Καλό μεσημέρι.

Επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τη Ρωσία

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε χθες δύο σημαντικές επισκέψεις σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μας: Το Ισραήλ και τη Ρωσία. Την Τρίτη βρισκόταν στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της φίλης χώρας και συμμετείχε στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.

Είναι σημαντικό ότι στο κοινό ανακοινωθέν, με αφορμή τα ενεργειακά, γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και σε ενεργειακά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι: «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα τους». Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία που αποδίδουν τα κράτη στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και στη διαφύλαξη της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες, Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο Σότσι, όπου συναντήθηκε με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin).  Η Ελλάδα, προσδοκά περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, η ενέργεια. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και πολλές δεκαετίες και προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά στην αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «μια σύγκρουση στην περιοχή δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους».  Επισήμανε ότι «η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή». Επανέλαβε, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, τη θέση μας «για μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Η Κυβέρνησή μας εφαρμόζει ένα σχέδιο ενεργητικής πολύπλευρης διπλωματίας, βάσει του οποίου αναβαθμίζεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, με επιδραστικά πια περιφερειακό ρόλο.

Για πανδημία και τους εμβολιασμούς

Η πανδημία επιμένει σε όλη την Ευρώπη και η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης προκαλεί αυξημένη ανησυχία και προσοχή, ειδικά ενόψει της πολυσήμαντης περιόδου των Χριστουγέννων. Είναι μια περίοδος κρίσιμη θρησκευτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Οι επαγγελματίες, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, προσδοκούν εναγωνίως να εργαστούν και είναι χρέος όλων μας, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά και με τον εμβολιασμό να μην εμποδίσουμε την λειτουργία της αγοράς και κυρίως να μην θέσουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των όπλων που έχουμε στα χέρια μας:

1ον: Στον εμβολιασμό όσων δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ιδίως μάλιστα των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση,  αλλά και στην αναμνηστική δόση όσων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου.

2ον: Στη συχνή χρήση από όλους -εμβολιασμένους και μη- του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να  μη μεταδώσουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον και στους γύρω μας.

Και 3ον: Στην τήρηση από όλους  των μέτρων ατομικής προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, είναι γεγονός ότι  -μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών- υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού από τις ηλικιακές αυτές ομάδες. Αυξημένη είναι και η προσέλευση των συμπολιτών μας για την αναμνηστική δόση μετά την απόφαση η μείωση του χρονικού διαστήματος που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης, να πέσει από τους έξι στους τρεις μήνες. Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201 χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88 χιλιάδες αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι από αύριο, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει και η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τους. Στη πρώτη φάση θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποσταλούν κινητά συνεργεία.

Θέλω επίσης να συμπληρώσω ότι από αύριο θα λειτουργεί με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας ειδική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν οι γονείς να απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου η κυρία Θεοδωρίδου και η κυρία Παπαευαγέλλου θα απαντήσουν ζωντανά μέσω του διαδικτύου σε απορίες και σε ερωτήσεις γονέων σε σχέση με τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Μείζονος, επίσης, σημασίας σε κάθε περίπτωση είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσησης από τον κορονοϊό και ιδίως ο εντοπισμός ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Γι’ αυτό  χορηγείται από τις 6 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου ένα δωρεάν self test σε όλους, εμβολιασμένους και μη, έτσι ώστε ο καθένας να ξέρει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και, αν νοσεί, να απομονωθεί για να μην μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον του.

Η μεγάλη συμβολή των  self test στην ανάσχεση της πανδημίας έχει αποδειχθεί με την υποχρεωτική διενέργειά τους στα σχολεία, καθώς επέτρεψε τον έγκαιρο εντοπισμό πολλών ασυμπτωματικών φορέων, στην προστασία του περιβάλλοντός τους και στη συνέχιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι καθήκον όλων μας -προς τον εαυτό μας, τους οικείους μας, το ηρωικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. και τους συνανθρώπους μας ευρύτερα- να βελτιώσουμε την κατάσταση στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. Η χαλάρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ιού.

