Καλό μεσημέρι.

Επιδημιολογική κατάσταση και νέα βήματα ελευθερίας

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παρουσιάζουν στοιχεία σταθερής βελτίωσης. Καταγράφεται  ήδη αποκλιμάκωση  στον αριθμό των κρουσμάτων, πτώση στον δείκτη μεταδοτικότητας, μείωση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας.

Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές, είναι ανεμβολίαστοι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν. Αποδεικνύεται ήδη στην πράξη ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά μας. Χτίζει τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Λειτουργεί σαν κλειδί για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οριοθετεί το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την αρχή μιας νέας εποχής.

Είναι ήδη κοινά παραδεκτό ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με τρόπο υποδειγματικό και γρήγορους ρυθμούς. Γίνονται περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα και συνολικά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια. Περισσότεροι από 4.100.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 25-29 ετών και σύντομα θα ανοίξει και για τους ηλικίας 18-24. Από τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και η επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Κοινός στόχος τώρα είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στους μεγαλύτερους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και μπορεί να γίνονται μεταδότες ενδεχόμενης νόσησης.

Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και οι θετικές προσδοκίες για το επόμενο διάστημα επιτρέπουν νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας. Αποφασίστηκε έτσι, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η άρση επιμέρους περιορισμών.

Συγκεκριμένα:

Από αύριο Σάββατο:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

-Θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

-Επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δύο ελεύθερες διόδους.

-Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 75% ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε χώρου.

Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου:

-Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των Α.Ε.Ι..

Από την 1η Ιουλίου:

-Αίρεται -εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά  δεδομένα- ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Και

-αυξάνεται το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ δεξιώσεων από τα 100 στα  300 άτομα.

Τέλος, επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων  στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Για την οικονομία

Η πορεία προς την ελευθερία συνοδεύεται ήδη από θετικά μηνύματα για τις άμεσες και απώτερες προοπτικές της οικονομίας μας. Την περασμένη Τετάρτη το Δημόσιο άντλησε μέσω της επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 0,888%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό-στόχο κατά 12 φορές. Την ίδια στιγμή, από τη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλή απόδοση -0,31%.

Τόσο η έκδοση δεκαετούς ομολόγου, όσο και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων κατέληξαν σε άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι -όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα ακόμα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας.

Στην ίδια εκτίμηση οδηγούν και τα πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία  τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, η Ελλάδα κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 4,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Πέτυχε έτσι τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που καταδεικνύει τόσο τη δυναμική που είχε η οικονομία στις αρχές του 2021, όσο και τις προοπτικές της στο επόμενο διάστημα.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της  Συνόδου  των Υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. (EU-Med7) που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα γίνει στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο.

Στην ατζέντα της Υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες- θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, περί τις 16:00 ώρα Βρυξελλών, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Πάγια θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.

Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα.

Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο Καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: Tους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας και ποια είναι η στάση της Κυβέρνησης όσον αφορά τη διαταγή που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και προβλέπει και κυρώσεις για όσους υπονομεύουν και τη σταθερότητα της περιοχής και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, σταθερά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Το ζήτημα αυτό αφορά την επανένταξη της περιοχής στο αμερικανικό σύστημα κυρώσεων. Από κει και πέρα, θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ακούσαμε τον Υπουργό Επενδύσεων  προχθές, να βάζει τη διάσταση της απόλυσης του εργαζόμενου που θα αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω ποιες είναι οι σκέψεις της Κυβέρνησης, ποιες κατηγορίες επαγγελματικές θεωρείτε ότι πρέπει να είναι και σ’ αυτούς υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και ποια μέτρα θα υφίστανται όσοι το αρνούνται. Η απόλυση «παίζει»;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε πολύ σαφώς το πλαίσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, την περασμένη Τρίτη. Αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ζήτημα για το οποίο η Κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής, για να λάβει τις αποφάσεις της, ζυγίζοντας τα πράγματα με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή είναι μια ζωηρή συζήτηση, με ενδιαφέρον, η οποία θ’ απασχολήσει αναπόφευκτα -απασχολεί και άλλες χώρες- και στην οποία κατατίθενται όλες οι απόψεις.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να σας επιστρέψω στα Εθνικά και να μου πείτε, πώς σχολιάζετε τις επικρίσεις που διατύπωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αναφορικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα και με την οποία η Τουρκία καθίσταται ασφαλής χώρα για συγκεκριμένες εθνικότητες που φτάνουν στην Ελλάδα και θα πρέπει να επιστρέψουν.

