Καλό μεσημέρι,

Χθες ο Πρωθυπουργός παρουσίασε 10 μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείας. Τα μέτρα εστιάζουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και στην ενίσχυση του προσωπικού, στην ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών, καθώς και σε πρωτοβουλίες πρόληψης.

Ειδικότερα, στα 10 μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή. Η πρωτοβουλία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Με το σύστημα αυτό, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης:

α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τι συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης,

β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας, αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε, πόση θα είναι η αναμονή,

γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές.

 

  1. Η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Ξεκινάει τον Ιούνιο και θα μπορεί να συμμετάσχει κάθε ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο.

 

  1. Η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους. Πρωτοβουλία, που επίσης αρχίζει μέσα στον Ιούνιο.

 

  1. Η καθολική έναρξη, σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, των Κινητών Ομάδων Υγείας (των λεγόμενων ΚΟΜΥ), για την τακτική παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών. Και αυτή η πρωτοβουλία ξεκινάει τον επόμενο μήνα.

 

  1. Η επιτάχυνση των προσλήψεων 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στην Αττική, εντός του 2025.

 

  1. Η παράδοση, εντός του 2025, 11 υπερσύγχρονων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ακόμα τέσσερα θα παραδοθούν μέσα στο 2026.

 

  1. Τα 7.000 δωρεάν, απογευματινά, χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

  1. Η δημιουργία 16 νέων κέντρων τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός των δομών του ΕΣΥ.

 

  1. Οι προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν, ήδη, συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.

 

  1. Η έναρξη -ως τα τέλη Ιουλίου- της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων.

 

Σημειώνεται πως το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου είδε το νέο υπερσύγχρονο αεροπλάνο που εντάχθηκε στον στόλο του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδές, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

—-

Νομοθετική ρύθμιση για την προσαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης για ασφάλεια δικαίου, προστασία του περιβάλλοντος και τόνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, η νέα ρύθμιση:

  • Διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών σε έργα που είχαν εκκινήσει νόμιμα έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024,
  • Ενισχύει την ασφάλεια των οικοδομικών αδειών,
  • Προβλέπει δίκαιες διαδικασίες αναθεώρησης όπου απαιτείται, και
  • Εισάγει, για πρώτη φορά, τον μηχανισμό του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, ως εργαλείου αντιστάθμισης και βιώσιμης αναβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος.

Η ρύθμιση αφορά όλους τους κατόχους οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν βάσει του ΝΟΚ και κάνουν χρήση των συγκεκριμένων κινήτρων και προσαυξήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Επίσης, αφορά αγοραστές, επενδυτές, κατασκευαστές και Υπηρεσίες Δόμησης, που έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης και αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών.

—-

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Τρίτης, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ρατσιστικής και Εξτρεμιστικής Βίας, στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου εκκενώθηκε υπό κατάληψη χώρος και ένα αυτοδιαχειριζόμενο από ομάδες κυλικείο, τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία και το οποίο παραδόθηκε σε υπεύθυνο της Σχολής.

Αξίζει να επισημανθεί πως, πριν έναν χρόνο ακριβώς, στους ίδιους χώρους, είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση για την εκκένωση κατάληψης και είχαν συλληφθεί 28 άτομα.

Επιπλέον, συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι δράστες της επίθεσης που έγινε στην Νομική, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ, προ ημερών συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη ο δράστης της επίθεσης στο κυλικείο του ΕΜΠ.

Άμεσα θα προχωρήσει και η υλοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε στην σύνοδο των Πρυτάνεων η Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια.

Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στους καθηγητές και όχι σε μειοψηφίες που θεωρούν ότι μπορούν να «μασκαρεύουν» τις εγκληματικές τους πράξεις με ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών. Με συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας και των Πρυτανικών Αρχών οι δράστες θα οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

—-

Άνοιξε στις 12 Μαΐου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για τη χορήγηση επιδότησης που αφορά στις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Δεκέμβριο του 2024 και Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2025 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Ιουνίου 2025.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με επιχειρηματική δραστηριότητα και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εμπορικής/γενικής ή βιομηχανικής χρήσης με ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 μικρότερα ή ίσα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, εξαιρουμένων βάσει του Κανονισμού De minimis όσων δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων ή/και προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Επιπρόσθετα, οι δικαιούχοι θα πρέπει για τους μήνες Δεκέμβριο του 2024, Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2025 να ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα και να μην έχουν ιστορικό διαπιστωμένης ρευματοκλοπής σε καμία παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένης με τον ΑΦΜ τους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, για την οποία εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που απορρέουν από τον διακανονισμό τους.

—-

Στην τελετή ένταξης των προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών V-BAT στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, παρέστη, χθες το πρωί, ο Πρωθυπουργός.

Στα βασικά χαρακτηριστικά των νέων drones, δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης», συμπεριλαμβάνονται: ο υψηλός βαθμός επιχειρησιακής ευελιξίας, η υψηλή αυτονομία και οι πολλαπλές επιλογές στον χειρισμό εν κινήσει. Μπορούν, μάλιστα, να επιχειρήσουν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε περιβάλλον παρεμβολών, με χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Το Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών V-BAT είναι εξαιρετικά εύχρηστο στην ανάπτυξη και στην ανάκτησή του, αναβαθμίζοντας -κατ’ αυτό τον τρόπο- τις δυνατότητες και την ευχέρεια κινήσεων των χρηστών στο πεδίο. Σημειώνεται πως το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, έχει ήδη προκηρύξει τέσσερα καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης μη επανδρωμένων και θα προκηρύξει ακόμη δύο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με τη χθεσινή τροπολογία Φλωρίδη. Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί χρηστή νομοθέτηση και απαγόρευση άσχετων τροπολογιών νομοθέτησης δια τροπολογιών σε νομοσχέδια. Γιατί δεν το τηρείται; Δεύτερον, γιατί δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για να εμποδίζεται η σύνδεση των αλλοδαπών εξωχώριων εταιρών τις οποίες θα επιτρέπεται να κατέχουν οι συγγενείς πολιτικών με off shore; Υπάρχει ένα παραθυράκι εδώ, διότι εάν δεν υπάρξει ρητή απαγόρευση, μια εξωχώρια μπορεί να συνδέεται με off shore.

 

