Καλό μεσημέρι.

Η κυβερνητική πολιτική παράγει απτό και μετρήσιμο έργο

Ζούμε σε μια εποχή οξυμένων προβλημάτων, τα οποία προκλήθηκαν από την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κρίσεις είναι εισαγόμενες, αλλά οι συνέπειές τους αφορούν τόσο την Πατρίδα μας, όσο και τους πολίτες. Και απέναντι στα προβλήματα απαιτούνται γρήγορες και άριστα μελετημένες αποφάσεις, ισχυρή πολιτική βούληση και μηχανισμός τάχιστης πραγμάτωσης των αποφάσεων αυτών, ώστε να μειωθεί σταδιακά η ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους. Η κοινωνία απαιτεί πρακτικές λύσεις, πολιτικό πραγματισμό. Όχι θεωρίες, όχι αερολογίες, όχι δημιουργία νέων πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων.

Η Αντιπολίτευση -εγκλωβισμένη σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, παρωχημένες ιδεολογίες, αποκομμένη στην ουσία από τις αγωνίες των πολιτών και αδιάφορη για τη διεθνή πραγματικότητα- προτιμά να σηκώνει σκόνη και θόρυβο, που καμία βελτίωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων δεν φέρνουν. Γι’ αυτό και οι πολίτες αποδοκιμάζουν αυτές τις πρακτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η εβδομάδα που πέρασε. Ενώ  η Αντιπολίτευση αναλώθηκε και την περασμένη εβδομάδα σε ένα κρεσέντο παραγωγής ρητορείας και λόγων χωρίς αντίκρυσμα, η Κυβέρνηση παρήγαγε απτό και ορατό έργο, που έρχεται να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στα προβλήματα μας έβαλαν οι μεγάλες κρίσεις και να βελτιώσει τις ζωές όλων μας, μειώνοντας κατά το εφικτό το αποτύπωμα των προβλημάτων στην καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών.

Θα επιχειρήσω ένα σύντομο και περιεκτικό απολογισμό, ώστε να φανεί, με τεκμήρια, πώς από τη μία η Κυβέρνηση αξιοποιεί το χρόνο για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, την ώρα που η Αντιπολίτευση τον σπαταλά ανωφελώς τόσο για την κοινωνία, όσο και για την Πατρίδα.

Οικονομία

–Η νέα μεγάλη επένδυση cloud region της Google μετατρέπει σε ψηφιακή πύλη τη χώρα μας και εκτιμάται ότι θα προσθέσει πολλαπλασιαστικά στην ευρύτερη οικονομία 2,2 δισ. ευρώ και 20.000 έμμεσες θέσεις εργασίας έως το 2030.

–Η Ελλάδα ολοκλήρωσε, νωρίτερα του αναμενόμενου, 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την δεύτερη και μέρος της τρίτης δόσης του ΤΑΑ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2022.

–Παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο στη χώρα μας -ενώ υποχώρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη- και ο Σεπτέμβρης έκλεισε με σχεδόν 50% αύξηση των τουριστικών αφίξεων και των εσόδων σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019.

Κοινωνία

–Λειτούργησαν τα νέα ψηφιακά ΚΕΠΑ που δίνουν τέλος στην ταλαιπωρία της ντροπής που υφίστανται έως σήμερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους προκειμένου να λάβουν την αναγκαία κρατική στήριξη.

–Απονεμήθηκε ήδη το 97% των εκκρεμών συντάξεων, με στόχο έως το τέλος Οκτωβρίου να εκλείψει εντελώς αυτή η απαράδεκτη παθογένεια του ασφαλιστικού μας συστήματος.

–Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής με νόμο του Κράτους για τον ιό HIV.

–Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος μηχανισμός εναέριας διάσωσης για πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών σε δομές υγείας.

Ασφάλεια-άμυνα

–Χάρη στη καλά σχεδιασμένη και συνεπή κυβερνητική πολιτική, που εφαρμόζεται με νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις από το 2019 και μετά, ξεριζώθηκε ένα ακόμα άβατο ανομίας στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ε.Μ.Π..

–Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του Πολεμικού μας Ναυτικού η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου.

Ενεργειακή κρίση

–Η Ε.Ε. υιοθέτησε ως κοινό ευρωπαϊκό κανονισμό τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας, δίνοντας σαφή απάντηση σε όσους αερολογούσαν είτε για το «ιβηρικό μοντέλο», είτε για ανεφάρμοστες ιδέες περί πλαφόν στην λιανική.

