Καλό μεσημέρι.

Για την επιδημιολογική κατάσταση

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες επιβάρυνση. Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Νότιο Τομέα Αθηνών -όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα- το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχονται -όπως προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις- από χώρους διασκέδασης. Υψηλό είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκαν -και τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα- αυστηρά μέτρα σε χώρους εστίασης, bar,  club και κέντρα διασκέδασης. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και -σε κάθε περίπτωση- σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Σημειώνεται ακόμη ότι πάνω από 60% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test. Όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και  ιδιωτικό τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία έως μεθαύριο Σάββατο 4 self test για τον μήνα Ιούλιο. Είναι, άλλωστε, προφανές ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος κάθε συμπολίτη μας που προσβάλλεται από τον ιό και βεβαίως στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα.

Μόνη λύση, ωστόσο, παραμένει ο εμβολιασμός. Και η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη «Δέλτα», που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα, να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: Το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση  επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία.  Ήδη, ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης.

Με στόχο  την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει -ύστερα από θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών-  η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση. Την προσεχή Δευτέρα, στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση, θα δοθούν οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα  για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Μεταρρυθμίσεις για την Υγεία και την Παιδεία 

Χθες, καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παραστεί στα εγκαίνια  του πρότυπου πολυδύναμου Κέντρου Υγείας, στο Κερατσίνι, να διαβεβαιώσει για τη σταθερή απόφαση της Κυβέρνησης να είναι δίπλα στον πολίτη και να αναγγείλει ότι ξεκινά το χτίσιμο ενός νέου Ε.Σ.Υ..

Θέτουμε -όπως τόνισε-  τα θεμέλια για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα ξεκινάει από την πρόληψη και τη δημόσια υγεία, θα περνάει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα ενισχύσει και θα εξορθολογήσει το νοσοκομειακό χάρτη της χώρας μας και θα ασχοληθεί και με ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με διαχείριση δύσκολων καταστάσεων ασθενειών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Κυβέρνηση και στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Απτή απόδειξη -πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που τώρα προωθούνται- αποτελεί η απόφαση για 11.700 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, μέσα στο Καλοκαίρι, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από αναπληρωτές.

Σημειώνεται ακόμη ότι  από το σχολικό έτος 2021-2022  εισάγεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα όλων των νηπιαγωγείων η αγγλική γλώσσα μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, βιωματικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα  θα ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος SMS για τη βαθμολογία τους, αλλά και τη σχολή στην οποία εισάγονται.

Σε ό,τι αφορά την πορεία την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε νέα -τη δεύτερη μέσα στο χρόνο- θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021, προβλέποντας οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. από 4,1% που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.  Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6% το 2022, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αύξηση του Α.Ε.Π., ενώ αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την Ισπανία και την Ιταλία.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι χθες ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Όπως επισημαίνει ο Πρωθυπουργός σε σχετική ανάρτησή του «τα  Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γυρίζουν μία δεκαετή σελίδα αβεβαιότητας και ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο παραγωγικής δουλειάς, ανάπτυξης και ευημερίας. Τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ξαναπιάνουν δουλειά, και γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με περισσότερους υποψήφιους επενδυτές και με τελικό τίμημα τετραπλάσιο του αρχικού που συνολικά αγγίζει τα 78 εκατ. ευρώ».

 Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού 

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στις 21:00, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο του «The Economist» με τίτλο «Roundtable with the Government of Greece – From social distancing to social solidarity».

