Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα επίσημα εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου, θα υλοποιηθεί το νέο, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Dr Hans Henri Kluge, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η παιδική ηλικία και η εφηβεία αποτελούν κρίσιμα στάδια της ζωής για την ψυχική υγεία, καθώς αυτή την περίοδο σημειώνεται ταχεία ανάπτυξη του ανθρώπου.

Δυστυχώς, η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ έχει υποστεί σημαντική πίεση τα τελευταία χρόνια. Αρχικά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και τώρα λόγω των εκατομμύρια παιδιών που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Ακολουθούν οι ομιλίες του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Μ. Γκάγκα και της Υφυπουργού Ζ. Ράπτη:

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τη συλλογική μας υγεία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και για την ευρωπαϊκή περιφέρεια γενικότερα. Με υπερηφάνεια μπορώ να σταθώ ενώπιόν σας, στα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα. Και είναι τιμή για την Ελλάδα να είναι η χώρα που φιλοξενεί αυτό το γραφείο.

Καθώς αναρρώνουμε από την πανδημία COVID-19, βρισκόμαστε σε μια θέση απαράμιλλης ευκαιρίας. Αυτή είναι η ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τη μελλοντική ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μας. Η μεγαλύτερη αρετή μας είναι η υγεία μας. Και είμαι περήφανος που βλέπω ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας τοποθετείται στο επίκεντρο της ατζέντας μας. Τα ποιοτικά συστήματα υγείας απαιτούν κριτήρια και κατευθυντήριες γραμμές. Και αυτός είναι ο λόγος που χαίρομαι που η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη και να φιλοξενήσει ένα γραφείο έτοιμο να ξεκινήσει μια τόσο κρίσιμη αποστολή.

Το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο που η υποστήριξη της χώρας γίνεται απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση μελλοντικών κρίσεων. Και μία από αυτές τις κρίσεις σχετίζεται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας. Εδώ πρέπει να προσθέσω πόσο περήφανος είμαι που όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός μας κ. Μητσοτάκης στον Περιφερειάρχη μας Δρ. Kluge, καταφέραμε τώρα να ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία για Παιδιά και Εφήβους.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να κάνω μια σημαντική ανακοίνωση. Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με το γραφείο Ποιότητας της Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, ετοίμασε ένα νέο, ισχυρό εθνικό σχέδιο δράσης για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών.

Και, μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΗΠΥ) και υπό την τεχνική ηγεσία του ΠΟΥ, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη αυτού του σχεδίου που θα οδηγήσει σε μια Εθνική Υπηρεσία Υγείας κατάλληλη για τον 21ο αιώνα.

Θα ήθελα να ευχηθώ μεγάλη επιτυχία σε όλους όσους συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αυτής της ημέρας. εγκαίνια εξαιρετικά σημαντικά για το μέλλον της υγείας και το μέλλον των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ. Ευχαριστώ».

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: «Οι κύριοι στόχοι των δράσεων του ΠΟΥ είναι η καθολική υγειονομική κάλυψη για όλους, παράλληλα με τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Αυτά και ακόμη περισσότερα είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Θέλουμε όχι απλώς να είναι βιώσιμο το σύστημα αλλά να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ.

Η εγκατάσταση του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, ήταν μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα και στηρίζουμε τη λειτουργία αυτού του γραφείου για όλη την Ευρώπη. Θέλουμε ποιότητα στη φροντίδα υγείας που και αξιολογείται και ελέγχεται συχνά, με προτυποποιημένες διαδικασίες. Έτσι, οι ασθενείς αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε ενα σύστημα υγείας, που καλύπτει κάθε τους ανάγκη και ικανοποιεί κάθε τους προσδοκία. Την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και οι υγειονομικοί.

Έχουμε δεσμευθεί να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή, για κάθε δομή υγείας, για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

Και μέσω του γραφείου της Αθήνας, μπορούμε να το επιτύχουμε σε συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Ζ. ΡΑΠΤΗ: «Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εγκαινιάζοντας το νέο Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου θα υλοποιηθεί το νέο, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

Έχω το προνόμιο να συνεργάζομαι με το γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη θέση μου ως Υφυπουργός Υγείας, αναπτύσσοντας στενή συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή για την Ευρώπη Dr. Hans Kluge και με τον Δρ Joao Breda και τον Δρ Παύλο Θεοδωράκη.

Τα οράματα που έχουμε μοιραστεί και υλοποιούμε αποτελούν απόδειξη της ουσιαστικής αλλαγής που μπορεί να επέλθει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ.

Η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές της έχουν αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και την ευημερία των κοινωνιών μας, σε παγκόσμια κλίμακα. Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι έχει μετατοπίσει την εστίασή μας στην ανάγκη δημιουργίας υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

Προς αυτό το στόχο, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία τον Ιούλιο του 2021, η Διακήρυξη της οποίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ.

Είμαι υπερήφανη να επισημάνω ότι κατά τη θητεία μου έχουν συμβεί αξιοσημείωτες αλλαγές στο πεδίο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με την συνεχή στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και την τεχνική καθοδήγηση του ΠΟΥ Ευρώπης.

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι έχω παρακολουθήσει το θεωρητικό πλαίσιο για τη δημιουργία αυτού του γραφείου να αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα της σύλληψής του και την άμεση επέκταση των δραστηριοτήτων του για την υποστήριξη άλλων χωρών της περιοχής στο πιο καίριο ζήτημα σήμερα, που είναι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να κάνω μια συμβολική ανακοίνωση παρουσία του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξιοποιήσαμε εξαιρετικούς πόρους και προσεκτικό σχεδιασμό για να συντάξουμε ένα νέο σχέδιο δράσης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία σε ολόκληρο το έθνος μας. Το εν λόγω σχέδιο θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μας για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, σας παρουσιάζω το σχέδιο.

