Καλό μεσημέρι.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Βασική μέριμνα της Κυβέρνησης, από την έναρξη της πανδημίας, είναι διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας στην οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της πάγιας δέσμευσής μας, άνοιξαν σήμερα τα σχολεία σε όλη την Επικράτεια, με επικαιροποιημένο -σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών- πρωτόκολλο. Ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στους αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.

Αυτή άλλωστε είναι και η κυρίαρχη  ευρωπαϊκή τάση, καθώς  -παρά την έκρηξη των κρουσμάτων της «O»- άνοιξαν από τις προηγούμενες ημέρες τα σχολεία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και την Ιρλανδία, ενώ σήμερα -μαζί με την Ελλάδα- άνοιξαν σε Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Σλοβακία, Πολωνία, Μάλτα, Κύπρο, Κροατία, Λιθουανία, Εσθονία, Τσεχία και Ρουμανία.

Κρίνεται, άλλωστε, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, ότι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς. Ειδικότερα:

-Τα παιδιά στο σχολείο για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, κρίνεται απαραίτητο να βρίσκονται μαζί με τους δασκάλους, τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

-Δεύτερον, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, που διασφαλίζεται στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

-Και τρίτον, διότι η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά, καθώς απλώνεται στα σχολεία ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, τόσο με την τήρηση των κανόνων και των προστατευτικών μέτρων όσο και κυρίως με τη διενέργεια συστηματικών τεστ.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η διάσταση αυτή θέλω να επισημάνω ότι με βάση το πρωτόκολλο με τα οποία ξεκινούν τα σχολεία:

Διενεργήθηκαν μέχρι χθες τεστ σε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπων. Έγινε ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού από αυτούς που έχει γίνει μέχρι τώρα.  Έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί 15.547  κρούσματα. Τα πρόσωπα αυτά τα οποία είχαν βρεθεί θετικά, θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς της νόσου και ενδεχομένως θα προκαλούσαν 10πλάσιο αριθμό κρουσμάτων.  Άρα, κάθε κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού των self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού. Και να σημειωθεί ότι θα γίνουν και σήμερα τεστ για την πρόσβαση των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία αύριο και θα διενεργηθεί ένα ακόμη επιπλέον τεστ αυτή την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν διανομή των self test μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε:

Να δοθούν έως χθες περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών, δηλ. σε 1.342.000 δικαιούχους. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ, της τάξης του 90%, όταν όλες τις προηγούμενες φορές το maximum που φτάναμε ήταν το 70% και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για την ανταπόκρισή της στο νέο πρωτόκολλο. Για πρώτη φορά παρέλαβαν έως και χθες self test σχεδόν 9 στους 10 δικαιούχους.

Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν κατάφεραν να  προμηθευτούν  τα self test και σε αυτούς  διατέθηκαν από τις Σχολικές Μονάδες σήμερα το πρωί. Σχολικές Μονάδες που είχαν πάρει έγκαιρα τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα διαχειριζόμασταν τα προβλήματα αυτά. Άλλωστε, μετά και από τις ενέργειες εφοδιασμού που έγιναν χθες το βράδυ και που θα συνεχίσουν να γίνονται υπολογίζεται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο απόθεμα στις σχολικές μονάδες από τον απαιτούμενο για να καλυφθούν όσοι δεν έχουν προμηθευτεί τα δωρεάν self test.

Η Κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις οικογένειές τους.Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. Άλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και  διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της  προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση-  πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις.

 

Παράλληλα, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγω κορονοϊού, είτε λόγω φυσικών καταστροφών (σεισμός, χιόνι), αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ

Βασική παράμετρος του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας και πορείας μας μέσα σε αυτήν με ασφάλεια είναι η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων. Η Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC- βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.

