Καλό μεσημέρι,

Η σταθερά καλή εικόνα της οικονομίας μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε ένα μέτρο για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων.

Ενόψει των νέων μέτρων μόνιμων αυξήσεων μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και των νέων αυξήσεων στις συντάξεις που εφαρμόζονται από το 2024, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του και εξειδίκευσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα δοθεί τον Δεκέμβριο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Το επίδομα θα δοθεί συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα της αύξησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, της ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, του επιδόματος θέρμανσης, του youth pass, του market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Η στήριξη θα επικεντρωθεί κυρίως στις οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ και μια μικρή ενίσχυση θα λάβουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα δουν και μόνιμες αυξήσεις από τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι ακόλουθοι:

 • Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα τέκνων προσαυξημένο για τον Δεκέμβριο κατά 150%.
 • Οι δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
 • Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα δουν αύξηση 8% από τον μήνα Δεκέμβριο, κατά τον ίδιο μήνα θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
 • Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση από 1/1/2024, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που δεν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2024 θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ. Η ενίσχυση των 150 ευρώ θα δοθεί επίσης και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ.

Συνολικά θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική που αυξάνει με μόνιμες, κυρίως, παρεμβάσεις το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και στηρίζει από το πλεόνασμα τους πιο ευάλωτους χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά, όπως πολλές φορές δυστυχώς γινόταν στο παρελθόν.

——

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε:

 • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». 
 • Πρόστιμο 672.000 ευρώ στην εταιρεία «COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Όπου διαπιστώνονται παρανομίες, θα επιβάλλονται πρόστιμα. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να ενισχύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των νοικοκυριών και όλων των συμπολιτών μας.

Το συνολικό ποσό των προστίμων που έχουν επιβληθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας για φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας αγγίζει πλέον τα 8 εκ. ευρώ.

—–

Παρουσιάστηκε χθες στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), το πρώτο πόρισμα από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, της HVA International, της ολλανδικής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υποστηρίζει ως τεχνικός σύμβουλος την ελληνική κυβέρνηση στο σημαντικό και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.

Διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Έχουμε λάβει την επισήμανση από την ολλανδική εταιρία ότι πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα.

Από την πρώτη αναφορά της αποστολής πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

 1. Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων για να «χτιστούν καλύτερα» ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επαρκέστερα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.
 2. Απαιτείται ισχυρότερη καθετοποιημένη και συνεκτική διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των δήμων και θα λαμβάνει υπόψη τα γεωμορφολογικά και υδατικά όρια της περιφέρειας με ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διοίκησης.
 3. Απαιτείται, ένα νέο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία ξεκάθαρα θα καθορίζουν ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων που πρέπει να αναληφθούν, καθώς και υπό ποιες συνθήκες.
 4. Η κακοκαιρία Ντάνιελ δημιούργησε την περίσταση ώστε να αναθεωρήσουμε τα θεμελιώδη ζητήματα της παροχής νερού, καθώς η λειψυδρία στη Θεσσαλία είναι εξίσου προβληματική, αν όχι και περισσότερο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν ξεκάθαρα η δυναμική και η ανάγκη για ριζική αλλαγή. Τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών (2014-2020) κρίθηκαν ότι δεν είναι επιχειρησιακά εφαρμόσιμα υπό την έννοια πως δεν θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και γι’ αυτό χρήζουν αναθεώρησης.

Συμπερασματικά, οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων.

Οι αντιπλημμυρικές υποδομές πρέπει να εναρμονίζονται με πολιτικές αποφάσεις πάνω στα επίπεδα ασφαλείας, τον χωρικό σχεδιασμό και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων στη Θεσσαλία από την εταιρία μαζί με κλιμάκιο υπουργών, στον νέο και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.κ. Κουρέτα και Αγοραστό, τους βουλευτές των νομών Θεσσαλίας καθώς και τους οικείους Δημάρχους προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάταξη της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης μαζί με την επιτελική του σύνοψη. Ενώ το τελικό master plan θα παραδοθεί στην κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων, και της αυτοδιοίκησης σε αυτό το δύσκολο αλλά και φιλόδοξο εγχείρημα κρίνεται απολύτως αναγκαία και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της διαφάνειας και της διαβούλευσης μαζί τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Με τους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους που έχουμε δεσμεύσει για την ανάταξη της Θεσσαλίας, με σχέδιο, τεχνοκρατική επάρκεια αλλά και όραμα για μια δυναμική, βιώσιμη και αισιόδοξη Θεσσαλία θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί θεραπεύοντας τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα ενημερώσει ο Πρωθυπουργός το Σώμα της Βουλής την προσεχή Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

—–

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

 • Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
 • Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
 • Την αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
 • Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
 • Το νέο δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
 • Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις:

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.

Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.

Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα για το μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή και με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει, να μειωθούν περαιτέρω φορολογικοί συντελεστές.

—–

Τέθηκε χθες σε Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος».

Πιο συγκεκριμένα, με το επερχόμενο νομοσχέδιο προωθείται η αναδιάρθρωση των δομών της Πολιτικής Προστασίας και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της, τόσο στο στάδιο της πρόληψης κινδύνου όσο και κατά την εκδήλωση έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

 • Η δυνατότητα άμεσης λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών μέσω του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, όπως η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, η μερική αναστολή υποχρέωσης εργασίας, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων κ.α. Τα μέτρα αυτά θα κοινοποιούνται στους πολίτες μέσω του 112, που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην πρόληψη και στην προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.
 • Η σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία θα αποτελείται από επιστημονικούς φορείς με στόχο την πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και την εισήγηση μέτρων πρόληψης
 • Επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου ό,τι αφορά την υποχρέωση των πολιτών να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για πρόκληση πυρκαγιάς, καθώς και δημιουργία πλατφόρμας «έξυπνων» ηλεκτρονικών ελέγχων
 • Αυστηροποίηση των προστίμων κατά την αντιπυρική περίοδο για επικίνδυνες εργασίες πρόκλησης πυρκαγιάς που θα φτάνουν έως τις 50.000 ευρώ.

—–

Πληρωμές ύψους 1.540.680 ευρώ πραγματοποιήθηκαν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών επιχειρήσεων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.528 πληρωμές σε δικαιούχους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από πυρκαγιές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2023 και σε δικαιούχους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023.

Επιπλέον, αύριο, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προγραμματίζει πληρωμή των δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζόμενων επιχειρήσεων που επλήγησαν από πυρκαγιές & πλημμύρες, για τον μήνα Οκτώβριο, ύψους 957.216,00 € για συνολικά 2.153 πληρωμές.

——

Κατόπιν της έγκρισης των δύο νέων προτάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην νέα κατανομή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά μέχρι σήμερα, με ενέργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ειδικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα έχει πετύχει την αύξηση της Χρηματοδότησης των Προγραμμάτων των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2021-2027 κατά σχεδόν 67.000.000 €, επιπλέον του αρχικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού, σε μια κρίσιμη περίοδο για το μεταναστευτικό, δεδομένων των αυξανόμενων μεταναστευτικών προκλήσεων και προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα προστασίας των συνόρων, υποδοχής και ασύλου της χώρας.

