Καλημέρα σας.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες. Χθες έλαβε  μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ενώ σήμερα συμμετείχε στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αυτή την ώρα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προσερχόμενος νωρίτερα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επιβληθεί άμεσα ένα ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς είναι απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο «σήμα» στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από πλευράς Ρωσίας. Πρέπει, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, να στηρίξουμε σήμερα τους καταναλωτές μας, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα ακρίβειας, «προϊόν» του πολέμου και της άδικης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημειώνω ακόμη ότι μιλώντας χθες σε στελέχη   της Νέας Δημοκρατίας που ζουν στο Βέλγιο, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη στη δεύτερη κάλπη και υπογράμμισε ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ μια σταθερή Κυβέρνηση. Επεσήμανε ότι οι πολίτες θυμούνται και θα συγκρίνουν την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ με την τετραετία Νέας Δημοκρατίας.  Οι πολίτες θυμούνται τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, τα capital controls, τις περικοπές στις συντάξεις, την επιδρομή των φόρων που τσάκισε τη μεσαία τάξη. Θυμούνται ότι η οικονομία παρέπαιε μέσα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο -σε μια  καλή, μάλιστα, περίοδο για την υπόλοιπη Ευρώπη, όταν αναπτυσσόταν γρήγορα η ευρωπαϊκή οικονομία- ενώ εμείς ήμασταν καθηλωμένοι την περίοδο εκείνη στη στασιμότητα. Αντίθετα, σήμερα, η Ελλάδα αναπτύσσεται με σχεδόν 6%, ρυθμό διπλάσιο από αυτόν της Ευρωζώνης, ρυθμός που αναμένεται να γίνει τριπλάσιος του χρόνου. Η χώρα μας άλλαξε τα δεδομένα και συνεχίζει στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι ο κ. Ανδρουλάκης με τη στάση του αποδεικνύει ότι έχει γίνει παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ενώ η προσπάθειά του να φορτώσει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει πανικό και μικρότητα.

«Καλάθι του νοικοκυριού»

Συμπληρώθηκαν χθες έξι εβδομάδες εφαρμογής της πρωτοβουλίας για «το καλάθι του νοικοκυριού» και τα αποτελέσματα διέψευσαν όσους αμφισβητούσαν και επιχειρούσαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια αυτή.

Όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια των 6 εβδομάδων λειτουργίας του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», η μέση σταθμισμένη τιμή του καλαθιού σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα ισχύος του μέτρου έχει υποχωρήσει κατά 12,47%, δηλαδή από τα 124,62 ευρώ έχει φτάσει στα 109,08 ευρώ. Έτσι η εξοικονόμηση για τον καταναλωτή είναι της τάξεως των 15,32 ευρώ ανά εβδομάδα ή 66,5 ευρώ περίπου ανά μήνα.

Σημειώνεται ότι από χθες Τετάρτη, στο «Καλάθι του νοικοκυριού»  προστέθηκε  το «Καλάθι των Χριστουγέννων»  καθώς και το «Καλάθι του Άη Βασίλη».

-Το πρώτο, θα λειτουργεί έως και τις 4 Ιανουαρίου 2023 και περιλαμβάνει μια σειρά από αγαθά, που μάλιστα ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα.

-Το δεύτερο θα λειτουργεί έως τις 11 Ιανουαρίου 2023, πρέπει να περιλαμβάνει 10 κατηγορίες παιχνιδιών σε όλες τις αλυσίδες. Όλες οι αλυσίδες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις κατηγορίες αυτές στην προσφορά τους. Ήδη, έχουν εκδηλωθεί πολύ πέρα από αυτές τις προθέσεις, προβλέψεις από τις αλυσίδες, 700 κωδικοί έχουν δηλωθεί ότι θα συμμετέχουν στο καλάθι αυτό.

