Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Οι πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως βρίσκονται σε ύφεση, τόσο λόγων των αδιάκοπων προσπαθειών του επιχειρησιακού μηχανισμού, όσο και της μερικής εξομάλυνσης των καιρικών συνθηκών.

Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Καλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να αποφεύγουν οποιαδήποτε εργασία μπορεί να δημιουργήσει εστία φωτιάς.

Πάνω από 660 πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε 15 μέρες, σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες.

10 από αυτές και συγκεκριμένα στις περιοχές Δερβενοχώρια -Λουτράκι- Κουβαράς- Αίγιο—Λακωνία- Βοιωτία- Λαμία- Κάρυστος – Ρόδος- Νέα Αγχίαλος πήραν μεγάλες διαστάσεις.

Αν συγκρίνουμε μάλιστα το σύνολο των αντιπυρικών περιόδων της τελευταία δεκαπενταετίας, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου δηλαδή, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε πρόβλεψη ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς σε κατάσταση συναγερμού (επιπέδου 5) για πέντε συνεχόμενες ημέρες και σε τόσες πολλές περιφέρειες. Το Πυροσβεστικό Σώμα καθημερινά είχε να αντιμετωπίσει 60 έως 80 ενάρξεις πυρκαγιών.

Η κλιματική κρίση είναι πλέον για τα καλά στη ζωή μας και οφείλουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε σε όλα τα επίπεδα, κατασταλτικά και προληπτικά, για να μπορούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των περιουσιών των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο στην Διευχά της Χίου. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 90 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Έχει σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των παρακείμενων περιοχών προκειμένου να εκκενωθούν τα χωριά Διευχά και Κατάβαση. Η εκκένωση γίνεται προληπτικά, αφού δεν απειλείται προς το παρόν κάποιος οικισμός. Δίνεται η εντύπωση πως η πυρκαγιά θα ελεγχθεί άμεσα παρά τη δύσκολη μορφολογία του εδάφους και το γεγονός ότι ξέσπασε νυχτερινές ώρες και έπρεπε να ξημερώσει για να ξεκινήσουν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Στο ζήτημα των καταγραφών των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές,

όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές σε Ανατολική, Δυτική Αττική, Λουτράκι και Ρόδο ενώ ολοκληρώνονται και στην Μαγνησία.

Μάλιστα, στη Ρόδο και τη Μαγνησία, ενώ δεν είχε ελεγχθεί ακόμα το πύρινο μέτωπο, κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ήταν στο πεδίο και έκαναν αυτοψίες.

Οι αυτοψίες και οι καταγραφές ζημιών ολοκληρώνονται σήμερα στη Μαγνήσια σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ.

Η γρηγορότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών και της καταγραφής σχετίζεται με την άμεση εφαρμογή των μέτρων της κρατικής αρωγής που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους αγρότες και κατοικίες πολιτών. Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα ώστε από τον Αύγουστο να ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων μέτρων και η παροχή αποζημιώσεων με πρώτη το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Καράμπα και τα μέτρα Πυρασφάλειας στις ένοπλες Δυνάμεις,

Ήδη από την Παρασκευή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα. Οι όποιες ευθύνες διαπιστωθούν θα αποδοθούν στο ακέραιο.

Όπως διαβεβαίωσε και ο Υπουργός, δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, γι’ αυτό άλλωστε διατάχθηκε ο έκτακτος επανέλεγχος και η επαναξιολόγηση των σχεδίων πυρασφάλειας.

Τα μέτρα πυρασφάλειας στις Μονάδες και στα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι απόρροια των σχεδίων που εκπονούνται από τις Μονάδες και φυσικά ελέγχονται σε τακτικότατη βάση από τα προϊστάμενά τους κλιμάκια, ως προς την πληρότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Κάθε Μονάδα έχει διαφορετικά σχέδια και τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιάς, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που μπορεί αυτή να έχει, αναφορικά με τη γεωγραφική θέση, τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, τα αποθηκευμένα σε αυτές υλικά και πολλούς άλλους παράγοντες.

