Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Σε λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni, ενώ, στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.

—-

Αύριο, ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο. Στις 13.00(ώρα Ελλάδος)  θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Friedrich Merz. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία από τον κ.Merz. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έβαλαν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

—-

Μέτρα για τον περιορισμό της βίας στα Πανεπιστήμια παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη την Παρασκευή στην Σύνοδο Πρυτάνεων.

– Το πρώτο μέτρο αφορά στην υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο, την άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης χωρίς περιθώρια καθυστέρησης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός δύο μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

– Δεύτερον, αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για δύο χρόνια σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.

– Τρίτον: Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.

– Τέταρτον: Υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης, έως το τέλος Ιουλίου, όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή. Επιπλέον, άμεσα θα καταρτιστούν εσωτερικοί κανονισμοί και θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο, ενώ θα ενεργοποιηθεί και θα στελεχωθεί πλήρως η Μονάδα Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.

– Πέμπτον: Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.

– Έκτον: Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα.

– Έβδομον: Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην Εφορία.

Οι εγκληματικές πράξεις στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από κανέναν. Αναγνωρίσαμε πως η βαριά εγκληματικότητα που λυμαίνεται -σε πολλές περιπτώσεις- ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, χρειαζόταν αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί και αυτό θα συμβεί με την αγαστή συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών.

Σε αυτή τη μάχη θέλουμε να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα: Πολιτεία και Πρυτανικές αρχές, με στόχο την προστασία των πολιτών, την ευνομία στα Πανεπιστήμια και την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Σήμερα, που μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν χάρη στη νομοθέτηση αυτής της Κυβέρνησης άβατα και οι καταλήψεις στις σχολές εκκενώνονται, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιες νοσηρές μειοψηφίες να εκμεταλλεύονται ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής και να τις χρησιμοποιούν σαν «κουκούλα» για την εγκληματική τους δραστηριότητα και με τις πρωτοβουλίες αυτές θα επικαιροποιηθεί, θα θωρακιστεί και θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά το νομοθετικό πλαίσιο.

—–

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για ένταξη στο “Σπίτι μου ΙΙ”, με πάνω από 6.100 νοικοκυριά να έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα. Κύριοι ωφελημένοι είναι η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Λιγότερο από πέντε μήνες αφότου άρχισε η υποβολή αιτήσεων, το ύψος των στεγαστικών δανείων που έχουν εγκριθεί ξεπερνά τα 734 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι το 50% κάθε δανείου καλύπτεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ότι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι καταβάλουν μειωμένους τόκους για το υπόλοιπο μισό, η στήριξη των αγοραστών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας υπερβαίνει αυτή τη στιγμή τα 381 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως οι δημόσιοι ευρωπαϊκοί πόροι του «Σπίτι μου ΙΙ», έχουν απορροφηθεί κατά 38,18%.

Ο ρυθμός υπαγωγής είναι σαφώς υψηλότερος σε σύγκριση με το «Σπίτι μου Ι». Ενδεικτικό είναι πως τις πρώτες 100 ημέρες του νέου προγράμματος οι εντάξεις ήταν 5.387, δηλαδή 59% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του «Σπίτι μου Ι», όταν είχαν υπαχθεί 3.381 δικαιούχοι.

—-

Παρουσία του Πρωθυπουργού, υπεγράφη, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, η σύμβαση παραχώρησης για τη Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο αφορά σε οδικό άξονα μήκους περίπου 157 χλμ., ο οποίος καταλήγει ανατολικά στον Ανισόπεδο Κόμβο Χερσονήσου.

Επιπλέον, στο έργο Παραχώρησης προβλέπεται και η κατασκευή του τμήματος Κίσσαμος – Χανιά με δικαίωμα προαίρεσης και νέου κόμβου στην παράκαμψη Χανίων, που συνδέει τον Β.Ο.Α.Κ. με το αεροδρόμιο Χανίων.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη εκτελούνται εργασίες για τα δύο άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ και δεσμεύτηκε για τη σύνταξη μελετών για την επέκταση του ανατολικού τμήματος του δρόμου: «Έχουμε δύο ανοιχτά εργοτάξια στα οποία υλοποιούνται έργα, από τη Χερσόνησο ουσιαστικά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, χωρισμένα σε ένα τμήμα σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ένα δεύτερο δημόσιο έργο. Τα έργα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2027, δήλωσε.

«Ας αναλογιστούμε την πρόοδο την οποία έχουμε κάνει από τότε συνολικά ως χώρα, ας πάρουμε ικανοποίηση από το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα, ως προς τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, είναι παράδειγμα προς μίμηση συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ας σκεφτούμε ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά, τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της αναπτυξιακής πορείας προς τους πολίτες», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

—–

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία επεκτείνονται οι προβληματικές και άγονες περιοχές για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Παράλληλα με την προκήρυξη 530 ειδικευμένων γιατρών, που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ανακοινώνουμε την ένταξη επιπλέον περιοχών για την κατηγορία των άγονων περιοχών. Ευελπιστούμε, ότι τα σημαντικά ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που θεσπίσαμε για αυτές τις περιοχές καθώς και η ταυτόχρονη πρόσκληση πολλών θέσεων, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού της χώρας μας, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να καλυφθούν οι θέσεις. Δημιουργούμε συνθήκες επαγγελματικής εξέλιξης και ευελιξίας, για τους γιατρούς, που καθιστούν πιο ελκυστική την εργασία στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με σχέδιο και συνέπεια, χτίζουμε το νέο Ε.Σ.Υ. που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη σε κάθε γωνιά της χώρας».

—-

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα η απόφαση για την πρόσκληση του προγράμματος ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 23 Ιουνίου έως 26 Αυγούστου. Η ενίσχυση, ανάλογα με το ύψος της δαπάνης μπορεί να φτάσει και το 70%.

Στόχος της παρέμβασης είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων λειτουργίας και εκσυγχρονισμού θερμοκηπίων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας των κηπευτικών με ταυτόχρονη μετατόπιση σε καλλιεργητικές πρακτικές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της μεθόδου καλλιέργειας και την μείωση των εισροών ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι συμβαίνει τελικά με τα πανηγύρια; Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση; Θα απαγορεύεται πλέον να ψήνουν οι σύλλογοι; Δεν θα τρώμε σουβλάκια στα πανηγύρια; Τι γίνεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο, ούτε έχει γίνει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι τα πανηγύρια είναι συνδεδεμένα, -τα αυθεντικά πανηγύρια-, με την παράδοσή μας, με τις καλύτερες στιγμές διασκέδασης και πώς θα μπορούσε να γίνει ένα πανηγύρι χωρίς τα σουβλάκια και όλα αυτά τα ψητά; Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον νόμο τα τελευταία χρόνια και καμία τέτοια απαγόρευση. Από πουθενά δεν προκύπτει. Το βεβαιώνουν και τα δύο αρμόδια Υπουργεία, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα και, μάλιστα, δυστυχώς, επιχειρήθηκε μία προσπάθεια, -έτσι-, παραπληροφόρησης από κάποιες αντιπολιτευτικές φωνές το Σαββατοκύριακο μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το διαψεύδουμε και εμείς κατηγορηματικά.

