή, με το πρωτοσέλιδο του site «Παραπολιτικά fake news» που έλεγε ότι ο Κουρουμπλής γλεντοκοπούσε στο πάρτι της ονομαστικής εορτής του πλοιοκτήτη του πλοίου «Αγία Ζώνη», το οποίο διέρρευσε το πετρέλαιο και είχαμε την οικολογική αυτή καταστροφή, τη μόλυνση στον Σαρωνικό.

Εάν κάποιος, λοιπόν, όλες αυτές τις μέρες είχε αρχίσει να είναι καχύποπτος απέναντι στον Κουρουμπλή και να μην τον συμπαθεί, με αυτά που κάνουν αυτοί που σας υποστηρίζουν, του κάνουν ένα μεγάλο δώρο. Και ο τελευταίος πολίτης σήμερα θα τον συμπαθήσει τον Παναγιώτη τον Κουρουμπλή, με αυτού του είδους τις κατηγορίες.

Επιλέξτε, αν θέλετε, αυτήν την τακτική. Είναι δικαίωμά σας. Επιλέξτε αυτήν την τακτική.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας μόνο να πω ότι επρόκειτο για την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Όφειλε να βρίσκεται εκεί ο Υπουργός και έχουμε και την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για αυτή την απίστευτη χυδαιότητα των Μέσων Ενημέρωσης, που στον βωμό της προπαγάνδας, της αντικυβερνητικής προπαγάνδας, δεν διστάζουν, δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Και θέλω να σας πω και κάτι τελευταίο, για να κλείσουμε αυτήν την υπόθεση. Σπεύσατε να την φέρετε ενώπιον της Βουλής, κατηγορώντας τον Υπουργό Άμυνας ως ηθικό αυτουργό, χωρίς να περιμένετε την απόφαση της δικαιοσύνης για τα κύρια αδικήματα. Και για τον κ. Καμμένο, σας προλαβαίνω, η δικογραφία ήρθε στη Βουλή, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα η τακτική δικαιοσύνη. Είναι Υπουργός. Και τι έγινε στο μεταξύ; Εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά ρωτήστε τους νομικούς σας. Για τους υποτιθέμενους φυσικούς αυτουργούς οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο.

Επομένως, σε τι συνίσταται η ηθική αυτουργία του Υπουργού Άμυνας; Πού πήγε το αδίκημα; Στο αρχείο. Άρα, δεν υπάρχει αδίκημα. Και χωρίς αδίκημα προφανώς δεν υπάρχουν και αυτουργοί, φυσικοί ή ηθικοί. Επομένως, τι αλήθεια συζητάμε εδώ; Για ποιον λόγο συγκαλέσατε τη Διάσκεψη; Για ποιο λόγο σήμερα μας ζητάτε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;

Εγώ θα σας πω για ποιον λόγο είμαστε σήμερα εδώ και για ποιο λόγο συζητάμε. Συζητάμε επί της υπόθεσης αυτής, διότι δεν έχετε τίποτα άλλο πλέον να πείτε, διότι κάνετε μια αντιπολίτευση, η οποία είναι αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς, διότι όλοι πλέον κατανοούν ότι βρίσκεστε σε στρατηγικό αδιέξοδο. Αντί να καταρρεύσει η οικονομία, που παρακαλάγατε επί ενάμιση σχεδόν χρόνο και η χώρα που προβλέπατε ότι θα πάει στα βράχια και θα καταρρεύσει και δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, κατέρρευσε το αφήγημά σας. Γι’ αυτόν το λόγο είμαστε σήμερα εδώ. Γιατί κατέρρευσε το αφήγημα της καταστροφολογίας, της κινδυνολογίας, της κατατρομοκράτησης των πολιτών.

Ρίξτε μια ματιά στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, που επί δύο χρόνια μας λέγατε ότι καταρρέει και θα καταλάβετε γιατί δέχεστε πλέον κριτική και από τους σοβαρούς και συντηρητικούς ανθρώπους. Δείτε, λοιπόν, τα μεγέθη. Η ελληνική οικονομία βαδίζει με σταθερότητα στην έξοδο από την κρίση. Για πρώτη φορά τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, το λιανικό εμπόριο και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Η ανεργία μειώνεται μήνα με το μήνα. Θα θέλαμε με μεγαλύτερους ρυθμούς, μειώνεται όμως.

Όλα δείχνουν ότι η χώρα βαδίζει, σε πείσμα δικό σας και αυτών των συμφερόντων που ασκούν αυτήν την ανοίκεια αντιπολίτευση, με σταθερά βήματα στην έξοδο από τα μνημόνια, στην έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία. Το χρέος είναι σε πορεία ρύθμισης μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου.

Η χώρα κατάφερε να έχει μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μάς αναβαθμίζουν και μάλιστα με θετική προοπτική. Μόλις σήμερα και επισήμως βγήκαμε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είμαστε από τα χρόνια της αρχής της κρίσης, το 2009.

Και βεβαίως, πριν από λίγες ώρες ο Πρόεδρος του Eurogroup – για τον οποίο κάποτε ορισμένοι, όχι εσείς, ορισμένοι φανατικοί της παραφυάδας της παράταξής σας, δεν τα λέγατε εσείς, λέγανε «Γερούν, γερά!», προκειμένου να αντισταθεί στην ελληνική κυβέρνηση – ο Γερούν πολύ γερά δήλωσε ότι η χώρα οδεύει στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και αυτό είναι μια προοπτική ιστορικής σημασίας για τον τόπο. Αυτό δεν θέλετε να καταλάβετε, δεν θέλετε να χωνέψετε.