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, σας άκουσα να μιλάτε και πάλι για το θέμα του εμβολιασμού, να λέτε και πάλι στους πολίτες, να περνάτε το μήνυμα, για την ανάγκη να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού τους σ’ ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα. Αναφερθήκατε και στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εφήβους. Θέλω να έρθω σ’ ένα άλλο θέμα όσον αφορά στον εμβολιασμό. Είναι το θέμα της υποχρεωτικότητας και να ρωτήσω, εάν έχουν παρθεί αποφάσεις. Πότε αναμένονται οι αποφάσεις αυτές από την Κυβέρνηση, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Γκάτσιο, όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση, μετά από σχετικό ερώτημά της, έλαβε  σχετική εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, θ’ ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, τελικά στις 15 Ιουλίου θα εφαρμοστεί το μέτρο με τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης; Θα υπάρξουν τελικά μικτοί χώροι σε κλειστούς χώρους; Ή το επανεξετάζετε, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, η πανδημία δεν είναι μια γραμμική κατάσταση, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Πάντα παρακολουθούμε και αξιολογούμε όλα τα δεδομένα, σε συνεργασία και με την Επιτροπή. Έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο, για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης και διασκέδασης. Σε κάθε περίπτωση, θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στις τελευταίες έρευνες, που μάλιστα γίνονται και με την ευκαιρία των δύο ετών από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σε κάποιες ερωτήσεις διαπιστώνεται και κάτι άλλο στα ποιοτικά στοιχεία, ότι σε σχέση με τον εμβολιασμό, υπάρχει εκεί μία, αν μου επιτρέπετε, ταξικότητα. Μια διαφοροποίηση ταξική. Ας πούμε, στη Δυτική Αττική, αλλά και στον Πειραιά και μάλιστα στον Δυτικό Πειραιά, στη Β’ Πειραιά, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, υπάρχουν πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά, σε αντίθεση για παράδειγμα με τα Βόρεια Προάστια, που υπάρχουν πάρα πολύ υψηλά ποσοστά προθυμίας και ποσοστού των πολιτών που προσήλθαν να εμβολιαστούν. Αυτή η, οπωσδήποτε εμφανέστατα, κοινωνική διάσταση, σας προβληματίζει; Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε; Και μήπως κρύβει και κάποια πολιτικά, προς το παρόν, σήματα-μηνύματα προς την Κυβέρνηση και την όλη εμβολιαστική καμπάνια;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ανανιάδη, είναι μια ερμηνεία αυτή που κάνετε. Επαναλαμβάνω  αυτό που σας προανέφερα και στην εισαγωγή μου: Είναι πολύ σημαντικό όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, άνθρωποι επιρροής, τοπικοί φορείς, επιστημονικοί φορείς, να εξηγήσουμε και να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Επαναλαμβάνοντας -θα το πω και πάλι- ότι τα στοιχεία υπέρ των εμβολίων είναι συντριπτικά. Το 99% των διασωληνώσεων και των θανάτων του τριμήνου Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου αφορούσαν συμπολίτες μας που ήταν ανεμβολίαστοι. Θεωρώ αυτό το στοιχείο πολύ ισχυρό. Θα επαναλάβω ότι ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας απέναντι στη μετάλλαξη και προφανώς το όπλο  για να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Πρέπει να πάμε παρακάτω.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Στο Economist, σήμερα και αύριο, θα είναι και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση στο περιθώριο με τον κ. Μητσοτάκη; Και μια δεύτερη ερώτηση, πάνω στο ίδιο θέμα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι δύο χώρες αύριο, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί, θα υπογράψουν μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Θα είναι παρών και ο Πρωθυπουργός σε αυτή την υπογραφή;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, σας έχω πει και άλλη φορά ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ της ένταξης των γειτόνων μας, των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Και είναι πάντα υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της περιφερειακής σταθερότητας και μέσω διμερών συμφωνιών.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα επιμείνω λίγο στο θέμα της υποχρεωτικότητας. Θέλω να ρωτήσω, εάν πέρα από τις γνωστές κατηγορίες, όπως τις έχουμε δει, των υγειονομικών και των εργαζομένων σε χώρους όπου βρίσκονται ηλικιωμένοι, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, η βεντάλια θα ανοίξει και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων; Έχουμε δει διάφορα σενάρια. Και θέλω να ρωτήσω, αν αυτή η βεντάλια τελικά θα ανοίξει και για άλλες κατηγορίες.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Γνωρίζω πολύ καλά τη δημοσιογραφική περιέργεια και όχι μόνο. Θα κάνετε λίγη υπομονή, γιατί, όπως σας είπα, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την επόμενη εβδομάδα και θα σας λυθούν οι απορίες.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ποια θα είναι η τύχη που θα έχει πια, πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τον γιατρό, ο οποίος πριν από λίγο αποκαλύφθηκε ότι στο Ασκληπιείο Βούλας έκανε εικονικούς εμβολιασμούς σε αρνητές;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα ληφθούν τα σχετικά μέτρα.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση σε οποιαδήποτε έρευνα στις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε σχέση με τις καταγγελίες ότι με άνωθεν εντολή μπήκαν στη χώρα εμπύρετοι αθλητές και μάλιστα την επόμενη μέρα βρέθηκαν θετικοί παίκτες του Παναθηναϊκού, με συνέπεια να αναβληθούν τα επόμενα παιχνίδια του Παναθηναϊκού; Και μια δεύτερη ερώτηση, πάνω στο ίδιο θέμα. Εγκρίνει η Κυβέρνηση την απάντηση του κ. Χαρδιαλιά, ο οποίος, χωρίς να κάνει κάποια έρευνα, έσπευσε, όχι μόνο να διαψεύσει το περιεχόμενο των καταγγελιών, αλλά και να επιτεθεί και να απειλήσει με αγωγές και μηνύσεις την εφημερίδα και τη συντάκτρια που υπογράφει το ρεπορτάζ;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ο κ. Χαρδαλιάς έχει δώσει εκτενέστατη και αναλυτική απάντηση. Έχει καταγγείλει το δημοσίευμα ως συκοφαντικό και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Έχει καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά για να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Οφείλει, λοιπόν, και η υπογράφουσα και η σύνταξη της εφημερίδας να προσκομίσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα επανέλθω λίγο στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σήμερα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μίλησε δημοσίως για εμβολιασμό των ιερέων και σκεπτόμενη τις κινήσεις που κάνει η Κυβέρνηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, πώς το ακούτε αυτό; Πώς θα το σχολιάζατε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ως προς την υποχρεωτικότητα, έχω απαντήσει ήδη και θα περιμένετε τις ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, γνωρίζετε ότι από την αρχή της πανδημίας υπάρχει στενή συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία. Σε ό,τι αφορά το θέμα του εμβολιασμού, είχαμε την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παρότρυνε ο ίδιος και παροτρύνει το ποίμνιο να εμβολιαστεί. Η Εκκλησία μπορεί να επηρεάσει το ποίμνιο και μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να μιλήσει και για την εμπειρία της με αυτό τον αόρατο εχθρό, με τον ιό, καθώς έχει θρηνήσει πολλούς Μητροπολίτες και Ιεράρχες. Και να τονίσει ότι ο εμβολιασμός, εκτός από πράξη αυτοπροστασίας, κάτι που λέμε όλοι,  είναι και μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Σας ευχαριστώ πολύ.