Τώρα, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις συνολικά για όλες τις επιχειρήσεις από το 2021, για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης, για την προστασία των καταναλωτών. Αυτό δεν είναι ειδικά για τα πανηγύρια. Υπάρχει από το 2021 και, βέβαια, υπάρχει και το πλαίσιο το οποίο διέπει τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε περιπτώσεις, ας πούμε, περιαστικών περιοχών ή περιοχών οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την αντιπυρική περίοδο, περιαστικές δασικές εκτάσεις, όπου εκεί σε περιπτώσεις κάποιων ημερών αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τις θερμικές εργασίες, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με αυτό το οποίο βγήκε ως εντύπωση σε ένα μέρος της κοινωνίας. Άρα, δεν ισχύει αυτό το οποίο κυκλοφόρησε και ανησύχησε πολύ κόσμο το Σαββατοκύριακο.

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε το συνέδριο του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας» με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη όπου ανακοινώθηκε μια συνεργασία με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αρχή την προανακριτική που θέλουν να συστήσουν στην Βουλή για όλα τα πρόσωπα της Κυβέρνησης, όπως έχω καταλάβει. Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου, βέβαια, εν μέρει το διέψευσε αυτό την Κυριακή, ωστόσο θέλω ένα σχόλιο για το πώς βλέπει η Κυβέρνηση αυτές τις διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε τις διεργασίες άλλων κομμάτων με συνεκτική, μάλιστα, ουσία τον λαϊκισμό. Εντάξει, η εικόνα που βγαίνει από όλα αυτά τα οποία είδαμε και το Σαββατοκύριακο και όλες αυτές τις εικόνες, που προσπαθεί να δημιουργήσει και η κ. Κωνσταντοπούλου με τεχνητές εντάσεις πάνω σε ψέματα στη Βουλή είναι και μη χειρότερα. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, θα διορθώσουμε τα πολλά λάθη που πρέπει να διορθωθούν από όλες αυτές τις δεκαετίες, αλλά και δικές μας αστοχίες που πρέπει να διορθώσουμε, να παράγουμε έργο, όπως θεωρώ ότι παράγουμε, και από αυτό θα κριθούμε από τους πολίτες γιατί αυτά τα οποία με ρωτάτε παραπέμπουν σε άλλες συζητήσεις που δεν νομίζω ότι έχουν καμία, έστω και στοιχειώδη αξία και σοβαρότητα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα, κ. Υπουργέ. Ξέρω ότι μερικές φορές σας ενοχλεί η πολυλογία μου και η αναδρομή μου στην ιστορία, αλλά θυμάμαι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προσπάθησε να πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Hellenic Train, νομίζω έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Τσίπρας τότε έλεγε: Μην διανοηθείτε να πουλήσετε έναντι πινακίου φακής τον ΟΣΕ. Τελικά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αργότερα την πούλησε με 35 εκατομμύρια ευρώ. Έπρεπε να έχουμε ως φόντο την τραγωδία στα Τέμπη για να συζητήσει σήμερα, σε λίγη ώρα, όπως είπατε, ο Πρωθυπουργός με την κ. Μελόνι, κάτι που φαίνεται να είναι αυτονόητο; Δηλαδή, η μεν Κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία, να επενδύσει σε υποδομές και οι Ιταλοί να φέρουν καλύτερα βαγόνια – τροχαίο υλικό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι είναι άλλη μία περίπτωση -αφού επιλέξατε να κάνετε μια ιστορική αναδρομή, καθόλου δεν με εκνευρίζουν οι ιστορικές διαδρομές, αλλά σημασία έχει να απαντάμε και για τα τρέχοντα. Για το πρώτο σκέλος, επιλέξατε άλλη μία περίπτωση όπου άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν έρθει στην Κυβέρνηση, άλλα έκανε στην πράξη, κρίθηκε από τους πολίτες και ως Κυβέρνηση και, στη συνέχεια, ως Αντιπολίτευση και κάθε μήνα χάνει σχεδόν μία μονάδα. Νομίζω ο βασικός λόγος είναι ότι όταν κυβέρνησε τον τόπο απεδείχθη πλήρως αναξιόπιστος και, στη συνέχεια, όταν έγινε για κάποιο χρόνο αξιωματική Αντιπολίτευση έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη αξιωματική Αντιπολίτευση που έχανε περισσότερο από μία Κυβέρνηση, η οποία έχει και την φυσιολογική φθορά. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε δει, έχει αποτυπωθεί, είναι αποφάσεις των πολιτών στις εκλογές. Και εσείς αναφέρατε ένα ακόμη παράδειγμα όπου κατήγγειλαν κάτι και, στη συνέχεια, έκαναν κάτι με πολύ χειρότερους όρους. Υπάρχουν και άλλα πολλά, μην καθίσουμε τώρα και φάμε τον χρόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος. Τώρα, τα Τέμπη ήταν μια εθνική τραγωδία και στα Τέμπη είδαμε το χειρότερο πρόσωπο του ελληνικού Κράτους. Παθογένειες δεκαετιών με ευθύνη συνολική και ξεχωριστή πολιτική. Την ποινική θα την διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Δεν σημαίνει ότι δεν είχε γίνει έργο εκείνα τα χρόνια, δεν σημαίνει ότι δεν είχαν προχωρήσει κάποια πράγματα και δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε επικοινωνία και με την ιταλική πλευρά. Προφανώς, όμως, όλη αυτή η τραγωδία που κυρίως έζησαν οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να «τρέξουμε» συνολικά ως Κράτος και εμείς ως Κυβέρνηση πιο γρήγορα. Δεν είναι οι πρώτες επαφές αυτές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του Έλληνα αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Κυρανάκη και της ιταλικής πλευράς. Αντίστοιχες επαφές πολλές είχαν γίνει και στο προηγούμενο διάστημα από τον προκάτοχο του κ. Κυρανάκη, από τον κ. Σταϊκούρα και, συνολικά, από την πολιτική ηγεσία και σε χαμηλότερα κλιμάκια. Σήμερα, σε ανώτατο επίπεδο, αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του. Δεν είναι μοναδικό θέμα στην ατζέντα τα τρένα και οι Μεταφορές. Είναι ένα από τα σημαντικά θέματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα και επειδή δεν αργεί η ώρα και των ανακοινώσεων – δηλώσεων, καλύτερα να περιμένουμε αυτές, ούτως ώστε να μπορούμε να σχολιάσουμε με ασφάλεια αυτά τα οποία θα ακούσουμε.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν 1,2 δισ. κερδίσει σε ένα μόλις τρίμηνο. Είναι μια συνέχεια των 8 δισ. που κέρδισαν το 2024. Όμως, αντί να πληρώσουν τους φόρους που χρωστάνε, έδωσαν μερίσματα. Τα έβαλαν στους λογαριασμούς τους, δηλαδή. Τώρα, προγραμματίζουν να δώσουν μερίσματα πάνω από 50% των κερδών τα επόμενα χρόνια, ενώ χρωστούν στο δημόσιο 13 δισ. από αναβαλλόμενους φόρους. Δηλαδή, ο μέσος εργαζόμενος πληρώνει φόρους, αλλά οι τράπεζες όχι. Γιατί δεν νομοθετείτε για να σταματήσει η σκανδαλώδης αναβολή φόρων από τις ελληνικές τράπεζες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει, αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από την σκοπιά την οποία επιλέγετε να με ρωτήσετε και καλά κάνετε. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι περίπτωση όπως οι υπόλοιπες τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και αν δεν ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα έπεφτε και στον γκρεμό και τα χρόνια που θα ακολουθούσαν δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε ούτε για νέα Νοσοκομεία, ούτε για νέα Κέντρα Υγείας, ούτε για δρόμους, ούτε για ΒΟΑΚ, ούτε για Πατρών – Πύργου, ούτε για εμβόλια, ούτε για στοιχειώδεις συνθήκες ζωής. Άρα, ένας από τους τομείς που εθίγησαν πολύ από την ανεύθυνη πολιτική προ δεκαετίας ήταν και ο τραπεζικός τομέας. Θα σας θυμίσω ότι μόνο οι ελληνικές τράπεζες είχαν σε τόσο παρατεταμένο χρονικό διάστημα capital controls, τεράστια κρίση και, εν πάση περιπτώσει, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, χωρίς να μπορούσε κανείς να πει με βεβαιότητα τίποτα και για τις καταθέσεις των πολιτών και οτιδήποτε άλλο σχετικά με το τραπεζικό σύστημα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να την θυμόμαστε, γιατί όταν μιλάμε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας. Σήμερα, οι τράπεζές μας δεν είναι εκεί που ήταν, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.

