Καλησπέρα σε όλες και όλους.
Όπως γνωρίζετε, αύριο, Τετάρτη, 16/10, συμπληρώνονται 100 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης. Στο διάστημα αυτό, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι, ήδη, έγιναν πολλά. Αντιλαμβάνονται ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νοιάζεται για αυτούς.
Νοιάζεται για τους πιο αδύναμους, μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους. Νοιάζεται για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, από τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους στο Μάτι, μέχρι τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, με διανομή των φαρμάκων τους στις κλινικές, αρχικά, και σε λίγο στο φαρμακείο της γειτονιάς τους. Νοιάζεται για όλους τους Έλληνες, υλοποιώντας όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά.

Α. Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών
Μέσα σε εκατό μέρες η χώρα άλλαξε ταχύτητα. Άλλαξε η εικόνα της. Και τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται ορατά. Απαριθμώ συνοπτικά ορισμένα από αυτά:
1. Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.
2. Η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο – για πρώτη φορά στην ιστορία της – την περασμένη Τετάρτη.
3. Η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν.
4. Ο ΕΝΦΙΑ, ήδη, από φέτος, μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά.
5. Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών, σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
6. Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
7. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ, 100 εκατ. ευρώ, περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες.
8. Αυξάνουμε, κατά 10 εκατ. ευρώ, περίπου, και καταβάλλουμε προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης, για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.
9. Ξεμπλοκάραμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.
10. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028, και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, μέχρι το 2021.
11. Απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της Δ.Ε.Η..
12. Επανήλθε η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και εγκρίθηκαν πόροι, 180 εκατ. ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα, σε όλη τη χώρα.
13. Καλύφθηκαν όλα τα κενά, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού.
14. Καταργήθηκε το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.
15. Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.
16. Εκκενώθηκαν κτίρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.
17. Δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα αυτό καλοκαίρι, παρά τις πολύ περισσότερες πυρκαγιές, σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι καμένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες.
18. Παρέχουμε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.
19. Μπήκε τέλος στις ουρές της ντροπής, έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες, χορηγώντας τους φάρμακα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.
20. Αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πύκνωσαν και τα δρομολόγια του Μετρό. Μόνο για τα λεωφορεία στην Αθήνα, κυκλοφορούν πλέον 1070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317, από 215, που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ.
21. Αυξάνουμε, κατά 45% , τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά μας.
22. Ο Πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο, μέσα από τις διεθνείς επαφές του. Με 22 σημαντικές συναντήσεις, από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μέχρι τους Γενικούς Γραμματείς του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ κ.κ. Γκουτέρες και Στόλτεμπεργκ, αντίστοιχα, και από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Ινδίας Σκότ Μόρισον και Ναρέντα Μόντι, αντίστοιχα.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή.
Β. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες 100 μέρες
Τις επόμενες εβδομάδες, οριστικοποιείται και έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο Προϋπολογισμός για το 2020.
Ένας Προϋπολογισμός, που θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και θα διαφυλάξει τη δημοσιονομική ισορροπία. Τονίζω, ότι, πλέον, και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε το 2019, ούτε το 2020. Αυτή η εικόνα, αναμένεται να αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν, τον Νοέμβριο.
Στον νέο Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως:
– Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,
– Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,
– Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις,
– Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,
– Ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα», για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.
– Σήμερα Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που συμπεριλαμβάνει και την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου.
– Σε δημόσια διαβούλευση έχει ήδη τεθεί και το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο των δικαστηρίων και θα συμβάλει στην επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης.
– Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
– Έως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν επίσης οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προβληματικές διατάξεις που έσπευσε να καθιερώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
– Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοινώσαμε, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
– Παράλληλα ξεκινά αύριο στη μία και μισή το μεσημέρι, κατόπιν της χθεσινής επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων για την κατάρτιση νομοσχεδίου κοινής αποδοχής με το οποίο θα δίνεται στους εκτός Επικρατείας Έλληνες εκλογείς, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει για τον σκοπό αυτό κάθε γόνιμη πρόταση. Απαράβατη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση της ισότητας της ψήφου για όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους όπου κι αν διαμένουν. Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά, επίσης, έχουν:
– Το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.
– Η μεταρρύθμιση ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία τα Πανεπιστήμια μας.
– Ο νόμος που θα απαλλάσσει την Δ.Ε.Η. από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας και θα χωρίζει τη ΔΕΠΑ σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές) και θα προσδιορίζει τη νέα μέθοδο για την ιδιωτικοποίηση της.