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, η τροπολογία εισήχθη και ήταν διαθέσιμη για συζήτηση από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου. Και μάλιστα για πάνω από 8 ώρες, αν δεν κάνω λάθος, 9 ώρες συζήτηση, όπως είπε σήμερα και σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Φλωρίδης. Ουδείς εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης έθεσε κάποιο ερώτημα στον Υπουργό, ούτως ώστε να πάρει την αντίστοιχη απάντηση. Κάποια στιγμή, προς το τέλος της συζήτησης επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγει μια ανακοίνωση και για άλλη μια φορά να διατυπωθούν, ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από το πιο συνηθισμένο στα fake news, τον ΣΥΡΙΖΑ, μια σειρά από ψέματα. Η τροπολογία αυτή, κάνει το εντελώς αντίθετο από αυτό για το οποίο μας κατηγορεί η αντιπολίτευση.  Καταρχάς, δεν αλλάζει τίποτα για κανένα πολιτικό πρόσωπο ή άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα που δίνεται είτε στα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, να συμμετέχουν σε off shore εταιρίες ή σε εταιρίες του εξωτερικού, ακόμα και για τα συγγενικά πρόσωπα ισχύει αυτό, δηλαδή απαγορεύεται, οι οποίες δεν είναι συνεργάσιμες οι χώρες που είναι οι συγκεκριμένες εταιρίες, με τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Υπάρχουν τρία είδη εξαιρέσεων, δηλαδή τρεις εξαιρέσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητώς από το νόμο και σε συγκεκριμένο ΦΕΚ, το οποίο υπάρχει. Είναι τα κράτη, τα οποία δεν υπόκεινται σε φορολογία ή αν υπόκεινται δεν φορολογούνται εν τοις πράγμασι. Β) Υπόκεινται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων του κεφαλαίου, του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος με το 60% του συντελεστή φορολογίας, κ.λπ. Μπορώ να σας τα παραθέσω και γραπτώς. Και υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία κρατών στις οποίες, για παράδειγμα, ανήκει η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ουγγαρία που εξαιρούνται. Άρα η αιτίαση, ότι ανοίγουμε το παραθυράκι για συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε off shores είναι fake news. Ο νόμος αυτός είναι ξεκάθαρος, η συγκεκριμένη τροπολογία ρυθμίζει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τις προϋποθέσεις και έρχεται σε αντίθεση με κάποια πράγματα, τα οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, που στην πραγματικότητα, και σε αντίδραση των τότε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, πήγε να βγάλει μια φωτογραφική τροπολογία, μία εκδικητική διάταξη, η οποία, το κυριότερο, είναι αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο. Αν υπήρχε η οποιαδήποτε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, η χώρα μας θα είχε καταδικαστεί. Άρα, δεν αλλάζει κάτι ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, καμία αλλαγή δεν επέρχεται. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή συγγενών πολιτικών ή λοιπών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, off shore εταιρείες, είναι σαφές αυτό. Και υπάρχει και ρητή πρόβλεψη για το σε ποια κράτη, όταν εδρεύουν εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, απαγορεύεται. Τώρα, γι’ αυτό το οποίο μου λέτε, το απάντησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν επιτρέπεται ούτε αν, για παράδειγμα, η εταιρεία ενός συγγενικού προσώπου είναι στη Γερμανία, να μπορεί η εταιρεία αυτή να συνεργάζεται, να έχει μία οποιαδήποτε σχέση με άλλη εταιρεία σε κάποια άλλη χώρα που απαγορεύεται, αυτό το απάντησε ρητώς σήμερα ο Υπουργός σε ερώτηση που δέχθηκε από συνάδελφό σας. Άρα και αυτό το υποτιθέμενο παραθυράκι, η υποτιθέμενη τρύπα δεν υφίσταται και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτή η κατηγορία. Υπήρχε τότε ένα παράδειγμα συγγενή πολιτικού, νομίζω, ή ως τότε βουλευτή, όπου όταν ψηφίστηκε αυτή η τροπολογία ο άνθρωπος είχε μία επιχείρηση εστίασης σε μία ευρωπαϊκή χώρα και αναγκάστηκε να την κλείσει. Πραγματικά θεωρώ, ότι η φιλοσοφία αυτής της τροπολογίας, με τις οριζόντιες απαγορεύσεις για όλους τους πολιτικούς, για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και για συγγενείς τους σε συγκεκριμένες χώρες που δεν μπορεί να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των φορολογικών αρχών, άρα δεν μπορούν να ελεγχθούν, να μην επεκτείνεται σε περιπτώσεις που τα κράτη αυτά έχουν σοβαρή επικοινωνία με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, είναι σωστή. Και αυτό το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν καταχρηστικό, εκδικητικό και φωτογραφικό και έπρεπε να φτάσει στη σημερινή του μορφή.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Μας είπατε πως αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν φωτογραφικό. Σε ποιον αναφέρεστε; Γιατί όταν και εσείς νομοθετείτε, επικαλούμενοι αυτό, τις ίδιες κατηγορίες από την άλλη λαμβάνετε. Υπάρχει σήμερα υπουργός, βουλευτής ή αρχηγός κόμματος που η σύζυγος του ή συγγενής πρώτου βαθμού καλύπτεται, μάλλον δεν καλύπτεται από τη σημερινή διάταξη; Για ποιον νομοθετείτε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, το ερώτημα σας απαντάται από το ίδιο το ερώτημα. Αν υπήρχε θα ήταν παράνομος. Και ο πρόσφατος καταδικασθείς, πρώην πολιτικός αρχηγός καταδικάστηκε, γιατί δεν τηρούσε τον νόμο. Αλλά όχι, δεν υπάρχει. Αλλά θεωρούμε ότι η διάταξη αυτή, έτσι όπως ψηφίζεται, με αυτή την τροπολογία, έρχεται επί το ορθότερον, γιατί είναι απολύτως αυστηρή για όλους τους πολιτικούς και τους συγγενείς τους. Βάζει ξεκάθαρους περιορισμούς και εναρμονίζεται με το ενωσιακό Δίκαιο. Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και από δω και στο εξής, υπάρχουν κανόνες πολύ αυστηροί και πολύ πιο συγκεκριμένοι και ορθώς διατυπωμένοι, για να ξέρουν οι πολιτικοί ότι απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Οι συγγενείς τους, ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές απαγορεύσεις και ρητές απαγορεύσεις για χώρες που δεν υπάρχει συνεργασία των ελληνικών φορολογικών Αρχών μαζί τους. Και από κει και πέρα, υπάρχει μια ξεκάθαρη διατύπωση για τις περιπτώσεις τις οποίες σας ανέφερα. Από δω και στο εξής, λοιπόν, υπάρχουν αυτοί οι κανόνες, οι οποίοι θεωρώ ότι είναι και πολύ πιο δίκαιοι και πολύ πιο αυστηροί.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα δεσμεύεστε εσείς, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, πως δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο σήμερα, για το οποίο να νομοθετείτε; Γιατί σας κατηγορούν από την αντιπολίτευση ότι νομοθετείτε για κάποιο πρόσωπο.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η ερώτηση αυτή, πρέπει να γίνεται ανάποδα. Εγώ  δεν γνωρίζω κάποιο τέτοιο πρόσωπο και το λέω ξεκάθαρα. Εάν εσείς που το λέτε ή αυτοί που το λένε και το αναπαράγετε γνωρίζουν κάποιο πρόσωπο, να μας πουν το πρόσωπο. Το να λέμε υπάρχει, αόριστα, ένα πρόσωπο αυτό δεν έχει καμία σοβαρότητα και καμία αξία. Εγώ δεν γνωρίζω κάποιο πρόσωπο και δεν έγινε αυτή η νομοθετική αλλαγή, για να καλυφθεί αναδρομικά κάποιο πρόσωπο, αν αυτό με ρωτάτε. Όχι. Έγινε για να λειτουργεί ο νόμος, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το ενωσιακό Δίκαιο και να είναι, κατά τη γνώμη μας, και για τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά την κοινή λογική, σύμφωνα με το πως την ορίζουμε εμείς, σωστός. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, να ειπωθεί. Αυτός που θα το πει, όποιος είναι αυτός που θα το πει, να έχει και τις αντίστοιχες συνέπειες του νόμου, αν θέλει το πρόσωπο αυτό να κινηθεί εναντίον του. Δεν ξέρω και σε ποιο αναφέρονται. Το ακούω από σας. Ούτε ώστε να μπορούμε να παίζουμε το παιχνίδι επί ίσοις όροις. Το να λέμε, αν υπάρχει κάποιο πρόσωπο, το οποίο δεν ξέρουμε πως το λέμε και τα λοιπά και τα λοιπά, νομίζω δεν έχει και νόημα ως συζήτηση. Σας απάντησα, νομίζω ξεκάθαρα.

 

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα, κύριε Υπουργέ. Η Ελλάδα τάχτηκε εξ’ αρχής, ευθύς εξ’ αρχής υπέρ της Ουκρανίας στην εισβολή που δέχτηκε από την Ρωσία. Βλέπουμε στην γειτονιά μας να υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα, μήπως βρεθεί κάποια άκρη. Η Τουρκία να πρωταγωνιστεί ως πιθανή υποδοχέας σχετικών συναντήσεων. Εμείς που είμαστε σε όλο αυτό; Νομίζω ότι η Αθήνα δεν πρωταγωνιστεί. Το ερώτημα είναι αυτό και ένα δεύτερο ερώτημα. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί και πότε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο που ήταν, διπλωματικά, αμυντικά, γεωπολιτικά, τις τελευταίες δεκαετίες. Και νομίζω ότι βλέποντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, αλλά και των τελευταίων ετών, δικαιώνεται η πολιτική Μητσοτάκη, η οποία ήταν μακριά από κορώνες ψευτοπατριωτισμού και ήταν μία πολιτική που ψήλωσε, ουσιαστικά, τη χώρα. Η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει πάντοτε με τον αμυνόμενο. Και εννοείται πως θεωρούμε αυτονόητη τη στάση μας, να είμαστε από την αρχή στο πλευρό της Ουκρανίας, δεδομένου του γεγονότος ότι δέχθηκε μία άδικη επίθεση. Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε σειράς συσκέψεων σε κορυφαίο επίπεδο. Ενδεικτικά, καλεσμένος του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και για το Ουκρανικό ζήτημα. Είναι συνδιαμορφωτής της Ευρωπαϊκής πολιτικής και για το Ουκρανικό ζήτημα και σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι αυτό το οποίο επιθυμούμε όλοι, είναι μία δίκαιη λύση. Έχει διατυπωθεί και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, μία δίκαιη λύση στην οποία να είναι προφανώς παρούσα και η Ουκρανία, δηλαδή στην εξεύρεση λύσης. Τώρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές, ότι όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, θα το ακούσετε είτε από το Υπουργείο Εξωτερικών είτε από εμένα. Αναλόγως την ημέρα που θα καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κάτι συγκεκριμένο.

