Καλή σας μέρα.

Για το βούλευμα της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, o στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα,  είναι ο άνθρωπος στον οποίο o κ. Τσίπρας  είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητα τα θέματα διαφάνειας.  Ο  κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται  στο Ειδικό Δικαστήριο  για τη λειτουργία  παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και η Νovartis.

Η εξέλιξη αυτή θέτει ενώπιον όλων ένα βαθύ πολιτικό ζήτημα και οριοθετεί το τεκτονικό ρήγμα που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο αρχών, όσο και στο επίπεδο άσκησης της εξουσίας. Αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο μετά τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα το Σάββατο. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεώρησε σωστό, μετά μάλιστα την παραπομπή και δεύτερου στενού του συνεργάτη σε Ειδικό Δικαστήριο για τα πολιτικά τους πεπραγμένα ως μέλη των Κυβερνήσεών του, να επαίρεται αλαζονικά και να απειλεί τον Πρωθυπουργό και την σημερινή Κυβέρνηση, με εκφράσεις «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη». Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ανατρέψει την πραγματικότητα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι δύο στενοί του συνεργάτες, δύο εξ απορρήτων σύμβουλοί του έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ Τσίπρας είτε έχει μπερδευτεί, είτε ασκεί ωμή προπαγάνδα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν προτείνεται για κάποιου είδους βραβείο. Παραπέμπεται για τη λειτουργία  παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες και η Νovartis. Ό,τι και να λέει ο κ. Τσίπρας, οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να μετατραπούν σε κατήγορους.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν διακηρύξει δημόσια ότι βασικός τους στόχος ήταν και είναι ο πλήρης έλεγχος όλων αυτών που αποκαλεί «αρμοί της εξουσίας». Όπως αποκαλύπτεται περίτρανα από την παραπομπή και του κ. Παππά και του κ. Παπαγγελόπουλου δεν έμειναν μόνο στη θεωρία. Όσο κυβέρνησαν, το προσπάθησαν να χειραγωγήσουν και να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη: Με αφόρητες πιέσεις, με μεθοδεύσεις, με θεσμικές εκτροπές. Γιατί η Δικαιοσύνη ήταν ένα από τα βασικά αναχώματα, που τελικά τους εμπόδισαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κράτος-παρία, εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ένα Κράτος τριτοκοσμικό και  χρεοκοπημένο, στο οποίο θα έβρισκαν την ευκαιρία να επιβάλλουν ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς, αντίστοιχο των πάλαι ποτέ του υπαρκτού σοσιαλισμού ή των καθεστώτων νοτιοαμερικανικού τύπου.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που έχει τεράστια παράδοση σεβασμού των θεσμών και του Πολιτεύματος. Μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτές που έχτισαν τη Δημοκρατία μας μετά τη Μεταπολίτευση και την ενέταξαν πλήρως στη χορεία των φιλελεύθερων και δημοκρατικών κρατών του πλανήτη. Σεβόμαστε και διασφαλίζουμε πλήρως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και έχουμε υπηρετήσει, ακόμα και με βαρύ τίμημα, την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία και το φιλελευθερισμό.

Κανένα μέλος της δικής μας Κυβέρνησης δεν προσπάθησε ποτέ να καθοδηγήσει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν κατασκεύασε στοιχεία σε αγαστή συνεργασία με σκοτεινές φυσιογνωμίες, δεν εκβίασε και δεν απείλησε όσους λειτουργούν με βάση τη συνείδηση και το καθήκον τους. Το ότι σεβόμαστε απόλυτα τη Δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνουμε επ’ ουδενί τρόπω στο έργο της αποδεικνύεται περίτρανα από το ότι στο πλαίσιο άσκησης της Δικαιοσύνης ανατράπηκε κατά ένα μέρος η αρχική εισαγγελική πρόταση. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα το άφηναν να συμβεί όσοι μιλούν για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας». Συνεπώς, μας χωρίζει αγεφύρωτη άβυσσος με την πολιτική κουλτούρα, τις αξίες, τις πολιτικές πρακτικές και την ιδεολογία του κ. Τσίπρα και των συνοδοιπόρων του