Η πρώτη Κυβέρνηση η οποία πήρε μέτρα και, αν χρειαστεί, θα ξαναπάρει μέτρα βλέποντας τα λογικά αιτήματα των πολιτών σε σχέση με τις τραπεζικές χρεώσεις και συνολικά με το τραπεζικό σύστημα ήταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία πέρασε από τα λόγια στα έργα, ανακοίνωσε πολύ σημαντικά μέτρα, αυτονόητα -θα πω εγώ- μέτρα, για τους πολίτες σχετικά με τις τραπεζικές χρεώσεις, σχετικά με τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ των τραπεζών. Αυτό το οποίο με ρωτάτε εσείς είναι ένα άλλο ζήτημα, το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, το οποίο ισχύει πάρα πολλά χρόνια. Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω κάτι το οποίο επίκειται να αλλάξει και ούτε υπάρχει κάτι τέτοιο στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Σίγουρα, όμως, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει όταν βλέπει ότι υπάρχουν κάποιες αδικίες, κάποιες στρεβλώσεις ή κάποια μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει με σκοπό να επωφεληθούν οι πολίτες, οι καταναλωτές, αυτοί οι οποίοι χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρήσεις και, ειδικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πάρουν τα κατάλληλα εργαλεία και την αντίστοιχη στήριξη, όπως κάναμε τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είπατε,  η Κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία αν δει κάποιες αδικίες. Δεν βλέπει κάποια αδικία εδώ; Υποτίθεται αυτά τα δύσκολα χρόνια πέρασαν και τώρα, αντί όλα αυτά τα χρήματα να πάνε στη πραγματική κοινωνία, πάνε στις τσέπες των μετόχων. Με 600 εκατομμύρια μέρισμα, που είναι από αυτό το τρίμηνο, θα χτίζαμε πέντε νοσοκομεία. Πέντε νοσοκομεία σε ένα τρίμηνο. Δεν είναι άδικο αυτό, αντί να πηγαίνουν στην κοινωνία, να πηγαίνουν στην τσέπη μιας χούφτας πλούσιων μετόχων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν πηγαίνουν στην τσέπη μιας χούφτας πλούσιων μετόχων. Δεύτερον, είμαστε η Κυβέρνηση που ανακαινίζει και αλλάζει την εικόνα σε πάνω από 80 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας, σε 645 σχολεία σε όλη τη χώρα και πολλά ακόμα που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα αναλύσουμε τώρα. Και επαναλαμβάνω, αν και ήταν σαφές νομίζω στην προηγούμενή μου απάντηση, ότι είμαστε και η πρώτη Κυβέρνηση που παίρνει μέτρα, σχετικά με τις τράπεζες, υπέρ των πολιτών με πολύ συγκεκριμένο ορίζοντα και ξεκάθαρα αποτελέσματα, με εφαρμογή από την επόμενη ημέρα της λήψης τους.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών κατήγγειλαν τον κ. Τζιτζικώστα για τη στάση του στην Ευρωβουλή, καθώς, ως αρμόδιος Επίτροπος για τις μεταφορές, επικαλέστηκε ασθένεια για να μην γίνει η συζήτηση για τα Τέμπη και τον σιδηρόδρομο, ενώ λίγο αργότερα φέρεται να  διασκέδαζε στα μπουζούκια. Τι έχετε να πείτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησε, νομίζω, ο κ. Τζιτζικώστας, ο Έλληνας Επίτροπος, πολύ αναλυτικά και με πολύ μεγάλη σαφήνεια σε αυτές τις αιτιάσεις και νομίζω ότι μένουμε στην απάντηση αυτή.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Θα θέσει ο Πρωθυπουργός αύριο στον Γερμανό Καγκελάριο το θέμα των Eurofighter προς την Τουρκία; Και ένα δεύτερο ερώτημα, μιας και θα πάει στην Αμερική την επόμενη εβδομάδα: Υπάρχει περίπτωση να έχει  συνάντηση με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για συνάντηση με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. δεν γνωρίζω κάτι, ούτε υπάρχει κάτι στον προγραμματισμό. Τώρα, ως προς το ζήτημα το οποίο με ρωτήσατε, δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί η ατζέντα της αυριανής συνάντησης, όπου, επαναλαμβάνω, είναι η πρώτη συνάντηση με ξένο ηγέτη του νέου Καγκελάριου της Γερμανίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κοιτάξτε, στο ζήτημα αυτό έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, έχει προχωρήσει και σε πολύ μεγάλο βαθμό  υλοποιεί το πιο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών. Ισχυροποιείται αμυντικά και διπλωματικά, όσο δεν έχει ισχυροποιηθεί ποτέ. Και, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας έχει όλα τα εργαλεία τα οποία, όταν χρειάζεται, χρησιμοποιεί για την προστασία των δικών της συμφερόντων. Στο συγκεκριμένο, το οποίο με ρωτήσατε, υπάρχουν ξεκάθαρες διατυπώσεις, κανόνες, οι οποίοι δεν μπορούν να παραβιαστούν, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη. Είναι, νομίζω, ένας κανόνας απαράβατος που ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιαστεί. Και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Ανδρουλάκης χθες είπε ότι η χώρα μας έχει μικρότερο ΑΕΠ απ’ αυτό που είχε το 2009. Και πρόσθεσε ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι μικρότερο απ’ αυτό απ’ όταν μπήκαμε στην κρίση την οικονομική. Μάλιστα, είπε ότι, χωρίς πολιτική αλλαγή, «η χώρα δεν θα σηκώσει κεφάλι». Πώς το σχολιάζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρουσιάζει αποσπασματικά στοιχεία και κάνει μια δική του ερμηνεία σε αυτά κατά το δοκούν, ακολουθώντας την αποτυχημένη συνταγή της προηγούμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλά κάνει, αν θεωρεί ότι είναι αυτή η συνταγή, αλλά και η πραγματικότητα και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν τις καλύτερες απαντήσεις. Η Ελλάδα, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ακόμα έχουμε δύσκολα πολλά να αντιμετωπίσουμε και κυρίως σε ένα περιβάλλον πολλών μηνών, ετών σωρευμένης ακρίβειας – μπορεί να ήταν εισαγόμενη, αλλά ήταν μια πολύ σημαντική, πολύ δύσκολη συνθήκη για τους πολίτες η ακρίβεια, είναι η χώρα η οποία έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Για πολλά χρόνια ήταν πρωταθλήτρια στις εξαγωγές, στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Έχουμε μείωση-ρεκόρ της ανεργίας στις γυναίκες – ήταν χθες και η Μέρα της Μητέρας – ρεκόρ μείωσης της ανεργίας στους νέους, πήγε από το 36% στο 17%. Είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και για πολλά χρόνια στις πέντε πρώτες θέσεις. Έχουμε καταφέρει, αυτό τον πολύ δύσκολο δείκτη του διαθέσιμου εισοδήματος, δηλαδή του ατομικού διαθέσιμου εισοδήματος, του ατομικού εισοδήματος, αν συνυπολογιστεί και η επίπτωση της ακρίβειας, του πληθωρισμού, να είμαστε από τις χώρες που είμαστε στις πέντε πρώτες θέσεις του ρυθμού αύξησής του. Είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμό μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε πάρα πολλούς, αν όχι σε όλους τους δείκτες, η Ελλάδα έχει καταφέρει και είναι στις πρώτες καλύτερες θέσεις βελτίωσης της εικόνας.