Πραγματοποιούνται καθημερινά, απολύτως δωρεάν -και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση- rapid  και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ -περίπου 190 σημεία καθημερινά σε όλη τη χώρα- αλλά και στα Νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα διατίθενται δωρεάν εκατομμύρια self test, όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό.  Ήδη, για τη διενέργεια δωρεάν self, rapid και PCR  test  έχουν  διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 320 εκατ.. Συγκεκριμένα:

-Ο ΕΟΔΥ έχει  πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα  εντελώς δωρεάν πάνω από 9.000.000 διαγνωστικά rapid και PCR test, πέρα από εκείνα που έχουν γίνει σε δομές του Ε.Σ.Υ. και φυσικά η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Παράλληλα,  από τον Απρίλιο έως το τέλος του  2021 δόθηκαν δωρεάν περισσότερα από 86.400.000 self test σε πάνω από  7.660.000 συμπολίτες μας.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος της μέριμνας και το εύρος της επιμελητείας που χρειάστηκε για να φτάσουμε σε αυτό το μέγεθος ελέγχων.

Για το Ε.Σ.Υ.

Παρά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «O» οι νοσήσεις -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – πιέζουν το Σύστημα Υγείας, έως τώρα κυρίως  σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές, όμως, που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία μας  για κορονοϊό, ένα ποσοστό εξακολουθεί να αφορά περιπτώσεις «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ..

-Με αυτά τα δεδομένα, προχωρούμε σε νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύστερα από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα  διαθέτουν στο Ε.Σ.Υ. από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε επιπλέον 300-400 κλίνες Covid,  πέρα από τις 300 που έχουν ήδη διατεθεί στην Αθήνα.

-Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.

-Στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

-Οι  μικρότερες ιδιωτικές Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, θα ενισχύσουν -ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας- το Ε.Σ.Υ. με το προσωπικό τους, για να καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης  νοσηλευτικού προσωπικού.

-Από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Σε κάθε τομέα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας έτσι και στο Ε.Σ.Υ. -πολύ περισσότερο θα έλεγα για το Ε.Σ.Υ.- είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε με μελετημένο σχέδιο, με συγκεκριμένες δράσεις, κάνοντας πάντοτε έγκαιρα τις απαιτούμενες προσαρμογές για να  απαντάμε στην δυναμική της πανδημίας όπως χρειάζεται..

Νέο πακέτο 400 εκατ. ευρώ  για τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων

Η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- συνεχίζει να αντιμετωπίζει την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προκαλεί αναταράξεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μπροστά στη νέα αυτή εξωγενή πρόκληση, η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για προστασία του καταναλωτή, συνεχίζει -για πέμπτο μήνα- να στηρίζει την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε διαθέσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτόν, μάλιστα, το μήνα  επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, διαθέτοντας για τον Ιανουάριο, άλλα 395 εκατ. ευρώ. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που περιλαμβάνει πλέον και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Αλλά και για να μην αυξηθεί και, κυρίως, για να μην περάσει το κόστος παραγωγής στις τιμές των προϊόντων, στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα αυτό -όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός-  θα πλαισιωθεί σύντομα και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας και θα προβλέπει επιδότηση για την αντικατάσταση των παλαιών πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται.

Η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση περιλαμβάνει:

-Σε ό,τι αφορά την  ηλεκτρική ενέργεια: Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τα νοικοκυριά αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh, ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο της κάλυψης έως και 90% της ανατίμησης σε σχέση με αυτή που είχαν τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι. Και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά στην κάλυψη του 70% της αύξησης.

-Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ ευρώ ανά MWh.

-Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο: Η επιδότηση των  οικιακών τιμολογίων θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Επιπλέον θα δοθεί και έκπτωση από τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ύψους 20 ευρώ  ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους.

-Παράλληλα, επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά MWh.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης 

Παρά το δυσχερές διεθνές περιβάλλον, η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που έχει ως βασικούς πυλώνες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την τόνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Μετά από έγκριση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, εντάσσονται στο Ταμείο ακόμη 55 έργα, προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για 8 έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 1,76 δισ. ευρώ. Τρία έργα για την Ψηφιακή μετάβαση προϋπολογισμού 185,19 εκατ. ευρώ. Εικοσιένα έργα για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την Κοινωνική Συνοχή, ύψους 1 δισ. ευρώ. Και 23 έργα που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και το μετασχηματισμό της οικονομίας  397,82 εκατ. ευρώ. Συνολικά έως τώρα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 103 έργα με συνολικό Προϋπολογισμό πάνω από  6 δισ. ευρώ.

Τα έργα αυτά δημιουργούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό πλεόνασμα, το οποίο μεταφέρεται άμεσα, με ενδιάμεσες πολιτικές, στην κοινωνία και μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο ευημερίας.