–Η ΔΕΠΑ εμπορίας ολοκλήρωσε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την γαλλική TOTAL που εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου στη χώρα μας έως το Μάρτιο του 2023, ακόμη κι αν αντιμετωπίσουμε το ακραίο σενάριο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

–Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός Φυσικού Αερίου IGB που διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας  της ευρύτερης περιοχής, οδηγώντας σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Κυβέρνησή μας, σε αντίθεση με την Αντιπολίτευση, αποτελεί σταθερά παράγοντα και μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα γρήγορα και αποφασιστικά, με απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητας, αλλά και του βαθμού δυσκολίας που έχουν βάλει στη ζωή του λαού μας.

Για την επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της κυρίας Jourová, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης -κάτι που διατύπωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen-  για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στα θέματα των ευρωπαϊκών αξιών και της διαφάνειας.

Υπογραμμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κυρία Věra Jourová, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλείδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Χαιρέτισε, επίσης, την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος.

Τέλος, ενημέρωσε ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο».

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η κυρία Jourová συμμετείχε σε προγραμματισμένη συνάντηση με την «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης», που συγκροτήθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι έξι Υπουργείων, όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., ενώσεων φωτορεπόρτερ, της Ε.Ρ.Τ. και του Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε..

Η κυρία Jourová συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, για τη συγκρότηση της  ομάδας αυτής και σημείωσε ότι η Ελλάδα με αυτήν την πρωτοβουλία πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.. Επισήμανε ότι η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. και χαιρέτισε τη στενή συνεργασία της Κυβέρνησης με την Ε.Ε. για την προώθηση των δημοσιογραφικών ελευθεριών και αξιών. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες εργάζεται η Task Force, τόσο κατόπιν των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη όσο και από αντίστοιχες επισημάνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες προωθούνται σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά την πρόοδο των εργασιών της Ομάδας, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική έκθεση πεπραγμένων, έως την προσεχή Άνοιξη.

Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

  1. KATZOY: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με ένα ενδεχόμενο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Έλληνα Πρωθυπουργού, με τον Recep Tayyip Erdoğan στη Σύνοδο στην Πράγα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος αυτός είναι που έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου έστειλε επιστολή στη Europol σχετικά με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισπανία και Πολωνία. Μάλιστα, φαίνεται πως εκφράζονται αμφιβολίες για το πόσο πρόθυμες είναι οι εθνικές Αρχές να ερευνήσουν τις υποθέσεις. Πώς βλέπει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων από τη Europol;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες οι αρμόδιες Αρχές σε όλη την Ευρώπη οφείλουν να συνεργαστούν και να ψάξουν αυτό το θέμα των κακόβουλων λογισμικών. Η ελληνική Δικαιοσύνη και οι ελληνικές Αρχές, ήδη, κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι απολύτως γνωστό ότι οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτό το λογισμικό. Όμως, μας απασχολεί και εμάς, όπως απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πολωνία -χώρες που έχουν παρατηρηθεί κρούσματα με αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά- να δούμε δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να μην συμβαίνουν παράνομες παρακολουθήσεις μέσω αυτών των κακόβουλων λογισμικών. Στο πλαίσιο αυτό είναι καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία εθνικών και ευρωπαϊκών Αρχών -έτσι και αλλιώς απαιτείται συνεργασία- προκειμένου να δοθεί απάντηση στο ζήτημα αυτό.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο κ. Akar και ο κ. Erdoğan επανέρχονται σήμερα. Ο κ. Akar επιμένει ότι παραβιάζουμε το άρθρο 12 της Λωζάνης και το 14 της Συνθήκης των Παρισίων, στρατικοποιώντας τα νησιά. Με την ίδια επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα και ο κ. Erdoğan, λέει ότι η Τουρκία δεν χωράει στα 780.000 τετραγωνικά χλμ. της επικράτειάς της. Ποια είναι η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης και αν όλα αυτά τα ζητήματα θα τα θέσει και με ποιον τρόπο στη Σύνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Ειδικά στη Σύνοδο που θα είναι παρών και ο κ. Erdoğan.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει με υπευθυνότητα τους εταίρους, τους συμμάχους, τους ομολόγους του για τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει εξωφρενικά χαρακτηριστικά. Απέναντι σε αυτά τα εξωφρενικά χαρακτηριστικά των προκλήσεων, η χώρα παραμένει ψύχραιμη και συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, που έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και που έχει επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε πρόκληση.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εφόσον γίνει αυτή η συνάντηση με τον κ. Erdoğan, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια θα είναι η ατζέντα; Τι είναι διατεθειμένη να συζητήσει η ελληνική πλευρά; Και αν θεωρείτε ότι θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο για να πούμε οτιδήποτε. Εάν υπάρξει η πρόθεση από την πλευρά της Τουρκίας για μια τέτοιου είδους συνάντηση, θα αξιολογήσουμε με θετική διάθεση το να γίνει η συνάντηση αυτή. Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές, είναι γνωστή η απάντηση και η αποδόμηση σε αυτή την εξωφρενική, προκλητική, απαράδεκτη ρητορική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω προς την κατεύθυνση αυτή. 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-Δ.Ε.Η. προέβλεψε δελτίο ρεύματος το χειμώνα και προγραμματισμένα black out, για να αντέξει το σύστημα. Υπάρχει τέτοιος φόβος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν βρισκόμαστε εκεί. Έχουμε κάνει τα πάντα, προκειμένου να μην υπάρχουν διακοπές ούτε για τα νοικοκυριά, ούτε για τις επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλα αυτά που έχουμε προγραμματίσει -και στο πλαίσιο της εξοικονόμησης- έτσι ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια.