Το γεγονός ότι είμαστε στις πρώτες θέσεις βελτίωσης της εικόνας, δεν σημαίνει ότι ακόμα είμαστε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Είναι προφανές ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά όλα στη ζωή είναι συγκριτικά, τι παραλαμβάνεις και πού είναι σήμερα η κατάσταση. Και η Ελλάδα ήταν στο «τρίτο υπόγειο» το 2019 και ως προς την ανεργία και ως προς το διαθέσιμο εισόδημα και ως προς το χρέος και ως προς την αξιοπιστία της. Και τώρα έχει αρχίσει και ανεβαίνει όροφο – όροφο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, το λέει και το πρόγραμμά μας. Όμως, έχουμε καταφέρει και έχουμε αυξήσει τον μέσο μισθό κατά 30%, τον κατώτατο μισθό κατά 36% και, παράλληλα, έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος μιας πρωτοφανούς ακρίβειας.

Άρα, είναι  λάθος να πανηγυρίζουμε και δεν πανηγυρίζουμε, αλλά θεωρώ ότι είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος να μηδενίζουμε, κάτι που κάνει η αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και είναι η πρώτη αντιπολίτευση που θυμάμαι, που, ενώ κάνει αντιπολίτευση, πέφτει η ίδια δημοσκοπικά και εκλογικά.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Ακούγεται ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει δύο νομοσχέδια στα εργασιακά, με την ευρεία έννοια. Ένα για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και ένα ακόμα για  την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών ασφαλιστικών σχημάτων. Έχετε καταλήξει σε κάποιο χρονοδιάγραμμα; Τα περιμένουμε σε κάποιο από τα επόμενα Υπουργικά Συμβούλια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν επιβεβαιώνω κάτι τέτοιο. Και σε επικοινωνία που είχα με το αρμόδιο Υπουργείο, επειδή υπήρχε και σχετικό δημοσίευμα, δεν επιβεβαιώνεται ούτε από το Υπουργείο κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει σε προθέσεις νομοθέτησης, στις προθέσεις νομοθέτησης κάτι τέτοιο το οποίο με ρωτάτε.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε εκπρόσωπε, επειδή πυκνώνει η κουβέντα για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με το κατηγορητήριο, ισχύει ότι, όταν ο κ. Καραμανλής ήταν υπουργός Υποδομών είχε κάνει, πριν την τραγωδία των Τεμπών, αίτηση για χρηματοδότηση πενήντα εκατομμυρίων στο υπουργείο Οικονομικών και αυτή η αίτηση δεν εγκρίθηκε; Επίσης, ισχύει ότι και μετά την παραίτηση του κ. Καραμανλή, ο νέος υπουργός Μεταφορών κ. Σταϊκούρας ζήτησε και αυτός δεκάδες εκατομμύρια από το υπουργείο Οικονομικών και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και πάλι δεν εγκρίθηκαν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ως προς τα αιτήματα χρηματοδότησης. Ξέρω ότι έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερο μετά το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μπορώ να επανέλθω με λεπτομέρειες για τα αιτήματα χρηματοδότησης και τις σχετικές χρηματοδοτήσεις για να μην κάτι το οποίο δεν είναι ακριβές.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας, κ. υπουργέ, για την επίθεση και αναβολή τελικά της εκδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη στο περίπτερο του Ισραήλ στην έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι ντροπιαστικό το να ακυρώνεις, το να μην επιτρέπεις να γίνει μία παρουσίαση βιβλίου, μία εκδήλωση, μία συζήτηση, οτιδήποτε τέλος πάντων. Είναι μία φασιστική κίνηση και αυτοί που το κάνουν δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία. Η αστυνομία αυτό το οποίο γνωρίζω σε επικοινωνία που είχα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν στη διάθεση των διοργανωτών. Οι ίδιοι οι διοργανωτές επέλεξαν να μην δώσουν συνέχεια στο συμβάν. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να καλείται η αστυνομία. Αλλά από κει και πέρα μπορεί κάποιος να μην θέλει να δώσει συνέχεια, να μην θέλει να δώσει έκταση, είναι δικαίωμά του. Όμως οφείλουμε μία ηχηρή καταδίκη σε αυτές τις πρακτικές. Έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε, να εκφράζουμε τη γνώμη μας, να καταδικάζουμε, να καταγγέλλουμε αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιβάλουμε στους πολίτες σε ποια έκθεση βιβλίου θα πάνε ή με τις ενέργειές μας και τις κινήσεις μας να ματαιώνουμε, να ακυρώνουμε, να αναβάλλουμε μία εκδήλωση που είναι απολύτως θεμιτή και προφανώς στο πλαίσιο της λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Είμαστε απέναντι σε αυτές τις φασιστικές πρακτικές.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Κύριε Μαρινάκη, ο σερβιτόρος πληρώνει φόρους, ο γιατρός πληρώνει φόρους, η εργάτρια πληρώνει φόρους αλλά ο τραπεζίτης αναβάλλει τους φόρους και τα βάζει στην τσέπη του. Πως θέλετε να σας πιστέψουν ότι νοιάζεστε να σταματήσει η φοροδιαφυγή, όταν στις τράπεζες η φοροαποφυγή ή για την ακρίβεια η φοροαναβολή αποτελεί την κανονικότητα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν αποτελεί την κανονικότητα. Είναι μία ειδική συνθήκη στα μετα-μνημονιακά χρόνια την οποία εφάρμοσαν μία σειρά από κυβερνήσεις. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που διπλασίασε φόρους στις τράπεζες και έβαλε μέτρα τα οποία ήταν υπέρ των πολιτών για πρώτη φορά, τουλάχιστον που θυμάμαι εγώ, τα τελευταία είκοσι – τριάντα χρόνια. Σας τα απάντησα πριν αναλυτικά. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που εισπράττει φόρους από εκείνους οι οποίοι δεν έδιναν φόρους για πολλά χρόνια και τα επιστρέφει αυτά τα λεφτά στην κοινωνία, στην παιδεία, στην υγεία. Άρα μάλλον η ερώτηση αυτή, είναι μία ερώτηση που θα έπρεπε να απευθυνθεί σε προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να υπάρξει στη χώρα μας – και έχει καταφέρει να γίνει αυτό σε πολύ μεγάλο ποσοστό – επιτέλους φορολογική δικαιοσύνη.