Σήμερα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 16:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Π. ΜΙΧΟΣ: Αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα που αναφέρατε, για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το νέο δήμαρχο Αθηναίων, ποιες είναι οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου; Ο Πρωθυπουργός το πρωί, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε είπε ότι προσβλέπει σε μια ουσιαστική συνεργασία. Στη συνέχεια, όμως, αναφέρθηκε στο ζήτημα του μετρό στα Εξάρχεια και στο ζήτημα της πεζοδρόμησης της Βασιλίσσης Όλγας. Φαίνεται να υπάρχουν αντίθετες απόψεις μεταξύ της Κυβέρνησης και του νέου δημάρχου. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Πως θα προχωρήσει αυτή η σχέση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση, όπως και με όλους τους αυτοδιοικητικούς και ειδικά των μεγάλων πόλεων. Μιλάμε για τον εκλεγμένο δήμαρχο της πρωτεύουσας, τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι γνωστή και ειδικά κομβικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, όπως είναι η επέκταση του μετρό, προφανώς, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτό. Και στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής αυτής, αλλά και πολύ σημαντικών παρεμβάσεων για τους πολίτες, είναι σημαντική και πράγματι προσβλέπουμε, όπως πολύ σωστά είπε ο Πρωθυπουργός – πολύ συγκεκριμένα – στην συνεργασία και με τον Χάρη Δούκα, το νέο δήμαρχο Αθηναίων. Δεν νομίζω ότι το ένα συγκρούεται με το άλλο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι κεντρικές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, όπως είναι το ζήτημα του μετρό, όπως είναι η πεζοδρόμηση που αναφέρατε, προφανώς δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πρωί, σήμερα, επίσης, ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα στα Τέμπη, αν θα γινόταν αυτή η προανακριτική για τη Σύμβαση 717. Την ίδια ώρα ξέρουμε πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη Σύμβαση 717, κάνει λόγο για σοβαρές ενδείξεις ενοχής, για κακουργηματική απιστία του πρώην Υπουργού Υποδομών του κ. Καραμανλή. Έχετε καταλήξει πως δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων; Πάτε να «κουκουλώσετε» την υπόθεση, όπως σας κατηγορούν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάνουμε το εντελώς αντίθετο από το να προσπαθούμε να «κουκουλώσουμε» την υπόθεση, γι’ αυτό και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, υπερψήφισε σχετική πρόταση του ΚΚΕ – χωρίς να συμφωνεί με το επιμέρους κείμενο – για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από το 1997 μέχρι σήμερα. Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι οι παθογένειες τις οποίες διαπιστώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο στο δυστύχημα των Τεμπών, δεν μπορούν να αναζητηθούν μόνο με περιορισμό των χρονικών διαστημάτων. Αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός σήμερα στη συνέντευξή του είναι να αναδείξει την υποκρισία και τον μικροπολιτικό τρόπο, που αντιμετωπίζουν κάποια κόμματα της Αντιπολίτευσης ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που για μας είναι μείζον θέμα και γι’ αυτό και θέλουμε να προχωρήσει η διαλεύκανση της υπόθεσης. Επίσης, δεν είμαστε η Δικαιοσύνη – κι αλίμονο αν το κάναμε αυτό – για να βγάζουμε εμείς πορίσματα και να αποδίδουμε ποινικές ευθύνες. Η Δικαιοσύνη ως προς το ποινικό σκέλος, κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της. Θα προχωρήσουν και οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής και ο στόχος ποιος είναι; Και να αναζητηθούν, προφανώς, οι ευθύνες, οι αιτίες, τι έφταιξε, τι δεν έγινε σωστά και διαχρονικά και όλα τα επιμέρους χρονικά διαστήματα. Και, βέβαια, ξεχωριστή διαδικασία η αναζήτηση και η απόδοση ποινικών ευθυνών. Το τρίτο ζητούμενο -και αυτό πάρα πολύ σημαντικό- είναι όλα όσα έχουμε πει και ήδη συμβαίνει αυτό, να γίνουνε πράξη, ούτως ώστε να έχουμε έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο και κυρίως έναν ασφαλή σιδηρόδρομο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα εκπροσωπηθεί και αν ναι, πώς το κυβερνών κόμμα ή η Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την εξέγερση, τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, και αυτό νομίζω δεν είναι κάτι το οποίο είναι κάτι που αφορά μόνο εμάς, νομίζω ότι αφορά όλους τους πολίτες. Εμείς τιμούμε, και μάλιστα είναι και μία επέτειος 50 ετών, τους αγώνες για τη Δημοκρατία, τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, χωρίς να θεωρούμε ότι πρέπει να δίνεται κομματική απόχρωση ή να είναι μια αφορμή για να υπάρχουν διαφωνίες, τιμούμε την ιστορία, τιμούμε αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν, ούτως ώστε να έχουμε μία εδραιωμένη Δημοκρατία με ισχυρούς θεσμούς που μπορούμε όλοι να λέμε την άποψή μας, μπορούμε να διαφωνούμε, μπορούμε όμως όλοι μαζί στα μεγάλα, στα βασικά, να πηγαίνουμε παρακάτω. Ούτως ή άλλως το 2024 κλείνουμε 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι μια πολύ ιστορική επέτειος η αυριανή. Εμείς, ξέρετε, τιμούμε τις επετείους και ο καθένας έχει το δικαίωμα προφανώς να συμμετέχει με τον όποιον τρόπο θέλει, τιμούμε τις επετείους αυτές με το να σεβόμαστε τους αγωνιστές για τη Δημοκρατία, να τιμούμε τους αγώνες τους και ο καθένας, προφανώς, από κει και πέρα, επιλέγει τον δικό του τρόπο. Κάποιοι κάθε χρόνο προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου και όχι μόνο την επέτειο του Πολυτεχνείου, για να παραστήσουν δήθεν περισσότερο τους αγωνιστές, για να κάνουν επεισόδια ή για να προσπαθήσουν να κομματικοποιήσουν ή να χρησιμοποιήσουν την ιστορική επέτειο αυτή, για πολιτικές συγκρούσεις. Εμείς προτιμάμε να τιμούμε το Πολυτεχνείο στην πράξη, με την καθημερινή μας παρουσία και μ’ έναν ουσιαστικό σεβασμό σε όλα όσα έγιναν στο παρελθόν για να μπορούμε σήμερα να έχουμε μία εδραιωμένη Δημοκρατία.

