Ακολουθεί η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη, τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Αρτοποιό:

Πέτρος Καμπούρης: Καλησπέρα σε όλους. Συνεχίζουν αδιάκοπα οι ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων στη Θεσσαλία από όλους τους εμπλεκόμενους σε όλα τα πεδία και τα σημεία των επιχειρήσεων. Συνεχίζεται, ταυτόχρονα, το έργο της απόδοσης κρατικής αρωγής, με βάση το πλαίσιο της κρατικής αρωγής το οποίο έχουμε θεσπίσει. Βασικό εργαλείο για την κρατική αρωγή και την απόδοσή της είναι η πλατφόρμα arogi.gov.gr, η οποία έχει τεράστια αποδοχή από τους πληγέντες συμπολίτες μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν υποβληθεί παραπάνω από 15.000 αιτήσεις οι οποίες είναι οριστικοποιημένες και 4.671 προσωρινές αιτήσεις. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και το έργο της Περιφέρειας η οποία έχει την αρμοδιότητα της καταγραφής των ζημιών στις επιχειρήσεις και ειδικά στο ενεργητικό των επιχειρήσεων. Έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια 3.811 αιτήσεις και έχει υλοποιήσει πάνω από 1.500 αυτοψίες.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την ενημέρωση των συμπολιτών μας, έχουμε ενεργοποιήσει ένα τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 213 133 1300, το οποίο λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδος από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Η λειτουργία του κέντρου έχει επεκταθεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Στο τηλεφωνικό αυτό κέντρο εργάζονται έμπειρα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και της Κρατικής Αρωγής, δίνοντας οδηγίες ακόμη και για πρακτικά θέματα στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί, για την υποβολή των αιτήσεων αλλά και γενικότερα για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το έργο της καταγραφής των ζημιών από τα ειδικά συνεργεία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν υλοποιηθεί πάνω από 10.200 αυτοψίες σε έξι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε αποτυπώσει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και την αγνή διάθεση, μπορούν να προσφέρουν κάποια χρήματα προς όφελος των συμπολιτών μας με τη μορφή δωρεάς.

Προσπαθούμε με τον τρόπο αυτόν να δημιουργήσουμε κάποια ασφαλή και αξιόπιστα εργαλεία, προκειμένου να ενισχύσουμε το έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της οικονομικής ενίσχυσης των συμπολιτών μας.

Θα ήθελα εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ύπαρξη αυτού του λογαριασμού με κανένα τρόπο δεν θέλει να υποκαταστήσει την υποχρέωση που έχει το κράτος να βοηθήσει και να μεριμνήσει για τους πληγέντες συμπολίτες του, αλλά έρχεται σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει τα κονδύλια τα οποία έχουν κινητοποιηθεί από το κράτος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συνδράμουν στη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών μας και να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποδοτικότερα τις υποδομές και τον φυσικό μας πλούτο.

Ήθελα να πω αυτό και να τελειώσω με αυτή την παρατήρηση, ότι μαζί με το έργο της καταγραφής των ζημιών και της υποδοχής των αιτήσεων υπάρχει και το πολύ σημαντικό έργο της διασταύρωσης όλων των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλουν οι πολίτες όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να διασταυρωθούν οι αιτήσεις και να λάβουν την κρατική αρωγή αυτοί οι οποίοι πραγματικά τη δικαιούνται.

Αν, παρ’ ελπίδα, στις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες διαπιστωθεί ότι κάποιοι έχουν πάρει ποσά της Κρατικής Αρωγής τα οποία δεν δικαιούνται, αυτά θα καταβληθούν πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι παραμένουμε στο πλευρό των συμπολιτών μας, τιμώντας πάντοτε το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Ευχαριστώ πολύ.

Διονύσης Σταμενίτης: Καλησπέρα και από εμένα. Πριν ξεκινήσω την ενημέρωση, θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για την τραγική απώλεια των πέντε στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και διερμηνέων που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη προσπαθώντας να σώσουν ζωές. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, καθώς και στις οικογένειες των δέκα τραυματιών για την υγεία των οποίων όλοι αγωνιούμε και ευχόμαστε σύντομα να έχουμε καλά νέα για την πορεία της κατάστασής τους.