Σε ισχύ η πλατφόρμα για την απαλλαγή τελών κινητής τηλεφωνίας για νέους 15-29 ετών

Από σήμερα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr η πλατφόρμα, στην οποία οι νέοι ηλικίας από 15-29 ετών θα μπορούν να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για μια ακόμη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία υλοποιείται και αφορά τα νέα παιδιά που θα μπορούν με μικρότερο κόστος, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα κάθε μήνα να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρξαν, όμως, περιπτώσεις που γονείς δεν έβρισκαν self-test για τα παιδιά τους, γι’ αυτό, άλλωστε, χρειάστηκε η Κυβέρνηση να παρέμβει δύο φορές μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τι πήγε στραβά και δεν υπήρχε επαρκής αριθμός self test για το 100%;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα. Δεν ήταν ζήτημα αποθέματος. Ήταν ζήτημα διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης στα φαρμακεία. Σε εκείνες τις μεμονωμένες περιπτώσεις που οι γονείς δεν κατάφεραν να βρουν και να προμηθευτούν έγκαιρα τα self test, παρά την γιγαντιαία προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα -το 90% καλύφθηκε και προμηθεύτηκε έγκαιρα τα self test που δικαιούνταν- οι περιπτώσεις εκείνες που δεν καλύφθηκαν, αντιμετωπίστηκαν με βάση τα self test που είχαν στη διάθεσή τους οι σχολικές μονάδες. Προμηθεύτηκαν και οι σχολικές μονάδες self test για να μπορούν να ανταποκριθούν και είχαν δοθεί πολύ έγκαιρα από το Υπουργείο Παιδείας οι κατάλληλες οδηγίες στους διευθυντές για το πώς θα διαχειριστούν τις υποθέσεις αυτές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο θέμα των σχολείων θέλω να μείνω κι εγώ, Εκπρόσωπε. Καταρχάς, θέλω να μου πείτε τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σας κατηγορεί ότι με το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, επιβεβαιώνετε ότι επιλέγετε την ανοσία της αγέλης και όποιος επιβιώσει. Και ένα δεύτερο σκέλος σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. Με ποιον τρόπο, πέραν αυτών που μας αναφέρατε, δηλαδή τις μετακινήσεις εκ των έσω και κάποιες προσλήψεις, θα καλυφθούν τα κενά που κάποιοι εκτιμούν ότι θα είναι πολλά στα σχολεία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τρεις είναι οι τρόποι διαχείρισης των αρρυθμιών, που περιμένουμε και είναι απολύτως αναμενόμενες, όπως ακριβώς υπάρχουν και σε άλλους χώρους εργασίας. Πρώτον, η αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις ίδιες τις μονάδες με βάση το πρόγραμμα, τις ενέργειες και το σχέδιο που θα έχουν οι Διευθύνσεις. Δεύτερον, με νέες προσλήψεις. Σας είπα προηγουμένως ότι σήμερα έγιναν οι πρώτες και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Και τρίτον, πάντοτε υπάρχει και η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, άμεσα διαθέσιμης, σε περίπτωση που χρειαστεί και απαιτηθεί να περάσουμε και σ’ αυτή τη φάση. Τώρα, η Κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με ένα πρωτόκολλο, το οποίο λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Όπως και η χώρα μας, έτσι και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, ανοίγει τα σχολεία. Εμείς έχουμε έναν εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο που προφυλάσσει τα παιδιά και προφυλάσσει και την κοινωνία από την εκτεταμένη διασπορά, όπως σας είπα και προηγουμένως. Αυτοί είναι οι όροι με τους οποίους προχωράμε στη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης και με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να πάνε τα πράγματα καλά.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αυτή την εβδομάδα λήγει ο χρονικός ορίζοντας των μέτρων που είχατε επιβάλει μέσα στις γιορτές. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Κυβέρνηση; Θα επιστρέψει η μουσική, θα παραταθούν τα μέτρα, θα κλιμακωθούν περαιτέρω;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την Τετάρτη υπάρχει η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις της και η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Μέσα στο Σαββατοκύριακο κλιμακώθηκε η ρητορική έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και ειδικά του Υπουργού Άμυνας, του κ. Ακάρ. Υπάρχει κάποια απάντηση από την Ελληνική Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελληνική Κυβέρνηση και η ελληνική εξωτερική πολιτική εδράζονται πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε καταφέρει με αυτήν την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που έχουμε, η οποία έχει αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας μέσα από τη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών, αλλά και του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού μας αποτυπώματος ευρύτερα, να πληροφορούμε άμεσα και γρήγορα όλο τον κόσμο για το πώς έχει η κατάσταση στη γειτονιά μας. Είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και πάντοτε με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις οποιεσδήποτε απειλές, είτε αυτές είναι ρητορικές είτε οτιδήποτε άλλο.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το State Department χαρακτήρισε μη οικονομικό και περιβαλλοντολογικά βιώσιμο έργο την κατασκευή του EastMed  και παράλληλα μια πηγή της Κομισιόν στην ιστοσελίδα Euroactive, θεωρεί το έργο εξαιρετικά περίπλοκο. Και οι δύο αναφορές ωφελούν τη στρατηγική της Τουρκίας. Η Κυβέρνηση, που έχει επενδύσει και ενεργειακά και διπλωματικά σε αυτήν την κατασκευή του αγωγού, θα αλλάξει στρατηγική; Αλλάζει τα πλάνα της η Κυβέρνηση για το θέμα του EastMed;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει το εγχείρημα του EastMed. Ταυτόχρονα, όμως, έχει στηρίξει και στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές. Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή που αποφασίζει ποια λύση είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή. Αυτό το αποφασίζει η αγορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η χώρα μας δεν είναι  παραγωγός. H χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει, ανεξαρτήτως του ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική μας -η ενεργειακή μας πολιτική, η εξωτερική μας πολιτική- όλο το προηγούμενο διάστημα. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το έργο της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί -και θα μετατραπεί- σε κόμβο φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη, ανεξαρτήτως των οδεύσεων και των αγωγών που θα προχωρήσουν.

