Καλό μεσημέρι,

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τροφίμων εμφάνισε σημαντική αποκλιμάκωση, καθώς από 6,7% το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 5,3% τον Μάρτιο.

Επιπλέον, οι τιμές τροφίμων το Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 1,1% σε σύγκριση με το Μάρτιο. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μειώσεις τιμών που καταγράφονται σε σημαντικές κατηγορίες τροφίμων ως εξής, νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%).

Επίσης, αποπληθωρισμός καταγράφεται στα προϊόντα που αποτέλεσαν αντικείμενο της ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα, μειώσεις τιμών σε επίπεδο έτους (Μάρτιος 2024 με Μάρτιος 2023) καταγράφονται στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-2,1%) και άλλα είδη ατομικής φροντίδας (-2,5%).

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στις κατηγορίες προϊόντων που έχουμε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των τιμών, οι παρεμβάσεις αυτές αποδίδουν. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι με αμείωτους ρυθμούς και καταλογίζονται νέα πρόστιμα όπου εντοπίζονται παραβάσεις.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, «Υπάρχει μια ικανοποιητική συμμόρφωση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς θα εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Την κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι στο παρελθόν.

Προφανώς δεν μπορούν να εντοπίσουν όλα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Γνωρίζει, όμως, ο κάθε επιχειρηματίας, η κάθε επιχείρηση, ότι αν παραβεί το νόμο, είτε μιλάμε για το περιθώριο κέρδους, είτε μιλάμε για πλασματικές εκπτώσεις, οι οποίες ξέρετε με εξοργίζουν και πάρα πολύ, δεν μπορεί να λες ότι κάνεις έκπτωση 50% και τρεις μέρες πριν να έχεις αυξήσει 100% την αξία του προϊόντος».

Αναφέρθηκε ακόμη στα επιπλέον εργαλεία που έχει δώσει η Πολιτεία στους καταναλωτές, τονίζοντας: «πολλές φορές και εμείς βλέπουμε από πολίτες, μαθαίνουμε πράγματα και ζητάμε και από τους πολίτες να μπορούν, μέσω των Μέσων, να μας καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Υπηρεσίες όπως ο «e-Καταναλωτής», η δυνατότητα δηλαδή άμεσης σύγκρισης τιμών, να δώσουμε περισσότερα εργαλεία για να μπορεί ο καταναλωτής, να κάνει τις καλύτερες δυνατές αγορές και κυρίως περισσότερη διαφάνεια στις τιμές».

Ο βασικότερός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε τις μόνιμες παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Όπως τόνισε και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: στον προϋπολογισμό του 2025 θα περιλαμβάνεται μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση εισοδημάτων και μείωση φόρων συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ:

– η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. Ευρώ και ακόμα κατά 0,5% το 2027.

– η μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.

– η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.

– η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.

– η αύξηση των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

– η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

——

Ξεκινά από σήμερα η υποβολή των αιτήσεων στο gov.gr για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με ποσό 50.000.000 ευρώ και αφορά ανακαινίσεις και επισκευές, σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα θα τρέξει με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Οι Δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.

β) Το ακίνητο να έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.

γ) Οι Δικαιούχοι να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€.

δ) Το ακίνητο να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, να μην έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.

ε) Οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και να μην έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε:

«Μια από τις βασικές αιτίες, αύξησης των ενοικίων είναι το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα παραμένουν κλειστά γιατί είναι παλιά και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα κάνουν λειτουργικά. Ερχόμαστε να επιδοτήσουμε αυτές τις ανακαινίσεις και να προσθέσουμε ένα ακόμη “όπλο” στη στεγαστική πολιτική μας και στη μάχη να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων».

Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής συνεχίζεται – μετά το επιτυχημένο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων «Σπίτι μου» – με τη νέα δράση που στοχεύει στην αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση.

—–

Εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, που κατατείνουν, ενδεικτικά:

– στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,

– στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,

– στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων

– στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης

– στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ

– στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19

– στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Η Υγεία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και αυτό το αποδεικνύουν οι στοχευμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι αυξήσεις στις αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ, στις αποζημιώσεις των εφημεριών τους, οι 6.500 προσλήψεις που προχωρούν, η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, η δημιουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να εκσυγχρονίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προτεραιότητα την ενίσχυση του προσωπικού, των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

—-

Πάνω από 72.000 Έλληνες από 110 διαφορετικές χώρες έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να ψηφίσουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μέσω επιστολικής ψήφου.

Η διαδικασία των αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Απριλίου.

Η επιστολική ψήφος αποτελεί μια βαθιά τομή και μια μεταρρύθμιση που διευκολύνει τους συμπολίτες μας εντός και εκτός συνόρων να συμμετάσχουν στην διαδικασία των ευρωεκλογών. Μια κίνηση που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη Δημοκρατία μας, παρά τις ιδεοληψίες ορισμένων και τα fake news που επιμένουν να διακινούν για να προσπαθήσουν να σπείρουν αμφιβολίες στο εκλογικό σώμα.

Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι απολύτως διασφαλισμένη και έγκυρη.

—–

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, φορέας ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μετά από πρόταση της προέδρου του Άννας Ροκοφύλλου, καταργείται το αντίτιμο που πλήρωναν μέχρι σήμερα για την στέγαση τους οι φοιτητές στις εστίες αρμοδιότητας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Πρόκειται για ένα αντίτιμο στέγασης το οποίο, κυμαίνονταν, από 5 μέχρι 45 ευρώ το μήνα, δηλαδή από 60 ως 540 ευρώ τον χρόνο. Το αντίτιμο αυτό το λάμβαναν από τους εστιακούς φοιτητές κάποια από τα Πανεπιστήμια και το απέδιδαν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Με την χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακλήθηκαν οι δύο προηγούμενες αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 2006 και το 2010 από τον προγενέστερο φορέα, που ήταν το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου υπέγραψε την σχετική απόφαση και απέστειλε επιστολή στις πρυτανικές Αρχές των 17 εστιών αρμοδιότητας του ιδρύματος ανά την Ελλάδα, με την οποία τους γνωστοποιεί ότι δεν θα λαμβάνεται πλέον κανένα αντίτιμο από τους φοιτητές για την στέγαση τους.

——

Ολοκληρώθηκε η περίοδος αιτήσεων για το «Τουρισμός για όλους 2024». Σχεδόν, 973.000 πολίτες έκαναν αίτηση, εκ των οποίων το 78,2% αφορά δικαιούχους που θα συμμετέχουν στην κλήρωση για επιδότηση 200 ευρώ, το 3% αφορούν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία από 67% και άνω που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν διπλάσιο ποσό, δηλαδή 400€, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη συνοδού ατόμου, και το 18,8% αφορά ευάλωτες ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν άϋλη ψηφιακή κάρτα αξίας 300€.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα είναι 25 εκ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα λάβουν το voucher θα εξαρτηθεί από το ποιες κοινωνικές κατηγορίες θα κληρωθούν, δεδομένου ότι υπάρχει διαβάθμιση στα ποσά των ενισχύσεων και μάλιστα με κοινωνικά κριτήρια.

——

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό, που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι την Κηφισιά, ύστερα από ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το συνολικό επιλέξιμο κόστος για το έργο ανέρχεται σε 12,3 εκατ. Ευρώ.

Πρόκειται για σημαντική επένδυση με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου έργου κυκλικής οικονομίας, που συνδυάζει την ανανέωση των συρμών, με την παράλληλη ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών. Με το συγκεκριμένο έργο αναμένονται σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, εξοικονόμηση ενέργειας και πιο αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες για τον πολίτη.