 

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα πάω στην υπόθεση των Τεμπών. Χθες το ΠΑΣΟΚ σε μία ανακοίνωσή του, προέβη και σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς για εσάς, μάλιστα σας αποκάλεσε «ψευταράκο», όπως αναφέρει, του Μαξίμου, που διαφήμιζε ως Ευαγγέλιο το επίσημο, κρατικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και όλα αυτά με αφορμή βεβαίως το πόρισμα από πλευράς του Καθηγητή του κυρίου Καρώνη. Πώς το σχολιάζετε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι μόνο και μόνο που αντί για επιχειρήματα κατέφυγε σε χαρακτηρισμούς το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι έχει χάσει τη ψυχραιμία του και έχουν τελειώσει ακόμα και τα όποια επιχειρήματα είχε. Δεν νομίζω να χρειάζεται να μπούμε σε διαδικασία. Αποφεύγω τους χαρακτηρισμούς. Αναδεικνύω δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς για την αλήθεια, δυστυχώς για εκείνους, λόγω της θέσεώς μου τα πολλά ψέματά τους. Τώρα κοιτάξτε, ο κος Ανδρουλάκης εκτός από εξαφανισμένος την χθεσινή ημέρα, φαίνεται ότι είναι και πάλι θυμωμένος. Ξαναβλέπουμε τον θυμωμένο κ. Ανδρουλάκη, γιατί νομίζω ότι αυτή η ανακοίνωση φέρει την υπογραφή του, αλλά για να πάμε στην ουσία. Νομίζω το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο εκτεθειμένο από τα υπόλοιπα κόμματα, όχι γιατί τα υπόλοιπα κόμματα πήγαν πίσω στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά γιατί από το ΠΑΣΟΚ δεν το περιμέναμε. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ακολούθησε μία λογική εντελώς αντίθετη με αυτή που το είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια της πάνω και της κάτω πλατείας. Διολίσθησε σε μία λογική και σε μία ρητορική, που νομίζω ότι αδικεί τη στάση που είχε τα προηγούμενα χρόνια, όταν μαζί με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τις πολλές διαφορές που έχουμε ως κόμματα και ως χώροι, κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη. Και αυτό νομίζω το έχει συνειδητοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί τώρα με τέτοιες ανακοινώσεις και χαρακτηρισμούς να μας παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο. Αλλά το μαύρο είναι μαύρο. Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης ενός πορίσματος σε τηλεοπτικό σταθμό, σε τηλεοπτική εκπομπή και μετέτρεψε μία πιθανολόγηση σε βεβαιότητα, ζητώντας ό,τι περισσότερο μπορεί να ζητήσει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, να πέσει η κυβέρνηση, αυτό σημαίνει η πρόταση δυσπιστίας. Και ενώ συμπεριφέρθηκε όπως συμπεριφέρθηκε για μία πιθανολόγηση, έχω εδώ μάλιστα για την οικονομία της συζήτησης, επειδή επικαλείται συνέχεια το ΠΑΣΟΚ το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τι έλεγε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μόνο για το επίμαχο ζήτημα του εύφλεκτου υλικού και της πυρόσφαιρας. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μιλάει για «πιθανολόγηση και ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση», μάλιστα έχω σημειώσει κάποια σημεία, παράγραφος 651, για να σας διευκολύνω στη σελίδα 126, για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ μιλάω, «με τα υφιστάμενα στοιχεία είναι αδύνατον να προσδιορίσουμε τι ακριβώς την προκάλεσε την έκρηξη, ωστόσο προσομοιώσεις υποδεικνύουν την πιθανή ύπαρξη ενός έως τώρα άγνωστου καυσίμου». Αυτή είναι η φιλοσοφία αυτού του σκέλους του πορίσματος, που στη συνέχεια, μάλιστα, αμφισβητήθηκε από τα ίδια τα πανεπιστήμια, αλλά ακόμα κι αν το δεχτούμε αυτό, τη στιγμή που παρουσιάστηκε, δεν έχει λογική, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, να μετατρέπει αυτήν την πιθανολόγηση σε βεβαιότητα και να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη στάση μετά, το επίσημο πόρισμα της δικαιοσύνης, ξέρετε το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το πόρισμα Καρώνη, δεν είναι ένα πόρισμα, είναι το επίσημο πόρισμα της δικαιοσύνης, είναι κατά παραγγελία του ειδικού εφέτη ανακριτή. Όταν, λοιπόν, έχεις μία στάση τόσο επιθετική, με το μεγαλύτερο δυνατό κοινοβουλευτικό εργαλείο, σε μία πιθανολόγηση κι έχεις αφωνία στη «με τη βούλα» απάντηση του επιστήμονα και δεν ήταν και το μοναδικό πόρισμα, το οποίο είχαμε εκείνη τη μέρα, νομίζω ότι η στάση αυτή εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά. Και νομίζω ότι η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή, το ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι έχει μετανιώσει για το γεγονός, ότι έσπευσε να υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας, να μπει στην ίδια σελίδα στο ίδιο χαρτί η υπογραφή του, με τους πιο ακραίους εκφραστές του παραλογισμού και ακόμα και δικά του στελέχη να υιοθετήσουν τις πιο ακραίες θεωρίες. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για χαμένα βαγόνια.  Και μια σειρά από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν μιλήσει για συγκάλυψη και ο ίδιος ο κύριος Ανδρουλάκης έχει κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό για ενορχήστρωση της συγκάλυψης. Τώρα που φαίνεται από μια σειρά από πραγματογνωμοσύνες, με κορυφαία την επίσημη πραγματογνωμοσύνη, ότι δεν υπάρχει ζήτημα εύφλεκτου υλικού, εδώ δεν μιλάμε για πιθανολόγηση, δεν αναφέρεται κανένα εύφλεκτο υλικό. Και μπορεί τα έλαια σιλικόνης να προκαλέσουν αυτή την πυρόσφαιρα με την βούλα της επιστήμης. Δεν το λέμε εμείς αυτό ούτε εσείς, το λέει η επιστήμη. Άρα δεν υπάρχει εύφλεκτο υλικό, άρα δεν υπάρχει λαθρέμπορας, άρα δεν υπάρχει συγκάλυψη. Αυτοί οι οποίοι κατηγορούσαν τον Πρωθυπουργό και όλους εμάς για ενορχηστρωτές της συγκάλυψης, θα ζητήσουν συγγνώμη; Εμείς αυτό είπαμε. Ας απαντήσουν λοιπόν σε αυτό συγκεκριμένα και ας αφήσουν τις υπεκφυγές και τους χαρακτηρισμούς. Αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρό διάλογο. Και επαναλαμβάνω, ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αυτό καθ’ εαυτό. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι κάτι για το οποίο άπαντες θέλουμε αλήθεια και δικαιοσύνη. Είναι μια ανοιχτή πληγή για τη χώρα, κάθε πιθανή αιτία που το προκάλεσε, πρέπει να διερευνηθεί και προφανώς διερευνάται σε ποινικό επίπεδο. Όποιος έχει ευθύνη πραγματική, ποινική θα πρέπει να λογοδοτήσει. Δεν αλλάζει η συζήτηση ως προς αυτό. Εμείς μιλάμε για κάτι το οποίο δημιουργήθηκε πάνω στο τραγικό δυστύχημα από την αντιπολίτευση και είναι η εργαλειοποίηση.

 

Χ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και είμαστε στο ζήτημα των Τεμπών και των θεωριών συνωμοσίας. Χαμένα τρένα, 53 παραπάνω νεκροί, οι οποίοι αποκρύφτηκαν από την Κυβέρνηση, μυγάκια που πετούσαν σε βίντεο και άρα τα βίντεο είναι πλαστά. Αυτά ακούγαμε μέχρι πρότινος από τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης τον Κυριάκο Βελόπουλο.  Εχθές, όμως, στη Βουλή αρνήθηκε ότι τα έχει πει όλα αυτά.  Φταίει το πόρισμα του ΕΜΠ;  Ήταν άκρως διαφωτιστικό μάλλον για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρετε, είναι πάρα πολύ τραγικό όλο αυτό το ζήτημα που συζητάμε, είναι από τις πιο τραγικές στιγμές για τη χώρα μας. Και δυστυχώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με απαντήσεις που αρμόζουν σε τέτοιες αστείες αιτιάσεις. Δεν ξέρω μήπως και στα βίντεο που δείχνουν τον κύριο Βελόπουλο να τα λέει όλα αυτά, είχε τίποτα μυγάκια και είναι και αυτά παραποιημένα. Εντάξει, νομίζω ότι αυτό το οποίο με ρωτάτε απαντάται τόσο ξεκάθαρα από τις ίδιες τις εικόνες, τα βίντεο, τις αποδελτιώσεις των ομιλιών του. Αλλά το ξαναλέω, δεν θέλω να σταθώ στον κύριο Βελόπουλο. Ο κύριος Βελόπουλος αυτά τα διατυπώνει διαχρονικά, αντίστοιχες θεωρίες, τα είπε από την πρώτη στιγμή. Δεν παρέστησε κάτι άλλο. Άλλοι πρέπει να απολογηθούν που υιοθέτησαν την λογική Βελόπουλου και δεν μας είχαν συνηθίσει σε κάτι τέτοιο. Δηλαδή δεν μπορείς να κατηγορείς, για παράδειγμα, το ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει ψέματα. Είναι κάτι που πρέπει να το αποδεχτείς. Και στον ύπνο τους ψέματα λένε. Για αυτό και έφτασαν στο 5%. Εμείς επιμείναμε στο ΠΑΣΟΚ και σταθήκαμε παραπάνω στο ΠΑΣΟΚ, γιατί είδαμε μία εντελώς διαφορετική στάση από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Το να κατηγορήσεις το Βελόπουλο ότι διακινεί θεωρίες συνομωσίας νομίζω ότι χάνεις το χρόνο σου.