ANT. KOTZAΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως ανέδειξε το Documento, συνολικά πάνω από 123 εκατομμύρια ευρώ λείπουν από τα ταμεία της ΕΡΤ, αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν της αποδίδουν το ανταποδοτικό τέλος των τριών ευρώ, το οποίο πληρώνουν κατά τ’ άλλα οι καταναλωτές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία. Αδυνατώ να θυμηθώ δημοσίευμα που να έχει σχεδόν σε κάθε του σειρά μια ανακρίβεια ή κάτι το οποίο είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα. Και αναφέρομαι στο κυριακάτικο δημοσίευμα σχετικά με την ΕΡΤ. Και θα καταλήξω στα περί ανταποδοτικού τέλους, γιατί έχω πάρει και επίσημη ενημέρωση από την ΕΡΤ και μάλιστα η ενημέρωση αυτή έχει δοθεί και σε απάντηση που έχουν κάνει κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, άρα είναι πράγματα γνωστά. Κατ’ αρχάς, το δημοσίευμα αυτό αναφέρεται στη διαδικασία επιλογής διοικήσεων μέσω του ΑΣΕΠ και περιγράφει κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στο γραπτό διαγωνισμό, για παράδειγμα, αυτά τα οποία αναφέρει είναι απολύτως ψευδή. Είναι ένα εντελώς αδιάβλητο σύστημα το οποίο ακολουθείται σε όλα τα προηγμένα κράτη της Ευρώπης, οι αντίστοιχες διαδικασίες, το διενεργεί ο ΑΣΕΠ, τις εξετάσεις του οποίου κανείς σοβαρός άνθρωπος μέχρι σήμερα δεν έχει αμφισβητήσει, δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα, με τις κυβερνήσεις, εποπτεύεται από ανεξάρτητα στελέχη του ΑΣΕΠ, άρα δεν τίθεται θέμα διαβλητότητας της διαδικασίας ή ότι γνώριζε κάποιος από πριν τα θέματα, κάθονται σε τυχαία σειρά οι άνθρωποι, τα θέματα είναι πολύ ξεκάθαρα, συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να τα γνωρίζει κάποιος, όπως γίνεται για παράδειγμα με ηλεκτρονικό τρόπο στις πανελλήνιες που δεν γνωρίζει αυτός ο οποίος διορθώνει ποιος είναι αυτός ο οποίος δίνει και πάει λέγοντας. Άρα, καμία σχέση γι’ αυτά τα οποία διαβάζουμε στο δημοσίευμα αυτό με την πραγματικότητα για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Δεύτερον, το δημοσίευμα αυτό θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως άδικο, δεν ξέρω τα κίνητρα, ο γράφων συμμετείχε στις εξετάσεις και δεν επελέγη, δεν ξέρω αν είναι αυτά τα κίνητρα και δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με τον γράφοντα, ένα δημοσιογράφο που γράφει κάτι, εγώ απαντώ με την πραγματικότητα. Είναι άδικο γιατί αναφέρεται στην πρώτη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία επελέγη από έναν αδιάβλητο και ανεξάρτητο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ έχει για πρώτη φορά πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια διαδικασία ΑΣΕΠ. Δεν είναι, δηλαδή, από την πρώτη στιγμή επιλογή του εκάστοτε υπουργού ή υφυπουργού. Δεν σημαίνει ότι οι προηγούμενες επιλογές ήταν κακές, επειδή ήταν επιλογές υπουργών ή υφυπουργών. Κάποιες πέτυχαν, κάποιες απέτυχαν. Είδαμε την ΕΡΤ των προηγούμενων ετών που αναβάθμισε το επίπεδο από κάθε άποψη, είδαμε και την ΕΡΤ του 2015 – 2019 που παρέπεμπε σε άλλα κράτη και άλλα καθεστώτα, που φοβόσουνα να πεις τη γνώμη σου, αν δεν ήσουνα αρεστός στην τότε κυβέρνηση, είδαμε τις συγκρίσεις και ο κόσμος έκρινε, αλλά επιλέγει ο δημοσιογράφος να γράψει αυτό το ρεπορτάζ επιτιθέμενος στον πρώτο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που είναι μετά από ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα για τον κύριο Παπαδόπουλο, τα απάντησα αυτά στα κόμματα στη Βουλή, βγήκε πρώτος συνολικά στο διαγωνισμό και βγήκε πρώτος και στη γραπτή διαδικασία, η οποία είναι και η πιο δύσκολη διαδικασία, μεταξύ όλων των υπολοίπων. Και βγήκε πρώτος και συνολικά στον διαγωνισμό. Βέβαια, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό, εν προκειμένω, δηλαδή στον ομιλούντα, να επιλέξει τον πρώτο, τον δεύτερο ή τον τρίτο. Έτσι έχει σχεδιαστεί ο νόμος για να έχει στο τέλος της ημέρας τη δυνατότητα ο εκάστοτε υπουργός ή υφυπουργός να επιλέξει μεταξύ μιας κλειστής λίστας τριών ανθρώπων που του τη δίνει ο ΑΣΕΠ. Άρα, εάν θέλεις να βάλεις τον οποιονδήποτε σε αυτή τη θέση, δεν μπορείς. Πρέπει τα πρόσωπα αυτά να δώσουν εξετάσεις και να πρωτεύσουν μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων. Και αυτό δεν αμφισβητείται, γιατί εφαρμόζεται ήδη και στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ και σε πολλούς άλλους φορείς του δημοσίου. Αναφέρθηκε, επίσης, για να μην αφήσουμε κάτι αναπάντητο, γιατί ήταν πάρα πολλά τα ανακριβή ή τα αναληθή τα οποία είχε το δημοσίευμα αυτό. Για κάποιες ορθές επαναλήψεις, αφήνουν αιχμές ότι δήθεν κάποιος υποψήφιος αδικήθηκε στη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, ενώ συνέβη το ακριβώς αντίθετο, ο υποψήφιος ευνοήθηκε κατά παράβαση όσων ορίζονταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, από λάθος κατά τη μέτρηση των μορίων και επειδή το λάθος ήταν πρόδηλο και διαπιστώθηκε, εκδόθηκε και ορθή επανάληψη που εκκινούσε  από την αρχή την προθεσμία των ενστάσεων. Μάλιστα ο περί ου υποψήφιος δεν έκανε ούτε καν ένσταση, αλλά προφανώς θεωρεί ο υπογράφων ότι ξέρει καλύτερα από τον υποψήφιο που δεν θεώρησε ότι εθίγη. Εν πάση περιπτώσει, για το ζήτημα, λοιπόν, του ΑΣΕΠ και των εξετάσεων, νομίζω ότι στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας το δημοσίευμα αυτό. Τώρα, ως προς το ανταποδοτικό τέλος, εδώ θα επαναλάβω κάποια τα οποία έχουμε απαντήσει και σχετικά και στη Βουλή και σε άλλες φορές που έχει ερωτηθεί η ΕΡΤ. Σας μεταφέρω κάποια στοιχεία από την επίσημη ενημέρωση της διοίκησης της ΕΡΤ: λόγω ενός σοβαρού κενού νόμου που προϋπήρχε από το 2015 που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, περίπου 900.000 ΑΦΜ ιδιωτών και νομικών προσώπων, χρωστούν μικροποσά στην ΕΡΤ της τάξεως των τριών έως και 50 ευρώ. Είναι τρία ευρώ το μήνα, άρα σωρεύονται για κάποιους μήνες. Πρόκειται για ποσά που δεν εισέπρατταν και δεν εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας από τους οφειλέτες. Άρα, δεν έχει εισπρακτική δυνατότητα η ΕΡΤ, τα εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας και τα δίνουν στην ΕΡΤ. Δηλαδή, είναι οι κάτοχοι παροχών ρεύματος που δεν υπόκεινται στις βάσει νόμου απαλλαγές, από την καταβολή ανταποδοτικού τέλους και κατ’ επέκταση δεν απέδωσαν και δεν αποδίδουν στην ΕΡΤ. Για τη μέτρηση των οφειλών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιείται ως «φωτογραφία της στιγμής» η λογιστική καρτέλα πελάτη 31/12, στο τέλος, δηλαδή, κάθε έτους η οποία και εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις εκάστου έτους. Πάμε, τώρα, να δούμε τα ποσά, πόσα είναι: 31/12/2024 η φωτογραφία της στιγμής με τις συνολικές οφειλές, όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας είναι 89,5 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, το ποσό αυτό αναλύεται σε δύο μέρη: 40,2 εκ. ευρώ είναι οι εξυπηρετούμενες οφειλές, οι οποίες στη συνέχεια εισπράττονται, άρα δεν είναι σε αυτό που λέμε στα ανείσπρακτα και 49,3 εκ. ευρώ οι συσσωρευμένες από το 2013 ληξιπρόθεσμες οφειλές, ουσιαστικά, δηλαδή, τα ανείσπρακτα. Αυτός είναι ο αριθμός. Πώς αναλύεται χρονικά: το μεγαλύτερο μέρος σωρεύτηκε μέχρι το 2019, συγκεκριμένα οι ανείσπρακτες οφειλές κατά την περίοδο 2013 – 2019 εκεί είναι η χειρότερη περίοδος, ανέρχονται σε 32,6 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή το 66% συνολικά των σωρευμένων, 32 από τα 49. Χάρη στις παρεμβάσεις της ΕΡΤ η εισπραξιμότητα του ανταποδοτικού τέλους, πλέον, έχει φθάσει στο 98,9%. Δηλαδή, από τα 100 ευρώ που πρέπει να εισπράξει η ΕΡΤ, εισπράττει τα 98,9% τα τελευταία χρόνια. Τώρα, υπάρχει μία σειρά από νομικές ενέργειες που έχει κάνει η ΕΡΤ για να είναι καλυμμένη και να μπορεί να διεκδικεί τα χρήματα αυτά: έχει προβεί δύο φορές το 2024 σε αποστολή εξωδίκων οχλήσεων προς το σύνολο των παρόχων ενέργειας, ζητώντας αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις και για την απόδοση του τέλους και για τη βεβαίωση των ανείσπρακτων απαιτήσεων, ενώ ήδη από τα τέλη του 2024, το σύνολο των παρόχων ενέργειας, έχουν κληθεί σε διαμεσολάβηση από την ΕΡΤ για τον ίδιο σκοπό. Γιατί; Γιατί η διαμεσολάβηση συνιστά και υποχρεωτικό προστάδιο, αν χρειαστεί να προχωρήσει κανείς σε άσκηση ένδικου βοηθήματος. Πρώτα δηλαδή, πρέπει να εξαντλήσεις τα περιθώρια διαμεσολάβησης και στη συνέχεια ν’ αναζητήσεις τα ποσά αυτά. Και θα σας πω και κάτι τελευταίο: αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά συνολικά την ΕΡΤ και θα υπάρχει και σχετική διάταξη που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό και σε νομοθετικό επίπεδο. Περισσότερα στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Στον Σιδηρόδρομο έχουμε 70% των οργανικών θέσεων να είναι κενές, χιλιάδες αναπληρωτές ζουν με μια  βαλίτσα στο χέρι, δεν έχουν επαρκείς άδειες για να γίνουν καλά, αν πάθουν καρκίνο. Όταν σας ρωτήσαμε γιατί δεν προσλαμβάνονται, μας είπατε για το δημοσιονομικό κόστος και τους κανόνες «μία πρόσληψη, μία αποχώρηση». Γιατί τώρα με τους πόρους των τραπεζών δεν σας βλέπουμε τόσο αυστηρούς; Για τις τράπεζες υπάρχουν λεφτόδεντρα και για τους εργαζόμενους όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τις τράπεζες σας απάντησα, νομίζω, αναλυτικά. Για τις προσλήψεις, ο κανόνας «μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση» δεν μπορεί να ανατραπεί, σε καμία περίπτωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουμε, γι’ αυτό και κατευθύνουμε τις προσλήψεις με βάση τις αποχωρήσεις  στους τομείς που θεωρούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία και βέβαια οι Σιδηρόδρομοι. Απαντούν αναλυτικά τα Υπουργεία, στο τέλος κάθε χρόνου ανακοινώνονται πού πάνε οι προσλήψεις με βάση τον αριθμό των αποχωρήσεων.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Καταλαβαίνουμε ότι είναι προς το συμφέρον του τραπεζίτη να μην πληρώσει φόρους, να αναβληθούν. Αλλά εσείς πού βρίσκεστε εκεί, εκπροσωπείτε το συμφέρον του Δημοσίου ή του τραπεζίτη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν εκπροσωπώ κανένα συμφέρον τραπεζίτη. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό που λέτε είναι για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, εντάξει δικαίωμά σας να το πιστεύετε, αλλά δεν πατάει πουθενά. Σας απαντώ με βάση αυτά τα οποία κάνουμε ως Κυβέρνηση και δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Υπήρχε ένα δημοσίευμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σχετικά με το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, το οποίο έλεγε σε γενικές του γραμμές αλλάζει ο σχεδιασμός, δεν θα πάει Κύπρο, θα πάει Δωδεκάνησα. Υπάρχει διάψευση από τον ΑΔΜΗΕ, φαντάζομαι θα το διαψεύσετε και εσείς. Αλλά γενικά είναι αυτή εικόνα, ας πούμε, ενός κυρίαρχου κράτους να μην μπορεί να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πότε θα ξεκινήσει ένα έργο, το οποίο το έχει διαφημίσει, υποτίθεται ότι είναι στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε.;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρομαι πλήρως στην απάντηση που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ και λέω ότι είναι ένα σύνθετο έργο, το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, με μια σειρά από διαδικαστικά τα οποία πρέπει να διευθετηθούν και δεν έχει καμία σχέση με ζητήματα κυριαρχίας ή κάποια, ας πούμε, σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Είναι τεχνικά, βαριά τεχνικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, με στόχο να τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα. Το είπε και ο ΑΔΜΗΕ, είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτεί η Ε.Ε. με το ποσό των 657 εκατομμυρίων ευρώ.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Υπάρχει περίπτωση να καταθέσετε δική σας πρόταση  για Προανακριτική, αν επιμείνει, όπως όλα δείχνουν, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα για Προανακριτική με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες; Ποια θα είναι η στάση της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρέπει να διαβάσουμε τις προτάσεις για να σας απαντήσουμε. Πρέπει να δούμε τις προτάσεις, τι λέει το γραπτό κείμενο, ποια είναι τα επιχειρήματα, η νομική βάση, εν πάση περιπτώσει, των κατηγορητηρίων της Αντιπολίτευσης και αν η νομική βάση είναι πραγματική νομική βάση, δηλαδή βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και έχει μια αλληλουχία η οποία στέκει στην κοινή λογική και στη νομική επιστήμη ή αν είναι πολιτικά κατηγορητήρια με στόχο, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η Αντιπολίτευση, τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο δικαστήριο. Δεν μπορώ εγώ να προδικάσω τη στάση μας, τη στάση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αν δεν διαβάσουν οι βουλευτές μας, οι εκπρόσωποι της Κ.Ο. τις προτάσεις αυτές. Θα είναι βιαστικό να σας πω. Περιμένουμε να δούμε τις καταθέσεις αυτές των προτάσεων και να τοποθετηθούμε όταν έχει νόημα να το κάνουμε.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είπατε πριν ότι αν δεν ήταν οι βουλευτές σας θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα και η χώρα θα έπεφτε στον γκρεμό. Με τα λεφτά σας τη σώσατε; Νομίζω ότι η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με τα λεφτά όλων μας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και όλο αυτό έγινε με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αλλά αυτό το οποίο ξεχνάτε είναι ότι εάν δεν ψήφιζαν όπως ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τότε, που τους χαρακτήριζαν προδότες και γερμανοτσολιάδες, τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες είχαν ξεκινήσει κάποια χρόνια πριν, θα τις πέταγαν στον κάλαθο των αχρήστων οι τότε κυβερνώντες του  τόπου και η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε μια τριτοκοσμική χώρα. Άρα, προφανώς οι ψήφοι των βουλευτών το 2015, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σεβάστηκαν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ:  Υπήρξε ένα ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών το Σαββατοκύριακο, δεν ξέρω αν το έχετε δει, για το κτίριο του Acropole Palace και θέτει ζητήματα για τις καθυστερήσεις, διότι είναι ανακαινισμένο εδώ και 6 χρόνια, αλλά δεν λειτουργεί. Ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε, επειδή υπάρχουν πληροφορίες πως ίσως τελικά να μην προσανατολίζεται για κέντρο Πολιτισμού. Αν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες ή και αυτές που κάνουν λόγο για παραχώρηση του ενδεχομένως σε έναν ιδιωτικό οργανισμό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν τις επιβεβαιώνω αυτές τις πληροφορίες. Σε περίπτωση που υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει θα επανέλθω, αλλά η αίσθηση και η εντύπωση που έχω είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αλλαγής των αποφάσεων ή ανατροπής των αποφάσεων και των σχεδίων που έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Κύριε Μαρινάκη, οι τράπεζες και τα funds έκαναν κάτι εξοργιστικό, νομίζω θα συμφωνήσετε, πήραν το σπίτι ενός καρκινοπαθή. Ο καρκινοπαθής φεύγοντας από την χημειοθεραπεία, σύμφωνα με την καταγγελία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στους Πλειστηριασμούς, έκανε την πρόταση προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός, όμως τον καθησύχασαν λέγοντας του ότι επίκειται τροπολογία τον Απρίλιο και ότι θα πάρει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Όμως πριν βγει η βεβαίωση ευαλωτότητας και η βεβαίωση ότι είναι άτομο με αναπηρία του άρπαξαν το σπίτι. Ο servicer της Εθνικής Τράπεζας Reoco Frontier. Θα κάνετε κάτι για αυτή την περίπτωση τραπεζικής αναλγησίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Δεν την γνωρίζω την συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον αυτά τα οποία περιγράφετε ισχύουν, προφανώς εδώ είναι κάτι το οποίο πρέπει να ελεγχθεί και μάλιστα πολύ σοβαρά. Μπορώ να σας πω, ότι είναι δεδομένο ότι αυτό πρέπει να καταγγελθεί και