Χρειαζόμαστε μια κοινωνική πανστρατιά υπευθυνότητας και αυτοπειθαρχίας, ώστε να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται το επόμενο διάστημα: Για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να αποφορτιστούν οι άνθρωποι από την πίεση των τελευταίων μηνών. Για αυτό είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και φυσικά τη δυνατότητα του δωρεάν ελέγχου.

Σχετικά με τα σχολεία, θα ήθελα να σημειώσω ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία κατά περίπου 1.000. Αυτή τη στιγμή μόλις 15 τμήματα από τα 85.000 είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%.  Υπογραμμίζεται ότι οι προφάσεις που επικαλούνται κάποιοι  για να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από την εκπαίδευση και το σχολείο είναι απαράδεκτες. Γι’ αυτό ακριβώς  ψηφίστηκε χθες νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του νοσηρού αυτού  φαινομένου με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο.

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτή τη διάταξη και για μια ακόμη φορά κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στο όνομα της άγρας ψήφων βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της σημερινής του περιοδείας στην Ήπειρο, εκτός από τον ξύλινο και αφοριστικό αντιπολιτευτικό του λόγο, να μας εξηγήσει για ποιο λόγο υποστηρίζει αυτούς που στερούν από τα ανήλικα παιδιά τους το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Νέα βήματα ψηφιακής μετάβασης

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εργώδη προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, ο οποίος είναι το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η ολοκλήρωση της εθνικής ψηφιακής υποδομής, πέρα από την προαγωγή της εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλα τα επίπεδα και της διαφάνειας, είναι το μέσο προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων και δυναμικής προόδου της χώρας.

Στα μεγάλα βήματα που έγιναν προστίθεται ένα ακόμη: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην  ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και χορήγησης αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας. Έτσι, για τα έγγραφα αυτά οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά θα μπορούν εύκολα να τα έχουν μέσα στον υπολογιστή τους. Σχεδιάζεται, παράλληλα, η  εφαρμογή Car Wallet, που θα περιλαμβάνει: Δίπλωμα Οδήγησης, Άδεια Κυκλοφορίας Οχήματος, Τέλη Κυκλοφορίας, Πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, και όλα τα αντίστοιχα χαρτιά που είναι απαραίτητα.

Η Κυβέρνηση -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- περιορίζει έτσι τη γραφειοκρατία και την ενδεχόμενη μικροδιαφθορά, η οποία μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την υφιστάμενη διαδικασία.  Η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και βαδίζει με ταχύτητα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προαγωγής του δημοσίου αγαθού.