Να σας πω, επίσης, με αφορμή την ερώτηση αυτή, ότι η Κυβέρνηση προωθεί πολύ ενεργά το project της ενέργειας με την Αίγυπτο, στο οποίο συμμετέχει και η Κύπρος και ειδικότερα σε προγράμματα ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Θυμάστε ότι πολύ πρόσφατα είχαμε την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να είναι εφικτές μετά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, το προηγούμενο διάστημα. Αναδεικνύεται, λοιπόν, η πολλαπλή σημασία αυτής της κίνησης και η ενέργεια αυτής της διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για τη μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, με δεδομένο ότι είναι η πρώτη συμφωνία μεταφοράς ενέργειας από την Αφρική δια της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας ως διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα έχει αυτό το ρόλο, ανεξαρτήτως ποιοι αγωγοί θα προχωρήσουν και ποιες οδεύσεις θα προκριθούν. Το ρόλο αυτό η  χώρα θα τον διαδραματίσει. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Επειδή παλαιότερα είχε υποστηριχθεί μια όδευση που θα παρέκαμπτε την Κύπρο και θα κατέβαινε από Αίγυπτο και από εκεί θα ανέβαινε πάνω σε εμάς. Υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα, από την Κύπρο, θεωρείται ότι ήταν και ένα unfair της ελληνικής Κυβέρνησης, που μετά, βεβαίως, αυτή η πληροφορία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν ευσταθούσε. Όταν λέτε «εναλλακτικές οδεύσεις» τι εννοείτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι εξετάζονται όλοι εκείνοι οι αγωγοί που από άποψη τεχνική και οικονομική θα μπορούν να είναι συμφέροντες. Και η Κύπρος έχει τις δικές της εναλλακτικές συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας στηρίζει και τον ευρωπαϊκό διασυνδετήριο αγωγό, έργο που αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τον αντίστοιχο αγωγό EuroAfrica. Συμφωνία την οποία έχει υπογράψει και η Κύπρος με την Αίγυπτο.

