Ακολουθεί η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό:

Χρήστος Τριαντόπουλος: Καλησπέρα από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, όπου συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς το έργο στήριξης και αποκατάστασης. Συνεχίζεται από όλους τους εμπλεκομένους με παρουσία στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.

Μέλημά μας; Να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο αποτελεσματικά. Αυτό κάνουμε και στο σκέλος των αποζημιώσεων, όπου μετά την χθεσινή καταβολή των πρώτον περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζεται η διαδικασία και θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr., έχουν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 4.262 προσωρινές αιτήσεις.

Παράλληλα, συνεχίζεται το έργο των κλιμακίων για τις αυτοψίες και τις καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Εκτιμάται πως με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.000 αυτοψίες από τα κλιμάκια, τα οποία δεν εστιάζουν μόνο στα προβλήματα στην οικοσκευή των κατοικιών, αλλά και στις βλάβες που παρουσιάζουν τα κτίρια.

Έτσι, μέχρι χθες, ο αριθμός των καταγραφόντων ζημιών σε κτίρια, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, έχει ανέλθει σε 247 και αναφέρομαι στις βλάβες στη δομή των κτιρίων αυτών. 143 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, δηλαδή χαρακτηρίζονται ως κόκκινα, 92 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά, μέχρι να επισκευαστούν, ακατάλληλα για χρήση, ως κίτρινα, δηλαδή και 12 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών, δηλαδή πράσινα. Οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται με τα κτίρια αυτά να εντάσσονται στο πλαίσιο κάλυψης της στεγαστικής συνδρομής.

Θέλω εδώ να επαναλάβω το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, το οποίο, μεταξύ άλλων, καλύπτει την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες, την αποκατάσταση των σπιτιών και των κτιρίων οποιασδήποτε χρήσης, την επιδότηση προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, την κάλυψη των ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, συμπεριλαμβάνοντας και το έγγειο κεφάλαιο, και την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Να σταθώ λίγο στο τελευταίο μέτρο, το οποίο και έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή. Η επιδότηση προσωρινής στέγασης αφορά τις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία έχει κριθεί ακατάλληλη και πρέπει να επισκευαστεί ή να ανακατασκευαστεί. Χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία. Θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα χορηγείται για δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές.

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου είτε την επιδότηση συγκατοίκησης. Η τελευταία εκδοχή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης.

Το έργο, λοιπόν, και η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους συνεχίζεται αδιάκοπα. Είμαστε δίπλα στους Θεσσαλούς, που δοκιμάζονται. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό, μέχρι η Θεσσαλία να αποκαταστήσει τις πληγές και να τραβήξει και πάλι μπροστά.
Και τώρα τον λόγο έχει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Καλησπέρα σας, για την ενημέρωσή σας σχετικά με τα θέματα υγείας, θα ήθελα ξεκινώντας να αναφέρω ότι είναι στο πεδίο πάλι σήμερα ο Υφυπουργός αρμόδιος για την ψυχική υγεία, κ. Βαρτζόπουλος, με ειδικά κλιμάκια, για την ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί ένα σοκ. Οποιοσδήποτε στη θέση μας θα μπορούσε να φανταστεί τι σημαίνει να χάνεις το βιός σου, την περιουσία σου, την επιχείρησή σου, να μην ξέρεις πια πώς είναι η καθημερινότητά σου, γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα σε τέτοιο σημείο, σε τόσο σημαντικό βαθμό, που οι άνθρωποι πραγματικά ζουν μία άλλη καθημερινότητα. Είναι σαν να ζουν μία άλλη ζωή. Όσοι είμαστε εδώ στο πεδίο το βλέπουμε καλά και το ζούμε μαζί τους.

Για την ενημέρωσή σας σε σχέση με τα καθιερωμένα στοιχεία που αφορούν στην κατάσταση δημόσιας υγείας σήμερα, θα ήθελα να αναφέρω ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας σε όλες τις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, 1.304 συμπολίτες μας για θέματα υγείας.