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. KATZOY: Κύριε Εκπρόσωπε, παραμένει στην επικαιρότητα το θέμα με τις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, του κ. Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος επιμένει ότι μένουν Μ.Ε.Θ. για VIP ασθενείς και ο κ. Πλεύρης, ο Υπουργός Υγείας, σήμερα είπε ότι θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση. Τι τελικά συμβαίνει μ’ αυτό το θέμα; Και τι απαντάτε και στις επικρίσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βεβαίως;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι Μ.Ε.Θ. είναι διαθέσιμες, αποκλειστικά και μόνο, με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός των ασθενών που έχουν ανάγκη για την είσοδο σε κλίνες, σε Μ.Ε.Θ.. Ιατρικά, αποκλειστικά και μόνο, είναι τα κριτήρια. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Ο κ. Πλεύρης θα καταθέσει αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις για τη διασπορά αυτής της ψευδούς είδησης. Είναι κάτι το οποίο είναι τελείως ξένο με την πραγματικότητα. Είναι αδιανόητο για την Κυβέρνηση. Προσβάλλει τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς, που παίρνουν τις αποφάσεις, αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, για το ποιος θα πάει στη Μ.Ε.Θ. ή όχι. Και, επίσης, δηλητηριάζει ένα ήδη τεταμένο και φορτισμένο κλίμα στη μάχη που δίνεται καθημερινά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν εν μέσω αυτής της πανδημίας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στην πανδημία θέλω να μείνω, κύριε Υπουργέ. Η Κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι πάμε ως έχουμε, αυτά είναι τα μέτρα. Έχει ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown. Ωστόσο, επειδή έρχονται και τα Χριστούγεννα, κάνατε και σχετική αναφορά στο πόσο πιστά πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, ωστόσο η εορταστική περίοδος είναι μια περίοδος κατά την οποία πολλοί εκδράμουν σε χειμερινά θέρετρα, οπότε θέλω να σας ρωτήσω, επειδή υπάρχουν χειμερινά θέρετρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εάν η Κυβέρνηση έχει κάποιο σχεδιασμό προκειμένου να αποσβέσει τους οποιουσδήποτε υγειονομικούς κινδύνους;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι γνωστά τα μέτρα, τα οποία ισχύουν. Παραμένουμε σ’ αυτά και εστιάζουμε στην προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους και σε ό,τι αφορά στα μέτρα στη δημόσια σφαίρα και, κυρίως, σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την τρίτη δόση στους 60 και άνω, που συμπλήρωσαν επτάμηνο από τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν την κάνουν, αποκλείονται από εσωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και απαιτείται rapid για να πάνε στη δουλειά τους ή σε εμπορικά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σημαίνει ότι όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση, δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Όποιος, δηλαδή, από την ηλικία 60 και πάνω, έχει συμπληρώσει το επτάμηνο και από τη Δευτέρα δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση θα έχει τους αντίστοιχους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θέλω να προεκτείνω την ερώτηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Δηλαδή η Κυβέρνηση είναι κατηγορηματική ότι οι μετακινήσεις εκτός Νομού θα γίνουν με το υπάρχον πρωτόκολλο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συνεχίζουμε με τα ισχύοντα μέτρα.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: O κ. Γιαννακός, εκτός από τα όσα είπε για τη VIP Μ.Ε.Θ. και λοιπά, έχει μιλήσει και για άλλα πράγματα. Επικαλούμενος ορισμένα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, είπε ότι υπάρχουν 47 κλίνες κενές στις Μ.Ε.Θ. και 114 ασθενείς, που είναι εκτός Μ.Ε.Θ., αλλά χρήζουν εντατικής νοσηλείας. Επίσης, αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας Μητροπολίτης από το Αγρίνιο, καθώς και ένας επώνυμος, από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές του, δεν έχει διασωληνωθεί. Παρακαλώ το σχόλιό σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Γιαννακός θα κληθεί να δώσει τις εξηγήσεις του από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σας είπα και προηγουμένως ότι η είσοδος στις Μ.Ε.Θ. γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ιατρικούς λόγους και την απόφαση την λαμβάνουν οι ιατροί που παρακολουθούν τον ασθενή και ξέρουν, ανά πάσα στιγμή, την κατάσταση της υγείας του. Έχω απαντήσει, πολλές φορές, σε ό,τι αφορά το θέμα των συμπολιτών μας που διασωληνώνονται εκτός Μ.Ε.Θ., ότι με την πρώτη διαθέσιμη Μ.Ε.Θ. στην οποία είναι εφικτή η μεταφορά τους -και η απόφαση της μεταφοράς τους είναι επίσης μια απόφαση ιατρική- γίνεται αμέσως, χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε κριτήριο διαχωρισμού, όπως είναι αυτονόητο. Όταν ο άλλος παλεύει για τη ζωή του, κανείς δεν εξετάζει ποιος είναι, τι είναι και δεν μπαίνει καμία άλλη παράμετρος, εκτός από την ιατρική. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Οτιδήποτε άλλο, εκτός του ότι είναι αβάσιμο, δηλητηριάζει αχρείαστα το κλίμα σε μια περίοδο που απαιτείται όλοι να ενώσουμε δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ..