– Το νέο Ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Και βέβαια η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Γ. Σχέδιο «Ηρακλής»
Ένα από τα βασικά στοιχεία που παρέτειναν την Ελληνική κρίση ήταν το βουνό των «κόκκινων δανείων» και η συνακόλουθη αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όπως γνωρίζετε, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του χρόνου.
Η έγκριση του -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες- αποτελεί μεγάλη επιτυχία η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδας, τις τράπεζες και το ΤΧΣ.
Η εφαρμογή του σχεδίου θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις τράπεζες, το Δημόσιο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.
Ουσιαστικά, ο «Ηρακλής», θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν εκτεταμένα στις αγορές το 2020, αντλώντας κεφάλαια με χαμηλό κόστος. Σημαντικά μικρότερο από το κόστος δανεισμού σε σχέση με πρόσφατες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, όπως της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς.
Το εν λόγω σχέδιο θα απαλλάξει, σε πρώτη φάση, τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% του αποθέματος των «κόκκινων δανείων». Θα τους επιτρέψει, δηλαδή να ανοίξουν τη στρόφιγγα για τη ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Και μάλιστα αυτό θα γίνει χωρίς οι Έλληνες φορολογούμενοι και ο κρατικός Προϋπολογισμός να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τονίζουμε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης έχει στόχο να βελτιώσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών, προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων που κλήθηκαν να στηρίξουν τις τράπεζες με συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση νοιάζεται για τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Δ. Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Εύβοια για τα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου, ισχύος 154 MW της Enel Green Power.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον χώρο της αιολικής ενέργειας.
Η εμβληματική αυτή επένδυση (άνω των 300 εκατ. ευρώ) υπογραμμίζει τη στροφή της εγχώριας αγοράς στις «πράσινες» και «καθαρές» μορφές ενέργειας μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας μας.
Αύριο, 16 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη του εορταστικού κύκλου εκδηλώσεων για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο, με την παρουσία και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στις 17-18 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Στις 19 και 20 του μήνα, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία. Το Σάββατο θα μιλήσει σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με θέμα «Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα της Costa Navarino».
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και θα μεταβεί στην Καρδαμύλη για να παραστεί στα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας του αείμνηστου βρετανού φιλέλληνα και συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ.
Τέλος την Κυριακή, θα παραστεί στον εορτασμό της 192ης επετείου από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, στην Πύλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ε.Ε. και στο φόντο των εχθροπραξιών της Τουρκίας στη μεθόριο με τη Συρία, πόσο ικανοποιημένη αισθάνεται η Αθήνα από το κείμενο συμπερασμάτων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και με ποιο πλαίσιο προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες; Ευχαριστώ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Χθες έγινε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ σήμερα ακολουθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Σας παραπέμπω, καταρχάς, στη χθεσινή δήλωση του κ. Δένδια. Αλλά κυρίως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι φαίνεται πως η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να φτιάξει ένα πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία, τόσο για την παραβατική δραστηριότητά της στη Συρία, όσο και για τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην υφαλοκρηπίδα, στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου. Τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να συγκεκριμενοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο, εφόσον χρειαστεί να υπάρξει αυτή η συντονισμένη ενέργεια από πλευράς Ε.Ε. προς την Τουρκία, για να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο.
ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Επ’ αυτού, κ. Εκπρόσωπε. Επειδή και το Μεταναστευτικό και ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος στο θέμα αυτό, θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η όποια χρηματοδότηση, πρέπει να προϋποθέτει ουσιαστικά συγκεκριμένες κινήσεις από την Τουρκία και τερματισμό των έκνομων δραστηριοτήτων της στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχει μία λεπτή ισορροπία, που καλούνται τα κράτη – μέλη και η Ε.