Π. ΜΙΧΟΣ: Το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δέχθηκε μία τραμπούκικη, αλήτικη επίθεση, κατά τα φαινόμενα από άτομα που προέρχονται από την Αριστερά. Πρώτον, καταδικάζει η Κυβέρνηση την επίθεση; Δεύτερον, τι γίνεται με το θέμα της βίας και της ανομίας; Τρίτον, το Πολυτεχνείο είναι ταξικό, δεν είναι φιλελεύθερο και δημοκρατικό, δεν είναι μία γιορτή για όλους τους Έλληνες; Μονοπωλείται από συγκεκριμένες ομάδες; Και κάτι επιπρόσθετο: Θα παραστεί ο κύριος Κασσελάκης στην πορεία αύριο προς την Αμερικανική Πρεσβεία; Ανησυχείτε ότι ο ακτιβισμός τους μπορεί μεσομακροπρόθεσμα να στοιχίσει στην ελληνική Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να καταδικάσουμε απερίφραστα την επίθεση στον κύριο Ανδρουλάκη, όπως και κάθε αντίστοιχη επίθεση. Και μάλιστα, ειδικά όταν συμβαίνει σε μια διαδικασία ενός πολιτικού αρχηγού να τιμήσει, με τον τρόπο που αυτός επιλέγει κάθε φορά, την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου. Τώρα, από κει και πέρα αυτό που έχει αξία να πούμε σε αυτές τις περιπτώσεις, να καταλάβουν όλα τα πολιτικά κόμματα πως αυτοί οι οποίοι εργαλειοποιούν πανεπιστημιακούς χώρους, ιστορικές επετείους, δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογούνται πολιτικά. Όλοι αυτοί οι οποίοι νομίζουν ότι τους ανήκουν τα πανεπιστήμια, νομίζουν ότι τους ανήκουν περιοχές της Αθήνας και παρανομούν, πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχουν ούτε νόμιμες καταλήψεις, ούτε είναι ακτιβισμοί, δεν υπάρχουν ούτε νομιμοποιημένοι ιδεολογικά επιτρεπτοί τραμπουκισμοί. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό όταν συμβαίνουν αυτά να συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί στη σωστή σελίδα και να καταδικάζουμε συλλήβδην τέτοιες πρακτικές και να προσπαθούμε, χωρίς να έχουμε έντονες αντιπαραθέσεις όταν, επιτέλους, μία Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθεί να εκκενώσει καταλήψεις, να κάνει βιβλιοθήκες, να απομονώσει από τα πανεπιστήμια παραβατικούς, για να τα δώσει πλήρως σε φοιτητές και καθηγητές, να είμαστε σε αυτήν τη σελίδα όλες και όλοι μαζί. Τώρα, το Πολυτεχνείο είναι μία τεράστιας σημασίας ημέρα για όλους εμάς. Ειδικά τους νεότερους οι οποίοι μπορεί να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, κάποιοι έδωσαν πολύ σημαντικούς αγώνες, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία, χωρίς να είναι τίποτα εύκολο τότε. Ήταν μια ιστορική εξέγερση φοιτητών, δεν χρειάζεται να πούμε εμείς πολλά περισσότερα. Αύριο είναι μία ιστορική μέρα και πρέπει να τιμούμε τη μνήμη αυτή, όπως είπαμε, με σεβασμό. Δεν θέλω να βάλουμε χαρακτηρισμούς και προθέματα στο τι είναι το Πολυτεχνείο, δεν ανήκει σε κανέναν το Πολυτεχνείο, παρά μόνον σε αυτούς που αγωνίστηκαν και κατ’ επέκταση σε όλους τους Έλληνες. Δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο, είναι ένας ιστορικός αγώνας για τη Δημοκρατία. Έτσι, τουλάχιστον, τον εκλαμβάνουμε εμείς. Τώρα, ως προς τον κύριο Κασσελάκη, καλά κάνει και θα πάει στην πορεία του Πολυτεχνείου, δεν ξέρω εάν θα πάει με το μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ή θα φτιάξει ένα δικό του μπλοκ της Goldman Sachs σε πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, για να έχουμε πλέον και μία νέα συνήθεια.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ακούω για το Πολυτεχνείο, η Νέα Δημοκρατία, η ΟΝΝΕΔ θα πάει αύριο όπως πηγαίνατε εσείς όταν ήσασταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στο Πολυτεχνείο, μετά από αυτά που συνέβησαν σήμερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν είχα πάει σε πορεία στο Πολυτεχνείο.