Καλό μεσημέρι.

Άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια σε νέους

Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, ακολουθώντας το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που δίνουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους. Γιατί πιστεύουμε ότι η μέριμνα για τους νέους, πέρα από αξία ηθική και πολιτική, είναι ο μόνος δρόμος για την υπέρβαση πολλών από τις υστερήσεις που εμφανίζει η χώρα μας, με έμφαση το δημογραφικό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα, το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων σε περίπου 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που εντάσσεται στην στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης «Σπίτι μου».

Τα δάνεια αυτά θα είναι άτοκα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους και όσους αποκτήσουν τρίτο παιδί κατά τη διάρκεια αποπληρωμής ή χαμηλότοκα, με επιτόκιο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο περίπου του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, για απόκτηση πρώτης κατοικίας.
-Για παράδειγμα ένα δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια και επιτόκιο 5,8% έχει τώρα μηνιαία δόση της τάξεως των 587 ευρώ. Με την επιδότηση του προγράμματος η δόση μειώνεται στα 342 ευρώ το μήνα, που σημαίνει όφελος για τον δανειολήπτη 245 ευρώ το μήνα. Αν ο δανειολήπτης ανήκει στην κατηγορία των τρίτεκνων ή των πολύτεκνων, το δάνειο είναι άτοκο και η δόση περιορίζεται στα 277 ευρώ το μήνα, δηλαδή το όφελος είναι 310 ευρώ το μήνα.

Δικαιούχοι είναι οι νέοι με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί στη λήψη επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή, 16.000 ευρώ για κάποιον άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.

Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός φυσικά οικιστικής ζώνης.

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου. Επίσης, δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου αυτού.

–Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης της ζήτησης.

Το πρόγραμμα αυτό δίνει μια πρώτη απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα, στις στεγαστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Δεν είναι, όμως, το μόνο. Για την εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης σε χιλιάδες νέους σχεδιάστηκαν ετοιμάστηκαν και θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλα προγράμματα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, ή το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής και άλλα προγράμματα ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών.

Η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και πραγματώνει μια βεντάλια μέτρων και πολιτικών για να στηρίξει τη νέα γενιά με πρακτικούς, με γρήγορους, με εφαρμόσιμους τρόπους, ώστε να κάνει σταθερά βήματα η νέα γενιά και να διαμορφώσει το μέλλον της εδώ στον τόπο μας. Δίνουμε τα μέσα, τις δυνατότητες, τα εργαλεία και οι νέοι αποφασίζουν το τι θα πράξουν, όπως πρέπει να συμβαίνει σε κάθε φιλελεύθερη πολιτεία.

Σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Τις νέες και τους νέους μας, αφορά πρωτίστως και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4% που ισχύει από το Σάββατο 1η Απριλίου, έτσι ώστε να καλύπτεται από το ξεκίνημά της και η τουριστική περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός επί ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ από την αρχή αυτού του μήνα. Σωρευτικά, δηλαδή, από το 2019 η αύξηση διαμορφώνεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.

Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας (το γεγονός δηλαδή ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο), ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019. Συνολικά, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς το χρόνο σε σχέση με το 2019.

Προφανώς -όπως επεσήμανε και σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- η νέα αύξηση δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα. Όμως η χώρα μας -χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας που πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια- σταδιακά συγκλίνει ολοένα και περισσότερο με την Ευρώπη. Μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κατώτατο μισθό, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη 10η θέση. Αυτή η πορεία σύγκλισης δεν πρέπει να σταματήσει, δεν πρέπει να ανακοπεί με παρακινδυνευμένες επιλογές. Μεγάλο, κεντρικό μας στοίχημα για την επόμενη τετραετία είναι η ακόμη πιο δυναμική αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών. Και αυτό θα γίνει πράξη, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου. Όπως μειώσαμε δραστικά τους φόρους -κάτι άλλωστε για το οποίο είχαμε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης μας τετραετίας- έτσι, με τον ίδιο τρόπο θα αυξήσουμε δραστικά και τους μισθούς την επόμενη τετραετία.

Πολιτικές και δράσεις για τις νέες και νέους που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση
Οι πολιτικές αυτές – η αύξηση του κατώτατου μισθού και τα προγράμματα προσιτής στέγης για τους νέους μας- έρχονται να συμπληρώσουν τις δράσεις της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά της Πατρίδας μας, που ξεκίνησαν με τη συνεχή προσπάθεια για τη διαρκή αναβάθμιση της Παιδείας, την τόνωση της απασχόλησης, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και μια σειρά από άλλες πολιτικές.