Σας είπα και προηγουμένως, αναφέρθηκα και στην πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την TOTAL για να εξασφαλίσουμε επάρκεια στο φυσικό αέριο μέσω φορτίων LNG εκτός της ρωσικής πηγής, έτσι ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ακραία σενάρια. Κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε, ό,τι είναι εφικτό και δυνατό, για να μην αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλα προβλήματα.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, κύριε Εκπρόσωπε. Πριν από λίγο, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε από την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί για την αρχαιοκαπηλική, όπως σημειώνει, προέλευση της Συλλογής Stern και διερωτάται αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να νομιμοποιήσει και άλλες πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος. Και συν τοις άλλοις ζητά και την παρέμβαση του εισαγγελέα για την παράνομη, όπως ισχυρίζεται, συμφωνία. Ποια είναι η τοποθέτησή σας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες οι κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και που διέπουν οι θεσμικές διατάξεις που υπάρχουν για τη διαχείριση των συλλογών και των ευρημάτων των συλλογών αυτών. Όλες πάντα μέσα στους νόμους.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, σας κατηγορούν από χθες ότι ενώ υπήρχαν έγγραφες καταγγελίες από τριετίας και διετίας για τα όσα συμβαίνουν στην Πολυτεχνειούπολη, εν τούτοις τότε ούτε η Αστυνομία είχε παρέμβη, ούτε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε δώσει τέτοια εντολή. Τι ακριβώς είχε συμβεί στην Πολυτεχνειούπολη; Είχατε τέτοιες καταγγελίες, όπως άλλωστε είπε και ο Πρύτανης εκεί του Πολυτεχνείου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει απαντηθεί το θέμα σε όλη του τη διάσταση από το αρμόδιο Υπουργείο, από τον Υπουργό, από τις Υπηρεσίες. Αλλά εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι, εξαιτίας ενός θεσμικού πλαισίου και μιας αλυσίδας πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί από το 2019 και μετά, έχει καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των εστιών ανομίας στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως είναι και οι φοιτητικές εστίες. Ο νόμος για το άσυλο, στον οποίο λυσσαλέα αντιτάχθηκε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα σχέδια ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η διαφορετική κουλτούρα που εμπεδώνουμε στην ελληνική κοινωνία με τους νόμους που ψηφίζουμε, το αποτέλεσμα ότι έχουμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών, της ελληνικής κοινωνίας, μας οδηγεί στο αυτονόητο: Ότι οι χώροι των Πανεπιστημίων είναι για τους φοιτητές, είναι για τη γνώση, είναι για την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Δεν είναι για βαριοπούλες, δεν είναι για στυλιάρια. Προφανώς, δεν είναι για όπλα, για ναρκωτικά, για κλοπιμαία και για όλα αυτά τα απαράδεκτα, τα οποία βήμα-βήμα η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες Αρχές, αντιμετωπίζει. Άλλωστε, συνολικά η εικόνα που έχουμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και λειτουργίας τα τελευταία τρία χρόνια, είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με αυτά που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να ρωτήσω κάτι επ’ αυτού. Επειδή το νομικό σχέδιο, από όσο ξέρω τα τελευταία δέκα χρόνια, επιτρέπει την παρέμβαση της Αστυνομίας όπου υπάρχει παρανομία, αυτό συνδέεται με την καταγγελία από την Αντιπολίτευση ότι επίτηδες το αφήσατε και επίτηδες το χρησιμοποιείτε τώρα για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει αγνοηθεί. Η Αστυνομία έχει απαντήσει. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει απαντήσει. Δεν είναι αλήθεια ότι πάντοτε επιτρέπονταν η είσοδος της Αστυνομίας. Χρειαζόντουσαν και διαδικασίες, χρειαζόταν η εγκληματική ενέργεια να πιστοποιηθεί. Πολλές φορές οι ενέργειες ήταν στην γκρίζα ζώνη και οι Πρυτάνεις έπρεπε να συγκαλέσουν Όργανα για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να κληθεί η Αστυνομία ή όχι. Όλα αυτά έχουν εξαιρετικά απλοποιηθεί με το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σε ό,τι αφορά στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δεν διαχειρίζεται το ζήτημα με όρους επικοινωνιακούς και εντυπωσιασμού. Ίσα-ίσα, με πολύ σωστά μελετημένα και προσεγμένα και καλά ζυγισμένα βήματα, αντιμετωπίζουμε τις εστίες της ανομίας, έτσι ώστε να αποδοθούν οι πανεπιστημιακοί χώροι στους φοιτητές. Δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στα Πανεπιστήμια, ούτε οι συμμορίες όπως αυτή που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, ούτε φαινόμενα καταλήψεων σε χώρους, οι οποίοι υπάρχουν για να προάγουν την επιστημονική γνώση, την έρευνα και τη μόρφωση των παιδιών.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του στο Bloomberg, επανέρχεται στο θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε ένα σημείο του άρθρου του, σημειώνει ότι έχει κατά νου ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο για την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά είναι αντικείμενο, όπως σημειώνει, εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών και δεν το αποκαλύπτει. Η ερώτηση είναι, εάν στην Πράγα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα τεθεί στους υπόλοιπους εταίρους από τις 15 χώρες που συμφωνούν σε αυτή τη διαδικασία και αν επί αυτής της πρότασης θα υπάρξει κάποια άλλη κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης και των άλλων κρατών που συμφωνούν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σίγουρο ότι το ενεργειακό θα συζητηθεί στην Πράγα. Και μάλιστα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αφιερώσει πολύ μεγάλο χρόνο στις τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατεύθυνση του ενεργειακού. Οπότε, προφανώς, και το ενεργειακό θα συζητηθεί. Είναι γνωστές οι θέσεις της ελληνικής πλευράς. Έχουμε μπροστά μας το ορόσημο του Συμβουλίου της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί είναι νομίζω πλέον απολύτως επιτακτική και κατανοητή από τους πάντες η ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα. Και η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως ήταν, θα εξακολουθεί να είναι επισπεύδουσα προς την κατεύθυνση αυτή.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθείς ο Πρωθυπουργός στους Sunday Times, στο ζήτημα των υποκλοπών, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα». Εφόσον οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς, γιατί δεν κλήθηκαν ως μάρτυρες στην Επιτροπή οι κύριοι  Κοντολέων και Δημητριάδης και οι εργασίες έκλεισαν χωρίς την κατάθεση των δύο που αποτελούν και δύο κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην  Sunday Times επανέλαβε αυτά που από την πρώτη στιγμή έχει πει σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να συνεχίσω το ερώτημα. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «σφήνα», σε μια πιθανή συνεργασία και αυτός που την έβαλε, το πέτυχε. Ποιος ήταν αυτός που έβαλε αυτή η σφήνα σε αυτή την πιθανή συνεργασία; Και εφόσον γίνεται κουβέντα για μια πιθανή συνεργασία, προϋπήρξε δίαυλος επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τίποτα δεν προϋπήρξε και τίποτα δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε ένα τοπίο που εξαιτίας της απλής αναλογικής υπήρχε η σύγχυση, προφανώς ορισμένοι θα ήταν ωφελημένοι με το να δυναμιτίσουν τις σχέσεις μεταξύ χώρων. Ο Πρωθυπουργός είπε τα αυτονόητα πράγματα. Δεν χωράει κανένα παραπάνω σχόλιο σε αυτή την ιστορία. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το εκλογικό τοπίο, ισχύουν αυτά που έχουμε πει. Εμείς πιστεύουμε στις ισχυρές Κυβερνήσεις. Πιστεύουμε στις αυτοδύναμες Κυβερνήσεις. Αυτό θα επιδιώξουμε, στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής: μια ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση χωρίς, όμως, κομματικές παρωπίδες στην οπτική της και χωρίς προαπαιτούμενα κομματικά διαβατήρια στη λειτουργία της. Άλλωστε, έχουμε αποδείξει την πολυφωνία και την πολυσυλλεκτικότητα σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση, αλλά και την απόλυτη συμφωνία και προσήλωση σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η χώρα και κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής μας θητείας.