Ευχαριστώ πολύ».

Β. Κικίλιας: Ανακοίνωσε νέο πλαίσιο ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Η επιλογή της Ελλάδας ως έδρας του συγκεκριμένου Γραφείου του Π.Ο.Υ., αποτέλεσε μια αναγνώριση του έργου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργείου Υγείας και της ελληνικής Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και στην υλοποίηση πολιτικών Δημόσιας Υγείας, όπως η επιτυχής εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου.

Ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 κατά την επίσκεψη του τότε Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Κοπεγχάγη και τη συνάντησή του με τον Περιφερειακό Διευθυντή του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Hans Kluge.

Ακολούθησε η υπογραφή της συμφωνίας για το νέο Γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε από τους κ.κ. Κικίλια και Kluge στις 15 Απριλίου 2021 στο Υπουργείο Υγείας.

Στην ομιλία του, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι συγκινητική και κομβική για τον ίδιο και χαρακτήρισε τα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, «απόδειξη για όλα όσα πετύχαμε τα δύο τελευταία χρόνια, όλα όσα καταφέραμε να ξεπεράσουμε στη μάχη μας με την πανδημία της COVID-19».

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού, «αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω μιας καταστροφικής κρίσης για τη Δημόσια Υγεία, μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είμαι περήφανος που βλέπω ότι οι προσπάθειές μας συνεχίζονται, μέσα από την απαράμιλλη στήριξη, αποφασιστικότητα και καθοδήγηση του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει ένα νέο πλαίσιο ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Ένα πλαίσιο που στοχεύει να καλύψει όλες τις πτυχές του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας για όσους επισκέπτονται τη χώρα μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού.

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα

«Αξιότιμε Περιφερειακέ Διευθυντή για την Ευρώπη, Δρ. Hans Kluge,

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, κύριε Μητσοτάκη,

Αγαπητοί Υπουργοί,

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή μου να είμαι εδώ μαζί σας σήμερα σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη της υγειονομικής περίθαλψης  καθώς και της ποιότητας των υπηρεσιών της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Είμαι εξίσου χαρούμενος που συμμετέχω στα εγκαίνια του Γραφείου Ποιότητας Περίθαλψης του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα, ένα γεγονός το οποίο αποτελεί τιμή και μεγάλο επίτευγμα για την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής ενός γραφείου το οποίο δημιουργήθηκε για να φέρει, επίσης, μία τόσο πολύτιμη αλλαγή στην Λεκάνη της Μεσογείου.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα – την τελευταία μέρα της θητείας μου ως Υπουργού Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 9 Ιουνίου 2014 – όταν παρέδωσα τα κλειδιά στον Δρ. Παύλο Θεοδωράκη για την δημιουργία του πρώτου Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα, μιας «θυρίδας γραφείου» στον 6ο όροφο του κτιρίου του Υπουργείου Υγείας στην Αθήνα. Και θεωρώ τη σημερινή ημέρα ως απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, όχι μόνο με την επέκτασή της σε ένα γραφείο Χώρας αλλά και με την ανάπτυξη ενός περιφερειακού Ευρωπαϊκού γραφείου για την ποιότητα της περίθαλψης με ένα συμπληρωματικό στοιχείο στην Ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της χώρας μας και το οποίο έχει κάνει, και θα συνεχίσει να κάνει, θετική διαφορά σε όλες τις χώρες που υποστηρίζονται  από το γραφείο.

Τώρα προσαρμόζουμε τα συστήματα υγείας μας στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Για να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό και να χρηματοδοτήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η κοινωνία μας θα μπορεί να αναπτυχθεί – και αυτό συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της περίθαλψης, διότι η ποιότητα της περίθαλψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής.

Η επένδυση στην υγεία συνδέεται άμεσα με τον πλούτο, όπως αρέσκομαι να λέω. Για να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας μας είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να εισάγουμε επαρκή πρότυπα ποιότητας, να τα εντοπίζουμε και να τα βελτιώνουμε έτσι ώστε να είναι επαρκή, αποτελεσματικά, ανθρωποκεντρικά και δίκαια ώστε το ανθρώπινο δυναμικό μας να είναι παραγωγικό και  ο ρόλος της υγείας να είναι εμφατικός μέσα σε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό ακριβώς είναι αυτό το οποίο αυτό το γραφείο θα προσπαθήσει να πετύχει και θα το πετύχει: σήμερα σηματοδοτείται η αρχή μίας μετά-πανδημίας εποχής, μίας εποχής μετασχηματισμού. Και είναι ευθύνη μου και προσωπική μου προσπάθεια, ως Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να κάνω δυνατή αυτή τη μετάβαση.

Η ελληνική Κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον αγαπητό μου φίλο Hans Kluge στο πρωτοποριακό του ταξίδι. Και δράττομαι της ευκαιρίας να ανακοινώσω ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ποιότητας της Περίθαλψης, το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης, είναι σε καλό δρόμο υλοποίησής του, με τις  υπηρεσίες μου να εξετάζουν προσεκτικά, έπειτα από αίτημα του Υπουργού κυρίου Πλεύρη, την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Είναι, πραγματικά, μεγάλη τιμή για την ελληνική Κυβέρνηση και για εμένα να συνεργαζόμαστε με τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης και με ένα εξαιρετικό επιτελείο συναδέλφων για να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα βήματα ώστε να πετύχουμε ένα σύστημα το οποίο είναι πιο ανθεκτικό, χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματικό. Η υγεία, άλλωστε, είναι επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της μελλοντικής μας κοινωνίας. Σας ευχαριστώ όλους και πάλι».