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς η Ελλάδα αποφασίζει ποια χώρα θα κρίνει ασφαλή τρίτη χώρα. Ελήφθη αυτή η απόφαση με βάση και τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και αφορά τους πολίτες πέντε συγκεκριμένων εθνικοτήτων, που διέρχονται μέσω Τουρκίας, για τις οποίες κρίνεται ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, να υποβάλουν το αίτημα για άσυλό τους στην Τουρκία. Δεν κινδυνεύουν, δηλαδή, λόγω καταγωγής, φύλου ή πεποιθήσεων. Από κει και πέρα, προφανώς, αυτό είναι ένα μέτρο, με στόχο την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, σχεδιάζει η Κυβέρνηση να αλλάξει τον ορισμό του βιασμού, αφαιρώντας τον όρο συναίνεση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, βλέπω διάφορα που γράφονται και κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει. Αναμένουμε τις προτάσεις – πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες- της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Η αντίληψή μας  -και του Υπουργείου Δικαιοσύνης- είναι ότι αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά το νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά το έγκλημα του βιασμού αυστηροποιείται.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης. Υπάρχουν όρια για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, που σκέφτεται η Κυβέρνηση να επιβάλει, αφού δοθούν όλα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Απάντησα μόλις στην κυρία Μουρελάτου, ως προς την υποχρεωτικότητα, κ. Ανανιάδη.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Μετά τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις, η Κυβέρνηση εξετάζει να λειάνει κάποιες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Με τσιτάτα και συνθήματα προηγούμενων εποχών δεν διασφαλίζονται ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε οι προοπτικές της νέας γενιάς σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς και αλλάζει ραγδαία. Όπως έχουμε ξαναπεί, το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Εξίσου σεβαστό, όμως, είναι και το δικαίωμα στην απασχόληση και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου, το δικαίωμα της πλειοψηφίας να μην ταλαιπωρείται. Σύντομα, με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, όλο αυτό θα αποτελέσει παρελθόν, ώστε το κοινωνικό σύνολο να μην είναι όμηρος αυθαιρεσίας και καταχρήσεων από τέτοιου τύπου απεργίες και σε ΜΜΜ και σε ΔΕΚΟ, καθώς, όπως ξέρετε, θα διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών, 33%, για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πρωθυπουργός θα πλαισιώνεται και από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης που θα είναι μαζί του στο ΝΑΤΟ;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Στην εισαγωγή μου προανέφερα ότι η συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ είναι κατ’ ιδίαν. Είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Δεν την είχαν μέχρι σήμερα. Αν υπήρχε χρόνος, θα ακολουθούσε και διευρυμένη συνάντηση.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Μια ερώτηση σε σχέση με τα self test: Αν έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση από πού θα γίνεται τελικά η διάθεσή τους, μετά από το τέλος που έρχεται σε σχέση με τα φαρμακεία από τις 19 Ιουνίου.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι, αυτή τη στιγμή, έχει διασφαλιστεί η διάθεση των self test για τον Ιούνιο σε όλη την Επικράτεια. Υπάρχει μια συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι τις 19 Ιουνίου. Σεβόμαστε τη συνδρομή των φαρμακοποιών τόσο στην επιχείρηση του εμβολιασμού, όσο και στη διανομή των self test. Ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε έτσι. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, προφανώς θα αναζητηθούν και εναλλακτικοί τρόποι.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Πότε θα μπορούν οι επιχειρηματίες στον τουρισμό ή στην εστίαση να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αναμένουμε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής γι’ αυτό το ζήτημα που εγείρει πολλά διλήμματα. Ήδη έχουμε πει, όσον αφορά τις διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους, ότι αυτό θα καταστεί εφικτό -θα γίνει μια άλλη συζήτηση- όταν όλος ο ενήλικος πληθυσμός έχει πρόσβαση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, στο εμβόλιο που επιθυμεί. Το είπε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα συζητήσουμε ποιες διευκολύνσεις θα είναι αυτές και τι κίνητρα πρέπει να δοθούν.

Σας ευχαριστώ πολύ.