Εκτιμάται ότι ο εκσυγχρονισμός θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τρένων κατά περίπου 25 χρόνια, ενώ η βελτιωμένη αξιοπιστία θα κάνει τα τρένα πιο ελκυστικά για τους επιβάτες, κάτι που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.

—–

Συνολικό ποσό 400 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την υλοποίηση των δράσεων της Προτεραιότητας 6 του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027, του πρώην ΤΕΒΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.


Το πρόγραμμα αφορά σε 303.000 ωφελούμενους κατά μέσο όρο μηνιαίως, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παρέχονται δωρεάν τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα, σχολικά είδη κλπ.


Μετά την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη οργάνωση οι δράσεις θα υλοποιηθούν από τις 13 Περιφέρειες της χώρας με τον προϋπολογισμό των 400 εκατομμυρίων ευρώ να κατανέμεται ανά περιφέρεια βάσει του αριθμού των ωφελούμενων.


Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές διαδικασίες, ώστε οι Περιφέρειες να μπορούν να υλοποιήσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο του επόμενου διμήνου.
Εκτός από την παροχή τροφίμων και βασικών ειδών ανάγκης, μέσω των Περιφερειών θα χρηματοδοτηθούν επίσης υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης (συμβουλευτικά κέντρα), ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων (όπως συμβουλευτική για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας) υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών όπως πχ τα κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.

Όπως τόνισε και η αρμόδια Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη: «Είναι υποχρέωση μας, να παρέχουμε αξιοπρεπή καθημερινότητα και να κρατήσουμε μακριά από τον κοινωνικό αποκλεισμό, τους χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία».

—-

Ψηφίστηκε το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Σύμφωνο περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του κανονισμού Eurodac, ο κανονισμός για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Ακόμα ενσωματώνεται ο κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου, που θεσπίζει κοινή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη-μέλη όταν άτομα ζητούν διεθνή προστασία. Εντάσσεται επίσης και ο κανονισμός για τη διαχείριση ασύλου και μετανάστευσης που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο νέος κανονισμός καθορίζει, άλλωστε, ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου.

Το Σύμφωνο θεσπίζει το πλαίσιο το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης, επιτρέποντας ευελιξία σε ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα, όσον αφορά την καταγραφή των αιτήσεων ασύλου ή τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε αυτή την προσπάθεια και σήμερα χαιρετίζουμε τη θετική της κατάληξη. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική μέρα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε ένα κρίσιμο ζήτημα γύρω από το οποίο κάποιοι προτιμούσαν τον διχασμό παρά τη συναίνεση. Αποδείξαμε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν ενωμένοι να τα καταφέρουν καλύτερα».

—-

Ο Πρωθυπουργός μετέβη σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών.