Από αυτά έχουμε 53 νέες διαγνώσεις που αφορούν σε περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 66 νέες διαγνώσεις που αφορούν σε περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού. Έτσι, έχουμε σύνολο μέχρι σήμερα 234 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 254 που αφορούν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Να σημειώσουμε ότι είχαμε μια μικρή συρροή κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας της Σκιάθου, η οποία φαίνεται σήμερα να βαίνει μειούμενη -έχουμε 12 ενεργά περιστατικά. Και έτσι μπορούμε να πούμε ότι και με βάση την εργαστηριακή διερεύνηση που έχει γίνει, η συρροή αυτή δεν σχετίζεται με πλημμυρικά φαινόμενα και οφείλεται σε μετάδοση από άτομο σε άτομο. Η περιοχή βρίσκεται υπό αυξημένη και εντατική διερεύνηση και έτσι, με βάση και το ότι ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση, δεν εμπνέει ανησυχία.

Αντίστοιχη περίπτωση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας είχαμε και στην περιοχή των Σοφάδων, με 7 νέες δηλώσεις σήμερα. Η αύξηση και αυτή είναι υπό διερεύνηση και δεν παρατηρείται καμία άλλη συρροή στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Σε σχέση με τις νοσηλείες, έχουμε 5 νέες νοσηλείες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, σύνολο 8 νέες νοσηλείες και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας στις δομές υγείας σε όλη την περιοχή είναι σήμερα στις 15.

Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, έχουμε 7 νέες νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μία στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, ενώ το σύνολο των νοσηλειών για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι 13 και 24 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται συνολικά σε όλες τις περιοχές.

Είχαμε σε παιδιατρικό ασθενή που εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε μοριακή μέθοδος ανίχνευσης παθογόνου σχετιζόμενου με το γαστρεντερικό, την ανίχνευση σαλμονέλας. Και σε δείγμα κοπράνων που ελήφθη επίσης σε παιδιατρικό ασθενή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης παθογόνου, πάλι περιστατικό σαλμονέλας. Δύο νέα κρούσματα. Τα περιστατικά βρίσκονται σε περαιτέρω διερεύνηση, ενώ δεν είχαμε την ανάγκη μοριακής ανίχνευσης παθογόνου για το ανώτερο αναπνευστικό.

Σε σχέση με την ποιότητα του νερού, θα ήθελα να πω ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των κατοίκων και τις μεγάλες πιέσεις που αισθάνονται πολλές φορές και οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι το να μην μπορεί κανείς να κάνει στοιχειώδη πράγματα καθημερινά στο νοικοκυριό του, να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το νερό.

Είναι σημαντικό, όμως, να αντιληφθούμε ότι οι δύο βασικές πηγές που μπορεί κανείς να μολυνθεί, και αυτό δεν αφορά μόνο την πλημμύρα, είναι σπουδαίο με αφορμή αυτήν την κρίση να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε για την υγεία μας και να έχουμε τις αντίστοιχες οδηγίες, την ενημέρωση -γι’ αυτό την κάνουμε καθημερινά- για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να προστατεύσουν την υγεία τους.

Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι σήμερα δείγματα, τα οποία είναι 269 λήψεις στιγμάτων σε όλες τις περιοχές, έχουμε αλλαγές στους εξής Δήμους:

Στον Δήμο Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα, στις οποίες κρίνεται ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση.

Ενώ, στον Δήμο Αργιθέας, ολόκληρος ο Δήμος, και στο Δήμο Πύλης, στις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας κρίνεται κατάλληλο, σύμφωνα με την ενημέρωση και τα αποτελέσματα που στάλθηκαν από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Κάναμε περαιτέρω ελέγχους, όπως σας είχαμε πει χθες, και στην περιοχή του Βόλου. Οι γεωτρήσεις παρουσιάζουν ακόμα αυξημένη επιβάρυνση, ωστόσο το δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στις γεωτρήσεις με περαιτέρω οδηγίες και να οριοθετήσουμε τις περιοχές που υδροδοτούνται από αυτές, για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την κατάσταση και να δώσουμε τη δυνατότητα τις επόμενες μέρες το νερό να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση για όλες τις καθημερινές εργασίες.