ΔΗΜ.ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα ήθελα να σας πάω στις απειλές που δέχεται το τελευταίο 24ωρο ο Πρύτανης του Α.Π.Θ.. Μάλιστα, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να κολλήσουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κηδειόχαρτα με το ονοματεπώνυμό του και τη φωτογραφία του. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Παπαϊωάννου έκανε το αυτονόητο: Ένας χώρος που βρισκόταν υπό κατάληψη επί 30 χρόνια θα αποδοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα και θα αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών. Είναι απολύτως απαράδεκτο οι τραμπούκοι να απειλούν τη ζωή του Πρύτανη, επειδή έκανε αυτό. Όσοι φαντασιώνονται ότι με αυτή τους τη δράση μπορούν να εξακολουθούν να βάζουν εμπόδια στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, στη νομιμότητα, στην ακαδημαϊκή τάξη, στις ακαδημαϊκές ελευθερίες, είναι προφανώς πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και θα έπρεπε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να πάρει πολύ καθαρή θέση. Να σταματήσει να κρύβεται. Να καταδικάσει καθαρά τέτοιου είδους απειλές. Να καταδικάσει αυτές τις τραμπουκικές συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαχρονικά, αποφεύγει να μιλήσει καθαρά. Δεν μας προκαλεί εντύπωση ότι ούτε και τώρα μίλησε. Θα περιμέναμε από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να βρει δυο λέξεις να πει, να πάρει μια καθαρή θέση απέναντι σε ένα θέμα, που σχετίζεται πάρα πολύ έντονα με την ελευθερία λειτουργίας του Πανεπιστημίου, με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και με την τήρηση της νομιμότητας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα εξετάσει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο συνταγογράφησης, κατά περίπτωση, μοριακών τεστ; Γιατί γίνονται μεν δωρεάν μοριακά τεστ, αλλά βλέπουμε όλοι τις εικόνες από τις ουρές. Είναι μια πρόταση που την έχουν κάνει και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά τα τεστ, η χώρα μας έχει κάνει τόσους διαγνωστικούς ελέγχους όσο ελάχιστες. Θα τολμούσα να πω καμία χώρα στην Ευρώπη. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τους διεθνείς χάρτες που δημοσιεύονται. Στον τελευταίο χάρτη η Ελλάδα είναι πρώτη στη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ. Αυτός που είχε δημοσιευτεί στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς μας έφερνε στην 4η θέση. Έχουμε εκτεταμένους δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους από τις δομές του ΕΟΔΥ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας για PCR και για rapid test. Πουθενά στην Ευρώπη, παρά τα αντίθετα που λέγονται, δεν υπάρχει εκτεταμένη δωρεάν συνταγογράφηση μοριακών τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Πουθενά δεν γίνεται αυτό. Αντίθετα, στη χώρα μας έχει τη δυνατότητα εκείνος που επιθυμεί να κάνει δωρεάν μοριακό έλεγχο, χωρίς συνταγογράφηση, να πάει απευθείας στις δομές του ΕΟΔΥ και του Ε.Σ.Υ. και να τον κάνει. Παράλληλα, έχουμε ένα εκτεταμένο σύστημα δωρεάν διανομής self test -όπως σας είπα και προηγουμένως- έχουμε τα rapid test που επίσης γίνονται δωρεάν από τις δομές του ΕΟΔΥ. Η χώρα έχει διαθέσει, μέχρι στιγμής, πάνω από 320 με 330 εκατομμύρια ευρώ για τη δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού, κάτι που δεν έχει γίνει κατ’ αντιστοιχία σε καμία άλλη χώρα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αμβλύνει τις αντιδράσεις που καταγράφονται στη Χίο, με αφορμή την υλοποίηση του σχεδιασμού για την κατασκευή κλειστής δομής μεταναστών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να πούμε, κατ’ αρχάς, ότι η διαφορά στην εικόνα, σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό στα ελληνικά νησιά, είναι προφανής σε όλους, κυρίως στους ανθρώπους που ζουν εκεί. Οι δομές που η Κυβέρνηση -σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες- έχει συμφωνήσει να προχωρήσουν θα προχωρήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών και στη Χίο είναι υπέρ των εξελίξεων αυτών, δεδομένου ότι δημιουργούνται δομές με πολύ πιο κατάλληλες συνθήκες για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν και έξω από το κέντρο των αστικών ιστών. Σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες θα βρεθεί η κατάλληλη λύση, έτσι ώστε τα σχέδια αυτά να προχωρήσουν, όπως πρέπει να προχωρήσουν.

Σας ευχαριστώ.