 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Στις φοιτητικές εκλογές η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις όλων των άλλων δυνάμεων, λέει ότι η ΔΑΠ βγήκε πρώτη με 40%. Βέβαια είδαμε την καταγραφή της ΔΑΠ και μετράει κυρίως όσους συλλόγους τη συμφέρουν. Για παράδειγμα, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο η ΔΑΠ μετρά μόνο τους πολιτικούς μηχανικούς που βγαίνει πρώτη. Δηλαδή αφήνει απέξω: αρχιτέκτονες, ΣΕΜΦΕ, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, μεταλλειολόγους, ναυπηγούς, τοπογράφους, χημικούς, και πολιτικούς μηχανικούς. Αφήνει έξω 8 από τους 9 συλλόγους. Το ίδιο βρήκαμε και στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΑΠ το 2024, με βάση τα οποία η Κυβέρνηση πανηγύριζε ότι εγκρίνονται οι επιλογές της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας αφήνει απέξω συλλόγους που βγαίνουν πρώτες οι αριστερές δυνάμεις; Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα πετσοκομμένα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν και είμαι πολύ περήφανος που έχω περάσει από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, σας θυμίζω ότι είμαι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και είστε σε ενημέρωση πολιτικών συντακτών, η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων σας το σέβεται αυτό, υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν το αντιλαμβάνονται.  Και δεν είμαι εκπρόσωπος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, μεγάλωσα, πέρασαν τα χρόνια. Θέλω να συγχαρώ, όμως, με την ευκαιρία που μου δίνεται τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ για την ακόμα μία μεγάλη νίκη της, γιατί η ΔΑΠ είναι το τελευταίο ανάχωμα του παραλογισμού, των μπαχαλάκηδων και των παραβατικών στα πανεπιστήμια. Και αυτό το οποίο λέτε είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα, γιατί εδώ και τρία τέσσερα χρόνια, όπως φαίνεται και από ιστοσελίδες άλλων παρατάξεων, συγκεκριμένα η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ έχει επιλέξει εκεί που δεν κερδίζει ή εκεί που δεν πάει καλά να κάνει μόνη της εκλογές. Υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα. Αλλά θα μου επιτρέψετε, απάντησα όσο μπόρεσα να απαντήσω, να μην μπω στη διαδικασία να κάνω διάλογο για τις φοιτητικές εκλογές στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στην ΔΑΠ ΝΔΦΚ για τη μεγάλη της νίκη και μακάρι αυτό να συνεχιστεί, όπως φαίνεται ότι συνεχίζεται, σε όλη την κοινωνία, γιατί όπου υπάρχουν κάλπες με συμμετοχή περισσότερων από μία παρατάξεις, δηλαδή σε αντίθεση με τις κάλπες του ΚΚΕ, και βγαίνουν κανονικά αποτελέσματα, και όπως είναι και στις εθνικές εκλογές, δεν έχω δει πουθενά σε εθνικές εκλογές ούτε τους ακροαριστερούς να παίρνουν πάνω από 1%, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για παράδειγμα, ένα κόμμα το οποίο μπορεί να ενδιαφέρεστε, ή το ΚΚΕ. Δεν έχει πάρει ποτέ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 10%. Νομίζω ότι η ίδια η λογική απαντά σε αυτά τα οποία με ρωτάτε.

 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα δεν είναι ερώτηση για διαδικασία πολιτικών συντακτών αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα; Θέλετε να σας ρωτάμε κάτι άλλο;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι ζήτημα της κυβέρνησης. Είναι μια διαδικασία φοιτητών. Εγώ, ως προς την πολιτική μου τοποθέτηση, δεν έχω κρυφτεί. Η ίδια η κοινή λογική, δυστυχώς έχουν επιλέξει οι παρατάξεις που έχουν μείνει, κάποιες Αριστερές παρατάξεις, να γίνονται έτσι οι διαδικασίες σε κάποια πανεπιστήμια. Δεν είναι κάτι που μπορεί να σας απαντήσει επίσημα η κυβέρνηση. Δεν μπορώ να σας απαντήσω επίσημα. Νομίζω ότι το πως πηγαίνουν οι εκλογές στα επιμελητήρια, οι βουλευτικές εκλογές, οι αυτοδιοικητικές εκλογές και το γεγονός ότι αν μπείτε στις ιστοσελίδες των παρατάξεων που λέτε και ειδικά του ΚΚΕ, θα καταλάβετε ότι αυτό το οποίο λένε ως αποτέλεσμα δεν έχει λογική. Δηλαδή, τι να σας πω τώρα; Να κάτσουμε να κάνουμε διάλογο, να πούμε τι έγινε στην μια σχολή, στην άλλη σχολή; Μεγαλώσαμε. Εγώ θεωρώ, και νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έχουν λογική, ότι δεν είναι λογικό αυτό το οποίο παρουσιάζουνε κάποιοι. Εσείς θεωρείτε κάτι άλλο. Δεν θα κάτσουμε τώρα να ανοίξουμε διάλογο. Σεβαστείτε τους συνάδελφους σας.

 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πανηγυρίζει, γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πόρισμα Καρώνη; Κατηγορείτε τον κύριο Ανδρουλάκη, ότι υιοθέτησε μια ισχυρή πιθανολόγηση. Αλλά και το πόρισμα Καρώνη ισχυρή πιθανολόγηση λέει ως προς τα έλαια σιλικόνης. Πανηγυρίζατε για το πόρισμα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κανείς δεν πανηγυρίζει. Και νομίζω ότι είναι, θα ήταν ανόητος όποιος πανηγύριζε πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα. Ποτέ δεν πανηγυρίσαμε και όποιος ισχυρίζεται ότι πανηγυρίζουμε, να μας βρει σε ποιο σημείο έχουμε πανηγυρίσει. 57 άνθρωποι χάθηκαν. Υπάρχουν αυτή την στιγμή και για πολλά χρόνια, δεν σβήνει ποτέ αυτός ο πόνος, πάρα πολλά ερωτηματικά και υπάρχει ένα πόνος, ο οποίος θα διαρκέσει για πάντα, για κάποιες οικογένειες. Το δυστύχημα των Τεμπών είναι μια ανοιχτή πληγή. Και θα επουλωθεί κάπως, όταν αποδοθεί Δικαιοσύνη. Όπως πιστεύει η Δικαιοσύνη. Άρα αυτό, ως αιτίαση νομίζω ότι είναι άδικη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά να μου επιτρέψετε, επειδή το έζησα κι εγώ όλο αυτό, ειδικά τους τελευταίους μήνες, να μην ξεχάσουμε. Και όχι, δεν θα ξεχάσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε την κυρία Κωνσταντοπούλου. Ήμουν παρών στην Βουλή σε δική μου διαδικασία ερώτησης. Έριξε λάσπη σε έναν νεκρό, στον νεκρό μηχανοδηγό. Γιατί και εκείνος έχει μάνα και οικογένεια και πατέρα. Και ναι, αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Μέχρι να έρθει να ζητήσει συγγνώμη η κυρία Κωνσταντοπούλου από αυτή την οικογένεια στην οποία πέταξε λάσπη. Δεν θα ξεχάσουμε το γεγονός ότι ενώ κι εμείς έχουμε οικογένειες, παιδιά, φίλους, μας αποκαλούσαν ενορχηστρωτές συγκάλυψης. Δεν θα ξεχάσουμε τον κύριο Φάμελλο, ο οποίος μέσω ερωτημάτων πήγε να συνδέσει τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δεν θα ξεχάσουμε τον κύριο Ανδρουλάκη που μας κατηγορούσε συνεχώς για συγκάλυψη και έλεγε τον Πρωθυπουργό, ενορχηστρωτή της συγκάλυψης. Είναι άλλο πράγμα το τραγικό του δυστυχήματος, είναι άλλο πράγμα η υποχρέωση για δικαιοσύνη και αλήθεια και είναι εντελώς άλλο πράγμα η εργαλειοποίηση της αντιπολίτευσης. Πάνω στο πιο τραγικό δυστύχημα πήγε να στηθεί η πιο χυδαία εργαλειοποίηση. Η πιο χυδαία προσπάθεια εκμετάλλευσης του ανθρωπίνου πόνου. Μιλήσανε για χαμένα βαγόνια, μιλήσανε για εξαφανισμένους νεκρούς, μιλήσανε για ξυλόλια, για τουλόλια, για συγκαλύψεις και τώρα και απαντώ και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη διαφορά από όλα τα υπόλοιπα πορίσματα, τα οποία τα σεβόμαστε και όλα έχουν την αξία τους. Αυτό είναι το επίσημο πόρισμα της δικαιοσύνης. Όσο και αν αυτό δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, το πόρισμα Καρώνη ήταν κατά παραγγελία της δικαιοσύνης, κατόπιν αιτήματος και συγγενών των παθόντων και των θυμάτων. Αμφισβήτησαν το πρώτο επίσημο πόρισμα της δικαιοσύνης, όσοι είχανε δικαίωμα και ήρθε η δικαιοσύνη, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε η Νέα Δημοκρατία και παρήγγειλε δεύτερο πόρισμα. Και ήρθαν επιστήμονες. Προχθές είχαμε δύο πορίσματα και έβγαλαν αυτήν την συγκεκριμένη απάντηση. Άρα, ας μην μπλέκουμε δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά. Σεβασμός, σιωπή και αναζήτηση της δικαιοσύνης για τα Τέμπη, απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς, απόλυτο σεβασμό σε κάθε πολίτη που ζητάει δικαιοσύνη και θέτει ερωτήματα, αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς οι οποίες ενορχήστρωσαν την πιο χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης. Γιατί και εμείς έχουμε οικογένειες και δεν ανεχόμαστε να μας κατηγορούν για κάτι που δεν είχαμε καμία σχέση. Και θα θυμίζουμε ξανά και ξανά, όταν μας ρωτάνε και όταν έχουμε ευκαιρία, ποιοι ήταν αυτοί που αναπαρήγαγαν αυτήν την χυδαία προπαγάνδα.