Όσον αφορά στις πρώτες ανακοινώσεις μου της Παρασκευής αυτές περιείχαν αποκλειστικά πολιτικά σχόλια επί των διαθέσιμων, έως εκείνη τη στιγμή, πληροφοριών σχετικά με την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο του κ. Παπαγγελόπουλου. Η πρώτη μου δήλωση, στο αποκλειστικά τυπικό σκέλος του κατηγορητηρίου για τα 10 πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis, δεν ήταν ακριβής. Αυτό, όμως, δεν αίρει το πολιτικό ζήτημα, αλλά και το ουσιαστικό, αφού ο κ. Παπαγγελόπουλος ανάμεσα στα άλλα κατηγορείται και για ωμή και ανοίκεια παρέμβαση και στην Aντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ράικου, την οποία φέρεται να πίεζε να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, παρότι δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων. Μάλιστα, φέρεται να της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία και, όταν η κυρία Ράικου το αρνήθηκε, την απείλησε και στη συνέχεια διοχέτευσε σε εφημερίδες  ανυπόστατες αναφορές, που έπλητταν βάναυσα το κύρος της, εντείνοντας τον εκβιασμό προς αυτήν.

Οι τοποθετήσεις μου την Παρασκευή, ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εστιάστηκαν αποκλειστικά στο ζήτημα της πολιτικής χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης την εποχή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προέβην ούτε σε προσωπικές, ούτε σε δικαστικής αρμοδιότητας κρίσεις. Είναι προφανές ότι το ζήτημα των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη είναι βαθιά πολιτικό και θεσμικό, γιατί αγγίζει το σκληρό πυρήνα του Πολιτεύματος και του Κράτους Δικαίου. Οι υπόλοιπες πτυχές είναι έργο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα διερευνήσει λεπτομερώς, όλη την υπόθεση, όλες τις αποχρώσεις των υποθέσεων, ώστε να φανεί στο τέλος ποιες ακριβώς είναι αυτές και ως που φτάνουν.

Η Κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και θα περιμένει τη δίκη στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου. Εκείνο που χρειάζεται να τονισθεί είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο, όσους έκρινε ότι έπρεπε να παραπεμφθούν και δεν παρέμπεμψε όσους επίσης έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία γι’ αυτό. Η ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη συνεπώς για ποια πρόσωπα έπρεπε να παραπεμφθούν και για ποιο λόγο. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ίδια ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο, απαλλάσσοντας τα από κάθε κατηγορία,  τα 9, μέχρι στιγμής, από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το σκοτεινό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός για το οποίο ο κ. Τσίπρας επιμένει να σιωπά.

Για τους 9 από τους 10 πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους στοχοποίησε και επιχείρησε να ενοχοποιήσει για την υπόθεση Novartis,  η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, ενώ ο στενότατος του συνεργάτης και Αναπληρωτής Υπουργός της Κυβέρνησης του για θέματα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας παραπέμπεται, από την ίδια ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη  για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας και για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες και η υπόθεση Novartis.  Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να τηρεί σιγή ιχθύος για αυτό. Οφείλει να απαντήσει στο μέγιστο αυτό ζήτημα.

Τέτοιες μέρες το 2015

Μιας και μας απασχολούν τα έργα και ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θέλω να υπενθυμίσω ότι αύριο, 5 Ιουλίου, συμπληρώνονται εφτά χρόνια από το δημοψήφισμα παρωδία που οργάνωσε η πλέον ανεύθυνη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη μεταπολιτευτική μας ιστορία. Ένα δημοψήφισμα που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού, αφού το «όχι» της κάλπης, προϊόν στυγνής κοροϊδίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων,  μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε «ναι». Ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς τυχοδιωκτικών χειρισμών που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και στοίχισαν ακριβά σε όλους τους Έλληνες, αφού όλοι μας επιβαρυνθήκαμε με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Και όλα αυτά όχι επειδή ο κ. Τσίπρας διακατεχόταν από «αυταπάτες», όπως αργότερα προσπάθησε να δικαιολογηθεί.