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σε πορεία, στην κατάθεση στεφάνου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, η νεολαία συμμετέχει σε κατάθεση στεφάνου. Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένα σε κάθε πόλη πώς και τι θα γίνει. Έχω πάει κι εγώ ως νεολαίος πολλές φορές και στην πόλη που σπούδαζα, στην Κομοτηνή. Κάθε χρόνο πηγαίναμε σε κατάθεση στεφάνου. Συμμετέχει η νεολαία. Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, όπως και του δικού μας κόμματος, προφανώς, συμμετέχουν σε καταθέσεις στεφάνου και στη μνήμη των ανθρώπων αυτών που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. Τώρα, νομίζω ότι δεν έχουμε κάποια συμμετοχή στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Παρατηρούμε με πολύ ενδιαφέρον αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιώντας την ημέρα του Πολυτεχνείου και επειδή κυβέρνησαν κιόλας και τέσσερα χρόνια και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Κασσελάκη, συνεχίζουν και πηγαίνουν σε αυτή την πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Βέβαια πλέον υπάρχουν εικόνες από το 2015-2019. Βάζουμε δίπλα τις εικόνες και βάζουμε και την πορεία δίπλα και θα τα κρίνει όλα αυτά ο ιστορικός του μέλλοντος.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέτει στεφάνι την ημέρα του Πολυτεχνείου. Σήμερα, αύριο, ποιο πρόσωπο θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση μια τόσο ιστορική επέτειο των 50 χρόνων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα υπάρχουν σχετικές ενημερώσεις για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός τιμά το Πολυτεχνείο και νομίζω ότι αυτό δεν αμφισβητείται και ούτε έχει αμφισβητηθεί ποτέ. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, στη μάχη της ακρίβειας, με αφορμή κάποιες δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Σκρέκας για τις προσφορές 1+1 ότι θα καταργηθούν, καθώς οι πολίτες, όπως είπε, στοκάρουν προϊόντα και αυτό δεν συμβάλλει στην πτώση και μείωση των τιμών που θέλει η Κυβέρνηση. Εάν αυτό το επιβεβαιώνετε και τι τελικά θα γίνει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθούν οι προσφορές 1+1, ούτε καμία προσφορά, ούτε θα μπορούσε ποτέ η Κυβέρνηση να παρέμβει στον τρόπο που η κάθε εταιρεία επιλέγει να προωθεί τα προϊόντα της και τον τρόπο που επιλέγουν οι καταναλωτές να τα αγοράζουν. Αλίμονο αν απαγορεύαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων. Μάλιστα συγκεκριμένα κι εμείς στο σπίτι μας προτιμούμε πολύ να αγοράζουμε το 1+1, είναι πολύ πρακτικά. Δεν θα ήθελα να ξέρω αν γινόταν κάτι τέτοιο, που δεν πρόκειται να γίνει, τι θα γίνει όταν γυρίσω σπίτι, με τη γυναίκα μου. Αλλά θα σας πω κάτι. Είναι ένα πράγμα αυτό που είναι δεδομένο. Δεν τίθεται καν θέμα. Αλίμονο αν ποτέ καταργούσαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων ή προσφορές. Και ένα άλλο είναι ο έλεγχος που κάνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για το αν πράγματι οι προσφορές αυτές είναι προσφορές. Γιατί, ξέρετε, υπάρχει κάποιες φορές η πρακτική να βάζουμε κάτι σε προσφορά, αλλά πριν το βάλουμε σε προσφορά να υπάρχει μια σχετική ανατίμηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο ελέγχεται και ελέγχεται επισταμένα και είναι και ένα μέρος των προστίμων και έχουν και πάρα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Γιατί σήμερα, ας πούμε, ενημερωθήκαμε ότι μία από τις δύο εταιρείες που ανακοίνωσα σήμερα ότι της επεβλήθη, ένα από τα δύο πρόστιμα που ανακοίνωσα στην αρχική μου εισήγηση, την ακριβώς επόμενη μέρα ενέταξε πενήντα νέους κωδικούς στο πρόγραμμα σταθερά χαμηλή τιμή για έξι μήνες, τουλάχιστον 5%. Οι κωδικοί αυτοί φτάνουν όλο και περισσότερο προς τον δεύτερο μεγάλο στόχο που είναι οι χίλιοι. Γεμίζουν όλο και περισσότερο τα ράφια. Να έχουν δυνατότητες οι καταναλωτές σε πολύ διαφορετικά αναγκαία προϊόντα να αγοράζουν τουλάχιστον κατά 5% πιο φθηνά και τουλάχιστον για ένα εξάμηνο τα προϊόντα αυτά.