 

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακόμα όμως και αν δεχθούμε ότι το πόρισμα του κυρίου Καρώνη είναι ορθό και ότι δεν προκλήθηκε πυρόσφαιρα από κάποιο εύφλεκτο υλικό. Παρόλα αυτά όμως, παραμένει το γεγονός ότι έγιναν εργασίες στον τόπο του δυστυχήματος, το λεγόμενο μπάζωμα και όπως είχε πει και το πόρισμα το ΕΟΔΑΣΑΑΜ, χάθηκαν κάποια στοιχεία τα οποία είναι κρίσιμα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οπότε, ποιο από τα δύο πορίσματα; Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα διαβάζουμε τη μία το πόρισμα έτσι κατά πως μας βολεύει, την άλλη το άλλο;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχουμε πει ποτέ όχι στη διερεύνηση αυτής της πτυχής της υπόθεσης. Εμείς οι ίδιοι, δεχθήκαμε να πάει ένας άνθρωπος κατηγορούμενος, χωρίς να υπάρχουν ούτε μαρτυρικές καταθέσεις εις βάρος του, ούτε σοβαρά στοιχεία, (αναφέρομαι στον κύριο Τριαντόπουλο), για να μην μείνει καμία σκιά σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει, δεν θυμάμαι και εγώ πόσες φορές το έχω πει, μόνο εγώ, και όλα τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές μας, ότι είναι άλλο πράγμα η επιτακτική ανάγκη να διερευνήσει η δικαιοσύνη τυχόν λάθος χειρισμούς στο πεδίο, κινήσεις που δεν έπρεπε να γίνουν και έγιναν ή έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και μπορεί να έχουν μια ποινική διάσταση. Και είναι άλλο πράγμα να θεωρείς ότι αυτές οι ενδεχόμενα λάθος ενέργειες είχαν δόλο συγκάλυψης. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και αυτό ήτανε που φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή. Το μπάζωμα, όπως το περιγράφει η αντιπολίτευση, είναι μπάζωμα με σκοπό τη συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη; Ενός εύφλεκτου υλικού, που μεταφερόταν εν γνώσει της κυβέρνησης και είχε ως αποτέλεσμα, αυτή η λαθραία μεταφορά να κάψει ζωντανούς κάποιους ανθρώπους, αυτό είναι πολύ βαριά κατηγορία. Να σε κατηγορούν δηλαδή ότι ήξερες ότι μεταφερόταν ένα παράνομο φορτίο, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο ανθρώπων. Αυτή ήταν η κατηγορία. Και επειδή το ήξερες, υποτίθεται, κάλυψες και το πεδίο. Άρα ναι, θα διερευνηθούν όλα μέχρι τέλους, πάρα πολύ σωστά κάνει η δικαιοσύνη -δε θα της ζητήσει κανείς και την άδεια να το κάνει- και το διερευνά. Φτάσαμε στο σημείο να στείλουμε σε πέντε ανώτατους δικαστές έναν άνθρωπο που τον θεωρούμε αθώο, για να μην υπάρχει σκιά, για να τον πει ότι τον πει η δικαιοσύνη και όχι εμείς. Άρα νομίζω ότι γι’ αυτό δεν πρέπει να απολογείται η κυβέρνηση. Και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη σελίδα αν δεν κάνω λάθος 116, έλεγε ότι «δεν προέκυψε από πουθενά εντολή». Δηλαδή δεν μπορούμε να διαβάζουμε τα πορίσματα a la cart. Όπως είχαμε δεχτεί τότε την πιθανότητα να υπάρχει εύφλεκτο υλικό και περιμέναμε τη δικαιοσύνη και το πόρισμα Καρώνη, αλλά δεν υπήρχε βεβαιότητα, υπήρχε πιθανότητα, πιθανολόγηση. Γι’ αυτό κι έχει απαντήσει και ο Πρωθυπουργός πριν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ «δεν μπορώ να το γνωρίζω, θα το απαντήσει η δικαιοσύνη». Την πιθανολόγηση όμως το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα την έκαναν βεβαιότητα για το εύφλεκτο υλικό και όλο το υπόλοιπο πόρισμα, παράδειγμα το «ότι δε δόθηκε καμία εντολή για την αλλοίωση του χώρου», το οποίο το είπαν και προφορικά εκείνοι που το παρουσίασαν, έκαναν ότι δεν το διάβασαν. Αυτό είναι ένα μοτίβο, ακολούθησαν ένα μοτίβο. Παίρνανε τις πληροφορίες, όπως τους βόλευαν, βγάζανε στη δημοσιότητα, ενώ δεν επιτρεπόταν τα πορίσματα που τους βόλευαν, έκρυβαν πορίσματα. Θυμάστε το πόρισμα που είχε ζητήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος και τι συζήτηση έγινε πριν από περίπου ένα μήνα. Αυτό ήταν ένα σχέδιο, ήταν ένα σχέδιο πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα, να το εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση. Είναι τραγικό που το συζητάμε, αλλά έτσι κάνανε, πήγανε να εκμεταλλευτούνε ένα τραγικό δυστύχημα και την ανάγκη για διαλεύκανσή του, για να στήσουν πολιτικό παιχνίδι για να μαζέψουν ψήφους στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων, αυτό έκαναν. Κι όσο κι αν τους ενοχλεί η αλήθεια, αυτή είναι η αλήθεια.

 