Τα μέτρα πυρασφάλειας ποικίλουν και διαφοροποιούνται κατά περίπτωση.

Πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι λόγω της ιδιαιτερότητας των υλικών και μέσων που βρίσκονται στις Μονάδες και τα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μέτρα πυρασφάλειας δεν τηρούνται μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο αλλά συνεχώς και με απόλυτη συνέπεια από το σύνολο του προσωπικού.

Όλες οι μονάδες υφίστανται αξιολογήσεις από τους Προϊστάμενους σχηματισμούς, σε εξαμηνιαία ή και πιο τακτική βάση, όπου ένα από τα κύρια σημεία που αξιολογούνται είναι τα μέτρα και οι επιδόσεις της Μονάδας στον τομέα της πυρασφάλειας.

Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I ανακοίνωσε σήμερα την αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου σε stable, δηλαδή: «με σταθερή προοπτική» (BBB-).

«Η ελληνική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη. Το πρωτογενές ισοζύγιο έχει μετατραπεί σε πλεόνασμα και η αναλογία του δημόσιου χρέους έχει πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα»: αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μπορεί ο συγκεκριμένος οίκος να μην ανήκει στους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η εν λόγω αναβάθμισή της χώρας μας αποτελεί σημαντικό γεγονός για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων για την Ιαπωνική αγορά, μια από τις πιο αναπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως και

δεύτερον γιατί ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως «προάγγελος» για μελλοντικές αναβαθμίσεις της χώρας μας.

Αποδεικνύεται έμπρακτα, για ακόμα μια φορά, ότι η Ελλάδα, χάρη στις κινήσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, είναι ισχυρότερη από ποτέ οικονομικά και διπλωματικά.

Άλλωστε, έχουν περάσει ακριβώς έξι μήνες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, όπου υπέγραψε κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ενώ συναντήθηκε με επενδυτές στο πλαίσιο στενότερης οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα μας.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και πρόκειται να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λέσβο για να παρευρεθεί στην παρουσίαση υποψηφιότητας του υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αλκιβιάδη Στεφανή.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, του κυρίου Χαρδαλιά, για την Περιφέρεια Αττικής. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε αυτό το «φόντο» τι θα συμβεί με την υποψηφιότητα που είχε προανακοινωθεί του κυρίου Πατούλη; Αν πρόκειται ο κύριος Πατούλης να αποσυρθεί; Ή αν υπάρχει κάποια εξέλιξη, σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως πολύ σωστά είπατε, πριν από λίγο με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Άμυνας, θα είναι ο υποψήφιος, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, για την Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, το αμέσως προσεχές διάστημα θα παραιτηθεί και των υπουργικών καθηκόντων του, για να τρέξει την υποψηφιότητα. Παρά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, η προσφορά του Γιώργου Πατούλη, τόσο στο κόμμα, όσο και στην Αυτοδιοίκηση είναι σημαντική και είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού και του κόμματος και βέβαια, οι υποψήφιοι του συνδυασμού του είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο αυτό εγχείρημα με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά.

