Καλό μεσημέρι.

Για το Εθνικό Σχέδιο Ανάταξης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0

Όπως γνωρίζετε μπήκε ήδη σε εφαρμογή το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Υλοποιείται έτσι μια πρωτοβουλία την οποία στήριξε εξαρχής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες.  Και βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα  ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. 

Για την αξιοποίηση των πόρων αυτών η Ελλάδα κατέθεσε -και μάλιστα από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε.- Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε  στην πρώτη ομάδα χωρών που λαμβάνει  έγκριση. Για το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε χθες ειδική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, στην οποία μίλησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει 175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις. Εκτιμάται, μάλιστα ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης,  το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ. Έτσι σε ένα ορίζοντα 7ετίας, θα δημιουργηθούν στη χώρα μας  επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.

Το Σχέδιο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- θεμελιώνεται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών και αναπτύσσεται σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες: Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Εκτιμάται ότι εντός του 2021 θα εκταμιευθούν  σχεδόν 8 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών, αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι το Σχέδιο που εκπονήθηκε στην Ελλάδα, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που θα πετύχουν οι Έλληνες και θα ανήκει στους Έλληνες. Και πρόσθεσε ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αυτό το Σχέδιο η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από ποτέ.

Μείωση του Φ.Π.Α. κατά 30% στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών

Στο μεταξύ, στη χθεσινή  συνεδρίαση του Eurogroup αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα και υπήρξε απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Αναγνωρίστηκε  η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Επικροτήθηκε η υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο Eurogroup, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στα νησιά Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος, όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Έτσι την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται μείωση κατά 30% των συντελεστών του Φ.Π.Α. για τα νησιά αυτά για όσο διάστημα παραμένουν σε λειτουργία οι δομές αυτές.

Για την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς 

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να βελτιώνεται. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική μείωση  υπάρχει και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, καθώς και των διασωληνωμένων γεγονός που επιτρέπει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να επανέρχεται στην κανονικότητα.

Η θετική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε νέα βήματα ελευθερίας στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή -που όπως ανακοινώθηκε χθες- αφορούν:

-Στη μείωση, από αύριο,  της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 ανά 16 τ.μ. στο λιανεμπόριο.

-Στη λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών.

-Στην επαναλειτουργία των παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες.

-Στην επαναλειτουργία των Luna Parks  με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αποστάσεις, μάσκα, αντισηπτικό, κλπ).

-Στην επαναλειτουργία των Υπηρεσιών Ευεξίας.

-Στη δυνατότητα εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες μόνο για εμβολιασμένους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

-Στο άνοιγμα από 1ης Ιουλίου των κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Σημειώνεται ότι για την έναρξη των πανηγυριών πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

– Να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ημερομηνία που το ποσοστό του πληθυσμού της οικείας Περιφερειακής Ενότητας που έχει εμβολιασθεί με μία δόση να είναι πάνω από το 50%.

– Να υπάρχει σύσταση προς τους συμμετέχοντες για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων πριν την συμμετοχή τους στην πανήγυρη.

– Να εφαρμόζονται τα μέτρα Δημόσιας Υγείας (τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά σε τραπέζια κλπ) με ευθύνη της οικείας Δημοτικής Αρχής. 

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της επανεκκίνηση της οικονομίας είναι μια κατάκτηση όλων των Ελλήνων την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.  Στην προσπάθεια αυτή σύμμαχοί μας είναι η αξιοποίηση των self test και η πρόοδος των εμβολιασμών.

Αποφασίστηκε έτσι η διανομή των self test -που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και είχε προγραμματιστεί για δύο μήνες-  να συνεχιστεί για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Παρόλα αυτά οι  φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Αττικής ανακοίνωσαν  πως δεν θα συνεχίσουν τη διάθεση των self test. Αποφασίστηκε έτσι  να χρησιμοποιηθούν για την περιοχή της Αχαΐας, ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής όπου υπάρχει ήδη συμφωνία. Το ίδιο θα γίνει στην Αττική εφόσον  επιμείνει στην απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Μείζονος σημασίας για να χτίσουμε πιο γρήγορα το τείχος της ανοσίας, είναι η συνέχιση των εμβολιασμών με τους ίδιους αυξημένους ρυθμούς και στο επόμενο διάστημα. Ήδη, άλλωστε, από την Τετάρτη έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου προτεραιοποίησης και όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 18 ετών, μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 7.244.000 εμβολιασμοί. Μια δόση έχουν λάβει πάνω από 4.380.000 συμπολίτες μας, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 3.040.000.