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Συγγνώμη, θέλω να δώσω μια συνέχεια σε αυτό, γιατί αν δεν κάνω λάθος και ο κ. Καρώνης σε πιθανολόγηση τώρα αναφέρεται ότι «θα μπορούσε να προκληθεί κι από το λεγόμενο ηλεκτρικό τόξο ή πυρόσφαιρα» έτσι; Αν καταλαβαίνω καλά δεν μιλάει και αυτός με βεβαιότητα. Και ένα δεύτερο σκέλος είναι ότι επικαλείται τα βίντεο τα οποία έχει πιστοποιήσει η Ελλάς ως γνήσια για να μας πει ότι δεν φαίνεται να υπήρχε πουθενά παράνομο υλικό. Και αυτό πάλι αμφισβητείται και από συγγενείς θυμάτων. Είδαμε και την κυρία Καρυστιανού με μια οργισμένη ανακοίνωση και από κόμματα της αντιπολίτευσης.  Άρα και εδώ είναι ένα θέμα ότι δεν μπορούμε να το πάρουμε και ως θέσφατο το πόρισμα Καρώνη. Και αυτό πιθανολόγηση αναφέρει.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς όλα τα πορίσματα και το πόρισμα Καρώνη και είναι το πρώτο το οποίο είπα στην προχθεσινή μου συνέντευξη, θα το αξιολογήσει η δικαιοσύνη. Αλλά επιλέγουν από την αντιπολίτευση να απαντούν σε μέρη συνεντεύξεων και όχι σε όλες τις συνεντεύξεις. Είναι προφανές λοιπόν ότι και αυτό στο τέλος της ημέρας ο ανακριτής και η εισαγγελέας θα το κρίνουν, όχι εμείς. Το πόρισμα Καρώνη δεν έχει τον τρόπο που χρησιμοποιεί τέλος πάντων το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το  πόρισμα Καρώνη απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα του ανακριτή. Δεν μιλάει πουθενά για εύφλεκτο υλικό. Άρα δεν αφήνει καν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο και λέει ότι μπορεί να προκληθεί αυτή η έκρηξη από τα έλαια της σιλικόνης της μηχανής λόγω συγκεκριμένων θερμοκρασιών και το αναλύει. Άρα, ο συνδυασμός των συμπερασμάτων που είναι ξεκάθαρα και του άλλου πορίσματος Τσακιρίδη που βγήκε την ίδια μέρα, δίνει θεωρώ ξεκάθαρη απάντηση σε εμάς, σε όλους εμάς.  Το ποια θα είναι η απάντηση που τελικά θα επιλέξει να δώσει η δικαιοσύνη είναι κάτι το οποίο πρέπει να περιμένουμε από τη δικαιοσύνη. Αλλά να μου επιτρέψετε, δεν μπορεί να δεχόμαστε στο δημόσιο διάλογο άλλα πορίσματα που μιλάνε ούτε καν για ισχυρή πιθανολόγηση όπως του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, να τα παίρνουμε ως θέσφατα και να κρεμάμε στα μανταλάκια την Κυβέρνηση πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη. Και τώρα που έχουμε σαφείς απαντήσεις από το επίσημο πόρισμα να λέμε ας περιμένουμε. Ας διαλέξουμε τι θέλουμε.  Και να πούμε τώρα και την αλήθεια. Αν το πόρισμα Καρώνη έλεγε τα αντίθετα τώρα θα μας είχαν κρεμάσει ήδη.  Θα μας είχαν κρεμάσει ήδη. Αναφέρομαι στο κρεμάσει για να μην παρεξηγηθώ πολιτικά έτσι; Γιατί έχουμε και την δημοσιογραφία της κοπτοραπτικής σε μια μικρή μειοψηφία δημοσιογράφων. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν τη θεσμικότητα. Τώρα ξαφνικά κάποιοι που βγάζανε αποφάσεις εν είδει δικαστών σε τηλεοπτικές εκπομπές είπαν παιδιά τώρα να περιμένουμε. Ναι, να περιμένουμε.  Να περιμένουμε τη δικαιοσύνη.  Αλλά αυτό το οποίο βλέπουμε να το λέμε. Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει; Τώρα για αυτό το οποίο είπατε για τα βίντεο, πρώτον δεν αντιδικούμε ποτέ με τους συγγενείς.  Έχουν κάθε δικαίωμα να λένε ότι πιστεύουν. Επιστημονικά, επίσημα και από κάθε άποψη, η οποία έχει να κάνει με την αξιολόγηση ενός υλικού δεν έχουν αμφισβητηθεί τα βίντεο. Κάποιοι τώρα επιστήμονες, που δεν μπορείς να τους βρεις αν θέλεις να τους κάνεις μήνυση ή αγωγή, Ιταλοί ή οπουδήποτε τέλος πάντων, δεν νομίζω ότι επειδή είπαν κάτι έχει κάποια αξία στο δημόσιο διάλογο. Νομίζω ότι η υπηρεσία αυτή της αστυνομίας είναι τόσο σοβαρή, είναι η  υπηρεσία που χρησιμοποιείται για κάθε τέτοια περίπτωση. Η απάντησή της ήταν αποστομωτική και νομίζω ότι έχουμε ασχοληθεί και πολύ παραπάνω με αυτούς τους επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίοι απλά λένε την άποψή τους. Καλά κάνουν και τη λένε, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να απαντάμε σε κάθε τέτοια αιτίαση.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, παρά την απαξίωση που είδαμε να υφίσταται ο ΕΟΔΟΣΑΑΜ το προηγούμενο διάστημα, και να μειώνετε την αξία του και εσείς, σας ακούσαμε σήμερα να επικαλείστε την αναφορά στο εάν δόθηκε εντολή, για το οποίο νομίζω δεν ήταν και αρμόδιος ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ να κρίνει. Τώρα, αναφέρεστε στο εύφλεκτο υλικό αποδεχόμενος ότι το λέει ο κύριος Καρώνης με βάση τα βίντεο. Μήπως κάνετε εσείς αποσπασματική ανάγνωση των πορισμάτων και μάλιστα με βάση μόνο την κατηγορία του λαθρεμπορίου;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ακούσατε άλλη απάντηση εντελώς από αυτή την οποία έδωσα. Εγώ δεν είπα ότι το λέει ο κύριος Καρώνης με βάση τα βίντεο. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μία σειρά από μοντέλα….

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο ίδιος το λέει. Εσείς επικαλεστήκατε την αναφορά του.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το λέει μόνο με βάση τα βίντεο, κάνετε λάθος αν το θεωρείτε αυτό, διαβάστε ξανά το πόρισμα, έχω εντελώς άλλη άποψη, διαφωνούμε σε αυτό. Είναι μία απολύτως τεκμηριωμένη δουλειά, επιστημονική δουλειά, η οποία καταλήγει σε κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα. Και βέβαια επί τη ευκαιρία να πω ότι είναι το λιγότερο ντροπιαστικές, για να μην κάτι παραπάνω, οι επιθέσεις σε ένα επιστήμονα, επειδή έβγαλε κάτι που δεν μας αρέσει. Κάπου να μπει ένα φρένο σε όλο αυτό τον οχετό. Δεν μπορεί να επιτίθεσαι σε ένα επιστήμονα επειδή αυτό το οποίο λέει δεν σου αρέσει. Ας μάθουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που κάνουν μία δουλειά, τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τους επιστήμονες, όλους. Δεν αναφέρομαι σε εσάς, αναφέρομαι σε κάποιες επιθέσεις που άκουσα να γράφονται, να αναπαράγονται κατά ενός επιστήμονα.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μια διευκρίνιση μόνο. Επειδή είδαμε τη δική σας δήλωση προχθές, μισή ώρα ακριβώς μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, ήταν στην κατοχή σας νωρίτερα; Το είχατε διαβάσει από πριν;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Αλλά….

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο μισάωρο βγάλατε αυτά τα συμπεράσματα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά αν δείτε λίγο, αν παρακολουθήσετε λίγο το δημόσιο διάλογο εκείνη τη μέρα, είχαν ήδη βγει και έγκριτοι αναλυτές και είχαν πει τι λέει το πόρισμα. Εγώ το είχα σχεδόν μισή ώρα στα χέρια μου, από site το οποίο το είχαν δημοσιοποιήσει, είχε διαρρεύσει από δικαστικές πηγές, εμείς δεν είχαμε στη διάθεσή μας το πόρισμα ούτε θα μπορούσαμε να το έχουμε. Και ήταν τόσο σαφείς οι απαντήσεις στα ερωτήματα, στα συμπεράσματα που δεν άφηναν περιθώρια. Και όπως φάνηκε εκ των υστέρων απεδείχθησαν αυτά τα οποία είπα αληθή. Και επίσης αν δείτε εκείνη τη συνέντευξη είπα ότι πρέπει να το δούμε, ότι πρέπει να το αξιολογήσει η δικαιοσύνη, αλλά ήταν κάτι το οποίο αποτελεί κοινό τόπο, και δεν το λέει η Κυβέρνηση ή το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το είπαν οι δικαστικοί ρεπόρτερ, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Εντάξει, από κει και πέρα προφανώς όσο περνούσαν οι ώρες και περνάνε οι μέρες βλέπουμε και υπόλοιπες πτυχές του πορίσματος, γιατί έχουμε τον χρόνο να το διαβάσουμε πιο αναλυτικά.