Σήμερα το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βαρσοβία όπου θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ αύριο, Παρασκευή, 12 Απριλίου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών ενόψει των Ευρωεκλογών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος, σε καμία από τις προηγούμενες διαδικασίες των Ευρωεκλογών δεν έχει γίνει τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων. Στις Ευρωεκλογές οι υποψήφιοι, αυτό το οποίο ψηφίζουν οι πολίτες, μέσα από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, είναι οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές. Άρα, αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα δώσουν τη μάχη και στην καθημερινή καμπάνια τους και σε τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις. Από εκεί και πέρα, debate γίνεται συνεχώς στη Βουλή, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου πρώτος ο Πρωθυπουργός έχει -νομίζω- τις περισσότερες, όπως έχει καθήκον σε αντίθεση με προκατόχους του, παρουσίες, σεβόμενος και το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους πολίτες και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Αλλά, όπως αποδείξαμε, και στις διαδικασίες των βουλευτικών εκλογών, ήμασταν εκεί, όπως έχουμε καθήκον, για την αντιπαράθεση debate. Αλλά, εδώ μιλάμε για Ευρωεκλογές, μια εντελώς άλλη διαδικασία, η οποία δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, δεν διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα στην εισαγωγή σας, που είπατε ορισμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η αποκλιμάκωση, όπως είπατε κι εσείς, είναι σταδιακή και σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για μείωση τιμών, αλλά για μείωση της αύξησης των μεγάλων αυξήσεων, που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Το ίδιο είπε και ο κ. Σκρέκας. Μιλάει για σταδιακή εξομάλυνση. Εξετάζετε το ενδεχόμενο διατίμησης σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως ζητάει η ΓΣΕΕ, η οποία την επόμενη βδομάδα πραγματοποιεί και 24ωρη απεργία, σχετική με την ακρίβεια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, συνολικά, έχουμε μείωση του πληθωρισμού, όχι αποπληθωρισμό -σωστά το λέτε- αλλά σε επίπεδο τροφίμων. Κι αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν έχει φύγει. Παραμένει εδώ και στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες. Όμως, βαίνει μειούμενο και δύο πράγματα φαίνεται ότι αποδίδουν. Το ένα είναι δεδομένο, γιατί παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σωρευτικά, όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή, που έχουμε πληθωρισμό, μέχρι το 2023 ήταν 14%, μέχρι τώρα που μιλάμε είναι 16%, αλλά οι αυξήσεις των μισθών είναι μεγαλύτερες. Άρα, ουσιαστικά, απορροφούν την αύξηση. Είναι και λίγο μεγαλύτερες. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί πλέον 26%-27% με την τελευταία αύξηση. Ο μέσος μισθός 20%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι το τέλος του 2023, γιατί αυτό γίνεται ετησίως. Και το δεύτερο είναι ότι στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως οι τελευταίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουν και μεγαλύτερη απόδοση. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και μείωση τιμών. Σας ανέφερα χαρακτηριστικά κατηγορίες προϊόντων. Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι είναι μια διαρκής μάχη και φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται ως προς την έντασή του το φαινόμενο αυτό, που χρειάζεται αντιμετώπιση, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, σε τρία επίπεδα. Το ένα είναι μόνιμες αυξήσεις εισοδήματος των πολιτών, μέσω αυξήσεων μισθών ή μειώσεων φόρων ή καταργήσεων -ας πούμε, φόρων ή αυξήσεων του αφορολόγητου. Το δεύτερο είναι στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με όλα αυτά που έχουν ανακοινωθεί: από το Καλάθι του Νοικοκυριού, τη μόνιμη μείωση τιμής, μέχρι και τις τελευταίες τέσσερις ξεχωριστές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και στοχευμένες παρεμβάσεις στην κοινωνία, όπως είναι όλα αυτά που ανακοινώνουμε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα διάφορα επιδόματα, τη στήριξη από τον Τουρισμό, μέχρι τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Και ο τρίτος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πολιτική που αποδίδει. Υπάρχουν κατά καιρούς διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όμως κοστολογημένες προτάσεις οι οποίες αποδίδουν, θεωρούμε ότι είναι αυτές. Εμείς συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση με βασική μας προτεραιότητα την αύξηση, συνεχώς, όπως προβλέπει το πρόγραμμά μας, των εισοδημάτων όλων των πολιτών.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει στην συνέντευξή του το πρωί ότι ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Βελόπουλος του θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι κοινό βρίσκει η Κυβέρνηση μεταξύ αυτών των προσώπων και γιατί το υποστήριξε αυτό ο Πρωθυπουργός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, βρίσκει δύο κυρίως κοινά. Το ένα είναι η διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Γνωστές οι περιπτώσεις. Και, μάλιστα, εδώ υπάρχει πολλές φορές και ταύτιση στον τρόπο αναμετάδοσής τους, αλλά και στον τρόπο επεξήγησής τους. Πράγματα, δηλαδή τα οποία ουδέποτε, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε κανένας αξιόπιστος έχει επιβεβαιώσει. Και αυτοί τα διακινούν ως δεδομένα. Και το δεύτερο κοινό τους είναι οι ανέξοδες υποσχέσεις σε επίπεδο οικονομίας. Δηλαδή, ο μεν ο κ. Κασσελάκης, για παράδειγμα, είπε για μηδενισμό Φ.Π.Α. σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης, εκπροσωπώντας το κόμμα που αύξησε ή επέβαλλε πάνω από 25 φόρους, 27 αν δεν κάνω λάθος. Ένα μέτρο, για παράδειγμα, που έχει δημοσιονομικό κόστος μόνο για ένα χρόνο 2,3 δισεκατομμύρια. Εντάξει, ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει, αλλά αν δεν πεις από πού θα τα πάρεις αυτά τα λεφτά, τότε, ουσιαστικά, αυτό που είπες, είναι μία ανέξοδη υπόσχεση. Ο κ. Βελόπουλος, νομίζω, έχει πάει τις συντάξεις 3.000-4.000 ευρώ. Εντάξει, το έχουμε ξαναπεί: Ο καθένας πολιτεύεται όπως επιθυμεί, όπως επιλέγει, αλλά, προφανώς, κάποια κοινά σημεία είναι καλό να επισημαίνονται.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα. Αναφέρατε ότι υπάρχουν 72.000 υποψήφιοι για την επιστολική ψήφο, έτσι; Μάλλον ενδιαφερόμενοι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι ενδιαφερόμενοι, θα ψηφίσουν επιστολικά.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σας ικανοποιεί αυτός ο αριθμός σε σχέση, ιδιαίτερα, με τους Έλληνες του εξωτερικού, που είναι πάρα πολύ περισσότεροι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ακόμη και ένας συμπολίτης μας, είτε εντός, είτε εκτός συνόρων να καταφέρει να ψηφίσει, με έναν τρόπο, που αν δεν τον είχε δεν θα ψήφιζε -γιατί μέσα σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να επέλεξαν την επιστολική ψήφο ως καλύτερη λύση, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να μην μπορούσαν να ψηφίσουν αν δεν είχαν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου- είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Δημοκρατίας μας. Δυστυχώς, αυτή την επιτυχία δεν τη συνυπέγραψαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ειδικά για τους κατοίκους του εξωτερικού, υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών σε χώρες, όπως έχουμε ενημερωθεί, που δεν είχαν στηθεί εκλογικά τμήματα, λόγω του ότι δεν είχε συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός, αλλά οι άνθρωποι αυτοί, κάποιοι εξ αυτών που είναι στο εξωτερικό, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν, αν δεν υπήρχε η επιστολική ψήφος. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Για αυτό και έχουμε μπροστά μας περίπου 20 μέρες και θέλουμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί περισσότερο. Είναι σημαντικός ο αριθμός, 72.000 συμπολίτες μας οι οποίοι θα ψηφίσουν. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος. Ευελπιστούμε, τώρα που πηγαίνουμε και προς το τέλος, υπάρχει πάντοτε και μια συνήθεια να παίρνονται οι αποφάσεις και προς το τέλος, γιατί κάποιοι μπορεί να μην είναι και σίγουροι αν τελικά θα ψηφίσουν επιστολικά ή όχι, αλλά να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι είναι μέχρι 29 Απριλίου. Το είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση. Ισχύει για τους κατοίκους εξωτερικού, αλλά και τους εκλογείς εντός Ελλάδος και η διαδικασία είναι πολύ απλή, είναι εύκολη και πλήρως αδιάβλητη.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εισήγησή σας διαβάσατε μια λίστα προϊόντων από την ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία πράγματι είναι σωστά, αλλά υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία σημείωσαν άνοδο. Αναφέρω, για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία συν 14% και τα αεροπορικά εισιτήρια συν 17% και ο πληθωρισμός ήταν ετήσιος 3,2 και αυξήθηκε. Το ερώτημα προς την Κυβέρνηση είναι ότι έχουμε έναν χρόνο κάποια επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας, η οποία για πολλούς φαίνεται ότι δεν αποδίδει και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουν πέσει και οι όγκοι πωλήσεων. Δηλαδή, η αγορά στηρίζει και τις τρέχουσες τιμές. Μήπως η Κυβέρνηση ήρθε η στιγμή, βέβαια δεν είναι η περίοδος η πιο κατάλληλη, να ακυρώσει όλα τα μέτρα τα οποία είναι στην αγορά και να δώσει εμπιστοσύνη στην επιχειρηματική κοινότητα να διαμορφώσει τους δικούς της όρους; Και το πιο κρίσιμο, αφού είπε ο συνάδελφος για ανώτατη τιμή, γιατί το ψωμί να ανεβαίνει και στη λίστα που διαβάζετε +0,8%, όταν το σιτάρι, η πρώτη ύλη, έχει πέσει 50%; Κι εγώ θα έλεγα γιατί να μην βάλετε ανώτατη τιμή πώλησης στα άλευρα στην αλευροβιομηχανία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω απάντησα σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου σας για την πολιτική που ακολουθούμε. Εμείς δεν λέμε ότι η πολιτική μας αυτή έχει λύσει το πρόβλημα συνολικά. Καμία χώρα δεν το έχει καταφέρει αυτό. Στην πιο επίμονη παγκόσμια πληθωριστική κρίση οι απαντήσεις δίνονται σημειακά και ανακουφίζουν τους πολίτες, μειώνουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης, δεν λύνουν συνολικά το πρόβλημα. Όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν λύσεις που λύνουν συνολικά το πρόβλημα, εξαπατούν τους πολίτες. Γιατί, εντάξει, ας πούμε στην Ελλάδα δεν έχει εκτιμηθεί το μεγαλείο αυτών που έχουν τα «λεφτόδεντρα», αλλά θα έχει εκτιμηθεί σε κάποια άλλη χώρα και θα τα είχανε χρησιμοποιήσει. Και αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση, όχι σε αυτά τα οποία μου λέτε εσείς. Κοιτάξτε, εδώ πέρα –το ξαναλέμε– ο πληθωρισμός, το είπα στην προηγούμενη απάντηση, δεν είναι αρνητικός, συνεχίζουμε και έχουμε πληθωρισμό. Πάντοτε η κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση είναι γι’ αυτά τα προϊόντα στα οποία ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακώνεται. Λογικό είναι. Όταν, για παράδειγμα, έπεφτε κατά πολύ το ρεύμα, η κριτική που μας ασκείτο ήταν για τα τρόφιμα. Λογικό. Γιατί το πρόβλημα πάντοτε είναι όταν ανεβαίνει μια τιμή. Όταν αρχίζει και πέφτει σταματάει να είναι πρόβλημα και είναι και δεδομένο ότι όλοι θα ασχοληθούν με τις περιπτώσεις που ανεβαίνουν οι τιμές. Τι κάναμε εμείς; Λύσαμε το ζήτημα του ρεύματος και προσωρινά, δίνοντας στήριξη στους πολίτες και στις επιχειρήσεις για να μην πληρώνουν τις αυξήσεις και μόνιμα, απ’ ό,τι φαίνεται -ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση- με τους τελευταίους μήνες που έχουμε επαναφορά των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα. Την ίδια περίοδο είδαμε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα τρόφιμα και κάποια είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το βρεφικό γάλα. Κάναμε σημειακές παρεμβάσεις πάνω σε αυτά. Είναι μία, λοιπόν, μάχη καθημερινή όπου πρέπει πέραν των μόνιμων που παίρνεις, να παίρνεις και κάποια έκτακτα μέτρα, για να ανακουφίζεις τους πολίτες, να μειώνεις τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Και παράλληλα, όπως είπα και πριν, όσο μπορείς περισσότερο, όπως έχεις υποσχεθεί, κατά γράμμα. Και κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο από όσα έχεις υποσχεθεί, όσο δηλαδή αντέχει η οικονομία και ο Προϋπολογισμός μας το επιτρέπει, να δίνεις αυξήσεις στο εισόδημα. Αυτή θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη πολιτική. Φαίνεται ότι αποδίδει και θα φανεί πολύ περισσότερο όταν θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω από πόσα οχήματα ακριβώς αποτελείται η πομπή του Πρωθυπουργού, όταν περιοδεύει ανά την Επικράτεια. Είδαμε ένα βίντεο που ανήρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε αρκετά οχήματα, πολλά. Μήπως υπάρχει κάποια υπερβολή εκεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε: Ο κ. Κασσελάκης ξέχασε να μετρήσει τα αυτοκίνητα τα δικά μας που έχουμε παρκαρισμένα κάτω από τα σπίτια μας. Μέτρησε μέχρι και κάποιες μοτοσυκλέτες, κάποια μηχανάκια που είχαν πολίτες επάνω και πέρναγαν, είτε πριν είτε μετά, την πομπή, συνέχισε να μετράει αυτοκίνητα τα οποία ακολουθούσαν την πομπή του Πρωθυπουργού. Για να καταλάβουνε οι πολίτες που μας ακούνε, είναι δεδομένο ότι αμέσως μετά από τα αυτοκίνητα τα οποία προηγούνται ή συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό, που είναι συνολικά τέσσερα μπορεί στη συνέχεια να είναι και κάποιοι άλλοι οι οποίοι συμμετέχουν σε μια περιοδεία, δηλαδή, μπορεί σε περιοδεία να συμμετέχουν κάποιοι άλλοι υπουργοί, μπορεί να συμμετέχουν κάποιοι βουλευτές της περιοχής, αυτή δεν είναι αυτοκινητοπομπή ενός Πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια συνεχίζουν και κυκλοφορούν κάποια αυτοκίνητα από τους πολίτες που είναι στην περιοχή. Δεν σταματάει η κυκλοφορία και έρχεται το επόμενο αυτοκίνητο, περνά μετά από πέντε λεπτά. Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι, εγώ το έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε τα social media και μάλιστα να διαδίδουμε τα μηνύματά μας και με τρόπους, όπως είναι και το Instagram, όπως είναι και το Tik Tok, αρκεί να υπάρχει περιεχόμενο και το περιεχόμενο να μην είναι φτηνός λαϊκισμός. Εκεί είναι η αποτυχημένη μορφή ενός influencer, δηλαδή, influencer χωρίς περιεχόμενο. Όταν υπάρχει περιεχόμενο αυτό πραγματικά είναι πάρα πολύ καλό. Το χειρότερο είναι όταν το περιεχόμενο είναι φτηνός λαϊκισμός. Εμείς ρωτήσαμε το αρμόδιο Υπουργείο πόσοι αστυνομικοί βρίσκονται στην υπηρεσία του κ. Κασσελάκη, ως Αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και είναι 41 αστυνομικοί. Ξεχωριστά είναι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωριστά είναι στο πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα πάμε να το κατηγορήσουμε αυτό, εφόσον υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Ούτε θα πάμε να κάνουμε βίντεο για έναν απολογισμό πόσοι αστυνομικοί ή πόσα οχήματα συνοδεύουν τον Κασσελάκη. Δεν είναι αυτό ο τρόπος άσκησης πολιτικής, ειδικά όταν είμαστε η Κυβέρνηση που ήδη 1.700 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει από φύλαξη προσώπων σε μάχιμες Υπηρεσίες και συνεχίζεται αυτό μέχρι να φτάσουμε τους 2.500 που έχουμε υποσχεθεί πριν από κάποιους μήνες -ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Σημασία, όμως, έχει όταν λέμε κάτι, πρώτον αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα –δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα– και δεύτερον να έχει και ένα πολιτικό αποτύπωμα. Και μάλιστα να μιλάει ένας άνθρωπος που αιτήθηκε αστυνομικούς πριν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τον σύζυγό του. Που πάλι δεν τον κατηγορήσαμε, αλλά δεν είναι λίγο ανακόλουθο σε σχέση με τον τρόπο που ανεβάζει κάποια βίντεο, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις;