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ένα follow up σε αυτή την ερώτηση, μιας και αναφερθήκατε στα πρόστιμα και επειδή είπε και ο Πρωθυπουργός το πρωί ξανά ότι δεν κάνουν κουμάντο οι πολυεθνικές και ότι δεν είμαστε «μπανανία», αν τελικώς αυτά τα πρόστιμα έχουν αντίκρισμα που μπαίνουν ή αν απλώς μπαίνουν κάποια πρόστιμα και μετά οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν την ίδια πρακτική.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, έχουν αντίκρισμα και περισσότερο από αυτό το οποίο μπορούσε κάποιος να αναμένει, γιατί, πρώτον, υπάρχουν τα έσοδα αυτά. Όπως είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του, είναι στα 8 εκατομμύρια ευρώ και έχουμε ακόμα περίπου δύο μήνες, ενάμιση μήνα για το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει ήδη βεβαιωθεί ή εισπραχθεί και θα γίνει και με όλο το υπόλοιπο. Απλά υπάρχει η διαδικασία των ενστάσεων, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η διαφορά. Άρα, το ένα είναι ότι είναι σημαντικά έσοδα για το Κράτος. Το δεύτερο είναι ότι έχει παρατηρηθεί – σας το έχω πει πολλές φορές – πως στις περιπτώσεις επιβολής προστίμου, στη συνέχεια τα αντίστοιχα προϊόντα είναι φθηνότερα ακόμα μέχρι – σε κάποιες περιπτώσεις – και 25%. Οπότε εκεί είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι έπρεπε να επιβληθούν αυτά τα πρόστιμα, που είναι πάνω από 1.500 αυτούς τους μήνες σε περισσότερους πλέον από 20.000 ελέγχους. Και το τρίτο – σας το είπα και πριν – είναι ότι οι εταιρείες αυτές – γιατί αυτός είναι και ο στόχος, ένας από τους λόγους της δημοσιοποίησης, δεν είναι ούτε εκδικητικός ούτε κάποιος άλλος στόχος – μπαίνουν με πολύ μεγαλύτερη δυναμική στη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως την έχει ανακοινώσει ο Υπουργός, ο κ. Σκρέκας, για τη μόνιμη μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5% για έξι μήνες.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε τον κ. ,Άδωνι Γεωργιάδη να λέει ότι με τα νέα δεδομένα το 2027, θα επανεξεταστεί το ζήτημα της αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα ίδια είπε και πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσακλόγλου. Εσείς επιχειρήσατε να το κλείσετε τη Δευτέρα, αλλά αυτό το θέμα μάλλον παραμένει ανοιχτό. Τι συμβαίνει με τα όρια συνταξιοδότησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης ορίων ηλικίας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν έχει πει αυτό ούτε ο Υπουργός ούτε ο Υφυπουργός. Αυτό το οποίο συμβαίνει σε όλες τις χώρες είναι ανά τρία χρόνια, δηλαδή μιλάμε για το 2027, με βάση το προσδόκιμο ζωής να γίνεται μία επανεξέταση. Άρα, δεν είναι ένας στόχος της Κυβέρνησης ότι πάμε το 2027 να τα αυξήσουμε, για παράδειγμα. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ούτε υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα. Όπως προβλέπει η νομοθεσία, που, μάλιστα, δεν έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – και το ανέδειξε αυτό ο Υπουργός και κατηγορήθηκε στη συνέχεια, την αλήθεια είπε – έχουμε κι εμείς καθήκον το 2027 και ξανά το 2030, η όποια Κυβέρνηση, τέλος πάντων, είναι, και κάθε Κυβέρνηση, να αξιολογεί τα δεδομένα. Αλλά ούτε στην ατζέντα υπάρχει, ούτε προγραμματισμός υπάρχει, ούτε καν μια τέτοια πρόθεση υπάρχει, ούτε κάποιο ζήτημα υπάρχει. Το λέω με κάθε σαφήνεια, απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών και σε όλους εσάς, που λογικά ρωτάτε, γιατί είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

Ευχαριστώ πολύ.