 

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Επειδή η ακαδημαϊκή μου σκευή, κύριε υπουργέ, είναι θεωρητική, δεν μπορώ να μπω σε θέματα χημείας, ξυλολίου, επόμενο μάθημα, τεχνικά ζητήματα, επιτρέψτε μου να γυρίσω σε ένα πιο πολιτικό ερώτημα. Η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε, ενδιαφέρεται, θα ενδιαφερθεί για το ποιο ρουσφέτι ήταν τελικά η τοποθέτηση ενός ανθρώπου που δεν έπρεπε να είναι σταθμάρχης. Αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο εκεί. Και, εν πάση περιπτώσει, τι θα γίνει να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για μένα το ζήτημα αξιολόγηση και το ζήτημα ποιος βρίσκεται που είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα που αναδεικνύονται από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Θα έπρεπε να είναι γενικά αυτή η συζήτηση και ειδικά για τα Τέμπη, μια από τις κορυφαίες συζητήσεις. Το γιατί βρέθηκε ο μοιραίος σταθμάρχης στη συγκεκριμένη θέση είναι κάτι που θα το βρει η Δικαιοσύνη. Αν έπρεπε να είναι εκεί, αν δεν έπρεπε να είναι εκεί. Έχουν δοθεί απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Από κει και πέρα, όμως οι απαντήσεις αυτές αξιολογούνται και από την Δικαιοσύνη. Εμείς για αυτό προχωράμε την αξιολόγηση με σοβαρά δεδομένα και όχι αξιολόγηση με δεδομένα ΣΥΡΙΖΑ, που το 97-98% των υπαλλήλων βγαίναν άριστοι. Για αυτό και θα βάλουμε και κυρώσεις στους αρνητές αξιολόγησης. Και για αυτό και θεωρώ ότι το μεγαλύτερο καθήκον που έχουμε, γιατί το βασικό σκέλος έχει να κάνει με την Δικαιοσύνη, μετά από ένα τόσο τραγικό δυστύχημα είναι το «ποτέ ξανά» να έχει νόημα σε δύο επίπεδα. Να ολοκληρωθούν όλα όσα πρέπει να ολοκληρωθούν για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Και να έχουμε σοβαρές διαδικασίες αξιολόγησης, με κυρώσεις για τους αρνητές τους, σε περιπτώσεις που δεν κάνει κάποιος καλά τη δουλειά του. Όλα θέλουν μια κλιμάκωση. Είναι άλλο πράγμα κάποιος να κάνει ένα λάθος. Ένα σοβαρό λάθος. Το λάθος αυτό να έχει την Α, την Β, την Γ συνέπεια, έτσι; Ο στόχος δεν είναι να τους βάλουμε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο τσουβάλι. Ο στόχος είναι να κάνουν καλά τη δουλειά τους, να εκπαιδεύονται σωστά. Για μένα είναι κορυφαίο, λοιπόν, αυτό το οποίο με ρωτάτε. Είναι, προφανώς, μέρος της διερεύνησης της Δικαιοσύνης και θα πάρουμε και κάποιες απαντήσεις για αυτό όταν ολοκληρωθεί, τουλάχιστον σε ανακριτικό επίπεδο, σε προδικαστικό στάδιο η διερεύνηση της υπόθεσης και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα τα οποία πρέπει να δούμε στην κύρια διαδικασία.

 

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Καλημέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Επειδή υπάρχει έντονη αμφισβήτηση του πορίσματος Καρώνη, τις τελευταίες ημέρες το ακούμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επειδή υπήρχε και αυτή η πιθανολόγηση από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που είναι ένας κρατικός φορέας, ένα ανοιχτό ενδεχόμενο για την ύπαρξη εύφλεκτου πτητικού υλικού. Προτίθεται η Κυβέρνηση να ζητήσει κάποιο επιπλέον πόρισμα ή κάποια επιπλέον απάντηση για το θέμα αυτό ή εσείς θα κλείσετε με το θέμα Καρώνη; Με το πόρισμα Καρώνη;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης να ζητηθεί πόρισμα. Να θυμίσω, με την ευκαιρία που μου δίνετε, ότι υπήρχε ένα πρώτο πόρισμα της δικαιοσύνης τον Ιούνιο του ’23  αν δεν κάνω λάθος, που δεν μιλούσε για εύφλεκτο υλικό. Έκανε ουσιαστικά κάποιες παραδοχές αντίστοιχες με αυτές που έκανε το πόρισμα Καρώνη. Και κάποιους μήνες μετά συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν ένα δεύτερο πόρισμα, αμφισβητώντας τα ευρήματα του πρώτου πορίσματος. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρήγγειλε η δικαιοσύνη το δεύτερο πόρισμα, το πόρισμα Καρώνη, το πόρισμα του ΕΜΠ, το επίσημο, το δεύτερο επίσημα πόρισμα. Αυτά όλα τα κάνει ο ανακριτής, τα κάνει η δικαιοσύνη. Δεν διερευνά έρευνα η Κυβέρνηση. Για αυτό και στο πρώτο πόρισμα και στο δεύτερο πόρισμα και στα υπόλοιπα η απάντηση είναι, τα συμπεράσματα θα τα βγάλει η δικαιοσύνη. Αλλά επειδή δεχθήκαμε σε πολιτικό επίπεδο μια πολύ βαριά κατηγορία, την κατηγορία της συγκάλυψης, δηλαδή ότι κρύβαμε κάποιον ο οποίος μετέφερε παράνομο φορτίο, βλέποντας δημοσιοποιημένο αυτό το επίσημο πόρισμα, ήταν λογική αντίδραση χωρίς προσβολές. Είμαι σχεδόν δύο χρόνια σε αυτή τη θέση και έχω κληθεί να απαντήσω σε πολλά ψέματα και μάλιστα πολλές φορές ξεδιάντροπα ψέματα από την αντιπολίτευση που ξεφεύγουν της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δόξα τω Θεώ, κάτι το οποίο κάποιες φορές είναι δύσκολο και για πολλά αλλά πολιτικά στελέχη, αλλά έχουμε καθήκον να το κάνουμε αυτό απέναντι στους πολίτες, δεν έχω χαρακτηρίσει. Ουδέποτε σκέφτηκα καν να επιτεθώ ή να απαντήσω σε έναν συγγενή. Σέβομαι απόλυτα τον αγώνα τους και έχουν δικαίωμα να ζητάνε τα πάντα και να βρεθούν τα πάντα. Απαντώ όμως με δίκαιο θεωρώ τρόπο και με τα επιχειρήματα που θεωρώ εγώ σωστά στην αντιπολίτευση. Στην αντιπολίτευση απαντάω. Ούτε στην κοινωνία. Η κοινωνία καλά κάνει και ζητάει δικαιοσύνη. Όλοι δικαιοσύνη θέλουμε. Και είναι λογικό να είναι οργισμένος ο κόσμος με αυτό το οποίο συνέβη και να θέλει αλήθεια, αλλά πάνω σε αυτά τα υγιή αιτήματα των συγγενών και της κοινωνίας, χτίστηκε μία νοσηρή προσπάθεια παραπλάνησης πριν και πάνω απ’ όλα, των πολιτών.

 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είπατε πριν ότι δεν μπορείτε να μας απαντήσετε επίσημα, αλλά αμέσως μετά μας απαντήσατε επίσημα ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της ΔΑΠ, που αποκλείουν για παράδειγμα 8 από τους 9 Συλλόγους του Πολυτεχνείου. Είναι αυτό προβληματικό για μια δημοκρατία; Ναι ή όχι;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει στην ίδια ερώτηση δύο φορές. Αν δεν σας αρέσει η απάντηση, είναι δικαίωμά σας. Αλλά το να κάνετε την ίδια ερώτηση τρεις, τέσσερις και πέντε φορές, δεν βοηθάει τη διαδικασία και δεν βοηθάει και τους συναδέλφους σας που έχουν να κάνουν άλλες ερωτήσεις και τις κάνουνε με τον τρόπο που προβλέπεται σε αυτή τη διαδικασία. Σας είπα, εδώ είναι ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, σύμφωνα με τη Eurostat οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν τέσσερις ώρες τουλάχιστον παραπάνω από το μέσο όρο, επίσης τα Σαββατοκύριακα σε ποσοστό 32,3% πάλι κατέχουν οι μισθωτοί την πρώτη θέση σε εργασία και πάνω από ένας στους δύο δουλεύουν περισσότερες ώρες από τις ώρες που λέει η σύμβασή τους. Είστε υπερήφανοι γι’ αυτό το αποτέλεσμα μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης και νομοθέτησης;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ η απάντηση έχει κάποιες επιμέρους αναλύσεις, πολύ σύντομα θα σας πω ότι μιλάμε συνολικά καταρχάς για τους απασχολούμενους, είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες αν όχι πρώτη, αν δεν κάνω λάθος, στην Ευρώπη σε αυτοαπασχολούμενους. Υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία στα στοιχεία σε ότι αφορά τους μισθωτούς, γιατί για τους αυτοαπασχολούμενους προφανώς δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη. Για τους μισθωτούς είμαστε στην έβδομη κι όχι στην πρώτη θέση και μάλιστα έχουμε ελαφρά μείωση και από το 2023 στο 2024 και συνολικά από το 2019 στο 2024. Τώρα, στο μεγάλο νούμερο που αφορά συνολικά τους εργαζόμενους, γιατί εκεί η χώρα μας εμφανίζει μεγαλύτερα νούμερα; Γιατί έχει, όπως σας είπα, πολύ μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων κι έχει χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης σε σχέση με άλλες χώρες, που έχουν υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατήσουμε ότι πέραν του γεγονότος ότι είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμούς μείωσης της ανεργίας, έχουμε δημιουργήσει παραπάνω από μισό εκατομμύριο δουλειές, έχουμε και το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης και ταυτόχρονα και σε ποιοτικά στοιχεία, τα οποία πολλές φορές έχουμε παραθέσει κι εμείς και το Υπουργείο Εργασίας, έχουμε και ρεκόρ μείωσης ανεργίας των νέων και είμαστε και από τις πρώτες χώρες στις τρεις πρώτες θέσεις μείωσης της ανεργίας των γυναικών, από 22% στο 11% στις γυναίκες και από το 36% στο 17% η ανεργία των νέων.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω συμπληρωματικά, επειδή σε άλλες χώρες βλέπουμε να υπάρχει τάση, να υπάρχει προσπάθεια να μειωθούν οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, ενώ από σας έχουμε δει πρωτοβουλίες που άρουν τέλος πάντων περιορισμούς έστω υπό συνθήκες, έτσι όπως λέτε, για να μην μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Δεν σας ενδιαφέρει το ότι σε άλλες χώρες δοκιμάζουνε τις λιγότερες ώρες εργασίας;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα μειώνονται οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα. Ήταν πολύ πιο ψηλά, μειώνονται οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα και ο λόγος που είμαστε στην πρώτη θέση γενικά δεν είναι οι μισθωτοί, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι. Και εφαρμόζουμε πολιτικές, οι οποίες προστατεύουν την εργασία. Προ ημερών η Υπουργός Εργασίας παρουσίασε τα ποσοστά αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών. Αυτό είναι μία πολιτική θωράκισης της εργασίας, αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, που προστατεύει τους εργαζόμενους. Οι πολιτικές μας σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν.