Σημειώνεται ότι το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε τη  σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για πιθανή υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους. Η σύσταση θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής εντός της ημέρας.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται από το πρωί τα Ιωάννινα.

Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Αίγυπτο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της. Στο Κάιρο, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό Μοσταφά Μαντμπούλι, ενώ θα συναντηθεί με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο, και θα έχει συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Πρίγκιπα Mοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν.

Την Τετάρτη, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κλείνοντας θα ήθελα εκ μέρους της Κυβέρνησης να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας στα Γλυκά Νερά που συγκλόνισε όλους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια περισσότερα στοιχεία τι ακριβώς εισηγείται η Επιτροπή Βιοηθικής; Και τι εξετάζει η Κυβέρνηση, δηλαδή αν θα αφορά, για παράδειγμα, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού τους υγειονομικούς ή και τους εκπαιδευτικούς και από πότε; Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες σε όσους δεν εμβολιαστούν;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, η σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής, όπως προανέφερα, θα αναρτηθεί εντός της ημέρας, πιθανότατα το μεσημέρι στον ιστότοπο της Επιτροπής, οπότε δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για τη σύσταση. Θυμίζω ότι το ερώτημα που είχε θέσει η Κυβέρνηση αφορούσε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Κυβέρνηση θα τη μελετήσει και θα λάβει τις αποφάσεις της, με γνώμονα τη δημόσια υγεία και με σεβασμό ταυτόχρονα στα ατομικά δικαιώματα, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική ευθύνη και, βεβαίως, με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την επόμενη Πέμπτη, όπου θα είναι στην ατζέντα οι ευρωτουρκικές σχέσεις, θα ήθελα να ρωτήσω τι περιμένει η Κυβέρνηση από την Σύνοδο Κορυφής μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ; Και να θέσω υπόψη  σας μια δήλωση του κ. Ακάρ, του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, πρώτον φαίνεται να επαναφέρει την απειλή για κύμα προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη και ταυτοχρόνως αναφέρεται στην πώληση των υποβρυχίων και στην ανάγκη να μην υπάρχουν περιορισμοί προς την Τουρκία για αμυντικά θέματα.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Καντέλη, δεν έχω δει τις δηλώσεις Ακάρ. Θα πρέπει να τις δω αναλυτικά. Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό είναι σαφές ότι δεν πρέπει να γίνεται εργαλειοποίησή του. Όπως ξέρετε, βρίσκονται  σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τα ευρωτουρκικά ζητήματα, παραμένει η θέση της ελληνικής πλευράς ότι η όποια θετική ατζέντα προς την Τουρκία, την οποία και στηρίζει, θα πρέπει να προωθηθεί με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, που σημαίνει ότι παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Τουρκία να δείξει εποικοδομητική διάθεση και να αποφύγει προκλητικές ενέργειες.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Ερντογάν σε τούρκους συναδέλφους αναφέρθηκε εκτενέστερα στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Μητσοτάκη και στις λεπτομέρειες αυτής της απευθείας επικοινωνίας και περιέγραψε επί της ουσίας, τους δύο διπλωματικούς συμβούλους , την κυρία Σουρανή και τον κ. Καλίν ως  αυτούς περίπου που θα χειρίζονται ενός είδους «κόκκινο» τηλέφωνο. Πώς απαντάτε εσείς και αν ισχύει αυτό το οποίο λέει ο κ. Ερντογάν;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ευγενίδη, με ρωτήσατε και στο προηγούμενο briefing για τον «μηχανισμό» στον οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σας είπα και θα ξαναπώ ότι η απευθείας επαφή σημαίνει απευθείας επαφή των δύο ηγετών, την οποία, ωστόσο, πρακτικά, -όπως αντιλαμβάνεστε- κάποιος θα πρέπει να κανονίσει και να διευθετήσει. Αρμόδιοι για να το κάνουν αυτό, είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, η κυρία Σουρανή, και ο ομόλογός της ο κ. Καλίν. Και επειδή διαβάζω διάφορα υπονοούμενα τις τελευταίες μέρες, ήθελα να πω εδώ ότι τα θεωρώ βαθύτατα προσβλητικά για την Πρέσβη κυρία Σουρανή, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει προσφέρει  στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη διπλωματική υπηρεσία και η οποία χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για τις αλλαγές στον τουρισμό. Κάτι που ανακοίνωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, που αφορά κόκκινες, πράσινες, πορτοκαλί χώρες. Θα υπάρξει κάποια λίστα από την Ελλάδα; Θα περιμένετε αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς θα ξέρουμε ποιες χώρες θα μπαίνουν στη μία ή στην άλλη λίστα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ:  Υπάρχει, κυρία Ριστόφσκα, συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά κάποιες χώρες που μπαίνουν στο θετικό ή αρνητικό κατάλογο. Ωστόσο, αναλυτικές διευκρινίσεις για όλα αυτά θα δοθούν στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αν η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκτήσει ο Πρωθυπουργός νέο αεροσκάφος για τις μετακινήσεις του.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν θα το αποκτήσει ο Πρωθυπουργός, κ. Μουρελάτο. Θα το αποκτήσει το Ελληνικό Κράτος. Εξετάζεται να αποκτηθεί ένα αεροσκάφος με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, αξιοποιώντας αντισταθμιστικά ωφελήματα συμφωνίας του 2000, χωρίς καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Ταυτόχρονα θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πωληθεί ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη που υπάρχουν σήμερα.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και αναφερθήκατε στο θέμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, υπήρξαν πληροφορίες γιατί δεν συμμετείχε ή αν αρνήθηκε να συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών. Ισχύουν αυτά; Φαντάζομαι ότι τα έχετε υπόψη σας.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν ισχύουν, κ. Γκουτζάνη. Προφανώς δεν ισχύουν. Όπως ξέρετε, ο κ. Δένδιας και ο κ. Παναγιωτόπουλος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η αλλαγή αυτή ήταν μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, που είχε να κάνει με τη διερμηνεία. Ήταν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ο κ. Ερντογάν επέλεξε ως διερμηνέα την τελευταία στιγμή τον κ. Καλίν. Και δεν θα μπορούσε να είναι ο κ. Καλίν μέσα στη συνάντηση χωρίς να είναι παρούσα η ομόλογός του, η κυρία Σουρανή.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει κάτι νεότερο για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία της Αττικής. Και πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής περί μη αποτελεσματικότητας κατά 90% των self  test;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η αποτελεσματικότητα των self test έχει κριθεί από την πραγματικότητα, από τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, από τον τρόπο με τον οποίο μας επέτρεψε να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό και θα συνεχιστεί σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως ανακοινώθηκε χθες. Και προφανώς δεν είναι αρμόδιος κανένας φαρμακευτικός σύλλογος, κυρία Σκιτζή να κρίνει την αποτελεσματικότητα των self test, για την οποία έχει αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι εμβολιάζουμε ξένους υπηκόους, τουρίστες κρουαζιερόπλοιων, στερώντας τα αντίστοιχα εμβόλια από Έλληνες πολίτες και καθυστερώντας τη δική μας ανοσία του πληθυσμού; Και αν ναι, με ποια πρωτόκολλα γίνεται αυτό και ποιος επιβαρύνεται το κόστος;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όχι, δεν ισχύει. Δεν εμβολιάζουμε τουρίστες και δεν θα μπορούσαμε να εμβολιάζουμε τουρίστες για κανέναν λόγο. Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, όλα τα εμβόλια είναι ανοιχτά σε όλο τον πληθυσμό, οπότε δεν τίθεται το θέμα που αναφέρετε. Εμβολιάζονται αποκλειστικά πληρώματα κρουαζιερόπλοιων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος της χώρας και της θωράκισης, όπως ακριβώς θωρακίστηκαν και θωρακίζονται και τα νησιά, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία».

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σχετικά με τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ενημερωθήκαμε επισήμως -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- μετά τις οικονομικές ρυθμίσεις που έκανε ο νυν Πρόεδρος του κόμματος το 2016, το χρέος της Νέας Δημοκρατίας προς τις τράπεζες αυξάνεται κατά περίπου 30 εκατομμύρια τον χρόνο, λόγω των τόκων και των πανωτοκίων. Το ερώτημα είναι το εξής: Σκοπεύει να κάνει κάτι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε εάν όχι να το μειώσει, τουλάχιστον να σταματήσει να αυξάνεται έτσι λόγω των τόκων; Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιου κουρέματος;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Γκουτζάνη όπως γνωρίζετε, τα κόμματα δεν κάνουν κούρεμα. Και αναλυτικά το ζήτημα αυτό για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας έχει απαντηθεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Ευχαριστώ πολύ.