Προς το παρόν, όμως, το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για την ανθρώπινη χρήση, άρα θα πρέπει οι πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τις οδηγίες που έχουμε ήδη δώσει.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο Δήμο Αλμυρού κατάλληλο, Δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, Δήμος Παλαμά ακατάλληλο, Δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, Δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, Δήμος Μουζακίου κατάλληλο, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, στον Δήμο Λάρισας κατάλληλο, Δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, Δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, Δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, Δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, Δήμος Αγιάς κατάλληλο, Δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις και στον Δήμο Φαρκαδόνας ακατάλληλο.

Στο Δήμο Τεμπών το νερό είναι κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων που είναι ακατάλληλο, ενώ στο Δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικου, Γοργογύρη, Γενέση, Αρδάνι, Παλαιόπυργου και Ράξα που παραμένει ακατάλληλο.

Τέλος, στον Δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων και Πιαλείας, όπως είπαμε και πριν, που είναι κατάλληλο.

Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ συνεχίζει τις εντατικές δειγματοληψίες σε συνεργασία με τους Δήμους και για όλα τα νεότερα αποτελέσματα θα ενημερώνεστε κάθε μέρα.

Σε σχέση με την εντομολογική επιτήρηση, να πούμε ότι ανευρέθησαν δύο ώριμες προνύμφες στην περιοχή των Σοφάδων και την περιοχή Αγίας Παρασκευής πριν την Άμπελο και ακολουθούν παρεμβάσεις με προνυμφοκτόνα.

Επίσης, έχουμε δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Κιλελέρ και στον Δήμο Τρικκαίων, με πιθανή έναρξη πριν το φαινόμενο των πλημμυρών.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενισχύσει την επιτήρηση και της λεϊσμανίασης, παρέχοντας διαγνωστικά τεστ.

Για να διευκρινίσω σε αυτό το τελευταίο σημείο, το ότι δίνουμε την δυνατότητα να υπάρχει ταχεία ανίχνευση της λεϊσμανίασης δεν είναι για να υπάρχει πανικός, ούτε γιατί φοβόμαστε κάτι. Το κάνουμε προληπτικά για να είμαστε βέβαιοι ότι αν υπάρξει κάτι θα το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Είναι σημαντικό το ότι ξεκίνησε, μετά και από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες υπάρχει η συλλογή των νεκρών ζώων. Ακολουθεί απολύμανση για να μειώσουμε το μολυσματικό φορτίο, όπως επίσης ακολουθεί απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει, οργανωμένα με συνεργεία και κατάλληλα μηχανήματα, ο καθαρισμός των περιοχών.

Τα συνεργεία συλλέγουν την λάσπη μέσα από τα χωριά, από τις αυλές των σπιτιών, ακόμα και μέσα από τα σπίτια, και ακολουθεί απολύμανση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε δώσει.

Τέλος, και γι’ αυτό επιμένω ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, ούτε όμως και εφησυχασμού, μπορεί να σας κουράζω αλλά θα επιμένω να το λέω: αν χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον μέτρα, να ξέρετε ότι εμείς πρώτοι θα κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί χωρίς να πανικοβαλλόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος.

Ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα, αρχές, δηλαδή, από μεθαύριο, την απολύμανση στις περιοχές που έχουμε λιμνάζοντα ύδατα.