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει προκύψει πριν τις 15 Αυγούστου, δηλαδή κοντεύουν δύο μήνες. Είχα ξαναρωτήσει αν υπάρχει έρευνα των ελληνικών Αρχών για τα παράνομα λογισμικά που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια και σε ποιο σημείο είναι αυτή η έρευνα ή έχει εγκαταλειφθεί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και υπάρχει έρευνα. Κατ’ αρχήν, έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά, νομίζω παραπάνω από μία. Οπότε, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας όποια διωκτική Αρχή, όποια αρμόδια Υπηρεσία η ίδια θεωρεί. Στην πορεία της έρευνας, ανάλογα με τα ευρήματα και την πορεία ολοκλήρωσης, θα υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση. Όπως για κάθε έρευνα που είναι ανοιχτή, δεν προκύπτει ενημέρωση κατά τη διάρκειά της. Είναι πάγια τακτική και των διωκτικών Αρχών και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αλλά ναι, η έρευνα είναι ανοιχτή και όλοι περιμένουν απαντήσεις από την ολοκλήρωσή της.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Νομίζω πως πρόσφατα ο Πρωθυπουργός -διορθώστε με, αν κάνω λάθος- είπε να βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από το εθνικό συμφέρον. Ισχύει η φράση αυτή; Συνιστά, κάποιου είδους αλλαγής δόγματος της εξωτερικής μας πολιτικής;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει, για να προάγει τα δικαιώματα και ν’ απαντά στις ανάγκες των λαών της Ευρώπης, των κρατών-μελών της Ευρώπης. Αυτή είναι μια αυτονόητη και απαράβατη αρχή και νομίζω ότι είναι, στις μέρες και στις εποχές που ζούμε, επιτακτική η ανάγκη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη οφείλει να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί. Το έκανε με επιτυχία την περίοδο της πανδημίας, δεν το κάνει με την ταχύτητα που απαιτείται, ή εν πάση περιπτώσει με τα αντανακλαστικά που έδειξε την περίοδο της πανδημίας, σήμερα.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Μία ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, κύριε Εκπρόσωπε. Είχαμε χθες μία συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών με τον κ. Kalin στην Κωνσταντινούπολη. Θεωρείτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει έναν ρόλο, ώστε ο κ.Ερντογάν να αλλάξει μυαλά, ν’ αλλάξει στάση, καθώς οδηγούμαστε και προς την Πράγα; Και επίσης, θέλω να σας ρωτήσω, επειδή βλέπουμε διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι μία τουρκική αντιπροσωπεία πηγαίνει στη Λιβύη και υπάρχουν κάποιες διαρροές για «μίσθωση» της λιβυκής ΑΟΖ, αν θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μία νέα πρόκληση, ίσως νοτίως της Κρήτης ή στο λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο»;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνο που κρατάμε και γνωρίζουμε είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε ό,τι αφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά το ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι αφορά το ότι είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο, που έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η τακτική την οποία εφαρμόζει, δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχύει, σε ό,τι αφορά την προμήθεια αμυντικού υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αυτά είναι  τα γεγονότα, αυτές είναι οι δημόσιες δηλώσεις, εκεί μένουμε. Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο ότι και οι σύμμαχοί μας και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, αλλά και όλος ο κόσμος που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο στέκεται απέναντι σε οτιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση, σε οτιδήποτε έχει μία διάσταση πρόκλησης προβλημάτων στη γειτονιά μας, στην περιοχή μας, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής  Μεσογείου.

Σας ευχαριστώ.