Οι αποκαλύψεις στενών του συνεργατών και τα στοιχεία που έρχονται στο φως αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας είχε σαφές σχέδιο άλωσης του Πολιτεύματος και των Θεσμών, για να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα-παρία και να επιβάλλει ένα τριτοκοσμικού τύπου αυταρχικό καθεστώς, σαν και αυτά που συνέχιζε να θαυμάζει. Ευτυχώς, φάνηκε ότι οι βάσεις του Πολιτεύματός μας, αλλά και η Ε.Ε., στην οποία η Νέα Δημοκρατία ενέταξε την Ελλάδα, ήταν τόσο ισχυροί κυματοθραύστες, που ανέκοψαν το σχέδιο του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του.

Ουδέποτε, στη μεταπολιτευτική ιστορία μας, η χώρα υπέστη τόσο μεγάλο οικονομικό κόστος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ουδέποτε βρέθηκε τόσο κοντά στο απόλυτο χάος και την ολική καταστροφή.  Μόνο το κλείσιμο  των τραπεζών, με απόφαση του κ. Τσίπρα, είχε ως αποτέλεσμα να εξαϋλωθεί η μετοχική τους αξία και να χάσουν το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοι πάνω από 18 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, εκείνες τις ημέρες υπέστη καθίζηση το Χρηματιστήριο, γονάτισαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλαπλασιάστηκαν τα λουκέτα, έχασαν τη δουλειά τους χιλιάδες συμπολίτες μας. Κι έτσι το συνολικό οικονομικό κόστος  για τη χώρα έφτασε σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως τα 100 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά επειδή οι Δον Κιχώτες του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή πάλευαν με ανεμόμυλους και φαντασιώνονταν ότι θα υπέτασσαν όλο τον πλανήτη στις δικές τους επιδιώξεις.

Ενώ ο κ. Τσίπρας επαίρετο ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, έφερε νύχτα, μεσάνυχτα, ένα τρίτο αχρείαστο και πιο επώδυνο μνημόνιο, που πλήρωσαν πανάκριβα οι πολίτες, με 29 επιπλέον φόρους και δραματικές περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Κι ενώ η χώρα  θα μπορούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 να έχει βγει από τα μνημόνια, παρέμεινε εκεί για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η αρχή του δράματος είχε ξεκινήσει με αναζητήσεις δανεικών από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες τους έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα όταν είδαν με ποιους συνομιλούσαν και τι τους έλεγαν. Και βέβαια με τη δήθεν «περήφανη διαπραγμάτευση», τις θεατρικές παραστάσεις Βαρουφάκη, ακόμη και τις κρυφές μαγνητοφωνήσεις των ομολόγων του, που διέσυραν τη χώρα διεθνώς και προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Από την πρώτη στιγμή προετοίμαζαν την εφαρμογή σχεδίου εξόδου από την Ευρωζώνη και είχαν  συγκροτήσει για το σκοπό αυτό μυστική ομάδα με επικεφαλής τον Αμερικανό καθηγητή  Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Σχετική εντολή -όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης σε διεθνές φόρουμ στις 16 Ιουλίου 2015-  είχε πάρει από τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, ήδη πριν από τις εκλογές. Αφορούσε  -όπως ο ίδιος αποκαλύπτει- την προετοιμασία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος «που θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή». Συζητούσαν σοβαρά ακόμα και την πρόταση του τότε Υπουργού, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να μπουκάρουν στο Νομισματοκοπείο και να πάρουν τα ευρώ που βρίσκονταν εκεί. Σε όλο εκείνο το διάστημα, τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Βαρουφάκης άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, δείχνοντας ξεκάθαρα την απόφασή τους να παίξουν τη μοίρα της χώρας μας στα ζάρια.

Στις 26 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί «το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό». Φαινόταν έτσι ξεκάθαρα -όσο κι αν ο κ. Τσίπρας απέκρυπτε τις συνέπειες- πως η επικράτηση και εφαρμογή του «όχι» θα σήμαινε τότε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Εντάθηκε έτσι από τη στιγμή εκείνη η ανησυχία της κοινωνίας και από την επομένη χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ανακοίνωσε το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls. Έτσι από το πρωί της  Δευτέρας 29 Ιουνίου, οι Έλληνες έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για 60 ευρώ, ενώ οι εικόνες έξω από τις τράπεζες διέσυραν τη χώρα μας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Ο ελληνικός λαός διασυρόταν από μια Κυβέρνηση που τον χρησιμοποιούσε για να προωθήσει το σχέδιο αποκοπής της Ελλάδας από όλους τους διεθνείς θεσμούς και μετατροπής της σε αυταρχικό Κράτος-παρία.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των εξελίξεων που διαδραματίζονταν και των σχεδίων που απεργάζονταν ήταν το γεγονός ότι  τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, στις 2 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας επισκεπτόταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωνε δημόσια ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας». Αυτή δεν ήταν σίγουρα μια τυχαία παρορμητική δήλωση.