Υπάρχει ένας τρόπος, μία μέθοδος, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την πολύτιμη συνδρομή -και θέλω να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό- του Γενικού Γραμματέα του αρμόδιου Υπουργείου, του κ. Βαρελίδη, και των ειδικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να μπορέσουμε να παρέμβουμε στα λιμνάζοντα ύδατα, να μειώσουμε το μολυσματικό φορτίο. Και έτσι, σε συνδυασμό αυτής της παρέμβασης και της επιδημιολογικής επιτήρησης που κάνουμε στην περιοχή, να είμαστε σε αυξημένη βεβαιότητα ότι έχουμε πλήρη εικόνα και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια έξαρση χωρίς να την έχουμε ανιχνεύσει έγκαιρα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Νίκος Ταχιάος: Καλησπέρα και από μένα. Οι δικές μου αναφορές αφορούν αποκλειστικά στις δημόσιες υποδομές και θα αρχίσω από αυτές που αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Κατ’ αρχάς, όπως είναι γνωστό, ο ΠΑΘΕ έχει αποδοθεί στην κυκλοφορία για οχήματα βάρους μέχρι 3,5 τόνους και μόνο στις αριστερές λωρίδες. Και στα δύο ρεύματα, όμως, από και προς την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό είναι γιατί πρέπει να μεσολαβήσει, πριν αποδοθεί στο σύνολό του στην κυκλοφορία ο δρόμος, ένα πρόγραμμα ελέγχου των πρανών του δρόμου, τα οποία όλο αυτό το διάστημα και ακόμα και σήμερα είναι κατακλυσμένα από νερά, ώστε να διαπιστωθεί η στατικότητά του. Αυτό το πρόγραμμα περιμένουμε ότι θα τελειώσει περίπου στα μέσα της επόμενης εβδομάδος, οπότε είναι λογικό στα μέσα της επόμενης εβδομάδος, ίσως και νωρίτερα, γιατί τα πράγματα μέχρι σήμερα έχουν τρέξει γρηγορότερα απ’ ό,τι είχαμε σχεδιάσει, θα αποδοθεί ο δρόμος στο σύνολό του στην κυκλοφορία και για τα βαρέα οχήματα.

Επειδή, όμως, εν τω μεταξύ δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί το κόστος των μεταφορών, συνεχίζουμε να διατηρούμε ορισμένα προγράμματα στα διόδια των οδών της Ελλάδος, ώστε να διευκολυνθούν αυτές μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, δεν θα πληρώνουν διόδια τα οχήματα πάνω από 3,5 τόνους στην Ιονία Οδό, στη γέφυρα του Ρίο και στην Εγνατία Οδό, από τη σύνδεσή της με την Ιονία Οδό μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, θα συνεχίσουν να είναι ελεύθερα τα διόδια στον Ε65 και στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Δηλαδή στο σημείο που είμαστε, διότι εξυπηρετούνται ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάτοικοι του Βόλου οι οποίοι κινούνται εκτός της πόλεως για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες τους.

Στις υπόλοιπες υποδομές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα η αποκατάσταση των παράπλευρων οδών του ΠΑΘΕ, που είναι πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση και για τις αγροτικές εργασίες στην περιοχή αλλά και για την εξυπηρέτηση πολλών κοινοτήτων.

Η άλλη μεγάλη υποδομή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην περιοχή είναι ο σιδηρόδρομος. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη καταστροφή στο δίκτυο από το Δομοκό μέχρι και τον Κραννώνα, πράγμα που σημαίνει ότι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα είναι πλήρως διακεκομμένη η επικοινωνία της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικά.

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις ανάμεσα στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη και το Λιανοκλάδι και την Αθήνα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη γραμμή καθόδου, ώστε τουλάχιστον χωρίς συστήματα σηματοδότησης και χωρίς τηλεδιοίκηση να είναι δυνατή η κίνηση των εμπορευματικών τρένων σχετικά σύντομα. Αυτό είναι μια επιλογή η οποία είναι αναπότρεπτη διότι οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Η τελική αποκατάσταση θα πάρει πολύ χρόνο, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας. Στις 19 Σεπτεμβρίου περιμέναμε ότι θα παραδοθούν τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στο σύνολο της γραμμής και ελάχιστες μέρες νωρίτερα αυτά καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Από εκεί και πέρα, συνεργεία μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συμμετέχουν, μαζί με ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι έχουν εμπειρία στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, σε κλιμάκια τα οποία επισκέπτονται τις διάφορες υποδομές στις πληγείσες περιοχές και ελέγχουν την ανθεκτικότητά τους ή τις βλάβες τους.

Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία θα τελειώσει πολύ σύντομα και θα οδηγήσει στην ανάληψη, όπως προβλέπεται με νόμο ο οποίος μόλις προχθές ψηφίστηκε στη Βουλή, από το Υπουργείο Υποδομών του συνόλου των αποκαταστάσεων που θα χρειαστούν στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, ακόμα και εκτός του συνήθους πεδίου της αρμοδιότητάς του.

Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια παρέμβαση σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές υποδομές. Και αυτό διότι, δυστυχώς, ακούγονται στα ραδιόφωνα και κυκλοφορούν επίσης στους δρόμους πάρα πολλές φήμες και πολλές φορές από χείλη ανθρώπων οι οποίοι ασκούν επιρροή στην κοινωνία, κυρίως λόγω της ιδιότητάς τους.

Πρέπει, λοιπόν, να παρακαλέσω όλους και κυρίως όσους δεν είναι στο πεδίο, όπως είμαστε τουλάχιστον όσοι είμαστε σε αυτό το τραπέζι από την πρώτη στιγμή, να σταματήσει η τερατολογία. Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του μέτρου. Νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Εδώ υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν υποστεί μια πολύ σημαντική καταστροφή. Πρέπει να τους καθοδηγούμε σωστά. Δεν είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε ότι περίπου όλα τα σπίτια του κάμπου της Θεσσαλίας είναι προς κατεδάφιση, είναι εγκληματικό να καλλιεργούμε τέτοιες εντυπώσεις στον κόσμο.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι νοικοκύρηδες, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φτιάξει σύγχρονα και πολύ σωστά κατασκευασμένα σπίτια. Πρέπει να εμπιστευτούν τους μηχανικούς οι οποίοι είναι στο πεδίο και πραγματοποιούν τους ελέγχους και τα στοιχεία τα οποία έδωσε προηγουμένως ο συνάδελφος, ο κ. Τριαντόπουλος, στον αέρα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και θα παρακαλέσω να κρατήσουμε όλοι ένα μέτρο. Είναι η ελάχιστη ένδειξη σεβασμού που μπορούμε να έχουμε απέναντι σε συνανθρώπους μας, σε συμπολίτες μας, σε συμπατριώτες μας και όχι μόνο, οι οποίοι υφίστανται μια τεράστια ταλαιπωρία και κυρίως είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε, με ψυχραιμία και βεβαίως με σύνεση, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα ώστε η Θεσσαλία να σταθεί στα πόδια της, ώστε η Ελλάδα να αισθανθεί ότι πραγματικά είναι μια χώρα ασφαλής για όλους.

Ευχαριστώ.

Γιάννης Αρτοποιός:

Καλησπέρα σας από το Κέντρο των Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.

Όλες οι δυνάμεις μας εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο, όπως άλλωστε έγινε και από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της κακοκαιρίας Daniel, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και των πλημμυρικών φαινομένων που επακολούθησαν.

Αναφορικά με την κατάσταση κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, στο τρίγωνο μεταξύ Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων όλες οι βασικές αρτηρίες είναι ανοιχτές.

Πλέον όλες οι περιοχές είναι προσβάσιμες, πλην του οικισμού Κεραμίδι Τρικάλων. Από το Κεραμίδι έχουν αποχωρήσει, ωστόσο, όλοι οι κάτοικοι.

Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας υπάρχουν δυνάμεις που παρακολουθούν το πλημμυρικό φαινόμενο και τα δεδομένα που λαμβάνονται αξιολογούνται συνεχώς.

Τα επιχειρησιακά μας δεδομένα, όπως αυτά λαμβάνονται στο επιχειρησιακό κέντρο της Λάρισας, είναι τα εξής:

Σύνολο καταγεγραμμένων κλήσεων στη Θεσσαλία: 9.907. Μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία: 3.576. Αντλήσεις υδάτων: 3.236. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών συμπολιτών μας έχουν ολοκληρωθεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο, παραμένουν στο πεδίο, επεμβαίνουν όπου απαιτηθεί, κατά βάση για απάντληση υδάτων. Όπου απαιτείται, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταφέρουν τρόφιμα, νερό ή φάρμακα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε, και παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών για την αποφυγή παρερμηνειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η είδηση η οποία διακινήθηκε ευρέως και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αποστολή μηνύματος του «112» στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου του 2023. Επισημαίνουμε ότι η τελευταία αποστολή μηνύματος του «112» από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. Έκτοτε ουδέν άλλο μήνυμα έχει αποσταλεί.

Κυρίες και κύριοι, αντιμετωπίσαμε το δυσκολότερο συμβάν στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Είμαστε εδώ, δίπλα στους συμπολίτες μας και θα παραμείνουμε για όσο χρειαστεί.

Σας ευχαριστώ.