Π. ΜΙΧΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να εξειδικεύσω το ερώτημα του συναδέλφου. Ο κύριος Πατούλης, πηγές του λένε, ότι ζητάει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Α) Αυτό θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου; Β) Θα διαγραφεί ο κύριος Πατούλης, εάν επιμένει στην υποψηφιότητά του, όπως έγινε με την περίπτωση του Γιώργου Αμανατίδη στη Δυτική Μακεδονία; Επιπλέον, τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που θ’ αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον κύριο Πατούλη, θα τύχουν πιθανών ποινών για τη μη κομματική συστράτευση; Και να «παντρέψω» και κάτι σχετικό με τις εξελίξεις της Κυριακής. Το Σάββατο η «Αυτοδιοίκηση» αποκάλυψε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Γλυφάδας. Μετά από διερευνητικές συζητήσεις ήταν θετικός ο δήμαρχος, τελικά την Κυριακή μας ενημέρωσε, μέσω facebook, ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Τι ακριβώς συνέβη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, θα μείνω σε αυτά τα οποία είπα πριν, που ήταν σαφή και συμπεριλαμβάνουν όλα τα βασικά σημεία, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τις πυρκαγιές θέλω να ρωτήσω, αλλά το κομμάτι που αφορά τον Τουρισμό. Επειδή είχαμε σε πολλά τουριστικά μέρη, πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τον τουρισμό φέτος; Και τι μήνυμα στέλνετε σε όσους διστάζουν και φοβούνται, ή έχουν κλείσει διακοπές στην Ελλάδα, σκέφτονται να πάνε, αλλά υπάρχει φόβος από πυρκαγιές και τα λοιπά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι γεγονός, όπως σας είπα και στην αρχική μου εισήγηση και όπως έχουμε πει σε όλες τις προηγούμενες ενημερώσεις, ζούμε και όχι μόνο στην Ελλάδα, στις χώρες της Μεσογείου, στις χώρες του Νότου, στις χώρες όλου του κόσμου, ζούμε μία νέα πραγματικότητα, με πάρα πολλά μέτωπα πυρκαγιών. Όπως σας είπα και στην αρχική μου εισήγηση, το γεγονός ότι σε πέντε συνεχόμενες ημέρες είχαμε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 5, δεν έχει συμβεί εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Στη χώρα μας είχαμε 660 πυρκαγιές σε δεκαπέντε ημέρες, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Όμως, μια άλλη πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι μία απολύτως ασφαλής χώρα. Καταφέραμε στη Ρόδο μία τεράστια, πολύ δύσκολη επιχείρηση εκκένωσης να την ολοκληρώσουμε ως κρατικός μηχανισμός, σε συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των εθελοντών, τη βοήθεια των κατοίκων, με απόλυτη ασφάλεια και για τη ζωή και για την υγεία των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της Ρόδου. Η Ελλάδα είναι εδώ, είναι ασφαλής. Αυτό είναι καλό να ακουστεί σε όλον τον κόσμο και νομίζω ήδη με τις ενέργειες που έχουν γίνει, με την επιστροφή των ανθρώπων αυτών και των επισκεπτών στις περιοχές αυτές, δείχνει ότι αυτό είναι απολύτως σαφές.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Υπάρχουν ακυρώσεις, ξέρετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο μας για τον τουρισμό, σ’ όλη την Ελλάδα, προχωρά κανονικά. Τα νησιά μας γεμίζουν με κόσμο. Όλες οι περιοχές στη χώρα συνεχίζουν να υποδέχονται επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Η ελληνική φιλοξενία διαφημίζεται σ’ όλο τον κόσμο και νομίζω ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και με την προσπάθεια όλων μας σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Π. ΜΙΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στις σχέσεις της με την Ελληνική Δημοκρατία, η Αλβανία επικαλείται την εσωτερική έννομη τάξη της. Αυτό έγινε το 2008 με την υπαναχώρηση από τη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αυτό συμβαίνει και τώρα με την παράνομη και καταχρηστική φυλάκιση- τη συνέχιση – του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Θέλω να σας ρωτήσω, θα αντιδράσει η Αθήνα; Θα προστατεύσει τους ομογενείς, την ελληνική εθνική μειονότητα; Θα υπάρχουν συνέπειες για τη γειτονική μας χώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ζήτημα αυτό, για εμάς είναι ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Μας απασχολεί πολύ και γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες σ’ όλα τα επίπεδα – σε συνέχεια όσων δήλωσε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και όλες οι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών. Το έχουμε θέσει σε ανώτατο επίπεδο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όσο και με την τροπολογία, που κατατέθηκε στο σχέδιο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει θέσει το ζήτημα στον Επίτροπο Διεύρυνσης και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Και να σας πω ότι θα σταλεί και επιστολή στο σύνολο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και είναι ένα ζήτημα στο οποίο η χώρα μας θα συνεχίσει σε απόλυτη προτεραιότητα να κινείται γιατί οφείλουμε να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα της μειονότητας, αλλά και έναν νόμιμα εκλεγμένο Δήμαρχο.

Σας ευχαριστώ πολύ.