Πολύ αργότερα, ο κ. Τσίπρας θα ισχυριζόταν, για να συγκαλύψει το σχέδιο άλωσης του Κράτους και των θεσμών και τη μετατροπή της Ελλάδας σε νοτιοαμερικάνικη μπανανία, ότι οι τραγικές εκείνες εξελίξεις οφείλονταν στο γεγονός ότι είχε  «αυταπάτες». Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι πέρα από την ανικανότητα και την ανεπάρκεια είχαν σαφές σχέδιο, για να πραγματώσουν τις πολιτικές τους φαντασιώσεις, οι οποίες έρχονταν από τα βαθύ σκοτάδι και ήθελαν να βυθίσουν την Ελλάδα σε μια διαρκή νύχτα ανελευθερίας, μιζέριας, φτώχειας και απόγνωσης. Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να παραμένουν ίδιοι, αμετανόητοι, αλλά και αδιόρθωτοι. Ονειρεύονται, μάλιστα, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο κ. Τσακαλώτος, να σχηματίσουν ξανά Κυβέρνηση, να συγκροτήσουν το «προοδευτικό μέτωπο» με τον κ. Βαρουφάκη.

Η τελευταία γραμμή άμυνας του σχεδίου που είχαν στήσει και εφάρμοσαν το 2015 είναι η απλή αναλογική. Μια σαφής προσπάθεια να ξαναρίξουν τη χώρα σε αστάθεια και να ξαναδοκιμάσουν το σχέδιο καταβαράθρωσης της χώρας, αλλά και των ανθρώπων της. Τα εσωτερικά πολιτικά διλήμματα του 2015 δεν πρέπει να επανέλθουν και ο ελληνικός λαός, που βλέπει την πρόοδο που συντελέστηκε μετά το 2019, δεν θα επιτρέψει  συνθήκες  αστάθειας και ανευθυνότητας.

Η σύγκριση ανάμεσα στη εικόνα διεθνούς αξιοπιστίας και κύρους της Ελλάδας του 2022, της ενισχυμένης αμυντικής μας ικανότητας, της απόκρουσης κάθε μεγάλης απειλής, της αποτελεσματικής διαχείρισης των τεράστιων εισαγόμενων κρίσεων, της μεγαλύτερης στήριξης του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου, της μείωσης της ανεργίας, της σιγουριάς, της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας, με όσα περιέγραψα παραπάνω για τη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποστομωτική.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Στον αντίποδα όλων αυτών, σε ζητήματα που έχουν σχέση με την δουλειά, τα δικαιώματα  και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει τις ουσιαστικές της παρεμβάσεις. Επειδή βασική μας αρχή είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός, η Κυβέρνηση ακολουθεί, βάσει άρτιου σχεδιασμού, έμπρακτη φιλεργατική πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας αποτυπώνονται στη διαρκή μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων. Για τον ίδιο σκοπό θεσπίστηκε, προετοιμάστηκε και μπήκε σε εφαρμογή, από την 1η Ιουλίου, η  Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Αφορά, σε πρώτη φάση, 121.000 εργαζόμενους στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετς, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και προβλέπεται να επεκταθεί, με σταδιακά βήματα, στο σύνολο της αγοράς εργασίας, στις μεγάλες, τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε το  σχέδιο,  την τεχνογνωσία και την πολιτική βούληση για να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη μέριμνα για τους εργαζόμενους, ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας και τις απολαβές τους.

Το πρωί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε μια τράπεζα και ένα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να παρακολουθήσει την εφαρμογή του νέου θεσμού και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους εκεί.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και συνιστά επανάσταση στην αγορά εργασίας, την οποία οργανώσαμε με πολλή  μελέτη των εγχώριων δεδομένων και των διεθνών βέλτιστων πρακτικών. Είναι μια μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο, μια έμπρακτη θεσμική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου, την καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας.