Και τι σας έχει μείνει, λοιπόν, τώρα; Σας έχει μείνει να τροφοδοτείτε ή να σας τροφοδοτούν με δημοσιεύματα πικρόχολα και δηλητηριώδη στον εγχώριο τύπο, αλλά και βεβαίως να τροφοδοτείτε τον διεθνή τύπο με δυσφημιστικά δημοσιεύματα – εγώ, όμως, θα έλεγα όχι δυσφημιστικά για την Κυβέρνηση, δυσφημιστικά για τη χώρα – με στόχο να εμποδίσετε την ανάκαμψη.

Σας το είπα όμως από την αρχή, δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες στη χώρα. Κάνετε ζημιά, αλλά ευτυχώς για τη χώρα η ζημιά που μπορείτε να κάνετε πια είναι πολύ μικρή, γιατί δεν μπορείτε να εμποδίσετε την προδιαγεγραμμένη πια πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας.

Δεν είναι, όμως, μόνο ότι κατέρρευσε το αφήγημα της καταστροφής ο λόγος για τον οποίον επιλέγετε αυτού του είδους την αντιπολίτευση και ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Η αιτία θα έλεγα ότι είναι ακόμα πιο βαθιά. Η αιτία είναι ότι κατανοείτε αυτό που κάποιοι εκ των συμβούλων σας μάλλον σας λένε, γιατί από ό,τι φαίνεται η ηγεσία σας δεν έχει πλήρη την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, ότι δηλαδή το πολιτικό σας πρόγραμμα, το πρόγραμμα του σοκ και δέους που προτείνετε για την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ποτέ πλειοψηφικό.

Κάθε φορά που μιλάτε με ειλικρίνεια για το πρόγραμμά σας, κάθε φορά που ομολογείτε τους πολιτικούς σας σχεδιασμούς και τις ιδεολογικές σας αντιλήψεις, κύματα ρίγους και ανατριχίλας διαπερνούν τον ελληνικό λαό, αλλά και πολλούς ακόμα από την ίδια σας την παράταξη.

Από πού να το πιάσει κανείς και πού να το αφήσει. Από τον καθαγιασμό και τη δικαίωση των κοινωνικών ανισοτήτων, που είναι δήθεν φυσικά φαινόμενα; Από την απελευθέρωση των απολύσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους; Από την πρότασή σας να πουλήσουμε, να ιδιωτικοποιήσουμε μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Από την ταξικότητα των απόψεών σας για την αγορά εργασίας; Από τις απόψεις σας για την ανάγκη κατεδάφισης του συστήματος δημόσιας υγείας; Από τις απόψεις σας για το δημόσιο σχολείο, για την οποία αναγκάστηκε ο Αρχηγός σας να κάνει και διορθωτικές δηλώσεις μετά;

Εγώ ένα πράγμα θα ήθελα να σας παρακαλέσω: Να συνεχίσετε έτσι, να μην κρύβετε την ιδεολογία σας, να λέτε αυτά που πιστεύετε συχνότερα και χωρίς αναστολές.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ιδεολογία που σήμερα πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ένα μείγμα πολιτικής που έκανε χθες ολόκληρη την Ευρώπη να προβληματιστεί πολύ, ένα μείγμα FDP και AfD μαζί, ένα μείγμα FDP ο κ. Μητσοτάκης ο φιλελεύθερος και AfD ο κ. Γεωργιάδης της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς. Αυτή είναι η ιδεολογία σας. Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής σας.

Μακάρι, λοιπόν, για εμάς να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο, διότι γίνονται ευδιάκριτα, γίνονται φανερά και τα κοινωνικά συμφέροντα που εκπροσωπείτε. Και με αυτόν τον τρόπο φαίνεται και η κάθετη διαχωριστική γραμμή που τέμνει το πολιτικό σύστημα στα δύο.

Διότι, εμείς πράγματι, μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναγκαστήκαμε και πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Όμως, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να προστατεύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία. Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης στο κοινωνικό σώμα, με το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του δημόσιου πανεπιστημίου, τη χρηματοδότηση της έρευνας που στα χρόνια των παχιών αγελάδων ήταν στο 0,5% και το πήγαμε στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 200 εκατομμύρια το 2015 σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, χωρίς περικοπές επιδομάτων, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας πριν λίγες εβδομάδες που εσείς το καταψηφίσατε, τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που συμπεριλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις, που εσείς το καταψηφίσατε, την εφάπαξ παροχή της υπεραπόδοσης της οικονομίας το 2015 στους συνταξιούχους, στους χαμηλοσυνταξιούχους που σχεδόν μας καταγγείλατε στους θεσμούς και μετά φυσικά καταψηφίσατε και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός.

Είναι, λοιπόν, αυτό ακριβώς το πεδίο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, που δεν μπορείτε να αντιπαρατεθείτε. Είναι ακριβώς αυτό το πεδίο της πολιτικής που θέλετε να αποφύγετε και γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια μεταχρονολογημένη, ομολογώ, έκκληση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που ούτε εσείς δεν την πιστεύετε πια.

Και για αυτό αναγκάζετε και τους Βουλευτές σας, σύμφωνα με αυτήν την αξιολύπητη πρακτική, να δημιουργούν αντιπερισπασμούς, να κατασκευάζουν κατηγορίες, να μηχανεύονται σκευωρίες και τελικά – και αυτό είναι το χειρότερο για το πολιτικό σύστημα – να καταλήγουν στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας ως ατζέντηδες προσωπικών στρατηγικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε έτσι, κάντε το. Καλό μας κάνετε, κακό σε σας κάνετε. Κακό του κεφαλιού σας. Συνεχίστε έτσι. Εμείς θα προχωρήσουμε όπως νομίζουμε, όπως ξέρουμε και όπως μπορούμε για το καλύτερο αυτής της χώρας και όχι για το καλύτερο ορισμένων συμφερόντων που έχουμε επιλέξει να στηρίζουμε.