Αποδεικνύουμε ότι με πρακτικές λύσεις, κυρίως με αδιάλειπτη μέριμνα πασχίζουμε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο «κύμα» της εισαγόμενης ακρίβειας. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα καταφέρνουμε όλο και καλύτερα, δείχνουν ότι η προσπάθειά μας αποδίδει και διαψεύδουμε όλους εκείνους που κινδυνολογούσαν και μιλούσαν για ανθρωπιστική καταστροφή στη διάρκεια του φετινού Χειμώνα.

Σε  λειτουργία η πλατφόρμα για τη συμβολαιακή γεωργία για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των αγροτών

Τέθηκε από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου σε λειτουργία η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δημιουργήθηκε ειδικά για την υποβολή στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά 50%, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για το φορολογικό έτος 2022.

Για τη διευκόλυνση των δικαιούχων τα δεδομένα των συμβάσεων (ποσότητα, τιμή κ.λπ.) που αφορούν πωλήσεις προϊόντων εντός του  2022 υποβάλλονται μέχρι και τις 28/2/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τους αγοραστές μέχρι και τις 31/3/2023.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, κατά 50%, απαιτεί η πώληση τουλάχιστον του 75% των προϊόντων τους να γίνεται μέσα από συλλογικά αγροτικά σχήματα ή μέσω συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας.

Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυσή του και αποδεικνύεται η συνέπεια και η σταθερότητα της Κυβέρνησης ως προς τις δεσμεύσεις της προς τους Έλληνες αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας και η περιφερειακή ανάπτυξη οφείλουν να αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα και έχουν την αμέριστη στήριξή μας.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Ενεργοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, η πλατφόρμα για την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις:

-Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022.

-Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ

-Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Αποδεικνύουμε και με το μέτρο αυτό ότι με σεβασμό, με ενσυναίσθηση, με ειλικρινές ενδιαφέρον προσπαθούμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι εισοδηματικά, που χρήζουν βοήθειας και ενίσχυσης ιδιαίτερα τις μέρες αυτές.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη νέα έρευνα της MRB βλέπουμε ότι στο ερώτημα ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, δείχνει ότι στο δίλημμα Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει, εν πάση περιπτώσει, η Νέα Δημοκρατία. Σημαίνει αυτό ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πέθανε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βλέπουμε, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία κρατάει ένα σταθερό και πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Βλέπουμε ότι ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, στην ερώτηση, δηλαδή, που συγκρίνει δύο πολιτικά πρόσωπα που και τα δύο έχουν δοκιμαστεί στη θέση του Πρωθυπουργού. Αξιολογούμε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Πάντοτε, η Κυβέρνηση μελετά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα αξιολογεί. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης είναι σταθερή. Δεν νομίζω να έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια Κυβέρνηση που πλησιάζει τόσο κοντά στη λήξη της τετραετίας της, να διατηρεί όχι μόνο σε αυτή, αλλά και σε άλλες δημοσκοπήσεις ευρύ προβάδισμα έναντι της Αντιπολίτευσης. Και προχωράμε προς τις εκλογές με την υλοποίηση του προγράμματός μας και με την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγη ώρα από τις Βρυξέλλες «χρέωσε» την κυρία Καϊλή κι αυτός στη Νέα Δημοκρατία μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι παρ’ ότι μέλος των Ευρωσοσιαλιστών, συνεργαζόταν πιο στενά με τον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ήθελα ένα σχόλιο για αυτό. Κι ένα δεύτερο για τον ισχυρισμό του -ουσιαστικά επανάληψη της δήλωσης- ότι ενώ στην Ευρώπη ο θεσμός της Δικαιοσύνης λειτουργεί, στην Ελλάδα πρέπει να αγωνιζόμαστε -όπως είπε- για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξεκινώ από το δεύτερο διότι είναι λυπηρό, είναι εθνικά επιζήμιο, ο κ. Τσίπρας σε κάθε παρουσία του στο εξωτερικό να επιχειρεί, εξαιτίας του μένους που έχει για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, να διασύρει την Ελλάδα και να δυσφημεί την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι αξιοπερίεργο δε το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον κ. Ντογιάκο, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη. Εδώ, δηλαδή, μετά τον κ. Ντογιάκο λέει ότι εμπιστεύεται πλήρως την ελληνική Δικαιοσύνη και όταν πηγαίνει στο εξωτερικό δυσφημεί την ελληνική Δικαιοσύνη, την ελληνική Πολιτεία, διασύρει τη χώρα του. Ας αναλογιστούν οι πολίτες τι είδους σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι αυτή από έναν άνθρωπο που διεκδικεί την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας νομίζω ότι είναι προφανής η ταύτιση. Τα ιλαροτραγικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Τσίπρας, για την υπόθεση της κυρίας Καϊλή, ταυτίζονται απολύτως. Αναφερόμενος στην υπόθεση της κυρίας Καϊλή, ο κ. Τσίπρας δεν ψέλλισε καν ούτε τη λέξη ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι είναι τέτοια η ταύτιση και στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και η σύμπλευσή τους ευρύτερα που δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάλι στη δήλωση Τσίπρα από τις Βρυξέλλες που αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων από την Ε.Υ.Π. και, μάλιστα, χαρακτήρισε ξανά ως ιθύνοντα νου τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και ένα δεύτερο σκέλος, αν μου επιτρέπετε, πάλι σε μία πρόσφατη δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανόν μετά τον Προϋπολογισμό, μετά την ψήφιση, να μην ανοίξει ξανά η Βουλή και ο Πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήταν καλό να συγκεντρώσουμε κάποια στιγμή τις εκτιμήσεις του κ. Τσίπρα γύρω από τον χρόνο των επόμενων εκλογών και να δούμε ότι έχει πέσει έξω σε όλες. Όπως έχει πέσει έξω σε όλες, έτσι προφανώς θα πέσει έξω και σε αυτή. Οι εκλογές, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, η Κυβέρνηση εμπιστεύεται και συνδράμει την ελληνική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να μη μείνει καμία σκιά στο θέμα των παρακολουθήσεων, των νόμιμων επισυνδέσεων, των κακόβουλων λογισμικών. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Το έχουμε πει με σαφήνεια, με καθαρότητα, πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση απαντά και αντιμετωπίζει τα ζητήματα με σοβαρότητα, με τρόπο θεσμικό και υπεύθυνο. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση με μια παρανοϊκή σκανδαλολογία και σεναρολογία, προκειμένου να εργαλειοποιήσει το κάθε ζήτημα για να πλήξει τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, αλλά και, δυστυχώς, όπως φαίνεται με κάθε παρουσία του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό, να διασύρει και τη χώρα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αφού ουσιαστικά έχετε παραδεχτεί την υποκλοπή του «5046c», αποδίδοντας σε ρυπαρά δίκτυα, τι νόημα έχει να παραμένει το απόρρητο; Θέλω να πω, εάν πρόκειται για παραθεσμικά δίκτυα, αν δεν είναι αυτή η λειτουργία της Ε.Υ.Π., γιατί δεν αίρετε το απόρρητο για να μάθουν και οι ενδιαφερόμενοι και ο κόσμος ποιους προστατεύει το απόρρητο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, έχουμε πει ότι η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να φωτίσει κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής και όσα φέρονται να έχουν συμβεί, να αποσαφηνίσει η Δικαιοσύνη εάν έχουν συμβεί ή όχι. Τα ρυπαρά δίκτυα στα οποία έχω επανειλημμένως αναφερθεί, αφορούν σε μια σειρά από περίεργα ζητήματα. Για παράδειγμα, υπήρχαν κάποιοι που παρακολουθούσαν. Μένει από την έρευνα της Δικαιοσύνης να δούμε ποιοι ήταν αυτοί. Και υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι φέρονται να έχουν τα στοιχεία αυτών των παρακολουθήσεων. Μένει και αυτό να αποδειχθεί εάν είναι αλήθεια. Όλο αυτό συγκροτεί ένα περίεργο, υπόγειο και πάντως ρυπαρό δίκτυο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Το τελευταίο διάστημα, μετά την υπόθεση της κυρίας Καϊλή και το «Qatar Gate», παρατηρείται από την πλευρά της ρητορικής σας και προηγουμένως εσείς αναφερθήκατε, μια κλιμάκωση στις επιθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Πρόεδρο κ. Ανδρουλάκη. Πριν από λίγο, είπατε ότι ταυτίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τηρούν τα προσχήματα. Την ίδια στιγμή, εσείς λέτε ότι τη δεύτερη Κυριακή είναι εφικτή η αυτοδυναμία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αυτοδύναμοι», που σημαίνει ότι δεν είναι 100% βέβαιος. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος 100%, ούτε εσείς είστε βέβαιοι ότι θα είστε αυτοδύναμοι τη δεύτερη Κυριακή. Από τη μια, λοιπόν, κλιμάκωση μιας επιθετικής ρητορικής προς το καταγραφόμενο ως τρίτο κόμμα και πιθανόν κυβερνητικό εταίρο. Από την άλλη, μια σχετική αμφιβολία. Τι θα γίνει, εάν ούτε τη δεύτερη Κυριακή δεν έχουμε αυτοδυναμία; Θα ψηφίζουμε κάθε μήνα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, εμείς δεν έχουμε επιτεθεί σε κανέναν. Διαβάζουμε δηλώσεις, συγκρίνουμε λέξεις και κάνουμε τις δηλώσεις αυτές που δεν συνιστούν επίθεση σε κανέναν. Θα έλεγα, αποτυπώνουν τα πραγματικά περιστατικά. Πολύ περισσότερο δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, όταν ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση της κυρίας Καϊλή. Δεν υπήρξε κάποιο στέλεχος της Κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, που να πει ότι αυτό είναι ένα καθολικό, ένα δομικό ζήτημα και πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Τουναντίον, το επόμενο πρωί κιόλας, ο κ. Ανδρουλάκης, το πρώτο πράγμα που θεώρησε ότι είναι καλό να κάνει για την υπόθεση αυτή, είναι να χρεώσει την κυρία Καϊλή στη  Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάτι που να δείχνει ότι σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, η  Νέα Δημοκρατία δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Εμείς, αυτοδυναμία και καθαρή εντολή θα διεκδικήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Από εκεί και πέρα, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε καθαρά ότι ο στόχος του είναι στις επόμενες εκλογές να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην Αντιπολίτευση. Η σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα, όχι μόνο στη φωτοτυπική ομοιότητα, θα έλεγα, των ανακοινώσεών τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κυρίας Καϊλή, αλλά και σε ευρύτερα θέματα, είναι πλέον προφανή σε όλους. Αυτά τα αξιολογεί ο κόσμος, η ελληνική κοινωνία.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Euractiv», συνεργάστηκαν με τις αντίστοιχες Αρχές πέντε ευρωπαϊκών χωρών για την υπόθεση Καϊλή, τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχει περίπτωση μια από αυτές τις πέντε να ήταν η ελληνική Κυβέρνηση, η Ελλάδα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το γνωρίζω και δεν θα μπορούσαμε να το γνωρίζουμε. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους στοιχείο ή κάποια πληροφορία στη διάθεσή μας.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είδαμε τις προηγούμενες μέρες το Ε.Σ.Ρ. να φέρνει έναν κώδικα που θυμίζει, αντί για κώδικα δεοντολογίας, κώδικα λογοκρισίας. Βάζει στοπ στη δημοσιογραφική έρευνα, προβλέποντας ακόμη και το τι πρέπει να γίνεται με απόρρητες πληροφορίες, ενώ υπάρχει νόμος που προβλέπει πώς πρέπει να διαχειρίζονται οι απόρρητες πληροφορίες. Γιατί γίνεται ένα bypass από ένα τέτοιο όργανο που έχει να κάνει με τον πλουραλισμό; Σας βρίσκει σύμφωνο; Θυμίζω ότι αρκετές από τις πληροφορίες που και εσείς πλέον κατέχετε, τις κατέχετε από τη δημοσιογραφική έρευνα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, το Ε.Σ.Ρ., όπως ξέρετε, είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή. Δεν μπορώ να απαντήσω εξ ονόματός του, γιατί βγάζει σε διαβούλευση κάποιον κώδικα ή προτάσεις που κινούνται προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση. Θα μελετήσουμε τον κώδικα. Θα τοποθετηθούμε και εμείς στη διαβούλευση.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Είχαμε την μονομερή ανακήρυξη Α.Ο.Ζ. από την πλευρά της Αιγύπτου στα σύνορα με τη Λιβύη. Είναι σίγουρα μια επιπλέον κίνηση και στη διπλωματική φαρέτρα της Ελλάδας. Τι άλλο σημαίνει επί του πρακτέου αυτή η κίνηση για μας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, είναι ότι το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη χώρα μας και κανέναν άλλον. Από εκεί και πέρα, όποιες κινήσεις γίνονται μέσα στο πλαίσιο σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας και της διεθνούς νομιμότητας, είναι κινήσεις που συμβάλλουν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια σκληρή, σκληρότατη δήλωση από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, σύμμαχο της Κυβέρνησης μέχρι πρότινος. Ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει ότι η απάντηση στην ερώτηση «αν γίνονταν υποκλοπές, πρέπει να είναι όχι, αν δεν είναι όχι, δεν είναι εντάξει». Πώς κρίνετε εσείς τη δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου; Σας προβληματίζει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αναλάβει την πλήρη διασαφήνιση της υπόθεσης αυτής και νομίζω ότι από τα συμπεράσματά της θα καλυφθούμε όλοι.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε επίσης την τακτική της Κυβέρνησης ουσιαστικά να δικαιολογεί τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, με αφορμή την υπόθεση της κυρίας Καϊλή. Πώς απαντάτε σε αυτό και στις πληροφορίες από το Βέλγιο ότι οι βελγικές Αρχές δεν είχαν προχωρήσει σε νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου της ευρωβουλευτή;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αποδεικνύεται από την έκβαση της υπόθεσης στο Βέλγιο -αν και, επαναλαμβάνω, είναι μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη- ότι οι Αρχές Ασφαλείας ανάμεσα στα διάφορα μέσα, που κατά καιρούς διαχειρίζονται, είναι και αυτό της παρακολούθησης πολιτικών προσώπων. Δεν μπορεί να εξαιρείται ένα πολιτικό πρόσωπο μόνο και μόνο εξαιτίας της ιδιότητάς του αυτής από τη δυνατότητα, από τη δικαιοδοσία των Αρχών να το παρακολουθούν αν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι υπάρχει μια συμπεριφορά, η οποία είναι ενδεχομένως παραβατική. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε γνωρίζω αν δεν ήταν νόμιμη η επισύνδεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων από τις βελγικές Αρχές, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν το γνωρίζω αυτό. Εμείς αναδείξαμε απλώς τα γεγονότα. Τίποτα παραπάνω. Ούτε θέλουμε  να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και συνειρμοί ανάμεσα σε αυτά που έγιναν στο Βέλγιο και σε αυτά που απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή γίνονται, όμως, και οι παρεξηγήσεις και οι συνειρμοί στη δημόσια σφαίρα, από τις τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι το διαδίκτυο. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι παρακολουθήσεις, είτε της κυρίας Καϊλή είτε κάποιων άλλων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για εγκληματικές δραστηριότητες, με τις παρακολουθήσεις που συζητάμε στη χώρα μας εδώ και μήνες για λόγους εθνικής ασφαλείας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση δεν καλλιέργησε αυτούς τους συνειρμούς. Οπότε, πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που τους κάνουν. Γενικώς συνειρμοί γίνονται πολλοί γύρω από αυτό το θέμα και σε εφημερίδες κυριακάτικες.

Σας ευχαριστώ.