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σήμερα το Politico αποκαλύπτει πως ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κονδύλια 2,5 δις που χορηγήθηκαν μόνο σε δέκα εταιρείες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρει ακόμα ότι έχει γίνει έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εταιρείες. Έχουν γίνει αντίστοιχες έφοδοι, έλεγχοι, στα αρμόδια Υπουργεία, όπως στο Ανάπτυξης. Έχουν κληθεί κυβερνητικοί παράγοντες για εξηγήσεις; Και γιατί δεν έχετε απαντήσει μέχρι τώρα στο δημοσίευμα; Λέει πως δεν παρέχει η Κυβέρνηση απάντηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, το δημοσίευμα βγήκε σήμερα και η Κυβέρνηση απαντάει. Και θα σας απαντήσω, γιατί με ρωτάτε, και γιατί έχουν βγάλει ανακοινώσεις τα άλλα κόμματα. Δεν είμαι εκπρόσωπος Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω στο όνομα μιας Ανεξάρτητης Αρχής ή σε άλλες περιπτώσεις στο όνομα της Δικαιοσύνης. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν μπερδέψει λίγο τους ρόλους. Εμείς εκπροσωπούμε την Κυβέρνηση, την Εκτελεστική Εξουσία. Έχω την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όχι εκπρόσωπος μιας Ανεξάρτητης Αρχής ή ενός Δικαστηρίου ή του Αρείου Πάγου ή οποιουδήποτε άλλου. Αυτό είναι ένα, το οποίο είναι σημαντικό. Θα έπρεπε να είναι δεδομένο, αλλά δυστυχώς δεν είναι δεδομένο. Το δεύτερο είναι ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μία καταγγελία, η οποία έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά, λοιπόν, επειδή η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι από την Αντιπολίτευση, οφείλει μία Ανεξάρτητη Αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Το δεύτερο είναι ότι η Κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, όπως ήταν η πανδημία και τα προηγούμενα χρόνια στα οποία αναφέρεται αυτή η καταγγελία, κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η συγκεκριμένη καταγγελία, επειδή είναι από ένα ποσό και πάνω, έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι δηλαδή εγκεκριμένοι και από τον αρμόδιο κλάδο της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, πάντοτε είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Είναι καλοδεχούμενη κάθε έρευνα και αυτονόητη όταν γίνεται μία καταγγελία. Και να θυμίσουμε και το πολύ αυστηρό πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου που έχει ειδικά η παρακολούθηση και υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εφαρμόζεται από την Κομισιόν και βάσει αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις, ως προς την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών οροσήμων, αλλά και την εκταμίευση των πόρων. Με λίγα λόγια όλα αυτά ελέγχονται και από την Ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί μιλάμε για διαγωνισμούς άνω των 10 εκατομμυρίων, αλλά και από την Κομισιόν. Υπάρχει μια καταγγελία, ερευνάται, αξιολογείται και έτσι πρέπει να γίνεται στα πολιτισμένα δημοκρατικά Κράτη.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια ερώτηση με δύο σκέλη. Ένα μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους Ευρωπαίους αναμετάδωσε –μεταφρασμένο στα ελληνικά– η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, μέσω του λογαριασμού της στο Χ, το προηγούμενο twitter. Μάλιστα, το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου περιέχει ευθεία απειλή σε όποιους στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Πρώτον, πως σχολιάζει η Κυβέρνηση αυτό; Και ένα δεύτερο σκέλος, είναι ότι έχει βγει ένα δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προβεί στην αποστολή 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία. Και γι’ αυτό τι έχει να πει η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το δεύτερο, νομίζω, το έχω διαψεύσει με διαφορετικές μορφές ως ερώτηση δεκάδες φορές. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Ό,τι ήταν να πούμε το έχουμε πει. Δεν ισχύει αυτό που περιγράφει αυτό το δημοσίευμα. Από εκεί και πέρα η στάση της Ελλάδας δεν θα αλλάξει ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει η ρωσική πλευρά. Εμείς είμαστε με τη Δύση, είμαστε με τη δημοκρατία, είμαστε με τον αμυνόμενο, είμαστε με την Ουκρανία και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα τον κ. Πρωθυπουργό το πρωί, που είπε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει πολιτική ευθύνη. Όταν λέτε σαν Κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική ευθύνη ο κ. Χρυσοχοΐδης, τι εννοείτε, ακριβώς; Ότι υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι αγνοούν βασικές διατάξεις των αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων και σ’ αυτό δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη από τον πολιτικό τους προϊστάμενο; Ότι οι αστυνομικοί αυτοί οι οποίο εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη δολοφονία της άτυχης κοπέλας, αντί να τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες, εκεί πέρα δεν υπάρχει, επίσης, καμία πολιτική ευθύνη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο λέει ο Πρωθυπουργός είναι ότι το έργο και η αποτελεσματικότητα ενός Υπουργού κρίνεται σε βάθος χρόνου. Αξιολογούνται, προφανώς, όλα τα περιστατικά από φορείς ή εργαζομένους ή Σώματα Ασφαλείας, αναλόγως για ποιο Υπουργείο μιλάμε, μεμονωμένα. Δηλαδή, αξιολογείται και η συμπεριφορά και η αποτελεσματικότητα μεμονωμένα, όμως το έργο και η αποτελεσματικότητα κρίνεται σε βάθος χρόνου. Έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι αυτό το οποίο συνέβη στους Αγίους Αναργύρους ήταν κάτι τραγικό, γιατί είχε μια τραγική κατάληξη. Προφανώς συνέδραμαν πολλοί παράγοντες αδράνειας ή μη επαγγελματισμού –επιμέρους ευθύνες θα καταλογίσουν οι αρμόδιες Αρχές- αλλά δεν αντικατοπτρίζει συνολικά την εικόνα της της Ελληνικής Αστυνομίας. Μόνο από τη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη είχαμε πάνω από 150 περιπτώσεις, που χρειάστηκε να επέμβει η Ελληνική Αστυνομία. Είχαμε 47 συλλήψεις για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Η ίδια η Αστυνομία χειρίστηκε αυτά τα περιστατικά. Και, μάλιστα, βασίστηκαν αυτές οι επιχειρήσεις σε νέους τρόπους -που έχουν τα θύματα- νέες μεθόδους να βρουν το δίκαιο τους, να προστατευθούν. Κάποια εκ των θυμάτων, καθημερινά, μεταφέρονται σε ασφαλείς χώρους. Ανακοίνωσε και κάποια, επιπλέον, μέτρα ο Υπουργός. Ανανέωσε ένα πρωτόκολλο το οποίο πρέπει να ακολουθείται από τα Αστυνομικά Τμήματα. Άρα, αυτό είναι μια συνολική εικόνα, που προφανώς έχουμε χρέος να περιορίσουμε, μακάρι και να εκμηδενίσουμε τις περιπτώσεις, που δεν τηρούνται όλα αυτά. Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο. Τι έχει αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα.