Υπενθυμίζεται σχετικά:
Πρώτον, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες: Για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί, παραπάνω από 4.000 από αυτούς στην ειδική αγωγή. Για πρώτη φορά το νηπιαγωγείο ξεκινάει πια από τα τέσσερα και περιλαμβάνει και την εκμάθηση και ξένης γλώσσας. Το ωράριο του ολοήμερου σχολείου διευρύνθηκε. Η επαγγελματική εκπαίδευση αναβαθμίστηκε. Τα Πανεπιστήμιά μας ενίσχυσαν την αυτοτέλεια, αλλά και την εξωστρέφειά τους. Η Παιδεία στο σύνολό της εξοπλίστηκε, αναβαθμίστηκε για το πέρασμά της στην ψηφιακή εποχή.

Δεύτερον, σε ότι αφορά στην τόνωση της απασχόλησης των νέων, πέρα από τις πολιτικές, που έφεραν την χώρα μας από ουραγό στην πρωτοπορία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και των εξαγωγών -θυμίζω ότι είχαμε μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες- αναπτύχθηκαν στοχευμένες δράσεις για τους νέους και νέες μας. Ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Με το «Πρώτο Ένσημα» άνθρωποι που δεν είχαν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία μπόρεσαν να βρουν δουλειά και καλές αμοιβές στην αγορά εργασίας. Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας νέων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της Μαθητείας για νέους έως 29 ετών.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, στόχο που αφορά πρωτίστως τους νέους ανθρώπους, τις νέες οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, θεσπίστηκαν ευεργετικές μεταρρυθμίσεις, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες.

Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων.

Η Κυβέρνησή μας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρακτικό και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο για να βοηθήσει τη νέα γενιά των Ελλήνων, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην ελληνική περιφέρεια. Είμαστε δίπλα τους και είμαστε απόλυτα ανοικτοί να ακούσουμε τις επιθυμίες τους, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και με τις πολιτικές μας παρεμβάσεις να διευκολύνουμε το μέλλον τους. Με πραγματισμό, με καινοτόμες πολιτικές που εφαρμόζουμε, φιλοδοξούμε να είμαστε πρώτα και πάνω από όλα χρήσιμοι στη νέα γενιά της Πατρίδας μας.

Για την επέκταση του φράχτη και το μεταναστευτικό

Θεωρώ υποχρέωσή μου να επαναλάβω εκ μέρους της Κυβέρνησης προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρα, τα ερωτήματα που εγείρονται από τη στάση τόσο του ίδιου, όσο και από τη στάση των στελεχών του κόμματός του, για το φράχτη στον Έβρο και γενικότερα για τη μεταναστευτική πολιτική.
–Τι θα έκανε, εάν συμμετείχε με τον οποιονδήποτε τρόπο στην Κυβέρνηση της χώρας, σε ό,τι αφορά την επέκταση του φράχτη; Το ερώτημα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Θα ακύρωνε τη σύμβαση που μόλις υπογράφηκε, θα εγκατέλειπε την κατασκευή; Θα γκρέμιζε το φράχτη που υπάρχει;

-Παραβιάζει ο φράχτης στον Έβρο τη διεθνή νομιμότητα, όπως διακηρύσσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τζανακόπουλος; Ο ισχυρισμός αυτός, ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα φυλάσσοντας τα σύνορά της, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, συνιστά -ναι ή όχι;- απόπειρα διασυρμού της χώρας;

–Γιατί ο κ. Παπαδούλης πρωτοστατεί στην προώθηση σχετικής τροπολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο που ζητά να μη χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έργα που σχετίζονται με το φράχτη, κατασκευή ή επιτήρηση.

–Τι λέει ο κ. Τσίπρας για το γεγονός ότι, επανειλημμένα, ευρωβουλευτές του κόμματός του κατέθεταν ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μάθουν «τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η πρακτική των pushbacks -που δήθεν όπως υποστηρίζουν ασκεί η χώρα μας- ασκεί η χώρα μας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία;». Τι λέει για το γεγονός ότι ευρωβουλευτές του κόμματός του διοργάνωναν εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο στις οποίες διάφοροι περίεργοι προσκεκλημένοι υποστήριζαν ότι τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού αντί να σώζουν ζωές στο Αιγαίο -όπως πράγματι κάνουν- δήθεν πετούσαν ανθρώπους στη θάλασσα;

–Επιμένει ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας στα άθλια ψέματα -που και ο ίδιος αναμετάδιδε- για δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο, την ιστορία, δηλαδή, του Δεκαπενταύγουστου που στήθηκε με στόχο το διασυρμό της Πατρίδας μας;

–Σχεδιάζει -ναι ή όχι;- ο κ. Τσίπρας να ανατρέψει την ασκούμενη μεταναστευτική πολιτική από το 2019 και μετά και να επαναφέρει στη χώρα μας την κατάσταση που βιώσαμε μεταξύ του 2015 και του 2019; Θεωρεί υπεύθυνη και ευαίσθητη την πολιτική που απεικονίζει την ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης, τα νησιά που βούλιαζαν από μετανάστες και στις πλατείες που το μεσημέρι μετανάστες λιάζονταν και τη νύχτα εξαφανίζονταν;

–Εξακολουθεί να θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι τα σύνορα πρέπει να είναι αφύλακτα και η χώρα ξέφραγο αμπέλι; Επιμένει ακόμη στη θέση ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα;

Σε κάθε περίπτωση η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη: Ακολουθούμε δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική, η οποία θωρακίζει τα σύνορα της Πατρίδας μας, σώζοντας ταυτόχρονα χιλιάδες αθώους ανθρώπους, που οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται. Για μας η επέκταση του φράχτη είναι απαραίτητη και, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους, αν και θα αγωνιστούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους υποστήριξης και οικονομικά της πρωτοβουλίας αυτής. Η προστασία των συνόρων μας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- αποτελεί για την Κυβέρνησή μας κορυφαία εθνική επιλογή. Και η Κυβέρνηση αυτή ανταποκρίνεται απόλυτα, όπως οι πολίτες ξέρουν, στις εθνικές επιλογές.

Ψέματα περί ιδιωτικοποίησης του νερού

Σε μια Δημοκρατία, ο σεβασμός στους θεσμούς και στη νοημοσύνη των πολιτών, επιβάλλει, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ιδίως, να παρουσιάζονται θέσεις και επ’ αυτών να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση και οι πολίτες να κρίνουν και να αποφασίζουν ποιος είναι καλύτερος για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αν ο πολιτικός διάλογος γίνεται στη βάση της παραπληροφόρησης, της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της συκοφαντίας, τότε νοθεύεται η λαϊκή βούληση. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, ως στρατηγική επιλογή, να αλλοιώσει την ουσία της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας, με συστηματική και συνεχή τροφοδότηση της κοινής γνώμης με fake news. Πρόκειται για ένα ξεδιάντροπο και ασυγκράτητο μηχανισμό προπαγάνδας που συνηθίζεται μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει κατά καιρούς τη συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό κι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησής του, παρά την αντίστοιχη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή και το γεγονός ότι δεν προκύπτει από πουθενά -από πουθενά όμως- καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στα ψέματα, παραπλανώντας τους πολίτες. Έχει ενδιαφέρον -για να αναδειχθεί το μέγεθος της υποκρισίας- και για την κοινωνία, αλλά και για όσους ηθελημένα ή από άγνοια συμβάλλουν στην παραπλάνηση αυτή, να θυμίσουμε ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που λένε αυτά τα απίστευτα ψέματα για το νερό. Είναι εκείνοι που το 2016 είχαν υπαγάγει, με νόμο και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, ακολουθώντας τη συνταγή της τρόικα για την ιδιωτικοποίηση όλων των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Να θυμίσουμε δηλαδή, με απλά λόγια, πόσο ψεύτες και πόσο υποκριτές είναι όσοι κόπτονται σήμερα για την δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η Νέα Δημοκρατία στα 4 χρόνια που κυβερνά όχι μόνο δεν έκανε απολύτως καμία κίνηση ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά με την εισαγωγή της Ρυθμιστικής Αρχής έθεσε το πλαίσιο για τη βελτίωση της ποιότητάς του νερού, όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών γύρω από την υδροδότηση των πολιτών και της σωστής τιμολόγησής τους προς όφελος της κοινωνίας και τον πολιτών. Κι επαναλαμβάνουμε: το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.
Αυτή είναι η αλήθεια για το νερό και δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση.
Όμως το θέμα δεν τελειώνει εδώ, έχει να κάνει και με την ευρύτερη στρατηγική των ψεμάτων που διασπείρει στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Είμαστε αποφασισμένοι, στο μέτρο που μας αφορά, να μην αφήσουμε στα ψέματα, στα fake news του ΣΥΡΙΖΑ να συσκοτίσουν την αλήθεια και να νοθεύσουν την βούληση των πολιτών. Τα ψέματά αυτά θα αποκαλύπτονται και θα καταγγέλλονται.

Οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι, έχουν πικρή πείρα από τις τακτικές που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τακτικές που συνοψίζονται στο γαία πυρί μιχθήτω, με σκοπό να εμποδιστεί ο σχηματισμός μιας ισχυρής, μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη νέα τετραετία. Παρότι οι ουσιαστικά αντιδημοκρατικές και λαϊκίστικες τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδοκιμαστεί εκλογικά, αλλά και ευρύτερα από τους πολίτες, παρακολουθούμε ότι συνεχίζουν, επιμένουν στο δρόμο του ψέματος και της εξαπάτησης.
Όμως όλη αυτή η προσπάθεια, η εμπλουτισμένη το 2023 και με ισχυρές δόσεις πολακισμού σε όλα τα επίπεδα, είναι σίγουρο ότι θα αποδοκιμαστεί και πάλι από την κοινωνία των πολιτών, η οποία έχει αναπτύξει πλέον πολύ ισχυρά αντισώματα στα ψέματα και στην κοροϊδία. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και η ψευδολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να την πλήξει. Όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι στην πορεία προς τις εκλογές, δεν μένει άλλος δρόμος για την Αξιωματική Αντιπολίτευση από εκείνον της χυδαιότητας, του ψέματος και της συκοφαντίας. Όμως, η Ελλάδα ακολουθεί άλλη κατεύθυνση. Σταθερά, τολμηρά και μπροστά.

Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΝ. ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στους New York Times υπάρχει ολοσέλιδη καταχώρηση -διαφήμιση του λεγόμενου «Τουρκοαιγαίου». Πέρυσι, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε ζητήσει συγγνώμη και είχε πει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει και να αποτραπεί η κατοχύρωση του όρου. Και είχε πει ότι θα διατάξει και ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Γνωρίζετε αν υπάρχει εξέλιξη σε όλα αυτά και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δεν έχει σταματήσει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ενημερωθώ για την εξέλιξη της ΕΔΕ. Δεν είμαι πρόχειρος τώρα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να μην δημιουργείται παραπλανητική διαφήμιση σε σχέση με τουριστικά προϊόντα που προβάλλονται στο εξωτερικό, τα οποία να δημιουργούν και άλλους συνειρμούς. Έχουμε, άλλωστε, αποδείξει ότι σε όλα τα επίπεδα η εξωτερική μας πολιτική πάρα πολύ αποτελεσματικά δρα στο να μην τίθεται καμία αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις του «Documento» την Κυριακή για την υπόθεση του κ. Παπαθανάση, φαίνεται να παραβιάστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς όλες οι διαδικασίες του κατασχετηρίου για τη θυρίδα του Υπουργού εις χείρας τρίτων που είχε επιδοθεί στις 17/07/19, δέκα μέρες μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση. Μάλιστα χωρίς να έχει κατατεθεί ανακοπή επί του πλειστηριασμού. Έτσι λειτουργεί η Τράπεζα Πειραιώς και με άλλους δανειολήπτες που δεν είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω πώς λειτουργεί η Τράπεζα Πειραιώς. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. Παπαθανάσης έχει δώσει πολύ σαφείς εξηγήσεις για το ζήτημα και δεν έχω οτιδήποτε να προσθέσω πάνω στο θέμα αυτό.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω στις μετεκλογικές συνεργασίες, αν μου επιτρέπετε. Θέλω να ρωτήσω αν η Νέα Δημοκρατία επιμένει στα της πιθανότητας «σχηματισμού Κυβέρνησης ηττημένων» και ρωτώ γιατί υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, ένα νέο δεδομένο: μετά τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη από τις Σέρρες το Σάββατο το βράδυ, που είπε προς τους υποστηρικτές του κόμματός του που είπε πως ο κ. Τσίπρας σίγουρα δεν θα είναι πρώτο κόμμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα από όλα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η καθοριστική κάλπη. Και επειδή πολλά ακούγονται δεξιά και αριστερά στον πολιτικό διάλογο στο δρόμο προς τις εκλογές, βλέπουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει «Ευαγγέλιο» το ψέμα, οπότε δεν είναι ποτέ να δείχνεις απόλυτη εμπιστοσύνη στην άλφα ή στην βήτα άποψη. Πριν από λίγο καιρό, έλεγαν ότι «δεν συζητούμε», έλεγε ο κ. Τσίπρας, «το ενδεχόμενο της Κυβέρνησης ηττημένων». Ο εξάδελφος Τσίπρας είπε ότι αν είναι ολίγον ηττημένοι, δηλαδή έχει μπει η ορολογία του «ολίγο χαμένων». Ενδεχομένως, το επανεξετάσουν. Ο κ. Ανδρουλάκης, βρίσκεται σε μια εξέλιξη στρατηγική του μονομέτωπου αγώνα του κατά του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας. Όλα αυτά, οι πολίτες είναι βέβαιο ότι θα τα λάβουν απολύτως υπόψη τους στην εκλογικής τους συμπεριφορά. Εμείς έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι είναι καθοριστική η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου και για αυτό ζητούμε την εμπιστοσύνη, την ψήφο των πολιτών με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, αυτό το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου να μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα μια Κυβέρνηση σταθερή, μια Κυβέρνηση με ενιαίο λόγο, με γρήγορα αντανακλαστικά και με σαφή προσανατολισμό, για να συνεχίσει η χώρα να πηγαίνει μπροστά.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Η κοινωνία και η οικονομία φοβάται το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης, καθώς αυτό θα είναι μάλλον εξαντλητικό. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για σχηματισμό Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί μια τρίτη κάλπη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση βλέπει μπροστά της μόνο μια κάλπη, την 21η Μαΐου του 2023. Αυτή είναι η καθοριστική κάλπη, αυτές είναι οι εκλογές. Οτιδήποτε άλλο, μόλις τελειώσει αυτή η κάλπη και δούμε τα αποτελέσματα, να το ξανασυζητήσουμε. Αλλά δεν έχει καμία πολιτική λογική να συζητάμε για οποιεσδήποτε άλλες κάλπες, όταν μπροστά μας έχουμε μια πολύ κρίσιμη για το μέλλον του τόπου εκλογική διαδικασία, τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Εκεί θα διεκδικήσουμε ένα αποτέλεσμα που θα καθορίσει τις εξελίξεις και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, το δρόμο της σταθερότητας και της ευθύνης.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Βλέπουμε ότι η κόντρα έχει μεταφερθεί ακόμα και στα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, αυτό το Σαββατοκύριακο, έβαλε στο στόχαστρο την υποψηφιότητα Μιθριδάτη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έδωσε τις απαντήσεις του. Είπε ότι είναι γνωστή η δράση του και στην κοινωνία των πολιτών. Αν σας καλύπτει και αν εξακολουθεί η Ν.Δ. να ζητά ουσιαστικά την αποπομπή Μιθιδράτη από τα ψηφοδέλτια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όντως είναι γνωστές οι θέσεις του. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄ αυτό. Φαίνεται ότι κανείς για να βρίσκει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπερθεματίζει σε «πολακισμό». Αυτό καταλαβαίνει κανείς από τις επιλογές. Είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στην κατεύθυνση που θέλει και δικαίωμα των πολιτών να αξιολογούν και να γνωρίζουν με τι κριτήρια επιλέγονται και με ποιες πολιτικές αντιλήψεις επιλέγονται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση κάποια από τα στελέχη που θα μπουν στα ψηφοδέλτιά τους.

