Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό, το Ζόραν Ζάεφ, για τις σημερινές μας συνομιλίες. Είμαστε δυο άνθρωποι που ανήκουμε σε μια νέα γενιά, δυο προοδευτικοί πολιτικοί σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά. Και πιστεύω ότι αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας  ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν.

Βαθειά μου πεποίθηση  είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να προωθήσουμε  μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, να πάει η περιοχή μπροστά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στην οικονομία, στην ασφάλεια, στην περιφερειακή σταθερότητα.

Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης, μιας δύναμης σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Και γι΄ αυτό τον λόγο, άλλωστε, προχωρήσαμε και σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων, σε διμερές, τριμερές, αλλά και τετραμερές επίπεδο.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι σήμερα και τους δυο μας,  μας παρακολουθούν  πολλοί και από τις δυο χώρες. Άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό  και άλλοι με ειλικρινή ελπίδα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό, αλλά και με υπευθυνότητα.

Και το λέω αυτό γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον.

Ο Ζόραν, κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης, με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ, από πλευράς μου, του ανακοίνωσα ότι στο πλαίσιο αυτό, είμαι διατεθειμένος, διαδικασίες που είχε αναστείλει και η δική μου κυβέρνηση, να τις προωθήσουμε. Όπως, για παράδειγμα, την υποψηφιότητα της  γείτονος  χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της  Συμφωνίας Σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ από το  ελληνικό  Κοινοβούλιο.

Προκειμένου, όμως, να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Ιδιαίτερα, δε, κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία  με ισχύ έναντι όλων.  Και στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας, τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό, με τον Ζόραν, ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αρχίσαμε, με πρωτοβουλία  της Ελλάδας το 2016, θα εντατικοποιηθούν.  Μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, με σημαντικότερο, ίσως, το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, πιστεύω, για την περιοχή.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για τη σημερινή μας ειλικρινή συζήτηση, για τη σημερινή μας συνάντηση και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η σημερινή συνάντηση Πρωθυπουργών, η πρώτη μετά από  σχεδόν επτά χρόνια, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ακολουθεί άτυπη μετάφραση των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ

ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ: Αξιόλογοι συμπολίτες μου θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω την ευχαρίστηση για την πρώτη συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.   Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών μας. Όλοι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία σε όλη την περιοχή και είμαστε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα.

Η πλειοψηφία των πολιτών  και στις δύο χώρες θέλουν να έχουν κοντινές και φιλικές σχέσεις με αμοιβαία συνεργασία. Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε και θέλουμε να είμαστε και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών στη δύσκολη εποχή που ζούμε.

Έχουμε καταδείξει στο παρελθόν, όταν και οι δύο χώρες αντιμετώπιζαν σοβαρές προκλήσεις, ότι μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα.

Εμείς, ως Πρωθυπουργοί, έχουμε το πολιτικό όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να βρούμε μία λύση σε ένα τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές. Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπ΄όψιν της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας. Για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση, η χώρα μου, ανακοινώνω ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και των λεωφόρων Η δράση μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς. Με τον Αλέξη, τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, συζητήσαμε ήδη γι αυτό.

Αξιότιμοι πολίτες, θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία, υπό τον ΟΗΕ και τον κ.Νίμιτς. Αυξάνουμε το επίπεδο, οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα είναι υπεύθυνοι για την διαδικασία και για όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις υπό τη δική μας επίβλεψη. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να βαδίσουμε σε αυτήν την λεωφόρο φιλίας.