Τώρα, ως προς αυτό το ζήτημα των ανθρώπων -των αστυνομικών- οι οποίοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, υπάρχει ένας συγκεκριμένος νόμος που εφαρμόζεται. Τρέχει παράλληλα η ποινική διαδικασία με την πειθαρχική διαδικασία. Υπάρχει ένα ζήτημα να συνεδριάζουν όλο και πιο γρήγορα και να βγάζουν αποφάσεις τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Και γι’ αυτό και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους χρόνους. Αλλά, εδώ, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα ότι κάποιος παρανόμησε. Αν θέλουν κάποιοι να αλλάξουμε το πειθαρχικό πλαίσιο, να αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο, ας έρθουν να μας το πουν. Αλλά, δεν μιλάμε για υποθέσεις με αμετάκλητες καταδίκες. Υπάρχουν στην Ελληνική Αστυνομία 57.000 γυναίκες και άνδρες, που υπηρετούν. Υπάρχουν, όντως, κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων, που είναι υπό μια διαδικασία στη Δικαιοσύνη, δηλαδή, δεν έχει βγει ακόμα αμετάκλητη απόφαση και εκεί ακολουθείται ό, τι προβλέπει ο νόμος. Όταν θα τελεσιδικήσει -θα έχουμε αμετάκλητη απόφαση– τότε, προφανώς, θα ακολουθήσει και η διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου και θα είναι εκτός Σώματος.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι 47 συλλήψεις ανακοινώθηκαν μετά τη δολοφονία της Κυριακής. Πριν τη δολοφονία γινόντουσαν συλλήψεις; Γινόντουσαν 47 συλλήψεις την ημέρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καθημερινά. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι μπορεί να μην έχει επικοινωνηθεί, γιατί αυτό που ενδιαφέρει την Αστυνομία είναι να κάνει σωστά τη δουλειά της, όχι να κινείται με όρους επικοινωνίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες. Ο μέσος όρος των περιπτώσεων αυτών δεν ξέρω ποιος είναι, απλά πήραμε ενδεικτικά μία μέρα. Μπορεί ο μέσος όρος να είναι λίγο μικρότερος, αλλά μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερος. Αυτό πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου. Αλλά σας παρέθεσα σε μια από τις προηγούμενες ενημερώσεις πολιτικών συντακτών, πόσες ήταν οι γυναίκες που έκαναν χρήση του «panic button» και μάλιστα αυτό τους έσωσε ενδεχομένως και τη ζωή, σίγουρα τη σωματική ακεραιότητα. Πόσες ήταν οι γυναίκες σε βάθος χρόνου, αλλά και σε βάθος τριετίας, που έκαναν χρήση του 15900. Πόσες είναι οι γυναίκες οι οποίες μένουν σε δομές φιλοξενίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί. Πόσες είναι αυτές οι οποίες έκαναν χρήση των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας. Αυτά δεν έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της άτυχης κοπέλας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Αυτά είχαν ξεκινήσει να γίνονται τα τελευταία χρόνια και προφανώς προσπαθούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τους μηχανισμούς που γίνονται. Σημασία έχει –το ξαναλέω– να μην έχουμε τέτοια περιστατικά. Να τα εκμηδενίσουμε. Σίγουρα να τα περιορίσουμε. Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που σας παρουσιάζουμε και είναι από τα επίσημα στοιχεία.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζω μία δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Ρωμανού, σχετικά με το γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν επί της αρχής την έξτρα χρηματοδότηση της χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό πρακτικά για σας τι σημαίνει; Πώς μεταφράζεται και για την Ελλάδα και ποιο είναι το σχόλιό σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που κάνουν στο εξωτερικό, το κάνουν και στο εσωτερικό. Δηλαδή, βάζουν το κομματικό τους συμφέρον, την ανάγκη τους να ρίξουν την Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάνω από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, πάνω από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Στο εξωτερικό προσπαθούν να μπλοκάρουν τις χρηματοδοτήσεις, βλέπε ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βλέπε προσπάθεια για περιορισμό χρηματοδότησης στον φράκτη του Έβρου. Και στο εσωτερικό δεν ψηφίζουν χρήματα τα οποία παίρνει η χώρα μας -γιατί μιλάμε για χρήματα τα οποία παίρνει η Ελλάδα χωρίς να πρέπει να τα επιστρέψει, αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης- τα οποία δεν πάνε ούτε σε κάποιο κόμμα ούτε στην Κυβέρνηση, πάνε στις ανάγκες της κοινωνίας. Πάνε σε ανακαινίσεις νοσοκομείων, πάνε σε προγράμματα Πολιτικής Προστασίας, πάνε σε προληπτικά προγράμματα κατά του καρκίνου που έχουν σώσει πολλές γυναίκες και αυτά επεκτείνονται και σε πολλές άλλες μορφές καρκίνου, σε προγράμματα που αφορούν τους αγρότες μας, φωτοβολταϊκά στο χωράφι, τα οποία τους μειώνουν πολύ το ρεύμα. Με λίγα λόγια, ποια είναι η λογική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Του ΣΥΡΙΖΑ και του «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»; Η λογική είναι: Καλύτερα να αποτύχει μια πολιτική που φέρνει χρήματα στους πολίτες, για να τη χρεωθεί η Κυβέρνηση, παρά να στηρίξουμε τη χώρα μας, ούτως ώστε να πάει μπροστά και να βοηθηθούν οι πολίτες. Καλύτερη η Αντιπολίτευση, από την πρόοδο της Ελλάδας. Αυτό το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτής της ψηφοφορίας είναι η καλύτερη περίπτωση για να καταδείξουμε τη κρισιμότητα των ευρωεκλογών. Αν βάλει κανείς δίπλα τι κάνουν εκτός συνόρων και τι κάνουν εντός συνόρων, δεν χρειάζεται να πεις πολλά περισσότερα.