 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Βίντεο δείχνει νεολαίους της Νέας Δημοκρατίας να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Καραμανλή. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού. Εκτιμάτε ότι είναι τα συνθήματα των νεολαίων υπέρ του πρώην Υπουργού που παραιτήθηκε μετά τα Τέμπη ή υπέρ του πρώην πρωθυπουργού που ασκεί κατά καιρούς κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Διαψεύδετε ότι δυσαρεστήθηκε ο Πρωθυπουργός;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι.  Δεν έχω εικόνα ότι δυσαρεστήθηκε ο Πρωθυπουργός. Και υπάρχει και ο εθνάρχης επίσης Καραμανλής. Δεν ξέρω, ρωτήστε τους ίδιους ποιον από τους τρεις εννοούσαν. Θεωρώ ότι δεν εννοούσαν τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και ότι αυτοί οι τίτλοι που συνέδεσαν κάποια συνθήματα με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών είναι κακόβουλοι που θέλουν να ενταχθούν στην ευρύτερη προσπάθεια, να θυμώσουν τον κόσμο με ψέματα.

 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Γιατί, έχει κάνει κάτι κακό για εσάς ο πρώην  Υπουργός;  Γιατί το λέτε αυτό;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, απολύτως δεν έχει κάνει κάτι κακό επειδή ήταν Υπουργός. Ήταν Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ανέλαβε μια πολύ μεγάλη πολιτική ευθύνη σε ένα τραγικό δυστύχημα.  Άρα αυτό ναι, ευχάριστο δεν είναι, καλό δεν είναι όταν συμβαίνει επί των ημερών σου ένα τόσο τραγικό δυστύχημα και για αυτό και παραιτήθηκε.  Και αν έχει κάνει κάτι κακό ή καλό δεν θα το πω εγώ ποινικά θα το πει η δικαιοσύνη.  Αλλά επειδή η σύνδεση με έναν άνθρωπο ο οποίος παραιτήθηκε και αξιολογείται, επίκειται μάλιστα και σχετική συζήτηση στη Βουλή αν έχει ποινικές ευθύνες, με κάποια συνθήματα φοιτητών γίνεται για να οργιστεί ο κόσμος και να πει ο κόσμος α, δείτε λένε συνθήματα για τον Καραμανλή τον πρώην Υπουργό, είναι μια κακόβουλη προσπάθεια εναντίον της αλήθειας, οφείλουμε να απαντάμε. Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν αγοράζει αυτές τις θεωρίες και αυτές τις προσπάθειες και όλοι αυτοί πάντοτε θα είναι μια νοσηρή μειοψηφία που κάνουν αυτές τις συνδέσεις.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έφταναν σχεδόν στα 3 δισεκατομμύρια, 2,9. Εσείς πριν από λίγες εβδομάδες πανηγυρίζατε για το υπερπλεόνασμα.  Διαβάζουμε πως αυτά τα χρήματα λείπουν κυρίως από προμηθευτές του δημοσίου στα νοσοκομεία και ούτω καθεξής. Έτσι πετυχαίνετε το υπερπλεόνασμα;  Για ποιο λόγο τόσο ψηλά ληξιπρόθεσμα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, έκανε πρόσφατα ενημέρωση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών ο κύριος Πιερρακάκης.  Καταρχάς, οι αριθμοί που βγαίνουν σε κάποια δημοσιεύματα δεν είναι ακριβείς. Πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτοί που είπα είναι;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω, έχω μπροστά μου τι είπε ο Υπουργός. Αναφέρονται δημοσιεύματα σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι ακριβές αυτό το ποσό.  Αν αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρων κάτω των 90 ημερών που είναι 549 εκατομμύρια όπως λέει ο Υπουργός και αποπληρώνονται εβδομαδιαίως από την ΑΑΔΕ το ακριβές μεικτό ποσό είναι 2,87. Από αυτά τα 2,87 δις περίπου 1,2, – 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ αναφέρονται στο συμψηφισμό του claw back των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, 1 δις είναι των νοσοκομείων, 164 εκατομμύρια είναι του ΕΟΠΥΥ. Αυτά είναι τιμολόγια προς συμψηφισμό με το claw back, άρα στο τέλος της ημέρας μένει 1,69 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, όμως, αν δείτε την ανάλυση, 365 εκατομμύρια είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, 168 δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί οι δικαιούχοι δεν ανταποκρίνονται να παρέχουν πληροφορίες ή δεν έχουν προσκομίσει τα δικαιολογητικά προς επιστροφή. Άρα οι επιστροφές προς πληρωμή είναι 197 εκατομμύρια. Και είπε σήμερα σε συνέντευξή του ο Υπουργός, έχω εδώ και όλη την απάντησή του στη Βουλή, του κυρίου Πιερρακάκη, ότι έχει συσταθεί και ειδική επιτροπή για τα ποσά τα οποία μπορούν και πρέπει να επιστραφούν, ούτως ώστε αυτό να γίνει με τον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Αλλά δεν έχει σχέση με το πλεόνασμα, το πλεόνασμα είναι μία θετική εξέλιξη. Και το πλεόνασμα το οποίο είναι πέραν των υποχρεώσεων και των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας για τόκους και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει, επιστρέφεται στην κοινωνία. Άρα, όσο υπάρχει πλεόνασμα, τόσο το καλύτερο ειδικά όταν αυτό δεν προέρχεται από υπερφορολόγηση, που δεν προέρχεται από υπερφορολόγηση.

 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μας έχετε μήπως κάποια ενημέρωση για το σπίτι καρκινοπαθή, που άρπαξε η Εθνική Τράπεζα, που σας ρωτήσαμε την προηγούμενη φορά;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το σπίτι καρκινοπαθή, αυτό το οποίο σας είπα είναι ότι θα ζητήσουμε, σε περίπτωση που έχει παραβιαστεί η νομοθεσία, αυτό να αντιμετωπιστεί με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα αρκεί να υπάρχει σχετική καταγγελία. Σας είπα καλοπροαίρετα ότι δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτό το οποίο λέτε, σας παρουσίασα αναλυτικά το τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με μία σειρά από παρεμβάσεις των τελευταίων ετών και ειδικότερα πριν από λίγες εβδομάδες. Αλλά είναι κάτι το οποίο για να το γνωρίζουμε πρέπει να έχουμε ακριβείς λεπτομέρειες και να υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία. Εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία είναι δεδομένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η αυστηρότητα, σε περίπτωση που σε ένα άνθρωπο, που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό θέμα υγείας, υπήρξε αυτή η αντιμετώπιση.

 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Επειδή υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία και σας αναφέραμε και την πηγή, θα παρακαλούσαμε, αν γίνεται, την επόμενη φορά να διερευνηθεί για να υπάρξει μία ενημέρωση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να μας δώσετε τα συγκεκριμένα στοιχεία γιατί καταγγελίες δεν ερευνώνται από δημοσιεύματα, ερευνώνται με συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμό καταγγελίας, αριθμό πρωτοκόλλου, να γνωρίζουμε και να το δώσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες να μας δώσουν μία απάντηση.

 

Ευχαριστώ πολύ.