Έρχομαι τώρα στην ενημέρωση για τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία. Συνεχίζοντας το έργο που έχουμε αναλάβει η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, παραμένουμε στη Θεσσαλία στεκόμενοι εμπράκτως στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται έντονα αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζω ότι όσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πεδίο δράσης μας αναπτύσσεται σε τρία σημεία: πρώτον, στη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, που έχουν τον πρώτο λόγο. Δεύτερον, στην καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ. Τρίτον, στη δειγματοληψία, τη μακροσκοπική παρατήρηση και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όσον αφορά το ζήτημα των νεκρών ζώων, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: στις 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00, για τα αιγοπρόβατα έχουν δηλωθεί 71.212 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 38.609 νεκρά ζώα. Για τα χοιρινά έχουν δηλωθεί 20.326 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 16.465 νεκρά ζώα. Για τα βοοειδή έχουν δηλωθεί 6.136 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 237 νεκρά ζώα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία διενεργείται με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ρυθμού της διαδικασίας. Τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Επίσης, όπως έχουμε πει, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων, είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Όσον αφορά τις ζημιές του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το δελτίο παρακολούθησης ζημιών του ΕΛΓΑ, μέχρι σήμερα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00, για το φυτικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 5.162 δηλώσεις ζημιών, για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.597 δηλώσεις.

Αναφορικά με τις δειγματοληψίες που διενεργούνται από το κινητό εργαστήριο αναλύσεων εδαφών και νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δειγματοληψίες συνεχίζονται κανονικά και γίνονται προσπάθειες ο αριθμός των συνεργείων την επόμενη εβδομάδα να αυξηθεί στα τρία.

Επιπρόσθετα, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης στην οποία περιήλθε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων, οι οποίοι εστιάζονται σε σημεία παροχής – διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών και διερεύνηση αναφορών και καταγγελιών ως απόρροια της διαμόρφωσης των έκτακτων συνθηκών.

Οι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ενιαίο σχεδιασμού της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, για τη διασφάλιση ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και της προστασίας των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι τα ελεγκτικά όργανα του ΕΦΕΤ θα επιχειρούν στην κατεύθυνση προληπτικών ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τέλος, σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου μετά από αίτημά του συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα.

Ακολούθως, αύριο θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία, ενώ την ίδια μέρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα γεωργίας Janusz Wojciechowski, τον οποίον θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία, όπως και τους ομολόγους του Υπουργούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από τη σημαντική συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, τονίζοντας ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Με σαφείς εντολές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας τόσο στο πεδίο με άμεσες παρεμβάσεις, όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε γρήγορα και επαρκώς να καλύψουμε τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και στο θεσσαλικό κάμπο και να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την περιοχή στους κανονικούς της ρυθμούς. Σας ευχαριστώ.

Γιάννης Αρτοποιός: Ως πυροσβέστες και ως ένστολο προσωπικό αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους συμπατριώτες μας οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, λοιπόν, στους οικείους και τους συγγενείς τους.

Όσον αφορά τα αμιγώς επιχειρησιακά δεδομένα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που βρέθηκε, θυμίζω εδώ, στο επίκεντρο της πρωτόγνωρης κακοκαιρίας «Daniel» και των πλημμυρικών φαινομένων, είναι τα εξής:

Συνολικά, μέχρι σήμερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.051 κλήσεις, 3.451 αντλήσεις υδάτων, ενώ 3.576 συμπολίτες μας έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία. Από επιχειρησιακής πλευράς, για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει πλήρης αποτύπωση των επικρατουσών συνθηκών σε όλες τις περιοχές και βλέπουμε ότι κατά το πλείστον επεμβαίνουμε κυρίως σε απαντλήσεις υδάτων, συνδράμουμε σε μεταφορές τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού, προς υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν στο πιο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία.

Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κάρλα, παρακολουθούμε την εξέλιξη της στάθμης του νερού με drones σε όλες τις παρακάρλιες περιοχές και βρισκόμαστε εκεί με πλωτά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ερπυστριοφόρα οχήματα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Όλες και όλοι οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες που βρέθηκαν και εξακολουθούν να είναι στο πεδίο, είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Σημειωτέον ότι πολλοί από τους συναδέλφους μας πυροσβέστες οι οποίοι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν υποστεί και αυτοί πολλές ζημιές των οικιών, των περιουσιών τους, όπως φυσικά και πολλοί, πάρα πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Και αυτοί οι συνάδελφοί μας και από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στο πεδίο, ούτε μια στιγμή δεν κάναμε πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυτή είναι η αποστολή μας. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας με όλες μας τις δυνάμεις, με όλα μας τα μέσα. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για τη παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειαστούν, οποιαδήποτε στιγμή. Σας ευχαριστώ.