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θέλω να πάω σε ένα θέμα που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ecofin, όπου αποφασίστηκε η μείωση του Φ.Π.Α. στα νησιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι εκείνος τον προώθησε από το 2018 στην Ευρώπη, τέλος πάντων. Ήθελα να ξέρω, τι απαντάτε εσείς σε αυτό και πότε θα εφαρμοστεί η μείωση στο Φ.Π.Α. και αν, μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού -νομίζω στις 18 Δεκεμβρίου- θα έχουμε άλλο ένα πακέτο ή κάποιες προτάσεις, κάποιες αποφάσεις για περαιτέρω μείωση φόρου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Ό,τι είχε να εξαγγελθεί οικονομικά, έγινε από τον Πρωθυπουργό, ψηφίστηκε από τη Βουλή και μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει να υλοποιείται. Όντως, η συζήτηση αυτή ξεκίνησε το 2018. Ήταν μια συζήτηση, όμως, από την οποία η ελληνική Πολιτεία, με ευθύνη της τότε Κυβέρνησης, ξεκινούσε από μια λανθασμένη αφετηρία και είχαμε απεμπολήσει δικαιώματα που είχαν άλλες χώρες. Στην περίοδο της διαπραγμάτευσης τα τελευταία δύο χρόνια, για την τελική διαμόρφωση της συμφωνίας, καταφέραμε να έχουμε και εμείς το δικαίωμα και την πιθανότητα να αξιοποιήσουμε το προνόμιο του ειδικού Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένες περιοχές, που θα ισχύει από το 2025 και μετά. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, που όντως ξεκίνησε το 2018, διορθώσαμε τις αρχικά εσφαλμένες θέσεις που είχε διατυπώσει η τότε Κυβέρνηση, για να έχουμε τη θετική εξέλιξη της απόφασης αυτής στο Ecofin, όπως ανακοινώθηκε προχθές, που θα ισχύει από το 2025.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εγώ θα σας πάω στο Σότσι. Από ό,τι καταλάβαμε, με δεδομένο ότι χθες δεν υπήρξε κάποια συμφωνία, σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι φοβάστε πως μπορεί να αυξηθούν οι τιμές και άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να πάτε σε νέα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει ένα πλαίσιο, βάσει του οποίου γίνονται οι συνεννοήσεις, ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δουν όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου την έκπτωση 15%, που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Από εκεί και πέρα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλα τα επίπεδα και οι πολιτικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης, είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει, όσο το φαινόμενο της αύξησης είναι δυναμικό, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν στήριξη και να δουν όσο το δυνατόν μικρότερο «αποτύπωμα» των ανατιμήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, στην τσέπη τους και τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Ανάλογα με τις αποφάσεις και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται, θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Έχω δύο ερωτήσεις που αφορούν τους τουρίστες. Η μία ερώτηση είναι αυτή που έκανε και ο συνάδελφος, για τα μέτρα από τη Δευτέρα. Δηλαδή, ό,τι ισχύει για τους Έλληνες άνω των 60, ισχύει και για τους τουρίστες; Δηλαδή, δεν θα μπορούν να μπουν αν έχουν περάσει επτά μήνες και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση; Και το δεύτερο, για τις αλλαγές που γίνονται και αν από το πιστοποιητικό νόσησης και από το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αλλάξει κάτι και στις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι αλλαγές αφορούν οριζόντια όλους όσοι είναι στην ελληνική Επικράτεια και για τα δύο. Σε ό,τι αφορά, δηλαδή, τη συμπλήρωση επτά μηνών για τους συμπολίτες μας 60 ετών και άνω που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε είναι πολίτες άλλων χωρών που βρίσκονται στη χώρα μας για άλλους λόγους, ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων. Και σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, από την 1/2/22 και μετά -διότι δίνουμε και ένα αναγκαίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσαρμοστούν και να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν οι άνθρωποι-  θα ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για τους Έλληνες και για τους πολίτες άλλων χωρών.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Σε αρκετά νοικοκυριά δεν έχει φτάσει ακόμη, όπως πληροφορούμαστε, το χαρτί της απογραφής. Υπάρχει περίπτωση να δοθεί και άλλη παράταση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα απαντήσει το αρμόδιο Υπουργείο. Λήγει η παράταση στις 13 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ικανοποιημένος με την εφαρμογή των μέτρων από την Εκκλησία; Γιατί πηγαίνει εκεί τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, από τη στιγμή που, η Εκκλησία, δύο Συνοδικές αποφάσεις δεν αναφέρονται επ’ ουδενί σε υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στα rapid test;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχάς, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι προγραμματισμένη η συνάντηση αυτή, εδώ και πάρα πολύ καιρό, στην οποία θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν, προφανώς, και με τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Εκκλησίας και του Κράτους.

Ευχαριστώ πολύ.