Θα καταγράφεται η άφιξη και η αποχώρησή του εργαζόμενου από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο κι έτσι κανείς πια δεν θα μπορεί να κλέβει ώρες εργασίας και τις αντίστοιχες αμοιβές. Θα βοηθήσει αποφασιστικά την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της και θα συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει ταυτόχρονα τις δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης. Την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον  6.500 θέσεις και να φτάσουν συνολικά τις 15.000. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προέβλεπε μέχρι στιγμής 8.500 προσλήψεις  σε Δήμους, Περιφέρειες νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ και άλλα ΝΠΔΔ και ότι, ήδη, έχουν γίνει 8.000 προσλήψεις.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την έναρξη ενός νέου προγράμματος, που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και  θα δίνει έμφαση σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας. Έχει προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχει διάρκεια 12 έως 18 μήνες και θα προβλέπει μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών 653 έως 746 ευρώ.

Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης,  για τη δημιουργία μέσα στο χρόνο συνολικά 86.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η Κυβέρνηση μας έχει θέσει τα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός της από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων. Με σχέδιο, επαγγελματισμό και ισχυρή πολιτική βούληση η κοινωνία ήδη δρέπει τους έμπρακτους καρπούς της προσπάθειας αυτής. Στην πράξη και όχι στη θεωρία. Γιατί αυτή είναι η βασική μας διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που διέπρεψε στη θεωρία και τα παχιά λόγια και απέτυχε οικτρά στην πράξη, επισωρεύοντας πάμπολλα δεινά στην καθημερινότητα και το εισόδημα των ανθρώπων.

Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον γεγονός. Μετά από επίμονες αναζητήσεις κατάλληλου χώρου, βρέθηκε η πιο πρόσφορη λύση. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το νέο νοσηλευτικό ίδρυμα στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Το Θεαγένειο, που τόσα πρόσφερε στη Δημόσια Υγεία, θα αντικατασταθεί από ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε χιλιάδες ανθρώπους από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία του νοσοκομείου αυτού γίνεται  πραγματικότητα.

Για τις τελευταίες δηλώσεις Erdogan

Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος επανήλθε στις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Πατρίδας μας και ανάμεσα στ’ άλλα δήλωσε: «Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα, μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες». Είναι προφανές ότι η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα, στην οικονομία, στη διπλωματία, στην αποτρεπτική μας ικανότητα, δεν αφήνουν τον κ. Erdogan να ησυχάσει.

Ο κ. Erdogan ενοχλείται γιατί η Κυβέρνηση ενδυναμώνει τη χώρα με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξελίσσεται γρήγορα, αλλάζει επίπεδο στις αμυντικές μας δυνατότητες και εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, στο Αιγαίο, στη Nοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική χερσόνησο.

Ενοχλείται γιατί η Ελλάδα πρωταγωνιστεί για να βρεθεί λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των βαλκανικών χωρών. Ενοχλείται για τη συνάντηση του  Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Biden, την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο και την απήχηση που βρήκε, επειδή ανέδειξε τόσο το μεγαλείο και την επικαιρότητα του ελληνικού πολιτισμού όσο και τη σύγχρονη δυναμική προσφορά της Ελλάδας στην υπεράσπιση του δυτικού κόσμου. Ενοχλείται  για τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που γέννησε την ξεκάθαρη αναφορά στα Συμπεράσματά του περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

Ενοχλείται για  τη στρατηγική συμμαχία της χώρας μας  με τη Γαλλία, την εμβάθυνση της συμφωνίας της Ελλάδας με τις Η.Π.Α., για την ειλικρινή και στέρεη συνεργασία με χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ενοχλείται προφανώς και από το αρραγές εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό, που διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας σε ένα κόσμο γεμάτο αστάθεια.  Πρέπει, ωστόσο, να ξέρει ότι ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος και σύσσωμος ο ελληνικός λαός  είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Κανένας Έλληνας, καμιά πολιτική δύναμη δεν μπαίνει σε διάλογο με το παράλογο.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να  κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις, όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα μας. Αν και ο Τούρκος Πρόεδρος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, θα προτιμούσε ενδεχομένως μια Ελλάδα για την οποία η άμυνα της Πατρίδας δεν θα ήταν ο υπερτάρτος σκοπός, εμείς κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τι θα κάνει η Κυβέρνηση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τι θα πείτε σε περίπου 2.000.000 συνταξιούχους που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με αυτό το θέμα; Να περιμένουμε, ίσως, κάποιες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή την Τετάρτη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι έχει τοποθετηθεί ο κ. Χατζηδάκης. Πάντοτε οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση γίνονται σεβαστές και αποδεκτές.