Για να καταλάβουμε πόσο θλιβερή είναι αυτή η στάση, τα χρήματα αυτά δεν δίνονται ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε στη Νέα Δημοκρατία, δίνονται στην Ελλάδα. Και τα έργα αυτά θα αποδώσουν, αρχίζουν και αποδίδουν -βλέπουμε με τα νοσοκομεία που επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός- στο χρόνο. Δηλαδή, ακόμα κι αν θέλουν κάποια στιγμή να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα, νομίζω προτιμούν η χώρα αυτή να έχει απορροφήσει τα χρήματα αυτά και να έχει καλύτερες υποδομές. Αλλά, δυστυχώς, σκέφτονται στενόμυαλα και μικροκομματικά.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω ένα σχόλιο για την τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα, ότι τυχόν ζημιές σε σχολεία θα πρέπει να επιβαρύνουν συνολικά το σχολείο και όχι τους γονείς του συγκεκριμένου μαθητή που κάνει τις ζημιές αυτές, όπως εσείς εισηγείστε και θέλετε να νομοθετήσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τον κ. Τσίπρα και τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση αυτή δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη. Όλα αυτά τα χρόνια πρεσβεύουν αυτή τη λογική, της έμμεσης ή άμεσης στήριξης σε κάθε τι έχει να κάνει με το μπάχαλο, στην ισοπέδωση προς τα κάτω, σε μια συνολική ευθύνη για συμπεριφορές μειοψηφιών. Αυτές οι συμπεριφορές είναι που εκτρέφουν συμπεριφορές μπαχαλοποίησης στα πανεπιστήμια. Προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε όχι τιμωρητικά, αλλά συνολικά από την πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για να φτάσουμε μετά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να πληρώνουμε όλοι εμείς τα σπασμένα συμπεριφορών μειοψηφιών. Αλλά είναι και άδικο γι’ αυτή την καμπάνια και την πρωτοβουλία να περιορίσουμε τη συζήτηση μόνο στο ζήτημα των ποινών. Είναι μία συνολική καμπάνια, που έχει ανάγκη η χώρα μας, μια εθνική προσπάθεια που κεντρικοποιεί διάφορες πολιτικές που μπορεί να έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζει ακόμα περισσότερες πολιτικές για να προστατεύσει παιδιά, τα παιδιά μας, το οποιοδήποτε παιδί που μπορεί να βρεθεί σε αυτό το σημείο.

Αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι σημαντικό να απαντηθεί, επειδή προσπαθεί, όπως έχει πει ο κ. Κασσελάκης, να φέρει κάτι διαφορετικό στο κόμμα του, γιατί για τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όλους αυτούς που έχει επιλέξει δίπλα του, νομίζω δεν είχαμε καμία αμφιβολία, είναι αν πραγματικά συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα. Αν, δηλαδή, θεωρεί και ο κ. Κασσελάκης ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να πληρώνουν τα σπασμένα συμπεριφορών κάποιων μειοψηφιών. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε, γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει φοιτήσει και σε εκτός Ελλάδας σημαντικά σχολεία, πανεπιστήμια, που νομίζω ότι εκεί δεν υπήρχαν αυτές οι λογικές, δεν πλήρωναν όλοι οι Αμερικανοί πολίτες μία καταστροφή που συνέβαινε σε ένα σχολείο. Μέχρι τώρα έχει επιλέξει να συμβαδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Έχει στην πρώτη γραμμή όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι δίπλα του, συστοιχίζονται δίπλα του, αλλά είναι σημαντικό σε τέτοιες δηλώσεις, με τέτοιες αφορμές, να δίνει και ο ίδιος απαντήσεις αν τον εκφράζουν και τον ίδιο, ως νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή του.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε προηγουμένως και πάλι στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών. Επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός το πρωί ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται και η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Όμως, τον κ. Τζεντιλόνι τον διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι ισχυρή, ανεξαρτήτως εκλογών. Τι από τα δύο συμβαίνει; Έχετε διαφορετικό αφήγημα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας; Και τελικά ποιος είναι ο κίνδυνος; Φοβάστε ότι θα συγκυβερνήσει ο κ. Κασσελάκης με τον κ. Βελόπουλο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι είπε στον κ. Τζεντιλόνι, είπε σήμερα το πρωί και στους συναδέλφους σας, στον κ. Παπαδάκη και την κυρία Αναστασοπούλου, ότι εκλογές θα έχουμε το 2027, ανεξαρτήτως αποτελέσματος ευρωεκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι άλλος στο εσωτερικό και άλλος στο εξωτερικό, όπως ο προκάτοχός του. Είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός με την ίδια ρητορική και την ίδια πολιτική που εφαρμόζει. Είναι δεδομένο, όμως, ότι όσο πιο καθαρό είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ως προς την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η Νέα Δημοκρατία στις πολύ σημαντικές διεκδικήσεις που θα πρέπει να κάνει στην Ευρώπη. Κάναμε πριν μια ανάλυση για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως είναι οι αμυντικές δαπάνες και πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως είναι το μεταναστευτικό, που ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, ισχυρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι έχουν φέρει αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικές, λοιπόν, οι ευρωεκλογές. Και, βέβαια, εννοείται, είναι και ένα σταυροδρόμι για τη συνέχιση της σταθερότητας στη χώρα. Από εκεί και πέρα, ναι, το έχει πει ο Πρωθυπουργός, εκλογές θα γίνουν και πάλι -όπως είχε πει και την προηγούμενη φορά και επιβεβαιώθηκε- στο τέλος της τετραετίας.