ΠΑΝ. ΣΩΚΟΣ: Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να δώσει περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία για τη βίλα στην Τήνο και κυρίως για την τουριστική αξιοποίησή της, όσον αφορά τα έσοδα, αν τα δηλώνει και λοιπά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα τα στοιχεία είναι δηλωμένα στην κάθε τους λεπτομέρεια και στην Εφορία και στο Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού, που θυμίζω ότι έχει ελεγχθεί τόσο εξονυχιστικά, όσο κανενός άλλου πολιτικού Αρχηγού.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την Κυριακή είχαμε νέες αποκαλύψεις για μια ακόμα υπόθεση του κ. Κοκλώνη, που είναι παραγωγός αρκετών εκπομπών. Αναφορικά με συναλλαγές εταιρειών του, είπε ότι η πρώτη δεν απέδιδε Φ.Π.Α. ως όφειλε, η δεύτερη ζητούσε την επιστροφή του, με αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε πίσω Φ.Π.Α. 244.000 ευρώ. Προκύπτει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως καταλαβαίνετε, αφού η εταιρεία είναι παραγωγός σχεδόν σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Προτίθεται η Κυβέρνηση να παρέμβει στην υπόθεση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η υπόθεση είναι ήδη στη Δικαιοσύνη και όλες οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τη σημερινή παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών που ζητά ουσιαστικά την επίσπευση της έρευνας για την παρακολούθησή του;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της, το ταχύτερο δυνατόν, σε ένα ζήτημα που πρώτοι έχουμε πει ότι δεν επιτρέπεται να μείνει καμία απολύτως σκιά. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης, διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή. Και η Κυβέρνηση, σεβόμενη το θεσμό της Δικαιοσύνης, συνδράμει όπου της ζητηθεί το έργο αυτό. Η δικαστική αποτίμηση της υπόθεσης αυτής είναι κάτι πολύ σημαντικό. Προφανώς και μας ενδιαφέρει. Καμία σκιά πάνω στο θέμα, το έχουμε πει με όλους τους τρόπους από την πρώτη στιγμή.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρώην Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Κανελλόπουλος, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να είναι επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Κυβέρνηση γι΄ αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμο, βάσει του οποίου η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα, οφείλει, μπορεί να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις με τον οποιονδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στις εθνικές εκλογές.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Αναφερθήκατε, κύριε Εκπρόσωπε, εκτενώς στους νέους, στις προτάσεις και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα. Από την άλλη η Αντιπολίτευση κατά καιρούς σας ψέγει ότι δεν δίνετε τη δυνατότητα στους νέους να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους, ειδικά στους εποχικά εργαζόμενους, ειδικά για τις εκλογές τις δεύτερες, ενδεχομένως που θα γίνουν στα μέσα Ιουλίου. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολλές φορές στη χώρα έχουν γίνει εκλογές και Ιούνιο και Ιούλιο και οι προηγούμενες εκλογές ήταν Ιούλιο. Επαναλαμβάνω η κρίσιμη εκλογή είναι η εκλογή της 21ης Μαΐου. Αυτήν την εκλογή έχουμε μπροστά μας, αυτή είναι η καθοριστική εκλογή και όλοι μας πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτές τις εκλογές.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μια διευκρίνιση αναφορικά με τα περιουσιακά του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός, που όπως είπατε έχει ελεγχθεί, θα δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, επειδή η Νέα Δημοκρατία ανήγαγε τις προηγούμενες ημέρες σε κεντρικό ζήτημα το θέμα του κ. Ραγκούση και ο κ. Ραγκούσης προκάλεσε ανοιχτά τον Πρωθυπουργό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα τα στοιχεία του Πρωθυπουργού, σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία είναι δημόσια γνωστά, είναι κατατεθειμένα στο «Πόθεν Έσχες». Συγκεκριμένα με το σπίτι αυτό στην Τήνο, που είναι ιδιοκτησία της συζύγου του Πρωθυπουργού, οι ημέρες τον χρόνο για τις οποίες νοικιάζεται με τα ποσά που εισπράττονται είναι δηλωμένα και στην εφορία και στο «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού. Επαναλαμβάνω ο Πρωθυπουργός, είναι ο πολιτικός Αρχηγός που έχει ελεγχθεί περισσότερες φορές από τον οποιονδήποτε άλλο εξονυχιστικά το «πόθεν έσχες» του. Τώρα, η προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να δημιουργήσει συμψηφισμούς με τη βίλα με πισίνα Ραγκούση, που χτίστηκε με χρήματα για δάνειο από την Εργατική Κατοικία και με εισοδήματα, που δεν ξέρω πόσες φορές νοικιάζονται και από πόσες επωνυμίες και από πόσα γραφεία -δεν είναι δική μου δουλειά αυτά να τα ψάξω, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα που εκεί δεν έχουν απαντηθεί- δεν νομίζω ότι έχει καμία τύχη, είναι τελείως ασύγκριτα πράγματα.

Σας ευχαριστώ.