ΙΑΣ. ΣΧΟΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το δικαστικό βούλευμα χαρακτηρίζει τις ενέργειες Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη στην υπόθεση της Novartis σύννομες. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την εν λόγω υπόθεση, κάνει λόγο για σκάνδαλο και κατηγορεί την Κυβέρνηση πως επιχείρησε να το κουκουλώσει. Τελικά η υπόθεση της Novartis  είναι σκάνδαλο ή παραμένει σκευωρία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis έχουμε τα παρακάτω γεγονότα: Εννέα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε και προσπάθησε να ενοχοποιήσει, έχουν οριστικά απαλλαγεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, όπως σας είπα και προηγουμένως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο κ.Παπαγγελόπουλος, ο άνθρωπος που ήταν αρμόδιος για τα θέματα των Θεσμών και της Διαφάνειας, ο άνθρωπος που είχε πει ότι κατά την κρίση του η υπόθεση Novartis συνιστά το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για σειρά υποθέσεων και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ανάμεσα στις οποίες είναι και η υπόθεση -σύμφωνα με πληροφορίες και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας- της παρέμβασής του στην κυρία Ράικου να επισπεύσει την προώθηση στη Βουλή του φακέλου για πολιτικά πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι του είχε καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, καλώντας μάλιστα την κυρία Ράικου να τα κατασκευάσει.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό  αφήγημα της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στη θεωρία της σκευωρίας κατά των δέκα πολιτικών προσώπων και από τις παραπομπές στο βούλευμα βλέπουμε ότι δεν αφορούν τις κατηγορίες για σκευωρία και συμμορία. Κατ’ αρχάς, αποδέχεται η Κυβέρνηση την απόφαση της Δικαιοσύνης; Δεύτερον, όσον αφορά στους προστατευόμενους μάρτυρες, η Κυβέρνηση μιλούσε για κουκουλοφόρους, ενώ με βάση τις καταθέσεις τους η Novartis πλήρωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μία ακόμη ερώτηση, εάν ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας των δημοσιογράφων που χαρακτήρισε στη Βουλή ως υπόκοσμο και συμμορία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, νομίζω ότι έχω απαντήσει πολύ αναλυτικά για την υπόθεση της Novartis. Η Κυβέρνηση πάντοτε σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι η ίδια Δικαιοσύνη που αποφάσισε να παραπεμφθούν, όσοι παραπέμπονται για τα ζητήματα που έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθούν και αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Όπως πρέπει να είναι και απολύτως σεβαστό -και δεν έχω ακούσει κάτι μέχρι στιγμής γι’ αυτό από κανέναν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση- το γεγονός ότι για τα εννιά από τα δέκα πολιτικά προσωπα, που κατηγορήθηκαν και στοχοποιήθηκαν με όλη εκείνη την εργαλειοθήκη, εκείνης της περιόδου, για την υπόθεση Novartis, η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Από κει και πέρα, η υπόθεση που αναφέρατε, έχει δύο σκέλη. ΄Εχει το σκέλος το δικαστικό και το ποινικό, που δεν έχω να πω κάτι σ’ αυτό -η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη σεβόμαστε- έχει και το σκέλος το πολιτικό. Και πολιτικά τα όσα είχε πει ο Πρωθυπουργός ισχύουν και μέρος αυτών επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές στην υπόθεση Ράικου, για την υπόθεση Novartis.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω: Συνεδριάζει εκτάκτως η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την αξιολόγηση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Υπάρχει κάποια πληροφορία στην Κυβέρνηση ότι μπορεί οριστικά η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και ποιο πλάνο υπάρχει σε μια τέτοια περίπτωση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Εμείς, όπως γνωρίζετε, έχουμε επεξεργαστεί όλα τα δυνατά σενάρια για να αξιοποιήσουμε κάθε τρόπο που υπάρχει, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ισορροπία και την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Τι απαντάτε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, μέσω του κ. Κωνσταντινόπουλου, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει σε μια συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, πόσο μάλλον εάν