Τώρα τι φοβόμαστε, για να μην μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Προφανώς, δεν υπάρχει ζήτημα συγκυβέρνησης, αλλά ναι, δεν θέλουμε να επιστρέψει ο εφιάλτης του λαϊκισμού, της ισοπέδωσης προς τα κάτω, των ανέξοδων παροχών, που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Γιατί, το θυμίζω ξανά, αυτές οι λογικές, που έφτασαν στη συγκυβέρνηση της Αριστεράς με την άκρα Δεξιά, έφτασαν στο σημείο να κυβερνήσουν, δεν έμειναν στα λόγια, με οδυνηρές συνέπειες.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Όσο πιο ισχυρή, πόσο, πού είναι ο πήχης δηλαδή; Έχουμε λιγότερο από δύο μήνες και θα συγκρίνετε το τελικό αποτέλεσμα με το αποτέλεσμα του 2019 ή το αποτέλεσμα του 2023; Και αν μου επιτρέπετε, επειδή αναφέρθηκε το πρωί στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, άφησε ανοιχτό, το τρένο να μετέφερε στην τραγωδία των Τεμπών το ξυλόλιο και είπε ότι δεν γνωρίζει πώς διέρρευσαν οι λεγόμενες «μονταρισμένες συνομιλίες». Θα ήθελα ένα σχόλιο γι΄ αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Είπε ότι θεωρεί ότι όλα αυτά είναι αναπόδεικτα και θεωρίες συνωμοσίας. Όμως, οτιδήποτε και να είναι, όπως πολύ σωστά επισήμανε, όλα αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Δεν θα τα αποφασίσει κανένας άλλος, πέραν της Δικαιοσύνης. Καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του, αλλά αποφάσεις για όλα τα επιμέρους ζητήματα και συνολικά για μια υπόθεση παίρνει η Δικαιοσύνη. Και αυτό νομίζω ότι χρειάζεται η χώρα μας, πολιτικούς, οι οποίοι να σέβονται τη διάκριση των εξουσιών και να μην προδικάζουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Τώρα, ως προς το ζήτημα της περιβόητης μονταζιέρας, επανέλαβε αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, μπορεί να είναι και εκατοντάδες πλέον φορές, ότι άλλο πράγμα αν υπήρξε κακώς μια διαρροή, άλλο πράγμα αν μια συνομιλία από τις 15 βγήκε αλλοιωμένη, όπως φάνηκε από τις επόμενες ημέρες, άλλο πράγμα αν υπήρχε αλλοίωση στοιχείων με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Είπε και πάλι ο Πρωθυπουργός -το έχουμε πει πάρα πολλές φορές όλοι μας- ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάτι τέτοιο. Όχι απλά δεν υπήρξε. Γιατί και οι συνομιλίες όλες βγήκαν σωστές, δηλαδή πλην μίας που δεν είχε βγει σωστή τις επόμενες ημέρες, ακόμη και από τη Δημόσια Τηλεόραση και από όλα τα sites και από τα sites που αναδημοσίευσαν την πρώτη συνομιλία ή δημοσίευσαν την πρώτη συνομιλία και την ίδια ημέρα είχε γίνει γνωστή η ομιλία του σταθμάρχη. Άρα, δεν μπορούσε να υπάρξει προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης στο ζήτημα του ανθρώπινου λάθους, που φαίνεται ότι είναι κάτι που συμφωνούμε όλοι, πέραν των άλλων πτυχών. Τη συζήτηση σκοπίμως η Αντιπολίτευση την πάει αλλού. Το επίμαχο, το επίδικο εδώ, δεν είναι αν υπήρξε μια αλλοιωμένη συνομιλία την πρώτη ημέρα. Προφανώς τη μεθεπόμενη ημέρα, η ίδια συνομιλία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αυτή που είχε εμφανιστεί την πρώτη ημέρα, από όλα τα Μέσα. Κανείς, δηλαδή, δεν πήγε να κρύψει κάτι. Το επίδικο είναι αν κάποιος είχε λόγο ή δόλο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για το ανθρώπινο λάθος. Αυτό είχε λυθεί. Αυτό το ζήτημα είναι ένα τελειωμένο ζήτημα. Κανένας δεν θα μπορούσε καν να το κάνει αυτό, γιατί ήταν δεδομένη η συνδρομή του ανθρώπινου λάθους. Αυτά είναι τα δεδομένα και νομίζω ότι πλέον έχουν εξηγηθεί επαρκώς σε όλους.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Για τον πήχη των ευρωεκλογών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καθένας μπορεί να συγκρίνει τη μία κάλπη με την άλλη, όπως πιστεύει. Προφανώς, οι ευρωεκλογές είναι ευρωεκλογές, όπως είπα πριν και για το debate. Ο Πρωθυπουργός θύμισε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, είχε πάρει 23%. Ο στόχος του είναι στα 17%. Στις τελευταίες ευρωεκλογές είχε πάρει 23%. Εμάς, ο στόχος μας είναι το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Σε αυτή τη διαδικασία οι πολίτες θα το αξιολογήσουν και θα το κρίνουν.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος ευρωεκλογών, φαντάζομαι ότι πιστεύετε ότι θα είστε πρώτοι, ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει Πρωθυπουργός ως το τέλος της τετραετίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχει απαντήσει, πάρα πολλές φορές. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη για μια γεμάτη τετραετία μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και αυτό υλοποιεί. Και είπε και σήμερα ότι θέλει να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Το έχει κλείσει αυτό το θέμα και αυτοί που το αναπαράγουν, νομίζω ότι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και δεν ακούν τις ξεκάθαρες απαντήσεις του Πρωθυπουργού.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τίθεται θέμα παραμονής του κ. Τερεζάκη στη θέση του, μετά τις τελευταίες δηλώσεις για τη μονταζιέρα, που για κάποιους σημαίνει ότι δεν λειτούργησε σωστά, ως διευθύνοντας σύμβουλος; Και αν έχετε γνώση, ο εισαγγελέας θα ασκήσει διώξεις γι΄ αυτούς που επιδίωξαν το μοντάζ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει ό,τι εκείνος αξιολογεί ως σωστό. Κάνει μια έρευνα, κυρίως για το θέμα της διαρροής και από εκεί και πέρα, θα εξετάσει όλες τις πτυχές. Δεν θα πούμε εμείς τι πρέπει να κάνει ή όχι ένας εισαγγελέας. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, το λέμε συνέχεια, μπας και γίνει αντιληπτό. Αλλά, άλλο το πώς ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Τερεζάκη και άλλο το τι είπε ο Τερεζάκης. Ο Τερεζάκης δεν είπε κάτι, το οποίο βαραίνει ούτε την Κυβέρνηση, ούτε το ζήτημα, σας είπα το επίδικο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Οτιδήποτε άλλο, είναι μια ερμηνεία κατά το δοκούν, κυρίως της Αντιπολίτευσης.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τον ακούσαμε σήμερα τον Πρωθυπουργό για τα Τέμπη και αναφέρθηκε σε θεωρίες συνωμοσίας, για το μπάζωμα, όπως είπε, τα εκρηκτικά, το ξυλόλιο και τα αποδίδει στον κ. Κασσελάκη και στον κ. Βελόπουλο. Όμως, τα περισσότερα από αυτά έρχονται και από τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων και από τις δηλώσεις των συγγενών. Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν δίνει μια απάντηση για όλα αυτά; Δηλαδή, πότε ενημερώθηκε και από ποιον για την εκχωμάτωση, όπως αναφέρει ο ανακριτής και το μπάζωμα, το οποίο αναφέρεται. Πότε άκουσε ο ίδιος και από ποιον τα ηχητικά που τεκμηριώνουν κατ΄ αυτόν το ανθρώπινο λάθος, τις πρώτες ώρες. Και τέλος, θα θέλαμε μια απάντηση -επιμένω στο ερώτημα του συναδέλφου- για το αν δηλώνει και σήμερα βέβαιος ο κ. Μητσοτάκης για το περιεχόμενο της επίμαχης αμαξοστοιχίας…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας. Μίλησε για θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν καμία απόδειξη, πρώτον. Δεύτερον, είπε -το ξαναλέω- ότι η κάθε επιμέρους πτυχή ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και όποια γνώμη και να έχει οποιοσδήποτε, την απόφαση για κάθε επιμέρους πτυχή και τη συνολική απόφαση τη λαμβάνουν οι αρμόδιοι δικαστές και εισαγγελείς. Υπάρχει ανακριτής, υπάρχει εισαγγελέας και εξετάζουν κάθε πτυχή της υπόθεσης και σε αναβαθμισμένο, μάλιστα, επίπεδο, επίπεδο εφετών. Τρίτον, ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει για όλα αυτά σε συνεντεύξεις, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Συνεχώς απαντάει και έτσι έχει καθήκον να κάνει. Από εκεί και πέρα, καθένας αξιολογεί αυτή την απάντηση. Από εκεί και πέρα -το είπε και σήμερα ο Πρωθυπουργός- το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον πόνο των συγγενών, να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο για να κάνουν πολιτική, δεν σημαίνει ότι εμείς στρεφόμαστε κατά των συγγενών. Έχουν δικαίωμα και στην οργή και στην αγανάκτηση και στη διατύπωση κατηγοριών και στο οποιοδήποτε αίτημα, ως διάδικοι, σε μια διαδικασία. Αλίμονο αν το αμφισβητούσαμε αυτό το δικαίωμα. Όμως, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πάνω σε αυτή την τραγωδία, πάνω σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, προσπαθούν να κάνουν πολιτική. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Η τοξικότητα εκεί έγκειται. Στο ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πάνε να κάνουν καμπάνια με πανό, με συνθήματα, με εκδηλώσεις, πάνω σε μια ανθρώπινη τραγωδία. Τι να κάνουμε τώρα; Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Εμείς δεν το έχουμε κάνει ποτέ, ούτε πρόκειται να το κάνουμε, αλλά είναι δεδομένο. Άλλο, λοιπόν, πράγμα οι συγγενείς, τα αιτήματά τους, η οργή τους και άλλο πράγμα οι πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις αποφάσισαν να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο. Αυτό είναι δεδομένο. Ό,τι και να πουν, έχει αποτυπωθεί πλήρως.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προχθές στην Ευρωβουλή, η ευρωπαία εισαγγελέας δήλωσε κατά λέξει «πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει». Αυτή η δήλωση εντάσσεται στην οργή των συγγενών, στις πολιτικές δυνάμεις; Κάνει πολιτική η κυρία Κοβέσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το τι κάνει καθένας είναι δικαίωμά του να το κάνει. Συμφωνούμε ότι η διαφθορά σίγουρα είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο, γιατί τιμωρείται ποινικά με όλες τις εκφάνσεις της. Δεν περιμέναμε κάποιον να μας το πει αυτό το πράγμα. Γι΄ αυτό και είμαστε ως Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση που όλες αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που ψηφίσαμε, που κρατούσαν μέχρι και δέκα χρόνια, τις εκκαθαρίζει η αρμόδια Αρχή το πολύ σε 30 ημέρες. Είμαστε η Κυβέρνηση που αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά. Δεν είμαστε Κυβέρνηση που την δωροδοκία, μέρος αυτής, την έκανε πλημμέλημα με φωτογραφικές διατάξεις, που μείωσε ποινές για σοβαρά κακουργήματα και οικονομικού χαρακτήρα. Άρα, εμείς στην πράξη συμφωνούμε με αυτή τη λογική. Και προφανώς χρειάζεται να προχωρήσουμε και όλα όσα πρέπει να κάνουμε για τα Μ.Μ.Μ. για να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν διαφωνεί κανείς.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Ο κ. Κακλαμάνης είπε, χθες, για την ένταξη του κ. Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ότι όφειλε να πάει και ένας δεξιός στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε μαζέψει το μισό ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ.. Και μάλιστα είπε «ευτυχώς που τον ξεφορτωθήκαμε». Έχετε μαζέψει το μισό ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ.; Και σε δεύτερο επίπεδο, συμφωνείτε με τη δήλωση ότι «ευτυχώς ξεφορτωθήκαμε τον κ. Ζαγοράκη»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τον κ. Ζαγοράκη έχω απαντήσει, δεν έχω κάτι να προσθέσω. Για το ζήτημα της ένταξης ανθρώπων από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους στη Ν.Δ., επίσης έχουμε απαντήσει πολλές φορές και ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη και εγώ προσωπικά. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες να ασπάζονται ένα όραμα, ένα πρόγραμμα, να έρχονται στο δικό σου τον χώρο, να τον υιοθετούν -αυτό είναι πολύ τιμητικό για μια παράταξη- και να υπερασπίζονται τις θέσεις σου. Και σας μιλά ένας άνθρωπος που, από όσο θυμάται τον εαυτό του, είναι στη Ν.Δ.. Θεωρώ, λοιπόν, ότι γι΄ αυτό κατάφερε κάτι, το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και σε τόσο δύσκολη περίοδο πολλών κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων, πολύ δύσκολων συγκυριών, μια Κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός να πάρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από ό,τι είχε πάρει στην πρώτη του εκλογή, γιατί βασίστηκε στις δυνάμεις τις παραδοσιακές, σίγουρα της παράταξής μας. Αλλά βοήθησαν πάρα πολλοί, συνέβαλαν πάρα πολύ και άνθρωποι, οι οποίοι ήρθαν μαζί μας στην πορεία.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Ζαγοράκης, ωστόσο, στον κ. Κακλαμάνη του ζήτησε να ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί. Θυμόμαστε τον Γενάρη του 2021, τη συνάντηση του κ. Ζαγοράκη με τον Πρωθυπουργό, που ήταν να διεκδικήσει και την ηγεσία της Ε.Π.Ο. και τα συναφή. Τι έχει συμβεί με τον κ. Ζαγοράκη; Ο ίδιος το απάντησε έτσι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει τι έχει συμβεί με τον κ. Ζαγοράκη. Ο κ. Ζαγοράκης δεν ήταν υποψήφιος. Ήταν ο μόνος εν ενεργεία ευρωβουλευτής, πλην της κυρίας Ασημακοπούλου, που είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, που παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε εκ νέου υποψήφιος, ενώ οι υπόλοιποι ανακοινώθηκαν. Άρα, δεν επελέγη να είναι εκ νέου υποψήφιος από τη Ν.Δ. και τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και Πρωθυπουργό και αποφάσισε να είναι υποψήφιος με ένα άλλο κόμμα. Το θέμα είναι ότι δεν είχε κάνει την οποιαδήποτε ενημέρωση στο κόμμα με το οποίο εξελέγη δύο φορές ότι, ξέρετε κάτι, θα κατέβω με ένα άλλο κόμμα. Και διαπιστώθηκε αυτοδικαίως η αποπομπή του από το κόμμα και από την ευρωομάδα… Το έχουμε πει. Αυτό έγινε.

Σας ευχαριστώ πολύ.