Ε. ως σύνολο να διαφυλάξει. Από τη μία μεριά να μπορέσει να πιέσει την Τουρκία για να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο, όπως είπα πριν, και από την άλλη να μην εγκαταλείψει τους πρόσφυγες. Και ξέρετε, υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες εντός της ενδοχώρας της Τουρκίας. Άρα, οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας, για την οποία κανείς με ανθρωπιστικά αισθήματα δεν είναι αντίθετος, θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειες της Τουρκίας που θα τερματίζουν την προκλητική της συμπεριφορά. Προς αυτό εργαζόμαστε μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω: Σε σχέση με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς του Πρωθυπουργού για την ψήφο των αποδήμων, έγινε η συζήτηση και για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό που θέλω να μας πείτε είναι, εάν πράγματι στο τραπέζι έπεσαν συγκεκριμένα ονόματα, εάν υπάρχουν αυτά τα ονόματα και ποια είναι γενικώς η θέση της Κυβέρνησης για αυτό το ζήτημα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, είναι νωρίς για οποιαδήποτε ονοματολογία, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχουμε απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο δεύτερος είναι ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, όπως γνωρίζετε, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν από το τέλος του έτους. Και, φυσικά, το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος είναι υπό αναθεώρηση, όπως ξέρετε, από την προηγούμενη Βουλή. Επομένως, περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, προς το τέλος του έτους θα λάβει τις αποφάσεις εκείνες, οι οποίες θα δρομολογήσουν και το θέμα των ονομάτων, προκειμένου να εκπληρώνεται το πνεύμα του Συντάγματος: Ένας Πρόεδρος ευρείας αποδοχής.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιστρέφω λίγο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Θέλω να σας ρωτήσω, πότε περιμένουμε στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το άσυλο και αν θα υπάρχουν καθόλου αλλαγές σε σχέση με αυτά που ήδη έχουν ειπωθεί. Και αν μου επιτρέπετε κάτι ακόμα. Ένα σχόλιο για στοιχεία δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που χειρίζεστε, μέχρι σήμερα, την κατάσταση και μάλλον σας βρήκαν ότι δεν ήσασταν έτοιμοι στη διαχείριση του προβλήματος.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι ένα κορυφαίο ζήτημα. Και δεν είναι μόνο ζήτημα διαχείρισης είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είτε στην ενδοχώρα. Είναι ένα ζήτημα που ακουμπά όλη την κοινωνία. Και ακουμπά όλη την κοινωνία, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει συσσωρευτεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα νησιά μας και στην Ελλάδα γενικά, χωρίς να μπορέσουμε να έχουμε εκπλήρωση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Δηλαδή χωρίς να γίνονται επιστροφές από τη δική μας την πλευρά προς την Τουρκία, αλλά και χωρίς να προχωρά γρήγορα η διαδικασία απονομής ή απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή η δικλείδα ασφαλείας που θα μείωνε τον αριθμό των διαμενόντων στη χώρα μας. Εμείς προσπαθούμε αυτά να τα ξεμπλοκάρουμε. Επιμένουμε στα τέσσερα βασικά σημεία της πολιτικής μας. Δηλαδή, επιτάχυνση της απονομής ασύλου, φύλαξη των συνόρων μας, κλειστά προαναχωρησιακά Κέντρα και αύξηση των επιστροφών. Όλα αυτά, θα τα δείτε να ξεδιπλώνονται και μέσα από το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να είναι έτοιμο, ενδεχομένως και γρηγορότερα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να μπορέσουν να κρίνουν αυτή την πολιτική όταν θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Όχι όταν εξαγγέλλεται, όπως τις τελευταίες εβδομάδες. Πότε θα αποδώσει καρπούς; Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλο το χρονικό διάστημα του χειμώνα, ώστε στις αρχές της άνοιξης να έχουμε δείξει απτά αποτελέσματα στους Έλληνες πολίτες, είτε αυτό αφορά αποσυμφόρηση των νησιών, είτε αυξημένες επιστροφές, είτε τα κλειστά Κέντρα, είτε την επιτάχυνση της απονομής ασύλου, όπως είπα και πριν.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και κάνατε και αναφορά στις τράπεζες, τις τελευταίες ημέρες έχουμε ενημερωθεί ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μια σειρά από αυξήσεις σε όλες τις παροχές τους. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της Κυβέρνησης γι΄ αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε αυτή τη φάση δεν έχω κάποιο σχόλιο ιδιαίτερο. Ξέρετε, όμως, ότι πάντα η δική μας πολιτική είναι πολιτική ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επομένως, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, είτε με τη χρήση e-banking, εφόσον αυξάνει τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μειώνει το διοικητικό κόστος για τις τράπεζες, πρέπει να οδηγεί σε μείωση χρεώσεων για τους χρήστες, για όλους τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους καλούμε να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για να μειωθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Έχουμε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για την Κυβέρνηση, σχετικά με την επιστροφή τους και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή ακόμα είναι κάτι που το εξετάζετε;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, το ζήτημα εξετάζεται, γιατί δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ, παρά μόνο περιλήψεις. Αναμένουμε να τις δούμε και θα προχωρήσουμε σε αυτό που έχουμε πει. Δηλαδή, στην ικανοποίηση των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρα. Όσον αφορά το ζήτημα των αναδρομικών, όπως ξέρετε, από την περίληψη έχουμε δει ότι αφορά την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου του 2019 και μετά. Άρα, οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση δική μας, θα καλύπτει και αυτό το χρονικό διάστημα, όποτε κι αν έρθει και όποτε και αν καταβληθούν τα χρήματα.

Σας ευχαριστώ.