παραμείνει Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η θέση μας πάνω στο ζήτημα αυτό είναι σαφής. Ο Πρόεδρος του πρώτου κόμματος είναι αυτός που πρέπει να είναι και Πρωθυπουργός. Εμείς θα επιδιώξουμε την εκλογή αυτοδύναμης Κυβέρνησης από τη δεύτερη εκλογική διαδικασία, για λόγους που πολλές φορές έχουμε αναλύσει και που νομίζω ότι αναδεικνύονται και από την ανάγκη ύπαρξης μιας σταθερής και συμπαγούς Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, τους Πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι οι μικρομεγαλισμοί όσων φαντάζονται ότι μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες, αγνοώντας την κρίση των πολιτών.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω για να κάνω πιο σαφή την ερώτησή μου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Σκέφτεται η Κυβέρνηση να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους ή μόνο σε όσους δικαιώθηκαν από το ΣτΕ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας απάντησα προηγουμένως.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η έρευνα με την υπογραφή της Le Monde, του Guardian, του Der Spiegel και του ARD1, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιούσε μετανάστες που συλλάμβανε, στην προσπάθειά τους να περάσουν τον Έβρο, για να κάνουν επαναπροωθήσεις κατά άλλων μεταναστών. Θεωρείτε τα στοιχεία της έρευνας αξιόπιστα; Έχετε δεχθεί προειδοποιήσεις από τις Η.Π.Α. και από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων για διακοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, εξαιτίας των επαναπροωθήσεων;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακοπής των ευρωπαϊκών κονδυλιών. Αυτό είναι μια κατασκευή που δεν καταλαβαίνω γιατί την κάνουν, όσοι επιμένουν προς την κατεύθυνση αυτή. Και κυρίως αυτό που δεν υπάρχει είναι κάποια καταγγελία που να κινητοποιήσει τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσει αυτά τα πράγματα. Οποιαδήποτε καταγγελία υπάρχει στις ελληνικές Αρχές, στην Αρχή Διαφάνειας ή στην ελληνική Δικαιοσύνη διερευνάται. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, υπήρξαν αντίστοιχες  καταγγελίες που διερευνήθηκαν από την Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας και δεν βρέθηκε κάτι που να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες αυτές. Αντίθετα, βρέθηκαν πολλά πράγματα -μιλώ για εκείνες τις υποθέσεις- που έδειχναν ότι οφείλονταν σε προπαγάνδα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση αυτή. Η θέση της χώρας μας είναι σαφής. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, όπως έχει υποχρέωση. Σώζει ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Έχουμε και πολύ πρόσφατα παραδείγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Και όποια καταγγελία γίνεται με σοβαρά τεκμήρια και στοιχεία, διερευνάται από τα αρμόδια Όργανα της Πολιτείας και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιούνται.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, η Κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί η ένταση από τη ρητορική, στο πεδίο τους επόμενους μήνες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς εκείνο που επιθυμούμε είναι να μην υπάρχει ένταση ούτε στη ρητορική, ούτε στο πεδίο. Από εκεί και πέρα, η χώρα παρακολουθεί πάντοτε, όπως οφείλει, πάρα πολύ προσεκτικά όλες τις κινήσεις της απέναντι πλευράς και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να διαχειριστεί την οποιαδήποτε πρόκληση, ψύχραιμα, νηφάλια και αποφασιστικά.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μια συμπληρωματική για τη Novartis. Δεδομένου πως από το βούλευμα προκύπτει πως οι καταγγελίες του κ. Μανιαδάκη για εκβιασμό από τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, κρίνονται ως αξιόπιστες, υπάρχει θέμα παραμονής του κ. Στουρνάρα στην Κεντρική Τράπεζα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Στουρνάρας είναι ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί, οριστικά και αμετάκλητα, ότι δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που στοχοποιήθηκε πολύ σκληρά με την εργαλειοθήκη τη γνωστή από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο. Αποφάνθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη ότι δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη στην υπόθεση αυτή.

Σας ευχαριστώ πολύ.