να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και Επιτροπές Ελέγχου της συγκεκριμένης αγοράς. Μπορώ να σας πω πάντως ότι ο νόμος επί των ημερών μας έχει αλλάξει επί το πολύ αυστηρότερο, με σκοπό την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Είναι υποχρεωτικό να δεχθεί και η τράπεζα και οποιοσδήποτε άλλος φορέας το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι να το αλλάξουμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Η τελευταία νομοθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών διεύρυνε, δωδεκαπλασίασε την περίμετρο προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών. Αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κόκκινων δανείων και να έχουνε μπει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μέσα στους εξωδικαστικούς μηχανισμούς. Σας έχω αναλύσει πάρα πολλές φορές, έχω αναφέρει και τα στοιχεία, μπορώ και να σας τα δώσω. Είναι εντυπωσιακή η αύξηση των συμπολιτών μας που έχουνε μπει σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, λόγω των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης και υπό την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τώρα μετά τον ανασχηματισμό, με τις τελευταίες παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν την γνωρίζω, το ξαναλέω, εφόσον έχουν παραβιαστεί οι διατάξεις είναι προφανές ότι πρέπει να επέμβουν οι αρμόδιες αρχές.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Να περιμένουμε ενημέρωση την επόμενη φορά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Είναι δεδομένο ότι θα το μεταφέρω όπως μου το λέτε για να … εντάξει δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά σίγουρα οι έχοντες την αρμοδιότητα πρέπει να το δουν.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:   Κύριε Μαρινάκη, η εταιρία του Allou Fun Park απέλυσε 7 εργαζόμενους, τα 4 είναι μέλη της προσωρινής διοίκησης και ένα ιδρυτικό μέλος σε νεοσύστατο υπηρεσιακό Σωματείο. Η Attica bank, απέλυσε 3 συνδικαλιστές οι οποίοι είχαν εκδώσει ανακοίνωση στις 8 Μάρτη, ημέρα της γυναίκας, με αναφορά στη δικαστική δικαίωση μητέρας 3 παιδιών, η οποία είχε απολυθεί. Η speedex απέλυσε μέλη του Σωματείου. Η Hellenic Train απέλυσε τον Γενηδούνια, όλα αυτά σε ένα μήνα και δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί διώκονται για τις αντιδράσεις τους στην αξιολόγηση. Μας λέτε ότι θέλετε ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων και να αντιμετωπιστούν τα εργατικά ατυχήματα, αλλά έτσι όπως πάει δεν θα μείνει άνθρωπος να μιλάει για αυτά στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη. Θα ανοίγουν το στόμα και θα απολύονται και μετά τον Νόμο Χατζηδάκη ακόμα και αν δικαιωθούν δικαστικά οι εργαζόμενοι, ο εργοδότης δεν είναι καν υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει. Στην απόλυση Γενηδούνια, ο κ. Κυρανάκης δήλωσε «δεν είμαστε εργατοπατέρες να λέμε τι κάνει ή  να μην κάνει μια εταιρία». Θα αλλάξετε κάτι ή οι δηλώσεις Κυρανάκη θα γίνουν το επίσημο εργατικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Να μου επιτρέψετε, περισσότερο τοποθέτηση παρά ερώτηση είναι. Είναι κάθε περίπτωση ξεχωριστή, δεν μπορώ εγώ να πάρω θέση και να αξιολογήσω μια απόφαση απόλυσης μιας ιδιωτικής εταιρίας. Αν θεωρεί ο εργαζόμενος που απελύθη ότι ήταν καταχρηστική ή παράνομη η απόλυση του, έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη εξετάζει το αίτημα αυτό, αυτοτελώς. Άρα όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά δεν είναι λόγοι ή τέλος πάντων, αντικείμενα απαντήσεων από την Κυβέρνηση και προσωπικά από εμένα ως Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η πολιτική μας είναι μια πολιτική που σε αντίθεση με πολλές προγενέστερες Κυβερνήσεις που προηγήθηκαν ημών, είναι μια πολιτική η οποία αποδίδει, σέβεται τον εργαζόμενο, η κάρτα εργασίας είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δηλώσεις υπερωριών, οι έλεγχοι για την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμούς μείωσης της ανεργίας και των γυναικών ειδικότερα και των νέων. Άρα η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι πραγματικά φιλεργατική πολιτική και όχι στα λόγια όλων εκείνων που ήταν οι «προστάτες» της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και το μόνο που έκανε ήταν πορείες με πανό, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι δική μας δουλειά, πολύ σωστά απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, της Κυβέρνησης να σχολιάζει αποφάσεις απολύσεων μιας ιδιωτικής εταιρίας.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Κύριε Μαρινάκη, είναι τοποθέτηση η απαρίθμηση απολύσεων συνδικαλιστών; Είναι ερώτηση για το δημόσιο συμφέρον και γιατί αγωνιούν χιλιάδες άνθρωποι και η ερώτηση είναι, θα αλλάξετε κάτι στο εργατικό Δίκαιο ή θα συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση αυτή, το εργατικό Δίκαιο το έχει αλλάξει με μια σειρά από παρεμβάσεις, συνολικά την εργατική νομοθεσία και είναι φιλικό, περισσότερο από ποτέ στους εργαζομένους, ισορροπημένο, σέβεται τα δικαιώματα όλων και σας ανέφερα μια σειρά από αποτελέσματα, τα οποία είναι προϊόν μιας κυβερνητικής πολιτικής. Δεν μπορώ να σχολιάζω αποφάσεις ιδιωτικών εταιριών, για τις οποίες ο θιγόμενος, αν θεωρεί ότι εθίγη μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ευχαριστώ πολύ.